Vocabulary, Grammar. 14.09.2015

Секрети вивчення неправильних дієслів

Автор: Юля Коваленко

Вивчення іноземної мови потребує копіткої роботи та багато зусиль. Особливо, коли мова значно відрізняється від рідної та містить купу специфічних винятків. Це як із неправильними дієсловами в англійській мові: велика кількість слів, які чогось вирішили змінюватися і ніяк не можуть запам’ятатися! Як тільки студенти починають знайомитися із irregular verbs, відразу починається: «Ооо, знову вони!», «Та хто взагалі придумав змінювати дієслова?!», «Як мені їх запам’ятати врешті решт?».


По-перше, слід сказати, що неправильних дієслів загалом нараховують до 500, але тих, які ми найчастіше використовуємо, значно менше.
По-друге, нам не обов’язково знати всі, оскільки ми завжди можемо перевірити їх в словниках. Але запам’ятати їх реально (так, так, я не помиляюся!) і один із найважливіших секретів тут - вчити! Ось декілька способів, які допоможуть вам це зробити:


1. Вчити дієслова по групах. Найпоширенішим варіантом вивчення неправильних дієслів є їх розбивка на таблиці, в яких зміна дієслова відбувається за однаковим принципом. В такому випадку треба запам’ятати дієслово та до якої групи воно належить. Не треба зазубрювати кожне, оскільки процедура зміни дієслів однакова. Ось приклад однієї з таких таблиць, взятий з Інтернету:

IRREGULAR VERBS BY PATTERNS

Here are the most common irregular verbs in English, arranged in sound groups to make them easier to learn.

Verbs with similar vowel patterns

1

Begin

Began

Begun

2

Drink

Drank

Drunk

3

Ring

Rang

Rung

4

Run

Ran

Run

5

Sing

Sang

Sung

6

Sink

Sank

Sunk

7

Swim

Swam

Swum

 

Verbs with similar vowel pattern

8

Grow

Grew

Grown

9

Fly

Flew

Flown

10

Know

Knew

Known

11

Throw

Threw

Thrown

12

Draw

Drew

Drawn

13

Withdraw

Withdrew

Withdrawn

 

Verbs with all tree forms the same

14

Bet

Bet

Bet

15

Burst

Burst

Burst

16

Cost

Cost

Cost

 

Verbs with similar 3rd forms

56

Beat

Beat

Beaten

57

Bite

Bit

Bitten

58

Break

Broke

Broken

59

Choose

Chose

Chosen

60

Drive

Drove

Driven

61

Eat

Ate

Eaten

62

Fall

Fell

Fallen

63

Forget

Forgot

Forgotten

64

Forgive

Forgave

Forgiven

65

Freeze

Froze

Frozen

66

Give

Gave

Given

67

Hide

Hid

Hidden

68

Shake

Shook

Shaken

69

Speak

Spoke

Spoken

70

Steal

Stole

Stolen

71

Swear

Swore

Sworn

72

Take

Took

Taken

73

Tear

Tore

Torn

74

Wake

Woke

Woken

75

Wear

Wore

Worn

 

Other Irregular Verbs

109

Be

Was/were

Been

110

Become

Became

Become

111

Come

Came

Come

112

Do

Did

Done

113

Forbid

Forbade

Forbidden

114

Go

Went

Gone

115

Lie

Lay

Lain

116

Mistake

Mistook

Mistaken

117

Ride

Rode

Ridden

118

Rise

Rose

Risen

119

See

Saw

Seen

120

Shrink

Shrank

Shrunk

121

Stick

Stuck

Stuck

122

Swing

Swang

Swung

123

Weave

Wove

Woven

124

Win

Won

Won

125

Write

Wrote

Written


Як видно із останніх частин таблиці, деякі з дієслів таки слід запам’ятати, оскільки немає чіткого правила їх зміни…Так, так, і тут є свої exceptions))
Якщо від вигляду великих таблиць неправильних дієслів ви починаєте панікувати чи втрачати свідомість, то можете використовувати так звані mind maps, які є більш наглядними та креативними.

2. Використовувати історії, логічні зв’язки та вірші. Для цього вам знадобляться фантазія та список дієслів. Як правило, чим неймовірніша чи смішніша історія, тим краще згадати неправильні дієслова, використані в ній.

3. Дивитися відео на YouTube, оскільки і тут можна вивчати неправильні дієслова, тренуючи не лише пам’ять, а й вимову:


4. Слухати неправильні дієслова. Зокрема, користуючись podcasts, де наші викладачі підготували озвучку неправильних дієслів по рівнях на Enpodcast (enpodcast.com/podcasts/item/irregular-verbs).


5. Використовувати картки. Для цього на одному боці картки вам необхідно написати дієслово рідною мовою та англійською, а з іншого боку – його форми. 
Ці картки варто розмістити на видному місці в кімнаті чи квартирі і періодично переглядати, повторюючи всі форми та переклад слова. Слова важливо писати, а не друкувати, оскільки підготовка самих карток це ще один шанс пригадати неправильні дієслова. Стосовно перекладу, то це на ваш розсуд, але бувають випадки, коли людина ідеально знає всі три форми неправильного дієслова, але при цьому не знає, як його перекласти на рідну мову і, відповідно, використати вона його не зможе, коли це буде необхідно. 


Якщо ви краще сприймаєте інформацію через зображення, то можна використовувати картки із малюнками і трьома формами неправильних дієслів, наприклад, такі:


 

6. Звертайте увагу на неправильні дієслова, де б ви їх не зустріли! Під час вивчення мови ви читаєте, слухаєте, говорите, дивитеся фільми і ще робите купу важливих і корисних вправ, де зустрічається ледь не весь список неправильних дієслів! Звертайте на них увагу, перекладайте, запитуйте викладача чи це правильне чи неправильне дієслово і намагайтеся запам’ятати, адже легше запам’ятати одне чи два, аніж цілий список відразу!

7. Не намагайтеся вивчити всі 500 дієслів одразу. Для кожного рівня володіння мовою необхідний певний словниковий запас. Це значить, що на кожному наступному рівні вам по-троху додаватиметься певна кількість неправильних дієслів, які треба буде вивчити. Не варто мучити себе всім списком відразу! 


До речі, багато хто вчить неправильні дієслова в алфавітному порядку. Не можу з впевненістю сказати чи правильно це, чи ні. Якщо це ваш спосіб, який діє і допомагає вивчати дієслова, значить, правильно))

А в короткому онлайн курсі з англійської мови від Booyya - Прокачка неправильних дієслів - https://bit.ly/38ScRP0 ви можете дізнатися про метод Spaced Repetition Method, який дозволяє запам'ятовувати інформацію без зазубрювання.

Секрети вивчення неправильних дієслів


Як бачите, не має магічного секрету, який допоміг би вам вивчити всі неправильні дієслова за день чи хоча б за тиждень. Є тільки способи та прийоми, поєднання яких перетворить запам’ятовування в більш швидкий та приємний процес. Закономірності утворення та поради з вивчення неправильних дієслів ми також розписали в цій статті.


Удачі!

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Vocabulary
Superstitions: підбірка цікавих забобонів англійською мовою
А ви вірите, що чорні коти приносять невдачу? Саме через цей забобон мені так шкода чорних котиків. Загалом, забобони – це вірування, які часто ґрунтуються на традиціях, фольклорі або страхах, що передаються з покоління в покоління. Деякі з них поширені вже по всьому світу, а деякі дуже локальні.…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Crimes. B2-C1
Чи багато слів ви знаєте, пов'язаних з різними типами злочинів? Пропонуємо вам перевірити свої знання та розширити словниковий запас у безкоштовному лексичному уроці Notes для рівнів B2-C1 на тему Crimes. Переходьте за посиланням та знаходьте 5 вправ для запам’ятовування нових слів та…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.