About English Language, Grammar, Vocabulary. 01.01.2010

Як не забути англійську за канікули

Автор: Альона Горбатко

Нарешті! Дочекалися! Цей заповітний період в житті кожного студента незалежно від віку і місця навчання - КАНІКУЛИ! Єдиний мінус - за канікули все, жах як, швидко забувається! А іспити не змушують на себе чекати. Та й взагалі, мова - це така штука яка, як ніяка інша, вимагає постійної практики. Тому відпочинок відпочинком, а годинку-півтори в день приділяти повторенню і практиці англійської мови не завадить. Тим більше, що робити це можна весело, наприклад, з компанією одногрупників. Ми ж, зі свого боку, пропонуємо вам кілька практичних порад про те, як не забути за канікули все те, що вивчили протягом семестру.

GRAMMAR
Почніть повторення з тем, які ви пропустили або не до кінця зрозуміли. Ті теми, які знаєте краще інших - залиште наостанок.
Повторюйте теми блоками, наприклад, всі теперішні часи, всі минулі часи і т.д. Списки граматичних тем і спікінг мінімумів можна знайти на сайті Грін Фореста.
Відео-пояснення деяких граматичних тем можна знайти на сайті Грін Фореста в розділі «Відео»

Попрактикуйтесь на інтерактивних вправах, які пропонує Інтернет:
•  www.englishpage.com
•  www.englisch-hilfen.de
•  www.ego4u.com
•  yappi.com.ua

На окрему увагу заслуговують неправильні дієслова. Один з найбільш практичних і ефективних способів їх запам'ятовування - це картки. Розмір карток повинен бути таким, щоб було зручно взяти їх з собою, але щоб вони не загубилися серед інших речей в сумці (найкраще робити картки з картону розміром 5х10 см). На одній стороні картки напишіть дієслово українською, на іншій стороні - три форми англійською. Для зручності раджу на кожній картці писати по 3-5 дієслів (щоб не тягати з собою стоси карток - все-таки неправильних дієслів в англійській мові чимало =) Пишіть дієслова на картках врозкид, а не в алфавітному порядку, як в книжці. З такими картками вам тепер завжди буде чим зайнятися в метро або стоячи в черзі. Головне - не забути їх вдома!

А тут можна попрактикувати минулі форми дієслів на час, а заодно і правопис їх перевірити: www.rong-chang.com

І звичайно ж, не забувайте грати в, спеціально розроблену командою Грін Фореста, інтерактивну гру Hangman, яка дозволить вам повторити всі граматичні та розмовні мінімуми.

VOCABULARY

Вчені підрахували, що для того, щоб слово стало частиною вашого словникового запасу, його потрібно повторити раз 15-20, після чого непогано було б почати використовувати його в мовленні якомога частіше =) Але є ще кілька ефективних способів запам'ятовування.

Використовуйте техніку мнемоніки - запам'ятовування потрібної інформації шляхом утворення асоціацій. Кожен раз, коли розучуєте нове слово, читайте його вголос англійською, потім уявляйте картинку, яка асоціюється з цим словом, і потім вимовляєте переклад. Потім навпаки: вимовляєте слово українською, уявляйте картинку і потім вимовляєте слово англійською. І так кілька разів. Можна працювати в парі або навіть цілою компанією: в такому випадку, одна людина вимовляє слово, інша описує свою асоціацію з цим словом, третя каже переклад. Асоціації можуть бути різними - від одного слова до цілої історії.

Пишіть словникові диктанти. Це особливо ефективно, якщо працювати в парі: одна людина диктує слова українською, друга - записує переклад англійською. Таким чином, ви практикуєте і слова, і правопис.

Придумайте риму на кожне слово в словничку. Випишіть слова в стовпчик і риму навпроти. Потім закрийте стовпчик зі словами і пройдіться по стовпчику з римами, називаючи оригінальне слово на кожну - спочатку послідовно, потім - врозкид.

Спробуйте замість перекладу дати словам визначення, можна своїми словами.

 

OTHER

Ведіть щоденник англійською. І не тільки під час канікул. Чудове відпрацювання граматики, орфографії і пунктуації! Намагайтеся приділяти 15-20 хвилин кожен день або раз в два-три дні тому, щоб записати свої думки, події і / або плани. Щоб можна було періодично давати щоденник на перевірку (виключно з метою вивчення мови) можна, дуже вже особисті, подробиці опускати =)

Слухайте пісні англійською. Радимо вибирати пісні, які вам подобаються або які на слуху - їх часто крутять по вашому улюбленому радіо або ви регулярно програєте їх на диску по дорозі на роботу - і які потім захочеться наспівувати. Можна розбирати пісні трьома способами.

Спосіб №1: Роздрукувати текст пісні і по ходу прослуховування підкреслювати незнайомі слова і фрази. Спочатку спробувати визначити їх значення з контексту самостійно, якщо не вийде - то звернутися до словника. Потім, коли розберетеся з усіма значеннями - програти пісню ще разок, цього разу підспівуючи, або ж знайти караоке-версію і заспівати самим =)

Спосіб №2: Використовуйте спеціально заготовлені робочі аркуші (worksheets) з пропущеними в тексті пісні словами, які вам необхідно почути і вписати. Перевірити себе дуже легко, відшукавши повну версію тексту пісні в Інтернеті. Ось ресурс з уже готовими робочими пісенними аркушами: www.tefl.net

Спосіб №3: Ви самі записуєте весь текст пісні без підказок. Програйте пісню спочатку повністю і спробуйте вслухатися в слова і зрозуміти, про що пісня взагалі. Далі програвайте пісню рядок за рядком, записуючи текст. Виділіть слова і фрази, які викликають у вас сумніви. Якщо окремі вирази не виходить розпізнати зовсім - пропустіть це місце. Візьміть оригінальний текст пісні і перевірте себе. Незнайомі слова і фрази переведіть.

Намагайтеся розбирати хоча б по одній пісні в день. Для різноманітності можна чергувати способи.

Читайте книжки. Хоча б по кілька сторінок в день перед сном. Не забувайте під час прочитання підкреслювати незнайомі слова, потім виписувати їх в словничок, писати до них транскрипцію і переклад. Можна робити це прямо в книжці, якщо вона ваша і вам її не шкода =) Для старших рівнів рекомендую слухати аудіокниги  англійською: www.openculture.com.

Читайте новини. Ми вже публікували список новинних сайтів, на яких ви можете стежити за подіями в світі і знайти цікаву і корисну для себе інформацію. Намагайтеся заглядати на них мінімум один раз на день.

Дивіться відео. Ми вже говорили про те, як правильно дивитися фільми англійською мовою. Хотілося б додати, що ефективно також дивитися серіали, тому що в серіалах, як правило, з серії до серії  повторюється певна лексика, що зручно для запам'ятовування. Також серії часто являють собою закінчений епізод, що позбавить вас від необхідності перериватися  посередині.

Спілкуйтеся з носіями мови. Кожен з вас, думаю, знайом, як мінімум, з одним з них. Не соромтеся і запросіть його / її / їх на каву або прогулянку по місту, при цьому підтримуючи активну бесіду, а не тихо киваючи головою на знак згоди. Корисно і приємно буде обом сторонам =)

Влаштуйте інгліш-паті! А що? Запросіть друзів і робіть все те, що робили б на звичайній вечірці - тільки англійською. До речі, носіїв мови можна теж запросити - це буде вас стимулювати не переходити на українську мову. Весело і ефективно!

Заохочуйте себе за кожне виконане завдання - цукеркою, новим придбанням або походом в кіно! Веселих канікул! Побачимося в наступному семестрі !!!

   

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.