Listening. 28.06.2010

Цікаві факти про слух

Автор: Альона Горбатко
  • Всього людина розрізняє 3-4 тисячі звуків різної частоти. Вухо найбільш чутливе до діапазону 2000-2300 герц. Кращий же музичний слух (здатність розрізняти частоту) припадає на область 80-600 герц. Тут наше вухо здатне розрізнити, наприклад, два звуки з частотою 100 герц і 100,1 герца.
  • У внутрішньому вусі близько 25 000 клітин, що реагують на звук. Діапазон частот, що сприймаються слухом, лежить між 16 і 20000 герц. З віком він скорочується, особливо за рахунок зниження чутливості до високих звуків. До 35 років верхня межа слуху падає до 15000 герц.
  • Ми усвідомлюємо звук через 35-175 мілісекунд після того, як він дійшов до вуха. Ще 180 500 мілісекунд потрібно вуху на те, щоб "налаштуватися" на прийом даного звуку, тобто досягти найкращої чутливості.
  • Ультрафіолетові частоти (дуже високі частоти) й інфрачервоні (низькі) ми не чуємо, хоча вони теж впливають на нас. Вуха грають ще й роль органу рівноваги. Без них ми постійно відчували б запаморочення і пересувалися хиткою ходою.
  • Найсприятливіший звуковий фон коливається в діапазоні від 45 до 50 децибел (що відповідає неголосній розмові, наприклад, англійською мовою). Все, що звучить голосніше, нестерпно для наших вух. Акустологи довели, що шумове навантаження послаблює імунітет. І не тільки... При гучності 65 децибел частішає пульс, при 90 – починається тахікардія. А постійний шум удвічі підвищує шанси заробити гіпертонію. Вчені виявили, що у кожного четвертого завсідника дискотек через п'ять років різко погіршується слух. На звуки низької частоти організм настільки явно не реагує, але саме вони викликають почуття незрозумілої тривоги, "безпричинного" болю у вухах, хребті. Прихована загроза виходить від монотонного гулу машин і цілодобово працюючих механізмів. Однак і в цілковитій тиші людина починає чути рух крові по судинах і власне серцебиття...

Цікаві факти про слух

  • Чоловіки чують гірше (особливо якщо розмова ведеться на "підвищених тонах"), зате прекрасно розпізнають напрямок звуку і відстань до його джерела. На відміну від жінок, які сприймають високі частоти і вловлюють більше голосових відтінків. Ось чому жінки здатні безпомилково визначити тільки за інтонацією голосу, що людина засмучена, погано себе почуває або просто втомилась. Крім того, у жінок краще розвинений музичний слух. Знавці людських душ помітили: навіть наспівуючи простеньку мелодію у ванній, жінки беруть неправильні ноти в шість разів рідше за чоловіків.
  • Кожна десята людина на Землі страждає від втрати слуху і має показання до використання слухового апарату. Однак, четверо з п'яти чоловік, які справді потребують слухових апаратів, ними не користуються.
  • Глухим був не тільки Бетховен. Втрата слуху гітариста «Dire Straits» Джона Ілслі перевищує 30%, що є однозначним показанням до носіння слухового апарату. Близнюки з групи «Tokio Hotel» Біл і Том Каулітци погано чують з народження, і їх слух безперервно погіршується.
  • Чим мелодійніша мову, якою розмовляє людина, тим сильніше у неї розвинений музичний слух. Скажімо, китайці з їх тональною мовою, в якій різниця у вимові одного і того ж слова здатна змінити його значення, сприймають її... як другу рідну мову. Тому володіють вродженим музичним слухом.
  • Художник Василь Кандинський чув звучання фарб, поет Артюр Рембо співвідносив з певними кольорами голосні звуки, композитор Скрябін, який вважається основоположником світломузики, бачив музику в кольорі... Хоча перша світломузика з'явилася задовго до його народження. Чотириста років тому зв'язок між кольорами сонячного спектру і музикою виявив Ньютон. Нота "до" виявилася червоного кольору, "ре" фіолетового, "мі" синього, "фа" блакитного, "соль" зеленого, "ля" жовтого, "сі" помаранчевого. Феноменом кольорового слуху володів і Микола Римський-Корсаков. Він говорив, що в опері "Садко" його морська тематика звучала в синьо-блакитних тонах. Композитор абсолютно логічно припускав, що мелодія в поєднанні з декораціями в синьо-блакитних відтінках психологічно впливає на слухача.
  • У дельфінів, що мають об'єм мозку, приблизно рівний людському, на ті відділи, які відповідають за слухові функції, відводиться в десятки разів більше місця, ніж у людей.
  • Слон може чути інфразвук частотою від 1 Гц (мінімум для людини – 20 Гц). Слони використовують низькочастотні звуки для спілкування з одноплемінниками. Втім, слони здатні чути не тільки вухами, а й ногами. Так, вони можуть відчувати переміщення іншого стада слонів, що знаходиться за кілька десятків кілометрів, а також чути і обходити далекі зони бойових дій.
  • Цвіркуни і коники слухають передніми лапками. Вони покриті волосками, на яких знаходиться чутлива до звуку мембрана. Голландські фізики зуміли відтворити цей орган слуху, який виявився одним з найбільш чутливих акустичних інструментів.
  • У 72% випадків людина повертається до співрозмовника правим вухом, якщо потрібно розчути мову на тлі гучної музики.
  • Вуха, як і ніс, ростуть все життя.


 

Вам також може сподобатися:
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.