Exams. 06.03.2015
Your IELTS

IELTS. Аудіювання

Автор: Аріна Сидоркина

Перший блок тесту IELTS – це Listening. Ми з вами розглянемо, як виглядає цей блок завдань, його структуру, обговоримо, як поліпшити свої listening skills, на що звертати увагу під час виконання завдань до listening, коли ви здаєте IELTS, а також виберемо ресурси, за якими найкраще готуватися до listening part тесту IELTS.

Отже, почнемо з більш глобальної проблеми – як поліпшити свої навички аудіювання. Я пропоную вам кілька ідей, які прийшли мені в голову, коли я готувалася до тесту сама, або коли я обговорювала цю проблему з іншими викладачами і студентами.

Фонове Слухання vs Усвідомлене Слухання
Всі знають, що для того, щоб навчитися сприймати інформацію на слух, потрібно багато слухати. Practice makes perfect – це наша мантра на всі часи. Тому деякі студенти завантажують собі в плеєр аудіокнижки і слухають їх дорогою на роботу в маршрутці або метро. Хтось вважає за краще включати лекції або фільм і слухати це під час хатніх справ. Хтось слухає радіопередачі англійською, коли веде машину. Це дуже похвально. І цим прийомом не можна нехтувати, оскільки навіть якщо ви слухаєте щось краєм вуха, інформація все одно записується на підкірку, та й мозок звикає до англійської мови. Однак цього недостатньо, якщо ми говоримо про підготовку до IELTS. Навіть якщо ви слухаєте щось англійською 24 години на добу, але у фоновому режимі – все одно потрібно регулярно сідати і тренувати зосереджене, концентроване слухання. Коли ви складаєте IELTS, мало зрозуміти, про що йдеться в цілому. Як правило, вашим завданням буде вловити деталі й точно зрозуміти якусь дату, число, якийсь конкретний факт. Відповідно, саме цю навичку потрібно тренувати при підготовці до IELTS. Тому слухайте не тільки фоном, а й вибирайте аудіювання із завданнями, коли після прослуховування вам потрібно відповісти на запитання чи заповнити прогалини.


Не слухайте нудні тексти
Для практики аудіювання вибирайте такі тексти, які вам цікаві. Справа в тому, що керувати своєю увагою дуже важко. Неможливо зусиллям волі змусити себе слухати нудний текст. Мозок на певному етапі може просто відволіктися від тексту і зайнятися своїми справами. Як правило, своїх справ у мозку мільйон: він може поринути у спогади або почати складати список покупок, програвати в ролях важливий діалог або рахувати кількість смужок на шпалерах. Вам така зайнятість і не снилася. А аудіозапис, між тим, йде і йде, зовсім повз, перетворюючись на білий шум. Що в цьому поганого? Самообман. Вам здається, що ви зробили корисну справу – послухали аудіювання, позаймались англійським, підготувались до IELTS... А насправді ви помріяли під звуки прибою. І тільки в тому випадку, якщо текст цікавий, фокус уваги залишається на розумінні аудіотексту. І тоді ви дійсно слухаєте текст.

Слухайте Real English
IELTS. АудіюванняНе підручником єдиним живе студент. Незважаючи на те, що виконувати аудіювання, до якого є завдання в підручнику – це дуже важливо, іноді добре б слухати і живу, реальну англійську, не адаптовану під іноземця. Прекрасний спосіб поєднати приємне з корисним, наприклад, короткометражне кіно. Дивіться також ток-шоу, промову президента, серіал, лекцію професора філософії з Оксфорда – все це принесе різноманітність у словниковий запас і світогляд ;)

Learn the Accents
Оскільки тест IELTS був розроблений Британською Радою спільно з Кембриджським університетом, він, звичайно, заточений під британський варіант англійської мови. Якщо ви схильні до американської англійської, розумієте її краще та самі говорите з таким акцентом, то не зайвим буде ознайомитися з різницею між американською і британською вимовою. Я пропоную подивитися ось ці два канали на YouTube, які дадуть вам хороше уявлення про те, що ж таке британський акцент.
Перший – це канал John Winsor-Cunningham, де викладач акторської майстерності дає різні поради акторам, і зокрема, вчить їх британській вимові. Ось ці самі три відео про британську вимову:


 
 

Другий канал – Introverts by Jade. Усі відео там – просто знахідка. Багато всякого і на тему вакабуляру, уроки з вимови, навчання корисним висловам і фразам, уроки про те, як підтримати бесіду англійською. Скарб вам дарую. Але ось серед іншого є й кілька відео про вимову.
 
До того ж, як самі організатори і укладачі тесту заявляють, a range of English accents and dialects are used in the recordings which reflects the international usage of IELTS. Тому не буде зайвим ознайомитися з різними акцентами.


Комплексний підхід
У наш час мультитаскінгом нікого не здивуєш. Це стало нашою життєвою нормою – поєднувати кілька завдань і вичавлювати з одного виду діяльності максимум. Я не буду радити вам качати прес під час прослуховування аудіювання англійською мовою (хоча особисто я так і робила) :) Я пропоную спосіб, за допомогою якого можна і навик аудіювання поліпшити, і засвоїти саме такий vocabulary, який вам буде дуже потрібен для здачі IELTS Academic. Дивіться і слухайте лекції на TED. Вибирайте різноманітні лекції: на соціологічну тематику, з біології, про роботів, про засвоєння мов, про те, як працює мозок, про комах, космос, чорні діри. Слухайте спочатку без перекладу і субтитрів, потім вмикайте субтитри, перекладайте незнайомі терміни, і контрольний – знову без субтитрів. Я клянусь, це вам дуже знадобиться. Мені на Reading part попався текст про земноводних, які раніше мешкали тільки в воді. Guess what, саме напередодні я дивилася виступ на TED на дуже схожу тему. Мені допомогла лексика, яку я почерпнула з того відео. Сподіваюся, ці відео допоможуть і вам.

Поділіться, що ви використовуєте, щоб тренувати свої вуха. Напишіть свої поради, я впевнена, у кожного знайдуться міркування з цього приводу. Не скупіться, підказуйте одне одному.

 


Ну а тепер поговоримо про структуру завдань до listening part тесту IELTS

 

  • Всього на цю частину тесту відводиться 40 хв: 30 хв. триває саме аудіювання, і 10 хв. відводиться на те, щоб перенести відповіді в Answer Sheet.
  • У тесті 40 запитань, спочатку ви робите позначки прямо в листах із завданнями, потім потрібно перенести відповіді в Answer Sheet.
  • Якщо ви хочете перевірити себе, то ось як ви можете співвіднести кількість правильних відповідей з 40 з балом, який відповідає шкалою IELTS:

Score out of 40               16-17       18-22    23-25     26-29    30-31    32-34   35-38
IELTS band score                5             5.5          6            6.5          7            7.5        8


Блок Listening ділиться на чотири секції:
Section One
In the first section there is a conversation between two speakers. For example - a conversation about travel arrangements, booking accommodation, or decisions on a night out.
Section Two
The second section is a monologue (a speech by one person). It will be set in an everyday social context. For example - a speech about student services on a University campus or arrangements for meals during a conference.
Section Three
Section three is a conversation between up to four people. For example - a conversation between a tutor and a student about an assignment or between three students planning a research project.
Section Four
The final part is another monologue. It is a lecture or talk of general academic interest such as a university lecture.

У цих чотирьох секціях іспиту вам можуть зустрітися такі типи запитань:
    multiple choice 
IELTS. Аудіювання - 2    short-answer questions 
    sentence completion 
    notes/summary/diagram/flow chart/table completion 
    labelling a diagram which has numbered parts 
    classification 
    matching 


Тепер поговоримо про нюанси завдань Listening part. Я виділю кілька основних моментів, на які я б хотіла звернути вашу увагу:
•    Читайте уважно завдання. Якщо сказано вписати в прогалини не більше ніж два слова, не пишіть більше двох слів.
•    Намагайтеся передбачити відповіді. Думайте заздалегідь про те, що ви можете почути, шукайте в мові ключові слова.
•    Шукайте синоніми. Як правило, ключове слово в запитанні не буде зустрічатися в тексті самого аудіювання. Всі ключові поняття будуть перефразовані.
•    Звертайте увагу на spelling. Навіть якщо ви почули все правильно, але, заповнюючи бланк з відповідями, допустили помилку в слові, бал не зараховується.
•    Якщо ви не вловили сенс якоїсь фрази, не можете відповісти на одне запитання, не застрягайте на ньому, йдіть далі.
•    Пам'ятайте, запис включається тільки один раз. Немає можливості повторно послухати.
•    Використовуйте паузи між секціями, щоб прочитати запитання до наступного уривку.
•    Залишайтеся сконцентрованим.
Більш докладні поради можна почути в цих відео.

 

 


І нарешті, ресурси для тренування listening skills.
1. Звичайно, в першу чергу, тести можна знайти на офіційному сайті IELTS. Плюс цього варіанту в тому, що зразки тестів у них абсолютно стандартні, тобто за формою такі ж, як будуть на самому тесті. Є відповіді. Заходимо на сайт, викачуємо файл з запитаннями, слухаємо аудіо, перевіряємо себе.
2. Також стандартні приклади тестів можна знайти на сайті Британської Ради. Принцип той же.
3. І ще один сайт зі схожими прикладами тестів.
4. А ось ресурс ielts-simon.com мені сподобався своєю різноманітністю. Там не тільки стандартні пробні тести, але і дуже багато різних завдань на listening. Добре підібрані різні відео- й аудіоуривки, до них складені завдання.
5. Непогана добірка тут.
6. Зрозуміло, не можна забувати і про стандартні, спеціально зроблені для цього підручники. Є ось така чудова серія. У мережі є. Завантажуємо, слухаємо аудіо, практикуємо тести.

 

 

І ось цей підручник я теж раджу. Але в мережі я його не знайшла. Якщо хто знайде, киньте мені посилання.
  7. Старий добрий YouTube завжди виручить. Мені така опція здається зовсім незручною, але комусь, може, підійде.
8. Ну і нарешті, дозвольте я згадаю свій попередній пост, де я давала в кінці два посилання, звідки можна завантажити підручники. 
 
Щоб підготуватись до IELTS комплексно: пройти кожен розділ, попрактикувати вправи, розібратись зі структурою тесту та отримати купу порад, які допоможуть вам якісно підготуватися до здачі тесту IELTS, рекомендую самостійно пройти цей онлайн-курс від booyya.com - https://bit.ly/3KXu7p6.

Якщо у вас виникли запитання, будь ласка, ставте їх, не соромтеся. А також діліться своїми ідеями щодо того, як підготуватися до аудіювання.
Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.