Exams. 06.03.2017
Your IELTS

IELTS. Загальне читання

Автор: Аріна Сидоркина

Щоб успішно виконати саме цю частину тесту IELTS, потрібно добре розібратися з тим, які типи завдань тут бувають. Не варто лякатися їх різноманітності – навпаки, розглянувши їх усі попередньо, ви точно підвищите свої шанси на хороший бал. Багато хто вважає це завдання легким, тому що не треба нічого писати. Прочитати й зрозуміти текст – набагато простіше, ніж продукувати щось самому. Почасти, це правда. Однак саме в тесті IELTS завдання до тексту бувають мудровані, потрібно вмикати уважність і логіку на максимум. Всі ці нюанси ми зараз і розглянемо. 

Почнемо з головного. IELTS General Training Reading test триває 60 хвилин і включає в себе 40 запитань. Він ділиться на три частини: 

  • Section 1 складається з двох або трьох невеликих текстів. Може бути і так, що один з цих текстів буде в свою чергу складатися з декількох зовсім маленьких – наприклад, 6-8 оголошень про здачу квартири. Тексти в цій секції максимально наближені до щоденних побутових реалій в англомовній країні. За великим рахунком, в це завдання покаже, чи зможете ви прочитати меню, заповнити форму в госпіталі, зрозуміти оголошення на дверях під'їзду. 
  • Section 2 стосуватиметься робочої, ділової сфері. Два тексти, що представляють собою, наприклад, оголошення про роботу, робочий контракт, статут компанії. 
  • Section 3 містить тільки один текст, але тематика його трохи складніша – соціальні, загальнолюдські проблеми. 

Слід зазначити, що тексти ці неадаптовані, а реальні, взяті прямо з життя. 
Ваш таймінг у цій частині тесту може виглядати ось так: 

Passage 1 - 15 minutes
Passage 2 - 16 minutes
Passage 3 - 25 minutes
Transferring and Checking - 04 minutes

Total - 60 minutes

Question Types

Multiple Choice
Ваше завдання – вибрати з декількох варіантів одну або дві правильні відповіді на запитання чи підібрати правильне закінчення речення. 

Tips and tricks

  • Не налаштовуйтесь на те, що вам потрібно вибрати тільки один варіант відповіді. Уважно читайте завдання! Якщо вам дають чотири варіанти відповідей (A, B, C, D), то, швидше за все, вам потрібно вибрати один з них, якщо ж варіантів більше чотирьох, то, можливо, вам потрібно вибрати два. 
  • Запам'ятайте: запитання йдуть в тому ж порядку, що й інформація в тексті. Тобто не шукайте відповідь на перше запитання в кінці тексту. Ця маленька хитрість сильно заощадить вам час. 
  • Не попадіться на вудку, якщо бачите однакові слова в запитанні та одній із відповідей. Швидше за все, правильна відповідь буде сформульована за допомогою синонімічних слів і конструкцій, і навряд чи там будуть використовуватися ті ж слова, що і в запитанні. 

Matching

Matching information 
Matching headings 
Matching features 
Matching sentence endings

Основна ідея цього блоку запитань в тому, щоб ви зіставили одну інформацію з іншою. Тут, звичайно, допоможе логіка і зачатки здорового глузду. 

Tips and tricks:

  • Будьте готові до того, що кількість опцій може не збігатися. Наприклад, заголовків може бути більше, ніж абзаців у тексті. Або вам буде здаватись, що закінчень речень не вистачає. Це означає, що один із варіантів буде використовуватися два рази. Не губіться, дійте за ситуацією. 
  • Звертайте особливу увагу на імена, дати, географічні назви. Дуже часто саме на цій інформації побудоване запитання. 
  • Спочатку читайте запитання, потім текст! 

Identifying

Identifying information
Вам дається низка тверджень – і ви повинні визначити, чи відповідають ці твердження інформації в тексті. У вас три опції: 'True', 'False' або 'Not given'

Identifying writer’s views/claims
Тут вам також дається низка тверджень – і ви повинні визначити, чи виражають вони позицію автора і чи збігаються вони з тією ідеєю, яка висловлена в тексті. Ваша відповідь може бути: 'Yes', 'No' або 'Not given'

Tips and tricks:

  • Найголовніше в цьому завданні – не плутати такі відповіді, як 'False' і 'Not given', а також 'no' and 'not given'. False – означає, що це твердження суперечить інформації в тексті. No – показує, що твердження суперечить позиції автора. Not given – означає, що твердження не суперечить, але і не відповідає тексту, а дані факти взагалі не представлені в тексті. 
  • Якщо ви не зрозуміли окремі слова в запитанні, не зациклюйтеся на них, а намагайтеся вникнути в суть запитання в цілому. 
  • Будьте особливо уважні з такими словами, як "often" and "some"! Від них часом дуже залежить відповідь. 
  • Не використовуйте свої додаткові знання, щоб відповісти на запитання. Якщо ви знаєте якісь факти, які не вказані в тексті, це не має впливати на ваші відповіді.

Completion

Sentence completion
Summary completion
Note completion
Table completion
Flow-chart completion
Diagram label completion

Це вид завдань, в яких ви повинні вписати інформацію, якої бракує. Це можуть бути пропуски в реченнях, таблиця або діаграма, куди потрібно вписати дані. 

Tips and tricks:

  • Звертайте увагу на правильність написання слів. У цьому завданні вам потрібно не просто поставити букву або цифру, а написати потрібне слово своєю рукою. Тому будь-яка помилка в правописі буде коштувати вам балів. Так само, як і нерозбірливий почерк. 
  • Якщо вас просять дати відповідь двома словами – це значить двома словами. Навіть якщо вам здається, що і одного слова досить, все одно підберіть правильний варіант саме в двох словах. Уважно читайте завдання. Там завжди вказується кількість слів. Наприклад, «Complete the table below. Choose NO MORE THAN TWO WORDS». 
  • Є випадки, коли в цьому завданні ви повинні використовувати слова з тексту, не змінюючи їх. Цей нюанс теж прописаний у питанні. Наприклад, «This a text completion task and you can use 1,2 or 3 words from the passage for your answer». 
  • Слова, які пишуться через дефіс, наприклад, 'check-in', вважаються за одне слово. 

Щоб підготуватись до IELTS комплексно: пройти кожен розділ, попрактикувати вправи, розібратись зі структурою тесту та отримати купу порад, які допоможуть вам якісно підготуватися до здачі тесту IELTS, рекомендую самостійно пройти цей онлайн-курс від booyya.com - https://bit.ly/3KXu7p6.

Differences Between Academic and General Reading

  • Тексти для читання в тесті Academic – довші.
  • У тесті General – текстів більше за кількістю. 
  • Тематика текстів у тесті General – має загальновідомий, життєвий характер. Тоді як тест Academic складається з текстів на наукову тематику. 

Різниця між Academic і General Reading – стосується більше тематики текстів і їх складності. За структурою, характером завдань і таймінгом – вони однакові. 

Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.