Speaking. 24.02.2011

Як поліпшити вимову: практичні поради

Автор: Альона Горбатко

Ясна англійська вимова є істотним навиком в практичному вживанні мови як реального засобу міжнаціонального спілкування.

До того ж, ваша вимова - це перше, на що на підсвідомому рівні звертає увагу співрозмовник. Коли вимовляєте слова правильно, людям не доводиться напружуватися, щоб зрозуміти, про що ви. Тому одне з наших головних завдань на курсах англійської мови, навчити вас правильно вимовляти слова.

Два головні чинники, які впливають на правильну вимову в англійській мові - це артикуляція і інтонація. Нам, носіям російської та української мов, здається, що немає різниці в тому, наскільки довгий або короткий голосний звук в слові або на яке з слів в реченні ми зробимо більший наголос, - ми впевнені, що нашому співрозмовнику і так все буде зрозуміло з контексту . Але насправді, для носіїв англійської мови ваша неправильна артикуляція і інтонація можуть стати причиною плутанини. Наприклад, три  наступних реченя в залежності від вашої вимови слів two - too - to і інтонації матимуть зовсім різне значення.

1. I have two. (У мене дві.)
2. I have too. (В мене також є.)
3. I have to. (Я повинен.)

Запорукою правильної вимови є знання фонетичного алфавіту - способу прочитання літер в алфавіті. Це допоможе вам правильно вимовляти слова і читати їх транскрипцію в словниках.

Також дуже важливо вміти розрізняти мінімальні пари слів в англійській мові. Мінімальними парами називаються слова, які розрізняються лише одним звуком і мають різні значення, наприклад, leave [li: v] - live [liv], man [mæn] - men [mən]. У першому слові кожної пари голосний звук довше, у другому слові - коротше. Також положення органів мови (язика, губ і т.д.) при вимові кожного зі слів різне.

В якості наочного прикладу, як неправильна вимова мінімальних пар може стати причиною непорозуміння, можна привести всім відоме відео The Italian Man Goes To Malta. Мінімальні пари слів, які стають причиною непорозумінь (крім граматичних помилок):

peace [pi: s] - piss [pis]
fork [fɔ: k] - f * ck [fʌk]
sheet [ʃi: t] - sh * t [ʃit]

Але мінімальні пари слів відрізняються не тільки голосними, але і приголосними звуками. Часто неносії мови ігнорують різницю у вимові звуків [θ] і [s] в таких словах як think - sink, вимовляючи в обох випадках звук [s].

Однак вимова важлива не тільки для того, щоб розуміли вас, але і щоб ви розуміли інших. Тому що якщо ви не чуєте різниці в звуках, то можете невірно тлумачити вашого співрозмовника. Як приклад, наведу популярний рекламний ролик, де головний герой не відчуває різниці між тими ж звукакмі [s] і [θ] в мові співрозмовника:

Що б такого не сталося, школа Green Forest допоможе вам в цьому.

Один з дієвих способів тренувати вимову звуків - це скоромовки (tongue twisters). Головна їхня особливість - вони дають можливість відпрацьовувати правильну вимову звуків в швидкій  промові, а саме  цього ми і прагнемо: говорити досить швидко (але не тараторити), але тим не менш правильно і чітко.

Скоромовок в англійському багато - на кожен звук і навіть мінімальну пара знайдеться своя.

Другим головним фактором правильної вимови є інтонація. Інтонація включає в себе:

• наголос
• тон мови
• темп мови

Їх поєднання формує половину вашого акценту.

Англійська інтонація дуже відрізняється від украінської. В обох мовах використовується інтонація пониження і підвищення, але вони не однакові в англійській і украінській. Дуже важливо не нести украінську інтонацію в англійську мову, тому що інтонаційні моделі з украінської мови можуть передавати інше значення в англійській мові і можуть викликати неправильне розуміння і навіть призвести несприятливе враження про вас.

Є пара простих правил для запам'ятовування про інтонації. Зазвичай голос йде вгору в кінці речення, коли ми ставимо запитання. Голос падає, коли ми вимовляємо стверджувальне речення.

Інтонація також важлива в так званих "tag questions":

1. You know him, do not you? (З підйомом інтонації на фразі "do not you?" Для того, щоб показати, що це питання)
2. You know him, do not you. (З падаючої інтонацією на фразі "do not you" для того, щоб показати, що це твердження, з яким ваш співрозмовник повинен погодитися).

Всього в англійській мові 16 тонів.


http://vimeo.com/14314671 

Ось кілька практичних порад про те, як тренувати інтонацію.
 

1. Частіше читайте вголос з інтонацією. А ще краще - повторюйте за диктором, імітуючи вимову, інтонацію, швидкість.

Для цього можна, як мінімум, використовувати диски, які йдуть до наших підручників Success (як Students 'Book, так і Workbook). Особливо хочемо звернути вашу увагу на розділ Speaking на диску в Students 'Book, де ви можете прослухати діалоги пофразово з інтонацією і ритмом, потім записати і прослухати власну вимову і порівняти з оригіналом. Це дуже допомагає у відпрацюванні інтонації, а головне - далеко ходити не потрібно, був би ноутбук або комп'ютер з мікрофоном.

Що стосується запису власної вимови і порівняння його з оригіналом, можете скористатися програмою «Професор Хіггінс. Англійська без акценту! », призначеної для бажаючих (незалежно від їх початкового рівня знань) навчитися розуміти розмовну мову і говорити граматично правильно, з хорошою і виразною вимовою (варіант ВВС), що є нормою мови на англійському телебаченні. Навчання засноване на порівнянні власної вимови з еталонною вимовою не тільки на слух, але і візуально по графіку на екрані монітора. З цих причин цей продукт корисний не тільки починаючим вивчати англійську мову, а й людям які володіють мовою, та хочуть позбутися акценту «іноземця». Це стало можливим завдяки розробці оригінальних технологій виділення та розпізнавання звукових частин слова - фонем.

2. Дивіться фільми і слухайте новини, радіо, пісні англійською мовою. Намагайтеся почути інтонаційні моделі і починайте вживати їх у своїй промові.

Корисні посилання:
Діалоги
ВВС


3. Спілкуйтеся з носіями мови.

І пам'ятайте, що ваше вимова - ваша візитна картка в міжнародному спілкуванні.

І на останок:

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.