About English Language, Fun. 05.11.2010

People Who Change Lives. Елвіс Преслі

Автор: Ірина

5 липня 1954 року називають днем народження рок-н-ролу. Саме цього дня вийшов сингл нікому не відомого Елвіса Преслі «That's All Right», який розійшовся в кількості 20 000 примірників, завдяки майже безперервній ротації пісні на радіостанціях Мемфісу та постійним дзвінкам слухачів на студії з одним питанням: «Хто цей виконавець?». Це переломний момент у світі музики та народження нової зірки у новій ері – рок-н-ролу.

Можна сперечатися на тему того, чи вплинув особисто Елвіс на хід історії, але в тому, що рок-н-рол змінив світ, сумніватися просто не доводиться... і сперечатися сенсу теж немає!

Елвіс живий!

Елвіс Преслі (8.01.1935 — 16.08.1977) є однією з найвідоміших особистостей світової поп-культури та одним із найбільш комерційно успішних виконавців минулого століття. У чому секрет такого успіху? Чим він зачарував світ? Для мене загадка. Загадка не тому, що маю малу частку інформації про виконавця (інформації достатньо), не тому, що не слухала Елвіса (слухаю зараз і знаю пісні), не тому, що вважаю цю музику старим або чимось не модним (це завжди буде новим для молодих слухачів і завжди в моді (під чию ще музику танцюють свінг у київських школах? Під Преслі). Загадка, так. Розгадати зможу, напевно, коли років через 10-15 побачу, як саме народ продовжуватиме любити Преслі і чи впливає на популяризацію ідолів зміна покоління. Одна справа слухати і отримувати задоволення, а інша – «хворіти» на музику та виконавця. Чи така частка чекає і на Майкла Джексона? Побачимо років за 30.

В Америці Елвіс давно увійшов у повсякденне життя нарівні з президентами та спортсменами. Жарти та відкриті пародії стали невід'ємним явищем американської індустрії розваг аж до фестивалів на честь Елвіса та шоу двійників Елвіса. Знято безліч телефільмів, видано безліч книг. Його маєток «Грейсленд» є другим у США після Білого дому місцем відвідування (600 тисяч людей на рік).

Музика Елвіса Преслі продовжує видаватися, не втрачаючи обертів, роблячи його найбагатшим мертвим виконавцем (хоча 2010 року перше місце зайняв Майкл Джексон). Періодично проводяться масштабні кампанії, що виводять Преслі у верхні рядки хіт-парадів. З 2002 року розпочалися перші випуски танцювальних реміксів на пісні Преслі: "A Little Less Conversation" (2002), "Rubberneckin" (2004). У 1999 році було засновано новий лейбл Follow That Dream, який спеціалізується виключно на випуску музичної продукції Преслі.

То в чому ж така мегапопулярність? Доля, талант чи унікальність? Все разом – Елвіс народився в потрібний час і в потрібному місці, маючи всі задатки зірки: зовнішність, голос, чарівність, блиск в очах і колосальну працелюбність.

Навесні 1956 року Джон Леннон вперше почув пісню «All Shook Up» Елвіса Преслі, яка, за його словами, означала кінець усього свого життя. Слід нагадати, що після прослуховування «All Shook Up» молодий Джон Леннон вирішив присвятити себе музиці та створенню гурту – це зародок «The Beatles».

27 серпня 1965 року відбулася зустріч бітлів та Преслі у його будинку в Каліфорнії. Зустріч із The Beatles була історичною – зійшлися два гіганти, в принципі, конкуренти. Сам Преслі мав невизначені почуття, бо саме The Beatles стали мимовільною причиною того, що американська поп-музика перестала бути популярною. Пізніше Преслі не приховував свою ворожість до бітлів, бачачи у яких джерело всього антиамериканського. Заздрість?

Талант Елвіса підтверджує не лише всесвітня любов, а й численні нагороди з понад мільярдом проданих платівок. У США у Преслі 150 альбомів, які досягли золотого чи платинового статусу. З них 10 досягли 1-го місця у хіт-парадах.

Преслі за життя отримав 3 нагороди «Греммі», все за духовну музику: у 1967, 1971 та 1974 роках. У Преслі більше, ніж у будь-кого пісень (149), що потрапляли в «гарячу сотню» хіт-параду «Біллборд». З них 40 – у «верхній десятці» та 18 пісень посіли 1 місце.

Цікаві факти:

  1. При народженні Елвісу було дано друге ім'я Арон, але на могилі було висічено ім'я Аарон на вимогу батька, тому що Елвіс віддавав перевагу біблійній вимові та планував офіційно змінити ім'я.
  2. Преслі знявся тільки в одному рекламному ролику для "Southern Maid Doughnuts", який йшов у 1954 році.
  3. Преслі отримував пропозиції знятися в драматичних ролях, які щоразу відкидалися його імпресаріо («Вестсайдська історія» (1961); «Запізнілий блюз» (1962), «Солодкоголосий птах юності» (1962), «Народження зірок (1975)).
  4. Він був натуральним темним блондином, але перефарбував волосся в чорний колір після фільму «Люби мене ніжно» (1956).
  5. У Преслі не раз були контакти з керівниками США: у лютому 1966 Ліндон Джонсон (36-й Президент США) відвідує Преслі під час зйомок; у грудні 1970 року Преслі зустрічається з віце-президентом Спіро Агню і потім у Білому домі з Річардом Ніксоном; у 1976-1977 рр. спілкувався із Джиммі Картером. Зустріч з Ніксоном була ініційованою самим Преслі та ФБР, щоб співак міг отримати почесне звання офіцера ФБР у боротьбі з наркотиками.
  6. В одній з кінопісень Преслі 1960-х років згадується радянське місто Ленінград.
  7. Преслі – одна з найбагатших покійних знаменитостей (відповідно до матеріалів «forbes.com» – 60 мільйонів заробітку за минулий рік).
  8. У грудні 2004 року Вейд Джонс продав на інтернет-аукціоні eBay три столові ложки води, набраної зі склянки, з якої пив Преслі під час одного зі своїх останніх концертів 1977 року. Вода пішла за 455 доларів. Через тиждень Джонс виставив на тому ж інтернет-аукціоні зображення склянки, яка пішла за 3000 доларів.
  9. 14 січня 1973 року виступ у Гонолулу став першим в історії концертом, що транслювався на 40 країн світу за допомогою супутникового телезв'язку.
  10. Елвіс Преслі отримав зірку на алеї слави в Голлівуді за досягнення та внесок у галузі музики.
  11. Елвіс Преслі знаходиться на третьому місці у списку «Найбільших виконавців усіх часів і народів» та «Найвидатніших вокалістів» за версією журналу Rolling Stone.
  12. У фільмі “Форест Гамп” показаний епізод, у якому молодий ще Елвіс бачить танець Фореста-хлопчика, який ходив зі скобами на ногах. Пізніше Форест з матір'ю проходять повз телевізор, в якому Елвіс точно копіює рухи.
  13. Преслі був похований 18 серпня на цвинтарі, через кілька місяців його прах був перенесений в «Грейсленд» після спроби зламу його труни людьми, які хотіли перевірити, чи справді «король рок-н-ролу» помер.

Слово честі, я досі не можу зрозуміти, в чому полягає безсмертність Преслі з боку такої захопленості його персоною в Америці. Ну, балувався хлопчик, жартома записав першу пісню, молоді дівчата почали закохуватися в голос і зчинили галас на радіо. Тут за Преслі схопилися потрібні люди і почали робити гроші. Звичайно ж, доля талановитих людей схожа – рання популярність, шанувальники, весь світ біля ніг, наркотики та смерть від передозування. Пісня за піснею, альбом за альбомом, а підійди на вулиці та спитай у перехожих – назвуть ну максимум 5 пісень, які у всіх на слуху завдяки звучанню пісень у кінофільмах, рекламних роликах або у ТВ-шоу. Переглядала записи/фото Елвіса з концертів у Лас-Вегасі 70-х – він нещасний, втомлений, вимотаний і ще на пігулках. Сумно мені від такої маріонеткової гри =(

Але Елвіс живий, як і всі таланти минулих років, музика його безсмертна і має право на життя в серцях шанувальників. У моєму серці він завжди буде молодим, з шикарною шевелюрою і просто сексуальною усмішкою, співаючи своїм голосом змія-спокусника "I Cant Help Falling In Love With You...". У світі одиниці таких людей, які пішовши з життя, залишили після смерті себе всього – таких немає і не буде! Елвісе, люблю тебе!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.