About English Language, Speaking. 02.06.2021

Як удосконалити розмовну англійську

Автор: Олена Задворна

Вивчали англійську в школі, університеті, але досі не говорите впевнено? Знайома історія. Часто трапляється, що ми витрачаємо багато сил на вивчення граматики, вчимо багато слів, але англійську розмовну опанувати все ніяк не можемо.

Зміст

1. Як поліпшити розмовну англійську?
2. Як практикувати розмовну англійську?
3. З чого почати вивчення розмовної англійської мови?
4. Як вивчити розмовну англійську?
5. Як вивчити розмовну англійську самостійно?
6. Вдосконалюємо англійську розмовну: як пасивні знання перевести в активні?
7. Чотири методи для вдосконалення розмовної англійської
8. Практикуйте розмовну англійську вранці
9. Ставте цілі й досягайте їх
10. Англійська мова – не пункт призначення

Що ж не так? По-перше, скільки б ви не вчили англійську розмовну з викладачем, без самостійної практики не обійтися. По-друге, вивчення мови – це як тренування в спортзалі: ми постійно повинні прокачувати наші знання і доводити все до автоматизму. Поки правила не застосовуються на практиці без заминки, вони так і залишаються словами в підручнику. Давайте з'ясуємо, як же нарешті заговорити.

Як удосконалити розмовну англійську
Англійську розмовну потрібно практикувати не тільки на курсах, а й удома

Як поліпшити розмовну англійську?

Відповідь очевидна – розмовляти якомога більше. Не бійтеся, навіть якщо у вас початковий рівень і ваш словниковий запас дуже малий. Розмовні клуби з українськими викладачами і носіями англійської сьогодні доступні для всіх студентів мовних курсів. А крім них, є й інші способи, як поліпшити розмовну англійську.

  1. Читайте вголос

Коли ви гортаєте стрічку Instagram, робите домашку або читаєте англомовну літературу, промовляйте текст вголос. Читайте не поспішаючи, робіть паузи і приділяйте увагу інтонаціям. Перевіряйте вимову незнайомих слів.

  1. Повторюйте за нейтів спікерами

Це можна робити навіть вдома, коли вас ніхто не бачить і не чує. Увімкніть інтерв'ю з улюбленим актором, серіал або TED-відео (можна з субтитрами) і повторюйте кожну фразу за спікером. Копіюйте вимову та за бажання акцент.

  1. Вивчайте універсальні розмовні фрази

Поповнюючи свій словник, вчіть цілі фрази, причому такі, які знадобляться вам у розмовах. Наприклад:

  • How is it going? – Як поживаєш?
  • What’s going on? / What’s happening? – Що відбувається?
  • Don’t worry about it. – Не хвилюйся про це.
  • I bet. – Готовий посперечатися.
  • I couldn’t (can’t) agree more. – Не можу не погодитись.
  • Things happen. – Всяке буває.
  • You must be kidding. – Ти, мабуть, жартуєш.

Як практикувати розмовну англійську?

Найкраща практика для тих, хто не може собі дозволити проживання в англомовному середовищі, – це розмовний клуб або спеціальні розмовні курси.

  • Розмовний клуб

Не тільки найдоступніший, а й найдієвіший спосіб, як практикувати розмовну англійську. Розмовні клуби проводяться для студентів мовних шкіл усіх рівнів. Вести їх можуть як українські викладачі англійської, так і носії мови – вибір за вами. Те ж стосується онлайн- і офлайн-формату. Як правило, такі клуби проходять по вихідних, ви заздалегідь обираєте цікаву вам тему, можете підготуватися.

  • Розмовні курси англійської

Якщо розмовних клубів вам мало, записуйтеся на спеціальні розмовні курси, де два-три рази на тиждень по півтори години ви будете розмовляти англійською. Також зверніть увагу на загальні курси англійської, які проходять за комунікативною методикою, коли студенти розмовляють 80% часу кожного заняття.

Як удосконалити розмовну англійську - 1

З чого почати вивчення розмовної англійської мови?

Якщо ви новачок в англійській, обов'язково записуйтеся на курси, де викладач поставить вам правильну вимову. Отримати бажаний акцент допоможуть заняття з американськими або британськими викладачами. Подивимося детальніше, з чого почати вивчення розмовної англійської мови на курсах:

  • вивчення алфавіту, звуків;
  • елементарна граматика, побудова речень;
  • розвиток навичок письма, що допоможе закріпити граматичні правила і запам'ятати лексику;
  • аудіювання, прослуховування коротких аудіо, подкастів і тренування сприйняття англійської на слух;
  • і найголовніше – розмовна практика, починаючи з простих діалогів на першому ж занятті.

Як вивчити розмовну англійську?

Найкраще рішення – записатися на розмовний курс англійської до мовної школи. Там вам не тільки розкажуть і покажуть, як вивчити розмовну англійську, а й дадуть всі інструменти та можливості для практики. А без неї досягти такої мети неможливо.

На розмовному курсі англійська викладається за комунікативною методикою, часто носіями мови. При цьому студенти не залишаються без граматики, адже без знання і розуміння правил ви не зможете будувати речення та повноцінно спілкуватися. Кожне заняття присвячене певній граматичній і лексичній темам, які відпрацьовуються протягом 90 хвилин через діалоги, дискусії та інші усні вправи.

Як удосконалити розмовну англійську - 2

Як вивчити розмовну англійську самостійно?

Якщо ви маєте намір займатися вдома без допомоги курсів, вам знадобляться ці підказки, як вивчити розмовну англійську самостійно.

  • Спілкуйтеся в соціальних мережах

Це хоч і письмова практика, зате ви будете дізнаватися найактуальнішу лексику і сленг.

  • Вивчайте англійську за темами

Наприклад, якщо ви цікавитеся подорожами і збираєтеся використовувати іноземну саме в них, то підпишіться на тревел-блогерів, дивіться їхні відео, слухайте подкасти, читайте тематичні книги та онлайн-журнали.

  • Використовуйте застосунки та онлайн-словники

Навіть якщо ви розумієте значення нового слова з контексту, все одно знайдіть його в словнику, послухайте вимову, подивіться на приклади використання і переконайтеся в тому, що знаєте переклад. Найпопулярніший і повний словник англійського сленгу – Urban Dictionary. Щоб добре запам'ятати нову лексику, тренуйтеся використовувати її в додатках, наприклад, Quizlet.

Вдосконалюємо англійську розмовну: як пасивні знання перевести в активні?

Коли ви вивчаєте іноземну мову, знання накопичуються і переважно залишаються пасивними. Щоб була користь для вашої розмовної англійської, їх потрібно систематично діставати звідти, тобто побільше використовувати на практиці.

У чому ж різниця між активними та пасивними знаннями? Коли ми розмовляємо рідною мовою, ми не замислюємося, в якій формі потрібно використовувати слово і як правильно сказати щось. Коли ми добре їздимо на велосипеді, ми можемо паралельно розмовляти або слухати музику та не думаємо, як правильно поставити ногу. Такі знання активні. У пасивному ж запасі у нас знаходиться все нове, що ми вчимо та не практикуємо достатньо часто. Тому й важливо натренувати англійську розмовну, щоб у ході спілкуванні не думати про конструкції та правила, а повністю зануритися в бесіду.

Якщо ви будете вчити англійську, тільки накопичуючи знання з підручників, вони так і залишаться пасивними. Єдиний шлях до активних знань – це досвід і практика. Так ви швидше доведете розмовну англійську до потрібного рівня.

Чотири методи для вдосконалення розмовної англійської

Вивчення іноземної мови – справа непроста, вимагає багато зусиль і часу. Але що робити, якщо останнього постійно не вистачає? Для практики мови важлива послідовність і частота. Краще займатися щодня по 15 хвилин, ніж раз на місяць кілька годин. Вправи можна поєднувати з іншими заняттями. Наприклад, дорогою на роботу слухати англійські подкасти, на прогулянці про себе описувати людей або предмети, а перед сном замість гортання стрічки соціальних мереж почитати книгу або блог англійською. «Але ж це не практика розмовної англійської», – скажете ви. Саме практика, адже серед методів вдосконалення мови називають не тільки говоріння, але також слухання та читання.

Метод 1. Слухайте 

Коли ми слухаємо живу англійську розмовну, наш мозок починає несвідомо запам'ятовувати конструкції, якими легше буде користуватися на практиці. Методика працює, як у дитинстві, коли ми вчилися говорити рідною мовою, слухаючи дорослих, а не читаючи підручники.

Наприклад, коли викладач пояснює правило вживання прийменників «on», «in» «at», здається, що нічого складного в цьому немає. Але в розмовній англійській, щойно справа доходить до практики, йде затримка, ми починаємо згадувати всі випадки, в яких потрібно вживати той чи інший прийменник. А коли ми дивимося відео або слухаємо подкаст, де нам не один раз повторюють різні конструкції з цими прийменниками, ми їх запам'ятовуємо та вже автоматично відтворюємо. Після того як ми кілька разів почуємо фразу «He was born in 1992» або «He was born on March 15», у нас в голові відкладеться цілісна конструкція. І прийменники в подібних реченнях ми вже будемо використовувати на автоматі.

Дивіться ТБ, YouTube, слухайте подкасти. Намагайтеся повторювати почуті фрази, щоб запам'ятовувати правильні конструкції та працювати над вимовою. Коли ми вчимо слова окремо, їх важко скласти в правильне речення. Ми намагаємося зробити прямий переклад із рідної мови, що не завжди хороше рішення. Звертайте увагу на особливості мови в діалогах. У розмовній англійській часто використовують фразові дієслова, спрощення форм часу і скорочення (особливо в американському варіанті).

Як удосконалити розмовну англійську - 3
Тренуйте англійську розмовну, слухаючи нейтів спікерів

Метод 2. Практикуйте англійську розмовну вдома

Якщо ваша мета – почати вільно говорити англійською, крім слухання, потрібно багато говорити. І не важливо, є у вас партнер для цього чи ні. Повторюйте фрази, почуті у фільмах, подкастах, співайте англійською, розмовляйте вголос самі з собою на різні теми, описуйте предмети. Звучить дивно? Але це дійсно допомагає. Згодом ви почнете помічати й виправляти свої помилки в розмовній англійській.

Якщо ж розмови з собою і далі будуть здаватися дивними, не проблема знайти в соціальній мережі людину, яка буде не проти поспілкуватися з вами. Це може бути не native speaker, а людина, для якої англійська теж друга чи третя мова. Ще один варіант - практика за відео-інтерв'ю з носіями мови, наприклад, за допомогою онлайн-курсу Street notes. Розмовна англійська з нейтівами для рівня Starter від booyya.com - https://bit.ly/3DkUjGv.

Любите комп'ютерні ігри? Чудово! Використовуйте своє хобі для практики розмовної англійської. Адже в багатьох онлайн-іграх потрібно спілкуватися з іншими гравцями. Чим вам не практика живої розмовної мови?

Думайте англійською, так ви навчитеся швидко говорити без паузи для перекладу потрібних слів і конструкцій.

Метод 3. Читайте 

Говорити іноземною мовою легко та впевнено можна тільки з достатнім запасом слів. А що може бути краще для напрацювання лексичного запасу, ніж читання? Обирайте цікаву для себе книгу та розвивайте англійську.

Читаючи художню книгу, ви зустрічаєте діалоги з ідіомами й конструкціями з повсякденного життя. У сучасній літературі не бракує сленгу, який підручники не дадуть. Виписуйте, перекладайте, програвайте діалоги та читайте вголос. Цікава книга не сприйматиметься як нудний підручник і в кінці робочого дня принесе більше користі й задоволення, ніж заучування набору слів.

Не любите читати романи? Виберіть тему, яка буде корисною або цікавою саме вам. Бізнес, саморозвиток, наука – книгу можна знайти на будь-який смак і для будь-яких потреб. Якщо ви будете читати багато текстів одного автора або на суміжні теми, конструкції будуть повторюватися, що допоможе закріпити їх у пам'яті.

Для поліпшення розмовної англійської краще уникати застарілих текстів. Беріть тексти, написані за останні 30 років. У старих книжках і журналах може вживатися неактуальна лексика. Живу мову краще тренувати за сучасними книгами. Навряд чи хтось із носіїв буде говорити, як Шекспір.

Книга здається занадто складною та великою? Читайте статті в інтернеті, блоги або новини англійською. Крім свіжої інформації, на таких сайтах як BBC часто можна знайти матеріал для вивчення англійської.

Як удосконалити розмовну англійську - 4
Англійську розмовну можна вдосконалити за допомогою книг

Метод 4. Пишіть англійською

Вчити іноземну мову потрібно комплексно. Навіть якщо в пріоритеті англійська тільки розмовна, не потрібно применшувати роль читання та письма в процесі вивчення. Хочете максимально уникати помилок у розмовній мові? Тренуйтеся писати. Записуйте все що завгодно: ведіть щоденник, робіть записки, складайте список справ, просто занотовуйте роздуми, ведіть блог у соціальних мережах. Коли ми пишемо, у нас є більше часу підібрати правильне слово і конструкцію, подивитися через кілька днів і знайти свої ж помилки, щоб не робити їх у майбутньому. Коли ми пишемо, у нас задіюється і зорова, і сенсорна пам'ять, а якщо писати диктанти, так ще і слухову тренуємо. Письмо – один із найбільш трудомістких, але найефективніших методів запам'ятовування під час вивчення іноземної мови.

Практикуйте розмовну англійську вранці

Незалежно від того, сова ви чи жайворонок, спробуйте практикувати англійську розмовну вранці. Поставте будильник на 15-20 хвилин раніше та присвятіть цей час практиці. Опишіть свій ранок усно або в блозі, послухайте новини, почитайте книгу або ввімкніть серію улюбленого серіалу. Поки наша голова не зайнята щоденною рутиною, сприймати і запам'ятовувати нове буде легше. Займаючись так щоранку, ви побачите значно більший ефект для вдосконалення англійської розмовної, ніж якщо будете відкладати вивчення на вечір. Після роботи у нас завжди знайдеться багато причин, чому не сьогодні: немає сил, робота, яку не встигли зробити, домашні справи, друзі кличуть на зустріч або з'являються незаплановані заходи на роботі.

Як удосконалити розмовну англійську - 5
Практикувати англійську розмовну краще вранці

Ставте цілі й досягайте їх

Якщо ви читаєте цю статтю, значить, ви все ще на шляху вивчення. На цьому етапі важливо пам’ятати:

  1. Розуміння розмовної англійської мови завжди буде попереду вашої практики. Дитина спочатку починає розуміти, що їй кажуть, а потім сама намагається заговорити. Вивчення іноземної мови в дорослому віці працює за тими ж принципами. Розуміти мову – це основний крок на шляху до мети.
     
  2. Без помилок не обійтися. Помилятися – це природно, а робити висновки і вчитися при цьому – це ціле мистецтво. Не потрібно боятися говорити з іноземцями, щоб не помилитися, адже всі розуміють, що це не ваша рідна мова і ви вже зробили багато, щоб говорити нею.
     
  3. Критикуйте й винагороджуйте себе. У вивченні мови важливо вміти критично оцінити як свої успіхи, так і помилки. Щоразу, коли відчуваєте, що зробили прогрес у вивченні, похваліть себе. Це буде стимулювати вас робити більше. Але не потрібно й закривати очі на помилки. Спробуйте їх записувати і аналізувати самі або з викладачем на курсах. Робота над своїми помилками завжди дає максимальний ефект.
     
  4. Поставте собі запитання, що заважало вивчити мову раніше. Якщо відповіддю буде нестача часу, некомпетентні викладачі або щось в цьому дусі, згадайте, що вся відповідальність за наш успіх залишається на нас самих. 

Англійська мова – не пункт призначення

Важливо розуміти, удосконалюючи англійську розмовну, ви не просто йдете до мети вивчити мову. Іноземна мова – це лише «інструмент», який допоможе отримати від життя те, чого ви хочете. І не так важливо – це кар'єра або спілкування в подорожі з новими людьми. Головне розуміти, чого ви зможете досягти, вільно розмовляючи англійською.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.