About English Language, Vocabulary. 12.02.2010

День святого Валентина

Автор: Альона Горбатко
Сьогодні в Green Forest відзначають свято - день Святого Валентина. Зворушлива легенда, що оповідає про християнського священика,  який таємно вінчав римських легіонерів, незважаючи на найсуворішу заборону імператора, знайшла відгук у багатьох серцях. День його страти за цей проступок став Днем усіх закоханих, а послання коханій, написане священиком в тюремній камері перед стратою, - символом щирої і безкорисливої ​​любові. Побачив би, звичайно, Валентин, цей сьогоднішній конвеєр, на який поставлені його найщиріші почуття, то подумав би ... що любов - це все одно більше, ніж один день, тому якщо люди хочуть свята - нехай буде свято, адже скільки б тонн шоколаду , «валентинок» і Ведмедиків Тедді не було продано в цей день, справжнього почуття вони ніколи не куплять. Ну а якщо для когось 14 лютого - це натхнення, так що тут поганого? Аби до 15 лютого воно не зникло. Всі ми різні, але всім однаково мало і в той же час багато потрібно для щастя - любов.

Всім, хто вірить в любов, присвячується.

Найцікавіші факти про історію Дня Святого Валентина


History of Valentine's Day

 
Найромантичніші місця в світі
 
Венеція - батьківщина Казанови
Це місто мистецтва і куртизанок, і воно просто ввібрало в себе дух любові. Венеція розташована в обширній лагуні на 118 островах, пов'язаних між собою 160 каналами, через які перекинуто понад 400 мостів. Прогулянки з коханим по вузьким вуличкам і тротуарам, катання на гандолах - най- романтичніші заняття. У цьому чарівному і єдиному місті на воді народився і вічний коханець Казанова. Тут же є і Міст зітхань, який отримав таку назву через засуджених, які, кидаючи останній погляд на Венецію перед в'язницею, зітхали ... Але існує й інше повір'я: пропливаючи під цим містком, потрібно поцілуватися - тоді любов триватиме довго-довго. У лютому у Венеції особливий настрій: починається знаменитий карнавал. Під маскою можлива будь-яка любовно-романтична пригода!
Кіпр - острів Афродіти
За переказами, давньогрецька богиня любові народилася саме тут. Вона вийшла з морської піни в мальовничій бухті. Побувавши на Кіпрі, ви переконаєтеся, що краса цих місць не підвладна часу: море омиває крейдяні скелі, білизну яких відтіняють зелені чагарники і рожеві олеандри. Викупатися в бухті Афродіти - заповітна мрія всіх дівчат. Адже тоді краса і молодість будуть вічними, а любов ніколи не піде з твого серця - такий подарунок еллінської богині. Вразить не тільки пейзаж, але і величезна кількість стрічок, хусточок і бус, зав'язаних на гілках дерев. Це традиція: говорять, якщо закохані пов'яжуть хустку або стрічку і загадають бажання, воно неодмінно збудеться.
Париж - «небеса романтики»
Столиця Франції відома як «Небеса романтики». Вважається, що саме в цьому місті романтичніше всього робити пропозицію руки і серця, особливо якщо ви будете сидіти в ресторанчику Ейфелевої вежі, і Париж буде, в прямому сенсі цього слова, у ваших ніг. Та й просто прогулятися старовинними паризькими вуличками, покататися на кораблику по Сені або попити кави в затишних маленьких кафешках, занурившись в романтику цього міста, буде не меньш чарівно!
Нью-Йорк: любов і місто
Якщо вам хочеться урбаністичної, сучасної романтики, то Нью-Йорк просто створений для вас. У киплячому цілодобово житті Нью-Йорка є щось особливе, непідвладне - театри, музеї, нескінченна круговерть магазинів. Відчути себе удвох серед багатоликого натовпу - це теж по-своєму романтично.
Прага - захисниця невірних дружин і чоловіків
Поєднання середньовічної містики і казки Праги змушує кров закоханих бігти швидше по жилах. Всі невірні дружини і чоловіки, що знайшли своє щастя з іншою людиною, прагнуть на Карлів міст, де знаходиться статуя Яна Непомуцького - покровителя таємних коханців. Тут також можна піднятися на Оглядову Вежу, яку чехи вважають «маленькою подобою Ейфелевої вежі».
Відень - місто дідуся Фрейда
У Відні маса фантастичних місць, потрапляючи в які, ви відчуваєте себе, немов у казці. Тут же і музей самого Зігмунда Фрейда, який провів у Відні чималий відрізок свого життя. Пам'ятайте, що він казав про головний лейтмотив усього життя? Правильно! Світом править секс.
Романтичні заручини на островах Уітсандей в Австралії
Острови Уітсандей називають «раєм для закоханих» в Австралії. Це архіпеллаг, що складається з 74 маленьких островів. На одному з них є гарне місце «One Tree Hill» (пагорб із самотнім деревом), де щороку заручуються близько 5000 закоханих пар.
Замок Neuschwanstein
Замок Neuschwanstein в Баварії - це ідеальне поєднання краси природи і людської творчості. Стверджують, що саме він став прототипом замку в Діснейленді, а Чайковський надихався його видом, коли писав «Лебедине озеро».
Вулканічний острів Санторіні, Греція
Багато хто продовжує вірити в те, що острів Санторіні - це сама Атлантида, точніше уламки острова, що пішов під воду.  Мрією багатьох коханих і до цього дня залишається влаштувати пішу прогулянку по селах  Санторіні, забудованих сліпучо-білими будинками і церквами, а після - розслабитися на різнобарвних пляжах Егейського моря: червоних, чорних і навіть білих. До того ж, кажуть, на Санторіні найкрасивіший у світі захід сонця ...
Маврикій - острів багатих коханців
Пальми, дивовижні коралові рифи і синій океан залучають на Маврикій закоханих з усього світу. Тут немає особливих архітектурних пам'яток, зате можна милуватися чарівною красою природи ... На Маврикії в основному відпочивають тільки дуже багаті люди і знаменитості, так як ціни на відпочинок тут досить високі, тому Маврикій іноді називають «островом багатих коханців».

Найяскравіші романи в історії
 

Любов, як і краса, страшна сила. А може бути, навіть страшніше  Іноді ця сила носить творчий характер, а іноді - руйнівний. Історія знає чимало прикладів - трагічних, щасливих і навіть кумедних. Пропонуємо згадати деякі яскраві романи в історії, які давно і надовго розбурхують розум і серця людей.

 

Клеопатра и Марк Антоний
Цариця Єгипту і правитель Риму закохалися один в одного з першого погляду. Довгий час вони залишаються коханцями, поки, нарешті, не одружуються, не дивлячись на те, що у Марка Антонія на той момент вже була законна дружина. Війна, що розгорілася на цьому грунті, обертається поразкою для об'єднаних військ Марка Антонія і Клеопатри. Клеопатра тікає і наказує слугам оголосити Антонію, що вона померла. У розпачі, Марк Антоній кидається на меч. Ще живий, він доповзає до мавзолею Клеопатри і вмирає у неї на руках. Клеопатра спробувала покінчити життя самогубством, але її обеззброїли і взяли в полон. Їй потрібно було йти в ланцюгах по вулицях Рима як символ переможеного Єгипту. Однак цариці вдалося уникнути ганьби: віддані слуги передали їй кошик з плодами фіги, серед яких зачаїлася маленька змійка, отрута якої вбиває миттєво ... 
Мумтаз Махал і Шах Джахан
Шах Джахан був ще принцем, коли на початку XVII століття він одружився на 19-річній красуні Мумтаз Махал. Незважаючи на те, що у Шаха Джахана був великий гарем, він був настільки закоханий в свою молоду дружину, що не звертав ніякої уваги на інших жінок. Мумтаз народила йому 8 синів і 6 дочок. Але незабаром після народження чотирнадцятої дитини красуні Мумтаз не стало ... Горе Шаха Джахана було настільки велике, що в пам'ять про дружину він поклявся побудувати усипальницю, якої ще не бачив світ. Грандіозний задум здійснився за двадцять з гаком років. На будівництві працювало 20 тисяч робітників, більше тисячі слонів доставляли мармур. І понині Тадж Махал - одне з найкрасивіших архітектурних творінь Індії і всієї землі, а також один з найкрасивіших пам'яток любові.
Бонні і Клайд
Клайд Берроу і Бонні Паркер - найзнаменитіша злочинна парочка Америки. Вони грабували банки і наводили жах на поліцію. Неземної любові між Бонні і Клайдом не було - їх ріднило прагнення прожити життя весело і яскраво, а також зближувала патологічна пристрасть до вбивств: вбивства збуджували криваву парочку більше, ніж секс або алкоголь.
Сальвадор Далі і Галина Д'якова
Кажуть, що коли Галина Д'яконова (справжнє ім'я Гали) померла, Сальвадор Далі вдяг в траур мальовничі скелі - місце їх першої зустрічі в 1929 році. В той день відомий сюрреаліст закохався в смагляву російську красуню з першого погляду. Десятирічна різниця у віці і статус заміжньої жінки не збентежили Галу (ім'я Гала їй придумав її перший чоловік - поет Поль Елюар). Несподівано  почуття, що спалахнуло виявилося взаємним. Гала стала для Далі його основною натурницею і протягом багатьох років організовувала його виставки, займаючись і продажем картин. Далі вважав Галу кимось на кшталт свого ангела-охоронця і багато чому у неї вчився. Секрет свого успіху і популярності сам художник пояснював присутністю в його житті цієї дивовижної жінки.
Федеріко Фелліні и Джульєтта Мазіна
Фелліні попросив у популярної радіоведучій Джульєтти Мазіни фотографію - нібито для кінопроб до фільму, сценарій до якого він в той момент писав. Вже на наступний день вони вирушили в ресторан - все майже так само, як і в сценарії фільму. Фелліні зачарував Джульєтту відразу. Через два тижні після знайомства вони одружилися. Спочатку він хотів знімати тільки дружину. Під час роботи над фільмами найважливіше для Фелліні була думка Джульєтти. "Жінка, яка створила Фелліні" - ми часто чуємо цю фразу по відношенню до Джульєтти Мазіни. На церемонії вручення «Оскар» за внесок в розвиток кінематографа Фелліні оглянув зал і крикнув  до Мазіни, що сиділа в партері: «Перестань плакати, Джульєтта!». 30 жовтня 1993 року пара повинна була святкувати золоте весілля, але у Фелліні трапився інсульт ... Через 5 місяців Джульєтта пішла за чоловіком. Друзі стверджували, що весь час після смерті Фелліні Джульєтта майже не розмовляла, лише повторювала: "Без Федеріко мене немає." Її поховали поруч з Фелліні. На загальному надгробку викарбовано напис: "Тепер, Джульєтта, ти можеш плакати ..."
Фрида Кало и Диего Ривьера
Дієго Рів'єра був знаменитим мексиканським художником-монументалістом. Він був визнаний геній і видний чоловік. У Франції його прозвали "людожером" - за ненаситний любовний голод. І ось одного разу до людоїда завітала Фріда і виставила біля порога свої картини. Дієго оцінив талант художниці, потім - її красу, а ще кілька зустрічей по тому - темперамент, розум і самобутність. Переконавшись, що Кало, як і він, полум'яно вірить в комунізм, він і зовсім вирішив одружитися. Фріда дала згоду. Це була найсильніша пристрасть, але разом з тим болісна і нестерпна любов. Обидва зраджували, обидва ревнували, скандалили, розлучалися і одружувалися заново. "У моєму житті сталося дві катастрофи: трамвай і ти. І ти - страшніше!" - люто волала Фріда своєму коханому і ненависному чоловікові. Фріда померла від пневмонії у віці 47 років. "Йду з радістю ... Сподіваюся ніколи не повернутися", - останні її слова. Дієго радості дружини не розділив: за ніч, прожиту біля ліжка вмираючої, він постарів від горя. "Якби я не пізнав Фріду, я б помер, не знаючи, що таке справжня жінка!"
Кетрін Хепберн і Спенсер Трейсі
Вони були однією з найбільш відомих екранних пар в світі. Дев'ять спільних картин - це не тільки історія їх кінокар'єр, але і історія любовних відносин. Цей зоряний роман тривав майже тридцять років. У фільмах вони були подружжям і мали дітей, але в житті так і не змогли одружитися ......
Йоко Оно і Джон Леннон
У кожного справжнього поета є своя муза, ім'я якої залишається у віках. Але ім'я Йоко Оно, коханої жінки Джона Леннона, до сих пір викликає суперечливі почуття. Її вважають корисливою і жорстокою жінкою, злим генієм, що розвалив "Бітлз". Але, так чи інакше, - Джон дійсно любив Йоко, і історія цієї любові стала легендарною ...
Оззі і Шерон Осборн
Ця парочка зовсім ніяк не вписується в ряд з Клеопатрою, Фелліні і Ленноном. Нічого дивного, адже Оззі - хрещений батько металу, а Шерон - його дружина і менеджер. Разом - вони кістяк «сімейки Осборнів» і одна з найбільш неординарних сімейних пар, що не соромляться виносити свій домашній побут на суд громадськості. Ще їх називають сучасними Ромео і Джульєттою через підписаний обома «пакту про самогубство»: якщо один з них піде з життя раніше - другий повинен неодмінно піти за ним. Одне «але»: пакт вступає в силу з 2012 року. Може, їх любов не рухає гори і не вершить історію, але вона по-своєму приваблива і символічна в своєму романтичному цинізмі.

Самі незвичайні традиції святкування Дня Св. Валентина
 

Традиційно в День святого Валентина даруються «валентинки», солодощі та різноманітні сувеніри у формі сердечок. Однак у багатьох країнах є і власні незвичні традиції, які складалися століттями. наприклад:

1. У Британії незаміжні дівчата ще до сходу сонця 14 лютого очікують свого судженого у вікна. Молоді англійки вірять, що це перший чоловік, якого вони побачать цього ранку під своїми вікнами.

2. В Уельсі закохані дарували своїм коханим «ложки любові», які неодружений хлопець власноруч вирізав зі шматка дерева і дарував її  дівчині, яка сподобалася. Форма ложки відображала силу любові молодої людини. Чим складніше і химерніше була ложка, тим сильніше були його почуття. Згодом подаровану ложку вважали талісманом любові.

3. На ямайському курорті Гедонізм-II є традиція влаштовувати на день закоханих «голі весілля»: з усіх весільних атрибутів на молодятах присутні тільки обручки.

4. У пристрасних і велелюбних французів в День Святого Валентина прийнято дарувати коштовності. А ще французи першими ввели у себе "валентинки" як любовні послання-чотиривірші.

5. У романтичній Данії в День Св. Валентина люди посилають один одному засушені білі квіти.

6. У поляків прийнято щороку в День святого Валентина відвідувати Познаньську метрополію, де нібито покояться мощі святого Валентина, а також висить його ікона , яка вважається чудотворною. Поляки вірять, що ця ікона допоможе у вирішенні, часом навіть, нерозв'язних любовних проблем.

7. Італійці вважають своїм обов'язком дарувати коханим на День святого Валентина солодощі. В Італії цей день так і називається - "солодкий день".

8. У Німеччині святий Валентин, перш за все, покровитель божевільних. Німці вважають кохання чимось на зразок тихого божевілля, тому прикрашають в цей день психіатричні лікарні яскраво-червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне богослужіння.

9. На початку минулого століття американці в День Святого Валентина стали посилати марципани своїм нареченим. Але марципан (печиво, пряники і цукерки з тертого мигдалю) містив цукор, який тоді коштував дуже дорого. Великий розмах ця традиція придбала після того, як в 1800 р почали широко використовувати цукровий буряк. Американці терміново налагодили на континенті виробництво карамелі і стали видряпувати на цукерках відповідні святу слова. Карамельки робили червоно-білими. Червоний колір означав пристрасть, а білий - чистоту любові.

10. У Японії проводять конкурс на найгучніше любовне послання. Юнаки та дівчата піднімаються на сцену і по черзі кричать щосили освідчення в любові. Переможець отримує приз.

11. Також японці в День святого Валентина дарують шоколад, або «гирі чоко». Якщо жінка 14 лютого подарувала чоловікові «гирі чоко», він у відповідь повинен подарувати їй якусь фірмову дрібничку і повести її в ресторан. Що цікаво, рівно через місяць, в березні, чоловік також повинен подарувати подарунок  своїй коханій - білий шоколад. 14 березня в Японії відзначається так званий білий день.

12. У Ісландії святкування Дня Святого Валентина не обходиться без багать, і присвячується синові Одіна - Валі. Дівчата в цей день вішають хлопцям на шиї головешки, а ті у відповідь намагаються повісити на шиї дівчат камінці. Сенс цього ритуалу легше зрозуміти, якщо врахувати, що для запалювання багаття в День Валі обов'язково потрібно висікти іскру ударом каменю об камінь.

13. У Саудівській Аравії День Святого Валентина офіційно заборонений. Там заборонено торгувати сувенірами, квітами та іншою атрибутикою до цього свята, інакше просто накладається штраф. У країні навіть існує спеціальна комісія, яка строго стежить за цим. Араби вважають, що західні традиції погано впливають на молодь.

 
Найпопулярніші послання для «валентинок»


Ну а якщо ви вирішили в День святого Валентина обійтися традиційною, але від того не менш значущою і приємною «валентинкою», ось кілька різних способів її підписати - для коханих, близьких, друзів і просто хороших знайомих.


Happy Valentine's Day/Happy Hearts Day – З днем Святого Валентина!

Be my Valentine – Будь моїм Валентином (ою)

Bee mine – (гра слів: bee - бджола)

Bananas over you – Втрачаю за тобою  розум

Live, Laugh, Love – Живи, смійся, люби

Some bunny loves you – Один зайчик любить тебе

U R Sweet (= You Are Sweet)  – ти дуже милий(а)/ солоденький (а) (гра слів)

You’re just too good to be true – Ти дуже хороший (а), щоб бути правдою

You’re special  Ти особливий (а)

A piece of my heart – шматочок мого серця

Addicted to you – залежний від тебе

Can’t help falling in love with you – не можу не закохатися в тебе

I kiss better than I cook – Цілуюся я краще, ніж готую

A love hug for you – любовні обійми для тебе

Roses are red,        Троянди червоні
Violets are blue,     Фіалки блакитні
Sugar is sweet -     Цукор солодкий -
And so are you.    І ти теж.

Найсмачніші рецепти


Жодне свято не обходиться без традиційних страв. Романтику самого, здавалося б, і так романтичного свята можна підсолодити парою-трійкою солодких рецептів. Що б ви не задумали на День святого Валентина - романтичний сніданок або вечерю удвох або вечірку з друзями, такі рецепти виявляться цілком доречними для будь-якої компанії.

 

Як святкують Валентинів день герої наших найулюбленіших серіалів
 

Цього разу ми вирішили відмовитися від вибірки фільмів до Дня святого Валентина, тому як, по суті, будь-який фільм про любов (а таких тисячі) потрапляє в цю категорію. Список виявився б нескінченним ... Однак, з огляду на зростаючу популярність серіалів, ми вирішили вибрати для вас епізоди про День святого Валентина з найвідоміших сит-комів.

Friends
Season 1, Episode 14: The One with the Candy Hearts

Season 8, Episode 15: The One with the Birthing Video
House M.D.
Season 3 Episode 14: Insensitive

The Office
Season 2 Episode 16: Valentine's Day
30 rock
Season 1, Episode 13: Up All Night

The O.C.
Season 1, Episode 19: The Heartbreak

Season 2, Episode 12: The Lonely Hearts Club
 

Gilmor Girls
Season 6, Episode 15: A Vineyard Valentine

The Big Bang Theory
Season 3 Episode 15: The Large Hadron Collision

5 наукових фактів про любов
 

«Gravitation is not responsible for people falling in love» - стверджував Альберт Ейнштейн. І скільки б не силкувалися вчені знайти наукове пояснення цьому нашому «тяжінню», людина своїм власним досвідом завжди доведе зворотне. Проте, наостанок хочемо представити вам деякі цікаві наукові факти про кохання.

1. Любов схожа на кокаїн
Якщо зробити томографію мозку закоханої людини, можна помітити одну цікаву деталь: у нього будуть дуже сильно збуджені дві зони, що відповідають за так звану систему нагород. Вчені пояснюють це впливом підвищених доз дофаміну - речовини, яка зазвичай викликає почуття задоволення. Цікаво, що з такою силою ці зони мозку реагують тільки на кокаїн.

2. Любов - це залежність
Раз по впливу любов схожа на кокаїн, вчені рекомендують лікувати нещасну любов так само, як наркотичну залежність. необхідно прибрати стимули і нагадування - викинути всі фото, не дзвонити і зайнятися чимось абсолютно новим. Повний restart.

3. Любов сліпа
На знімках, зроблених німецьким дослідником Андреас Бартелем, видно, що зони, зазвичай активні в мозку не закоханої  людини, у закоханих сплять. Це зони негативних емоцій і раціональних рішень.

4. Серотонін вбиває любов
У закоханих в крові настають серйозні хімічні зміни. У них сильно знижений серотонін, важливий гормон. Якщо дати миші велику дозу серотоніну, вона відкине свого постійного партнера і почне спаровуватися з ким попало. Пояснюють це так: серотонін знижує рівень дофаміну, і заодно - градус любові (але не потягу). Важливо пам'ятати, що рівень серотоніну підвищується під дією сучасних антидепресантів.
 

5. Чоловіки люблять очима
У чоловіків в період закоханості активніше стає зона кори великих півкуль, що відповідає за зір. Так що не дарма кажуть, що чоловіки люблять очима. У жінок активніше зона, пов'язана з пам'яттю: інстинкт запам'ятовує поведінку партнера за декілька тижнів, а потім аналізує отриману інформацію, щоб як слід зважити всі за і проти. В результаті жінки набагато краще пам'ятають усі деталі першої фази роману.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.