Vocabulary. 18.11.2010

10 популярних англійських скорочень

Автор: Альона Горбатко

Як часто в Інтернеті або при листуванні з англомовними друзями в чаті і по смс ви стикалися з незрозумілими скороченнями начебто FAQ, BRB, THX, G8, JK або PLZ? Впевнена, що кожен хоч раз, але був здивований подібними абревіатурами, після чого поспішав проконсультуватися зі словником або всесвітньою павутиною. А для деяких ці букви і до сих пір залишаються загадкою. Дані скорочення не вчать на курсах англійської, про них можна дізнатися прочитавши в гуглі або якщо вам пояснять значення.

Сьогодні хочемо відкрити для Вас завісу: такі скорочення називаються акроніми.

Акронім (від грец. Άκρος - «вищий, крайній» і όνυμος - «ім'я») - абревіатура, утворена з початкових літер слів або словосполучень, вимовляється  як єдине слово. Наприклад, NATO (North Atlantic Treaty Organization) або Interpol (International Criminal Police Organization).

Основним завданням при їх складанні є читабельне чергування голосних і приголосних букв, так як акронім не тільки повинен зберегти свій первісний зміст, але і легко вимовлятися. Іноді з цією метою змінюють порядок слів або беруть кілька перших букв скорочуваного слова.

Деякі акроніми настільки міцно «впроваджуються» в мову, що більшість людей забуває і навіть не замислюється про те, з яких слів він складається. Хто сьогодні пам'ятає, як розшифровується термін «laser» (лазер)? Адже це теж акронім: «Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation» (посилення світла шляхом стимульованого випромінювання).

Зрозуміло, що акроніми дуже зручні: вони вимовляються як цілі слова, їх простіше запам'ятати, вони милозвучніші, та й на письмі вони виглядають краще. Раніше акроніми часто використовували для назв організацій. Сьогодні у зв'язку з активним розвитком Інтернету з'явилася тенденція зводити до акронимів будь-які часто вживані словосполучення. Деякі з таких скорочень називають псевдо-акроніми, тому що вимовляються вони по буквах, а не єдиним словом.

Акроніми легко можуть збити Вас з пантелику, якщо їх не знати. Щоб цього не сталося, пропонуємо Вам уважно читати і дивитися далі.


1. ASAP - as soon as possible

2. BRB - be right back

3. BTW - by the way

4. JK - Just kidding

5. GF / BF - Girlfriend / Boyfriend

6. HAND - have a nice day

7. KISS - keep it simple stupid

8. w / o - without

9. TGIF - thank god it's friday

10. XOXO - hugs and kisses (O = Hug X = Kiss)


Mostly Used Acronyms

Home Movies - Acronyms
ASAP - as soon as possible
ACTASAP - as close to as soon as possible
WSGAFM - whenever she gets a free minute)

 
Comedian Judy Carter: Can you understand acronyms?

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Vocabulary
Superstitions: підбірка цікавих забобонів англійською мовою
А ви вірите, що чорні коти приносять невдачу? Саме через цей забобон мені так шкода чорних котиків. Загалом, забобони – це вірування, які часто ґрунтуються на традиціях, фольклорі або страхах, що передаються з покоління в покоління. Деякі з них поширені вже по всьому світу, а деякі дуже локальні.…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Crimes. B2-C1
Чи багато слів ви знаєте, пов'язаних з різними типами злочинів? Пропонуємо вам перевірити свої знання та розширити словниковий запас у безкоштовному лексичному уроці Notes для рівнів B2-C1 на тему Crimes. Переходьте за посиланням та знаходьте 5 вправ для запам’ятовування нових слів та…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.