About English Language. 10.05.2021

5 ефективних способів швидко вивчити англійську мову

Автор: Анастасія Гуцул

Англійська мова стала невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Кожен ресурс раз у раз обіцяє швидкі результати за короткий термін. Але чи так це реально – швидко вивчити англійську мову? І як заговорити з носієм мови, не відчуваючи дискомфорту?

Як зрозуміти, які методи ефективні в швидкому вивченні англійської мови, а які краще забути і ніколи до них не повертатися?

Ці та інші питання ми розглянемо сьогодні, а також дамо 5 перевірених способів, як швидко вивчити англійську мову. Те, що допоможе поліпшити ваш рівень у найкоротші терміни.

5 ефективних способів швидко вивчити англійську мову

Зміст

  1. Як легко і швидко вивчити англійську мову. Наші 5 ефективних способів
    1.1. Вивчайте англійську мову щодня
    1.2. Поставте реальну мету і створіть план навчання, щоб швидко вивчити англійську мову
    1.3. Використовуйте ефективні методики навчання
           1.3.1. Методика Драгункіна
           1.3.2. Методика Пімслера
           1.3.3. «Поліглот» Дмитра Петрова
    1.4. Читайте, читайте ще раз читайте
    1.5. Подорожуйте
  2. Основні помилки при швидкому вивченні англійської мови
    2.1. Не запам'ятовуйте велику кількість слів
    2.2. Не намагайтеся зубрити граматику
    2.3. Не вивчайте англійську тільки на курсах
    2.4. Не забувайте про аудіювання
    2.5. Не бійтеся робити помилки
  3. Як швидко вивчити слова англійською?
  4. Як швидко вивчити часи англійською?
  5. Висновок

Як легко і швидко вивчити англійську мову. Наші 5 ефективних способів

Розглянемо найефективніші способи того, як можна швидко і без зайвих зусиль вчити англійську. Поради викладачів дивіться нижче.

Вивчайте англійську мову щодня

Швидке вивчення англійської мови не можливе без повсякденної роботи і повторення пройденого матеріалу. Постійність – це і є запорука успіху. Чому щодня, запитаєте ви? І ось три причини:

  • це те, що потрібно для швидкого вивчення англійської мови;
  • це створює звичку, необхідну в подальшому, щоб швидко вивчити англійську мову;
  • щоденне повторення допомагає краще запам'ятовувати матеріал.

І давайте будемо чесними, ви не зможете швидко вивчити англійську мову, якщо будете відвідувати заняття на курсах двічі на тиждень. На сьогоднішній день є незліченна кількість безкоштовних ресурсів для швидкого вивчення англійської мови. Так чому б не скористатися цим?

Відвідування курсів два-три рази на тиждень дає прекрасний фундамент, щоб швидко вивчити англійську мову, а особистий викладач зможе приділити більше уваги граматиці та вказати на ваші помилки. Але всього цього недостатньо, щоб швидко вивчити англійську мову.

90% роботи залежить від вашого самостійного щоденного навчання. Пам'ятайте, practice makes perfect.

Поставте реальну мету і створіть план навчання

Уявімо, що на сьогоднішній день рівень вашого англійської мови A2. Чудово! І, припустимо, ви б хотіли підвищити свій рівень до C1 за 7-9 місяців. Це реальна мета і вона має дедлайн. Пам'ятайте: мета має бути досяжна, але й амбітна водночас.

Якщо ви поставите недосяжну мету, незабаром ви закинете все навчання, але якщо мета буде занадто легкою, ви не побачите прогресу в швидкому вивченні англійської мови, а це не мотивує для подальших занять.

5 ефективних способів швидко вивчити англійську мову - 2Тепер, коли у вас є мета, час створити план для швидкого вивчення англійської мови.

Що має включати в себе план:

  • скільки часу ви приділяєте заняттям;
  • що саме ви робите.

Це дасть вам більш точне уявлення про ваше навчання і допоможе відстежити прогрес. У той же час пам'ятайте, що вивчення будь-якої мови – це довгі роки практики.

Немає кінцевої точки, є тривалий процес. Знайдіть те навчання, що вам до душі, і дотримуйтесь його протягом довгого часу. Ви зможете дуже швидко вивчити англійську мову, але для досягнення досконалості потрібно багато часу.

Використовуйте ефективні методики навчання, щоб швидко вивчити англійську мову

Тепер, коли у вас є мета, точна стратегія і ви готові щодня приділяти англійській мові час, треба визначитися з методами. Існує безліч методик, щоб швидко вивчити англійську мову. Кожна методика унікальна і в залежності від ваших особливостей і переваг, буде ефективна тільки для вас.

Ось кілька основних методик, щоб швидко вивчити англійську мову.

Методика Драгункіна

Для багатьох цей метод є простим і зрозумілим для сприйняття. Автор заявляє, що англійська – «це не просто, а дуже просто». Автор винайшов схеми, які допомагають зрозуміти граматику, часи й артиклі.

Основною перевагою цієї методики для україномовних людей є те, що Олександр Драгункін проводить асоціацію між українськими словами при вивченні англійських. Тобто учень зможе провести аналогії з рідною мовою, що дуже спрощує і прискорює навчання.

Олександр Драгункін виділив дві групи слів: змінювані та незмінні. Причому в групу незмінних автор вніс 27 слів, на основі яких у подальшому будує речення. Перший етап цієї методики є побудова речень за допомогою цих 27 слів, що допомагає учневі уникнути складнощів і зрозуміти структуру мови.

Метод дає прекрасну базу для подальшого вивчення мови і розширення свого словникового запасу. Адже методика дає систему, на основі якої можна швидко вивчити англійську мову.

Метод Пімслера

Система Пімслера заснована головним чином на аудіювання. Аудіозапис відтворює фрази і речення англійською, а потім повторює їх українською.

Метод не передбачає використання книг, тільки аудіозаписи. Тим самим автор підкреслює, що ви зможете швидко вивчити англійську мову без особливих зусиль. Ви можете слухати аудіоуроки в авто, дорогою на роботу, ввечері перед сном або ж у будь-який зручний для вас час. Цей метод був побудований на особистих дослідженнях лінгвіста Пола Пімслера. Автор стверджує, що щоденні уроки за його методикою дають потрібний результат для швидкого вивчення англійської мови.

Головне в методі – це повторення. 30-хвилинні уроки бажано виконувати щодня. Кожен аудіозапис містить речення з перекладом і дає вам час на повторення. Тобто ви не просто бездумно слухаєте аудіо, як слухали б музику під час пробіжки, ви включаєтеся в роботу і відчуваєте деякий тиск, адже вам потрібно відповідати на запитання і повторювати речення. Це якась психологічна маніпуляція, адже якщо ви не відповідаєте, то відчуваєте якесь розчарування, яке стимулює вас зосередитися.

Також в курсі є повторення пройденого матеріалу, ви повертаєтеся до деяких тем, які ви вже проходили. Це важливо для закріплення інформації і швидкого вивчення англійської мови.

Всі аудіозаписи виконані носіями мови. Це дає можливість практикувати акцент і переймати правильну вимову. Адже найважливіше в мові і в подальшому її вживанні в спілкуванні з іншими – це розуміння ритміки. Кожен запис містить правильні відповіді, слухаючи які, ви будете краще вловлювати інтонацію та вимову.

На відміну від інших методик, методика Пімслера відрізняється оригінальністю мови в аудіозаписах. Усе аудіодорожки записані максимально натурально і наближено до реальності. Автори ніби створюють міні-історії для кожної фрази.

Якщо ви будете сумлінно підходити до виконання кожного завдання і відстежувати свої відповіді, то будьте впевнені, що в кінці кожного уроку ви будете розуміти значення майже всіх фраз із аудіозапису, а це ж так необхідно, щоб швидко вивчити англійську мову.

Швидко вивчити англійську можна за методом Пімслера
Швидко вивчити англійську з аудіозаписів можна, звернувшись до методу Пола Пімслера

«Поліглот» Дмитра Петрова

Дмитро Петров – у минулому синхронний перекладач, знайомий більш ніж з 30 мовами, телеведучий реаліті-шоу «Поліглот», де 8 осіб з нуля за 16 уроків покроково опановують мову, щоб швидко вивчити англійську мову. Головною вимогою і умовою є обов'язкове спілкування англійською. Головне завдання всіх учасників – швидко вивчити англійську мову, попутно вивчати граматику.

На кожній наступній лекції додаються нові найуживаніші слова і вирази, таблиці часів і прикметників та інших граматичних категорій.

На всіх 16 уроках учасники згадують і закріплюють пройдений матеріал для швидкого вивчення англійської мови.

До кінця 16 уроків автор проекту стверджує, що кожен учасник зможе швидко вивчити англійську мову, порозумітися на побутовому рівні, використовуючи складні словосполучення правильно.

Проект є непоганим допоміжним засобом для швидкого вивчення англійської мови.

Читайте, читайте і ще раз читайте

Найпростіший спосіб швидко вивчити англійську мову – це читати. Так, ви, напевно, чули це з багатьох джерел і звучить це вкрай банально. Але задумайтеся, якби це було неефективно, хіба стали б люди застосовувати читання для швидкого вивчення англійської мови? Не думаю!

Читання допоможе вам не тільки розширити ваш словниковий запас і швидко вивчити англійську, зрозуміти сленг і розвинути зорову пам'ять, але і в рази прискорить вивчення англійської мови.

Наведу пару прикладів.

  1. Читайте новинні стрічки англійською мовою.
    Новини – кращий ресурс для експрес-вивчення англійської мови. Більшість новинних статей написано простою і зрозумілою мовою, з правильною граматикою і зрозумілим для сприйняття текстом. В інтернеті багато ресурсів для читання і кожен може вибрати тематику до душі.
     
  2. 5 ефективних способів швидко вивчити англійську мову - 3Перечитайте книги, які ви вже читали (але тепер англійською).
    Почніть із коротких оповідань. Щоб швидко вивчити англійську, не варто вибирати довгі романи. Чим коротше текст, тим легше його запам'ятати і отримати користь. Комікси і дитячі книги можуть стати прекрасною альтернативою, якщо ваш рівень англійської мови не дозволяє читати складні романи. Завдяки коротким, простим текстам і зрозумілим словам дитячі книги – прекрасний варіант для щоденного читання.

Подорожуйте

Подорожуючи, ви не тільки поєднуєте приємне з корисним, але і повністю занурюєтеся в мовне середовище. Це допоможе вам вивчити англійську й ознайомитися з новою культурою.

Оскільки англійською говорять не тільки в англомовних країнах, але і практично у всіх країнах Європи, спілкування з місцевими жителями значно поліпшить вашу розмовну англійську. Тому збирайте валізи і вирушайте в поїздку!

Адже подорожуючи, ми спілкуємося, а в таких умовах вивчення мови починається з практичного її застосування. А вихід із зони комфорту в подальшому для багатьох може виявитися рушійною силою і мотивацією для вивчення мови.

До того ж на сьогоднішній день існує безліч мовних турів. Компанії влаштовують поїздки спеціально для тих, хто прагне вдосконалити свою мову. На крайній випадок беріть з собою кишеньковий словник або путівник з розмовником і пробуйте спілкуватися.

Швидке вивчення англійської мови під час подорожей
Як швидко вивчити англійську мову? Вирушити в подорож англомовними країнами!

Основні помилки при вивченні англійської мови

Тепер, коли ви знаєте 5 перевірених способів для швидкого вивчення англійської, час поговорити про 5 помилок, які не варто робити, намагаючись отримати максимум результату.

Коли ви вивчаєте іноземну мову, це практично неможливо, а найголовніше – не потрібно, заучувати ВСІ слова.

Не запам'ятовуйте велику кількість слів

Згідно з дослідженнями, навіть носії мови використовують у своїй мові максимум дві-три тисячі слів. Для прикладу, дорослий носій англійської мови знає десятки тисяч слів, але потребує тільки три тисячі з них для вільного спілкування та читання більшості літератури англійською мовою.

Так і з будь-якою іноземною мовою: для вільного спілкування та читання будь-якої сучасної літератури нам необхідна всього лише пара тисяч слів. Звичайно, якщо ми говоримо про спеціалізовану літературу й особливу тематику, вам знадобитися особливий словниковий запас. Також якщо ви прагнете до написання дисертацій або наукових робіт, ваш словниковий запас буде відрізняться від лексики того, хто вивчає англійську тільки для подорожей або ж для можливості підтримати бесіду на побутовому рівні. Але нам усім потрібно десь починати, адже так?

То як же зрозуміти, які слова треба вчити?

Ми всі живемо в світі сучасних технологій та інтернету. Ви завжди можете завантажити додаток (Memrise, Quizlet, Busuu), який допоможе вам не тільки підібрати найуживаніші слова, але і швидко вивчити англійську. Більшість додатків ґрунтує своє навчання на прослуховуванні, запам'ятовуванні та повторенні слів і пропозицій, а це чудовий спосіб приділяти час мові щодня.

Не намагайтеся зубрити граматику

Ніхто не говорить, що граматика – це не важливо і вчити її не варто. Але подумайте, чи так важливо завчити всі часи і застосовувати герундій, щоб спілкуватися про ваш улюблений фільм або ж розповісти другу про вашу останню поїздку?

Незалежно від мови, граматика завжди була каменем спотикання для багатьох учнів. Усі ці артиклі, винятки, незліченна кількість часів дуже важливі для написання есе, досліджень або листів вашому босу. Але для вільного спілкування вам всього лише варто мати граматичний фундамент.

Тож якщо ваша основна мета – це вивчити англійську швидко, не зациклюйтеся на граматиці. Особливо якщо граматика і запам'ятовування правил не ваш коник, залиште герундій до кращих часів.

Багатьом учням не вистачає мотивації для вивчення всіх граматичних правил, внаслідок чого вони відкладають навчання в довгий ящик. Не лінуйтеся! Якщо ви відчуваєте, що граматика вганяє вас в тугу і депресію, порадуйте себе фільмом із субтитрами або прочитайте легку розповідь. Не забувайте про перше правило для швидкого вивчення англійської – приділяйте час мові щодня. Візьміть це за звичку – і більше вам ніколи не доведеться змушувати себе.

І не забувайте робити нотатки. Пишіть щодня те, що здалося вам новим, те, що ви б хотіли запам'ятати і використовувати в майбутньому. Як не крути, граматика – це фундамент кожної мови.

Не вивчайте англійську тільки на курсах

А це, можливо, одна з найпоширеніших помилок всіх учнів на курсах. Не сподівайтеся, що курси для швидкого вивчення англійської допоможуть вам підвищити ваш рівень мови за два місяці.

Коли ми вивчаємо мову, всім нам потрібен учитель, але не думайте, що він або вона зможе виконати вашу роботу за вас. Учитель спрямовує вас, але навряд чи він здатний вкласти англійську у ваш мозок. Тільки ви відповідальні за ваш успіх і ваші невдачі.

Якщо ви відчуваєте, що матеріал, який використовується на мовних курсах, не відповідає вашим потребам, не бійтеся змінити його. Якщо книги, диски і всі роздаткові матеріали не охоплюють ваші інтереси, знайдіть те, що вам до душі. І якщо ж ви відчуваєте, що ви засвоюєте інформацію краще через фільми і читання книг, подбайте про себе і подивіться пару фільмів по поверненню додому.

Не обмежуйтеся тільки тією інформацією, що дають вам на курсах. Вивчайте мову самостійно, знайдіть друзів з іншої країни, пишіть тексти англійською та дивіться серіали. А якщо у вас виникають запитання, учитель завжди буде радий вам допомогти.

Прийміть факт того, що ваша самостійна робота – це 90% успіху. Ваші невдачі – це результат поганої підготовки. Це ви вчите мову і тільки ви відповідальні за ваш прогрес.

Швидко вивчити англійську можна тільки при постійній практиці
У вас не вийде швидко вивчити англійську без щоденної практики поза курсами

Не забувайте про аудіювання

Більшість учнів приділяє величезну увагу читанню і записуванню англійських слів, тому що наша основна мета – це вміння читати, писати і говорити англійською мовою.

І це правильно, але ми часто забуваємо, що прослуховування текстів англійською мовою дає нам можливість сприймати мову на слух. Впевнена, що багато людей, які вивчають будь-яку іноземну мову, переконається в тому, що розуміти мову і говорити нею – не завжди йдуть рука об руку.

Іноді ми можемо зловити себе на думці, що з легкістю говоримо мовою, але ніяк не розуміємо носія мови. Саме тому постійне прослуховування пісень, перегляд фільмів чи серіалів такі необхідні для розуміння усної мови та акцентів.

З особистих рекомендацій раджу прослуховувати хоча б один подкаст щодня на будь-яку цікаву для вас тему. На відміну від перегляду фільму, прослуховування подкасту не вимагає великої уваги, але дуже допомагає сприймати мову на слух.

Не бійтеся робити помилки

Правда в тому, що всі, хто вивчає іноземну мову, роблять помилки. І це частина процесу. Американський письменник Джексон Браун-молодший одного разу сказав: «Ніколи не смійтеся над людиною, яка говорить ламаною англійською. Це означає, що вона знає й іншу мову».

Повірте, ніхто з носіїв мови не посміється з вашої англійської, а навпаки, допоможе і підкаже, як правильно вимовляти ті чи інші слова.

Не сприймайте помилки, як щось, чого варто уникати, пам'ятайте – на помилках вчаться. Дуже часто правила в рідній мові можуть перегукуватися з правилами англійської мови, в більшості випадків це і є причина помилок. Якщо ви відстежуєте такі ситуації, в подальшому уникнути таких промахів буде легше.

Дозвольте собі помилятися, адже не помиляється тільки той, хто нічого не робить. Якщо у вашій мові або письмі багато недоліків і ви їх розумієте і коригуєте надалі, це вже шлях до швидкого вивчення англійської мови.

Як швидко вивчити слова англійською?

Якщо вам потрібно швидко поповнити словниковий запас, знайдіть список найуживаніших слів у розмовній англійській (або за певною темою) – і кидайте всі свої сили на нього. Не потрібно розпорошуватися. Щоб підтримувати розмову англійською та розуміти нейтів спікерів, достатньо знати 3-4 тисячі англійських слів, головне, щоб вони були високочастотними та різноманітними.

Розглянемо кілька способів, як швидко вивчити слова англійською.

  1. Чанки

Це лексичні та граматичні фрази, такі як:

  • How you doing?
  • How about you?
  • See you later.
  • Never have I ever...
  • How have you been?

Чанки складають до 50% функціональної лексики носіїв, тож запам'ятовуйте якомога більше таких фраз. Ви можете об'єднувати чанки в речення.

  1. Синоніми й антоніми

Намагайтеся одразу шукати синоніми й антоніми до слів, які ви вчите, так ви замість одного слова будете запам'ятовувати як мінімум три, до того ж усі вони будуть пов'язані.

  1. Асоціації

Метод добре працює зі словами і фразами, які важко запам'ятати. Слово може нагадувати вам інше слово в рідній мові (puddle – калюжа – падати в калюжу; pale man – блідий чоловік – блідий, як пельмень; crest – вершина – хрест на вершині гори), зустрічатися в назві пісні або фільму. Якщо нічого такого немає, створіть асоціацію самі: просто прикріпіть до слова якесь інше, яке ви добре знаєте, зв'язавши їх у своїй пам'яті.

Як швидко вивчити часи англійською?

Щоб вивчити граматичні часи в англійській мові, потрібно зрозуміти логіку їх застосування. Тому головна порада – вчіть із прикладами та на реальних ситуаціях. Плюс, щоб швидко вивчити часи англійською, розділіть Present, Past і Future на аспекти: Simple, Continuous, Perfect і Perfect Continuous.

  1. Simple

Постійні дії, з якими можна використовувати слова usually, often, sometimes etc.

  1. Continuous

Дія відбувається в певний момент. Тут допоможуть такі маркери часу як at the moment, now, at... o'clock etc.

  1. Perfect

Завершена дія. Орієнтуйтеся на слова ever, never, just, already, yet.

  1. Perfect Continuous

Тривала дія, яка відбувається зараз, тривала та закінчилася до іншої події в минулому або почалась і ще триватиме в майбутньому. Коли вона почалася – не так важливо. Звертайте увагу на маркери for, since, when.

І невелика хитрість: далеко не всі з 12 часів використовуються постійно. Для спілкування вам буде достатньо п'яти – Present, Past і Future Simple, а також Present Continuous і Present Perfect. Це не означає, що інші вивчати зовсім не потрібно, просто добре засвойте хоча б ці п'ять – і ви вже прекрасно розумітимете одне одного з носіями мови.

5 ефективних способів швидко вивчити англійську мову - 4

Висновок

Зрозумівши основні принципи того, як можна швидко вивчити англійську, і уникаючи основних помилок, ви відкриєте для себе безліч переваг у знанні англійської. Можливо, англійська – не найпоширеніша мова на планеті, але на сьогоднішній день нею говорять понад 400 мільйонів людей із 53 країн світу. Англійська – найбільш досліджувана іноземна мова, а це значить, що якщо вам потрібно заговорити з кимось не з англомовних країн, то велика ймовірність, що зробите ви це англійською.

Британська рада стверджує, що до 2020 року більше 2 мільярдів людей буде вивчати англійську. Англійська дасть вам можливість не тільки спілкуватися з людьми зі всієї планети, а й, можливо, ви зможете отримати роботу в міжнародній компанії. Адже в більшості міжнародних компаній корпоративна мова – саме англійська, а це значить, що навіть якщо ви хотіли б переїхати в неангломовних країну, англійська завжди буде обов'язковою вимогою з боку будь-якого роботодавця.

Протягом довгого часу ця мова є мовою більшості медіа та індустрії розваг, більше 80% фільмів щорічно випускається англійською.

І на превелике щастя, англійська дуже проста в порівнянні з іншими мовами. Простий алфавіт і нескладна граматика роблять цю мову дуже легкою для вивчення! А вивчаючи будь-яку іноземну мову, ви розвиваєте всі види пам'яті та покращуєте свої навички мислити аналітично. Креативне мислення розвивається при запам'ятовуванні слів і речень.

Ну і наостанок скажу, що вивчення англійської мови – це швидко та весело. Ви відкриваєте так багато різних культур для себе, звичаї іншої країни стануть для вас зрозумілішими, адже будь-яка мова – це відображення культури. Англійська відкриє для вас абсолютно інший світ і допоможе зрозуміти те, що раніше було загадкою.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.