Video, Reviews. 22.03.2019
#GreenForestRecommends

Топ-5 фільмів про мафію та гангстерів від Саші Тромси

Автор: Саша Тромса

Окей, я маю зізнання: I am a film buff або ж film geek. Для мене кіно – не просто час, який я проводжу розважаючись, але також час, який я проводжу навчаючись. Навчаючись історії кіно, та, звісно ж, англійської. Список фільмів нижче присвячується тим, хто обожнює сучасні детективні фільми та серіали, але ніколи не цікавився, де вони взялися і чому вони так нам подобаються.

  • Необхідний рівень англійської: від Intermediate та вище.

Думаю, з мовою особливих проблем не виникне й у тих, хто вважає себе “слабким” Intermediate. Проте на перегляд цих фільмів необхідно буде виділити максимум уваги та концентрації – сюжети деяких з них далекі від простих.  У будь-якому фільмі про мафію багато вуличного сленгу, слів, майже дослівно переведених з італійської, та повно “метафор” на будь-який злочин, який не можна обговорювати по телефону. Цей Топ-5 – не виключення. Enjoy.

5. Road to Perdition, 2002.

Ви коли-небудь бачили Тома Генкса у ролі гангстера? Ні? Я так і думав. Присвятіть дві години часу одному з найкращих акторів сучасності у незвичній для нього ролі мафіозі, який став на шлях помсти “за сімейних обставин”, що робить свої криваві справи разом із малолітнім сином. Холодний тон картини, адаптованої з коміксу 1990-х, та несподівана кінцівка від оскароносного режисера Сема Мендеса (American Beauty) в купі з ансамблем акторів (Том Хенкс, Деніел Крейг, Джуд Лоу) точно дадуть вам над чим подумати.

  • Дивитись бо: всі люблять Тома Хенкса?

4. Gangs of New York, 2002

Весь цей Топ-5 міг би складатись з фільмів Мартіна Скорсезе, настільки широкий каталог його робіт на тему “закон і порядок”. Оберу лише улюблені.

“Банди Нью Йорка” - не зовсім класичний сюжет, який уявляєш, почувши слово “мафія”. Це не історія Америки 30-х про автомати Томсона та епоху “сухого закону”. Цей фільм про 5 найбільших банд Нового Світу на межі 19 і 20 століть, про жорстокість звичайних людей, довіру та помсту. Скорсезе народився і виріс у Нью Йорку, і присвятив половину своєї кар’єри історії цього міста, показуючи її, через історії людей. Людей, які жили, а у випадку Банд Нью Йорка – померли та загинули, в цьому місті.

p.s. Ді Капріо і Скорсезе мають ряд шикарних колаборацій. Ця, на мою думку – найкраща.

  • Дивитись бо: ви ніколи не бачили Нью Йорк саме таким.

3. Miller’s Crossing, 1990

Важко говорити про фільми про мафію і не зачепити історію кіно. Увесь жанр нуар-фільмів просякнутий темами: поліція проти бандита, громадськість проти влади, хороший поганий проти поганого (і хто з них тепер хороший??). Нуар та нео-нуар детективи зазвичай слідкують за долею детектива або ж злочинця, який опиняється у ситуації, де всі вищезазначені конфлікти навалюються на героя одночасно, у заплутаній та непередбачуваній послідовності. Все це приправлено грою світла та тіні на екрані, незвичною роботою камер, “холодною” грою акторів та наявністю femme fatale.

Перехрестя Міллера – класична пост-нео-нуар картина двох геніїв - братів Коенів (The Big Lebowski, Fargo, No Country for Old Men), де кожен сам за себе у світі “око за око”, де честь та слово коштують більше ніж життя.

  • Дивитись бо: це фільм, який надихнув цілий ряд інший фільмів твоїх улюблених режисерів, серіалів HBO та Netflix, та цілих субжанрів детективів. Можна сказати, завдяки йому жанр нуар-детективу знову став актуальним. 

2. Chinatown, 1974

Якщо тобі не стало нудно читати два абзаци про нуар-кінематограф вище, то цей фільм – точно для тебе. Просто зазначу ряд імен та нагород, а про “варто дивитись чи не варто” – вирішуй сам. Режисер – Роман Поланскі, у головній ролі – Джек Ніколсон, 11 номінацій на Оскар, 4 Золотих Глобуси, та №2 у списку “Best Mystery Films” від American Film Institute.

  • Дивитись бо: класика надзаплутаної нео-нуар драми, про родинні, сексуальні та політичні зв’язки в одному флаконі.

1. Goodfellas, 1990

“As far back as I can remember I’ve always wanted to be a gangster,” – це перша фраза на першій же хвилині фільму. Рей Ліотта грає хлопця, якій стає одним з важливих членів одної з італійських мафіозних сімей Нью Йорка, і дорогою з дитинства до зрілості спостерігає та бере участь у цілому ряді нелегальних активностей. Через це за ним і слідкує ФБР. Через це його ловлять. Через це він вирішує... No spoilers, sorry. Італійська мафія, Нью Йорк – так, це Скорсезе. А ще це Скорсезе 90-х, що також означає участь Роберта ДеНіро, Джо Пеші та ряду інших відомих акторів того періоду.

p.s. близько десятка акторів цього фільму у подальшому знімались у легендарному серіалі “Клан Сопрано” на HBO.

  • Дивитись, бо: це кримінальна трагікомедія, у фірмовому нью-йоркському соусі Скорсезе, яку має подивитись кожен. Хоча б для того, щоб зрозуміти, чому саме сучасний кінематограф про кримінал саме такий як є. ​
Вам також може сподобатися:
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.