Green Forest Life, Grammar. 23.03.2010

Де знайти і як запам'ятати? Польові дослідження Яни Зінов'євої

Автор: Ольга Янкова,  Яна Зінов'єва

Всі вже давно звикли до ствердження, що основна частина навчання все таки відбувається поза межами аудиторії. І, хоч як би не було прикро це визнавати, та позааудиторна робота в ідеальному світі не має обмежуватись лише виконанням домашніх вправ та вивченням G7.

Тоді виникають дуже логчні запитання: «Яким чином можна навчатись за межами Green Forest? Що для цього необхідно? Чи принесе це видимий результат?»

Я відповім вам просто і лаконічно: «Є маса методів і джерел, про котрі мова піде далі. Потрібно лише ваше бажання, а результат дасть про себе знати обов’язково, адже якщо щось робити з надхненням чи ентузіазмом, то плоди такої праці пожинати доводиться  значно раніше, ніж очікуєш.»

Статті, книги, відеоролики, кліпи, пісні, фільми, журнали, гороскопи, рекламні оголошення – все це безмежні джерела цікавої, корисної та актуальної інформації, котрі можна використати по максимуму і з користю для навчального процесу.

Де можна знайти щось цікавеньке?
1.  Без зайвої скромності скажу, що у нас на сайті. =) Джерела номер 1 - рубрики GF DigestIdioms of the WeekThis Week in History. Вся інформаця систематизована і готова до вживання, насолоджуйтесь, адже ми стараємось для вас

2. Той, хто володіє інформацією, володіє світом, отже сайт BBC - те, що нам підходить якнайкраще: https://www.bbc.com/news - останні новини, чудові відеоролики, найсвіжіші дані.

3. https://time.com/ -  Статті на різноманітну тематику: політика, бізнес, мистецтво, новітні технологої, наука, все це + відео, фото та безліч інших цікавинок можна знайти на офіційному сайті, найпопуларнішого в світі журналу – TIME Magazine

4.Якщо вам до душі література - https://www.getfreeebooks.com/ то цей сайт для вас =).

5. Для прекрасної статі не зайвим буде цей лінк - https://www.vogue.com/

6. Чоловіки, вам дорога сюди - http://www.4wheeloffroad.com/index.html

7. Ми вже неодноразово згадували про https://www.ted.com/ - Riveting talks by remarkable people, free to the world.

8. Ще один корисний сайт - https://www.howcast.com/ і знову ж таки веселі та інформативні відео для вашого задоволення.

9. Бракує гумору? Можна навіть розслабитись з користю - https://www.coolfunnyquotes.com/

10. Ну і куди ж нам без передбачення майбутньго? https://www.horoscope.com/ - також непоганий ресурс - і слова нові вивчите, і до дня прийдешньго підготуєтесь, словом, маєте змогу вполювати двох зайців.

Отримати інформацію – це лише пів справи, основне її зберегти. Тому наступні поради будуть далеко не зайвими. Насправді наш мозок така вредна та хитра штукенція, котра стирає все зайве. Тому якщо певні знання не використовуються принаймні час від часу, то є ймовірність, що вони опиняться в далекому задвірку, і знайти їх в необхідний момент буде просто неможливо. Тому аби все набуте, як то кажуть, величезними зусиллями залишилось у вас, якщо не на завжди, то принаймні якомога довше, пам’ять необхідно розвивати.
 
Як покращити пам’ять?

Перше і головне правило - щоб зберегти інформацію,  потрібно розвивати пам`ять. Багато хто спочатку хоче її покращити, а вже потім починати її використовувати. Нічого не вийде. Тільки весь час тренуючи, навантажуючи, і використовуючи пам’ять, весь час запам’ятовуючи, повторюючи вивчене раніше і знову запам’ятовуючи, можна вдосконалити як сам процес сприйняття інформації так і її відтворення.
 
Крім цього є декілька окремих правил, корисних тільки тоді, коли виконується головне. Повторення – одне із головних суттєвих умов запам’ятовування. Ця думка виразилась в давній приказці: „Повторение – мать учения”. Але як показали спеціальні досліди, далеко не будь-яке повторення приводить до позитивних результатів: для цього воно повинно бути осмисленим і ціленаправленим. Кожного разу при повторенні матеріал слід розглядати нібито з нових точок , пов’язуючи вже відомі факти з новими, інакше він швидко набридає і до нього пропадає цікавість.

Ось що потрібно мати на увазі при завчанні. У декого найбільш продуктивним є вечірній час, у інших – ранок. Найменший ефект дає завчання вдень. Найкраще вчити ввечері, а потім зранку повторювати.

Завчати матеріал спочатку потрібно повільно, щоб було легше його осмислити і щоб виникли необхідні зв’язки, а вже потім – швидше. Якщо потрібно запам’ятати інформацію не пов’язану між собою і досить велику за обсягом, то краще розбити її на невеличкі групи, які об’єднані за деякою ознакою. Наприклад, щоб швидко завчити сорок назв, розділіть їх на чотири – п’ять груп, можливо однорідних; в крайньому випадку їх можна згрупувати хоча б за однаковою першою буквою.
   
А що нам радять медики для поліпшення власної пам'яті?

1. Зарядка. Якщо ви досі не робите зарядку, саме час подумати про те, щоб почати виконувати вправи. Це потрібно не тільки для фізичного здоров'я, але і для психічного. У сенсі, фізичні вправи позитивно впливають на настрій, плюс покращують пам'ять.

2. КофеїнТак-так, ця речовина теж відноситься до стимуляторів пам'яті. Таким чином, чашка кави вранці - це не тільки смачно, але і корисно. Зрозуміло, що кава не рекомендується сердечникам, крім того, кавою не можна зловживати, випиваючи багато чашок в день. Але кофеїн, і це доведено, покращує короткочасну пам'ять, перешкоджає погіршенню процесу запам'ятовування в середньому і старшому віці. Крім того, кофеїн може навіть бути одним із засобів боротьби з втратою пам'яті при хворобі Альцгеймера.

3. Жувальна гумка. Вірите ви в це чи ні, але доведено, що жувальна гумка - точніше, сам процес жування, покращує пам'ять. Принаймні, результати медичних досліджень показують це. У дослідженнях брали участь добровольці, яких розділили на дві команди - перша обходилася без жувальної гумки, другу команду забезпечували жуйкою в необмежених кількостях. До початку експерименту вчені виконали ряд тестів, метою яких було дізнатися особливості пам'яті учасників експерименту. Через деякий час тести були проведені повторно, і виявилось, що у тих, хто жував гумку, пам'ять дещо краща, ніж у тих, хто обходився без неї.

4. Денний сон. Так, медики запевняють, що денний сон покращує загальне самопочуття організму, включаючи нормалізацію роботи мозку. Якщо регулярно дрімати вдень (не півдня спати, а дрімати пів-годинки - годинку), то, як стверджують лікарі, пам'ять істотно покращиться.
   
Запам’ятовувати тонни інформації стає набагато легше, якщо використовувати для запам’ятовування своєрідну схему. Ось 7 схем, які допоможуть “зацементувати” інформацію у пам’яті (якщо у вас є свої особливі методи покращення пам’яті - поділіться ними в коментарях):

1. Абревіатури. У нашому випадку абревіатура або акронім – це слово, що складається із перших букв іншого слова.  Тобто кожна літера означає якесь інакше слово. Щось на зразок цього є речення “Каждый охотних желает знать где сидит фазан” (про кольори веселки). Особисто я використовую цей спосіб у протилежному напрямку - наприклад, для запам’ятовування пароля - складаю речення, кожне слово якого починається на літеру в паролі (по порядку). Для прикладу пароль (набрала на клавіатурі в сліпу літери) - вдарлеш - Візьми диню Аліні раніше лаванди, евкаліпту; швиденько!

2. Зіграй в це: Використайте свої акторські здібності, щоб відтворити в житті матеріал, який намагаєтесь вивчити.

3. Категорії також знадобляться: Організовуйте інформацію по категоріях для кращого запам’ятовування.

4. Асоціації, куди ж без них: Сформуйте асоціативний ланцюжое між інформацією, яку ви намагаєтесь вивчити. Наприклад, щоб запам’ятати по-порядку 6 абсолютно різних слів, нічим не поєднаних між собою, складіть розповідь, у кожному реченні якої буде використане нове слово.

5. Римуйте, і хай Шекспір позаздрить: Якщо вам тяжко запам’ятати якесь слово - придумайте йому смішну риму. З власного досвіду скажу, що це дуже допомагає.

6. Записуйте відео та аудіо: Наприклад, готуючись до презентації або промови, запишіть свій виступ на відео (скориставшись вебкамерою). Передивившись відео, ви не лише запам’ятаєте інфомацію краще, але і зможете побачити себе зі сторони, тим самим виділити свої слабкі та сильні сторони. Це шанс почути свою вимову так, як її чують інші (і якщо необхідно, підкоректувати усі недоліки).

7. Візуалізуйте: Спробуйте зобразити абстрактну ідею на папері. Використовуйте всі свої відчуття, щоб уявити який предмет на дотик, як він пахне,  виглядає, який видає звук і т.д. Чим детальніше ви зможете уявити, тим легше вам буде запам’ятати та відтворити.

   


How To Improve Your Memory on Howcast

Цього разу ми вирішили поговорити з Надією Д'ячук. Якщо хтось не знає, це керівник нашого методичного відділу. А причина така – кілька років тому Надя у свій арсенал спецкурсів добавила дуже цікаве заняття – «Ейдетика». Що це було і чому воно з’явилося ми і вирішили з’ясувати.


По-перше, всіх цікавить, що ж таке ейдетика.
Ейдетизм – особливий вид пам’яті, який базується, в основному, на візуальному та образному запам’ятовуванні, від якого і виникла назва науки - ейдетика. А самі вправи на запам’ятовування називаються мнемонічними.

Як з’явилася ідея такого спецкурсу?
Вважаю, що в мене в дитинстві була дуже погана пам'ять, і взагалі коли мені потрібно було щось вивчити, то починалася справжнісінька паніка. Тому якось купила собі книжку «Пам'ять для чайників», прочитала її і дуже захотілося провести такий спецкурс. Бо ж одне з найважчих завдань для студентів – це саме запам’ятовування слів.

Тобі тепер, напевно, дуже легко все запам’ятовувати?
Хм. Ця книжка мені допомогла в підготовці до спецкурсу, та й до занять взагалі. А покращити свою пам’ять в мене за мету не стояло, тому не можу однозначно відповісти.

Що було на спецкурсі?
Я показувала студентам різні способи запам’ятовування слів – асоціації, синоніми, антоніми, картки, рими, пісні – ми використовували все, що могли.

Чи не плануєш найближчим часом повторити цей спецкурс?
Ні, просто фізично не можу – в мене по середам свої заняття. А ось наступного семестру, можливо й вийде.

А як часто тобі доводиться вчити щось нове?
На кожне заняття, тобто 2-3 рази на тиждень. Для занять я постійно шукаю нові матеріали, і зрозуміло, що все знати неможливо. От і вчуся.

А чи маєш якісь секрети запам’ятовування? Можливо, можеш щось порадити?
По психологічному типу особисто мені підходять візуальні та асоціативні методи запам’ятовування – необхідно прочитати, побачити, проасоціювати. Але це все дуже індивідуально. А ще є тести, які можуть допомогти визначити свій тип сприйняття. В порожній кімнаті закривають двох людей. Через 15 хвилин заходимо в кімнату і дивимося на результат. Кінестетик (для таких людей важливими є відчуття: запахи, дотики та свої почуття) «зажене» свого партнера в куток, якщо той також не виявиться кінестетиком =). Візуал завжди намагається відійти подалі і мати тебе в полі свого зору. Аудіал буде стояти злегка повернутим до свого співрозмовника так, щоб краще сприймати на слух.
Проте «чисті» типи зустрічаються дуже рідко, та й людина, що вчиться сама відчувати, яким чином їй краще запам’ятовувати.
Найкраще ж пам'ять розвивати з самого дитинства, вчити напам’ять вірші та казки.
   
А зараз до результатів нашого опитуання.

1. Скільки часу на тиждень ви приділяєте англійській мові (не враховуючи заняття та виконання Д/З)?


2. Додаткову мовну практику на сайті ГФ знаходжу в:


3. Як краще запам’ятовувати новий матеріал?


4. Вважаю, що метро для навчання це:


Можливо когось така статистика  розсмішить, проте ми надіємось, що знайдуться й такі котрих наша інформація спонукає до активних дій. Віримо, що навчатись не пізно ніколи, а в наш час доступ до ресурсів безмежний, тому не втрачайте час і пориньте в свої власні заняття. Адже так приємно буде сказати друзям щось типу: «Таку цікаву статтю читав на сайті Times. Або книги чи фільми мовою оригіналу, це зовсім не те, що цей убогий переклад. Словом, раджу і вам переглянути, отримаєте массу задоволення.»
 

 

Вам також може сподобатися:
Green Forest Life
Sharing is caring - розмовний клуб англійської для тих, хто потребує підтримки
Sharing is caring: Speaking club for those who need support Ми завжди працювали за принципом «людині потрібна людина». Але тепер ми розуміємо, що найбільше людині потрібна людина під час війни. Тому ми пропонуємо всім, хто відчуває потребу, поговорити англійською та підтримати один одного.…
Green Forest Life
English Sunday Online - безкоштовний розмовний клуб
English Sunday Online – улюблений розмовний клуб англійської від Green Forest. Якщо ви в безпеці та маєте трішки вільної години в неділю, приєднуйтесь поговорити на різні теми англійською, попрактикувати розмовні навички, познайомитися з різними людьми та відчути єднання. Щонеділі ми проводимо…
Green Forest Life
Music Therapy - безкоштовні музичні уроки англійської
Що би не відбувалося в світі, музика - це ліки. А англомовна музика - це ще й чудовий інструмент для практики та вдосконалення навичок англійської. Якщо ви любите музику і англійську, приєднуйтесь до уроку Music Therapy від Green Forest. Що на вас чекатиме: розбір відомої англомовної пісню  нова…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.