Exams. 11.10.2016
Your IELTS

IELTS. Academic Writing. Завдання 2

Автор: Аріна Сидоркина

Якщо ви готуєтеся до тесту IELTS, то написання есе вам не уникнути. Не важливо, здаєте ви Academic Module або General Module – Writing Part цього тесту містить таке завдання: написання твору на задану тему. 


Writing Part складається з двох завдань: Task 1 и Task 2.

У першому завданні Academic Module вас попросять описати графік або таблицю. Ці випадки ми розбирали раніше: 

У другому завданні – есе. 
Ні, на одному креативному мисленні ви не випливе. Ваша бурхлива фантазія вас теж не врятує. І навіть якщо ви божевільний графоман, впевнений у своїй геніальності, все одно ваш текст будуть оцінювати зовсім за іншими параметрами. Великому Братові начхати, як красиво ви вставили цитату, або яка ваша думка з цього питання насправді. Змиріться і не випендрюйтеся. Від вас потрібен зрозумілий текст з чіткою структурою і певним набором лексики і граматики. 

Скільки людей згубила химерність їх власної думки! Багато хто недооцінює прагматичний підхід у написанні есе. І щоб вам було зрозуміло, розглянемо в першу чергу критерії оцінювання цього завдання: 

4 критерії, за якими оцінюють ваше есе: 

  • Task response
  • Coherence and cohesion
  • Lexical resource
  • Grammatical range and accuracy 

1. Task response
Це означає, що ви повинні написати не менше 250 слів (а бажано трохи більше), розкрити тему повністю, привести аргументи і приклади (добре б зі свого досвіду). 

Рекомендації: 

  • Не забувайте, що ви будете писати від руки – це означає, що ніхто не буде виділяти вам помилки й опечатки червоною хвилястою. Пишіть розбірливо, стежте за спелінгом. Тренуйтеся заздалегідь писати тексти на папері, а не у ворді. 
  • Навчіться прикидати на око кількість слів, яку ви написали своїм почерком. Пам'ятайте, вам потрібно написати не менше 250 слів, а краще – трохи більше. Витрачати час на підрахунок слів на іспиті – нерозумно. 
  • Пишіть тільки за темою. Не сподівайтеся, що прокатить ваш асоціативний потік думок. Ваше есе будуть читати живі люди, які прекрасно розуміють, якщо ви раптом почнете лити воду або хитрувати з топіком. 
  • Намагайтеся розкрити тему повністю. Якщо в завданні просять розповісти про недоліки й переваги системи освіти в сучасному світі, то ви повинні написати як про недоліки, так і про достоїнства. Навіть якщо ви думаєте, що вся система освіти прогнила вже давно і поросла мохом, і немає там ніяких переваг. Ваша думка нікому не цікава. Але зате екзаменатора дуже цікавить, чи зрозуміли ви запитання і чи можете ви на нього відповісти. 

 Слід зазначити, що чим вищий бал, на який ви претендуєте, тим уважніше потрібно вивчати подібні дрібниці. Що значить «розкрити питання повністю», як правильно наводити приклади, якою має бути аргументація. Все це дуже докладно і з прикладами ви знайдете в цьому відео: 

2. Coherence and cohesion
Це про зв'язність і чіткість вашого викладу. Про те, як ви структуруєте інформацію, наскільки ясно висловлюєте свої думки. 
Рекомендації:

  • Перед тим, як приступити до написання есе, накидайте план. Вам може здатися, що ви втрачаєте час, і краще одразу почати писати текст, тримаючи приблизний план в голові. Але це не так. План на чернетці стане запорукою того, що ваше есе отримає високий бал за «зв'язність і структуру». 
  • Зробіть невеликий список слів-зв'язок для себе, і використовуйте їх у своєму есе. Ось тут я давала таблицю з такими словами.
  • Перечитуйте своє есе і перевіряйте, чи точно ваша думка зрозуміла. 
  • Пам'ятайте, що зрозумілим має бути кожне речення окремо й ідея вашого есе в цілому. Запитуйте себе: «Що я хочу сказати?».

Це відео допоможе розібратися вам з цим критерієм Coherence and cohesion від і до! Детально і дуже зрозуміло. Якщо хочете високий бал, обов'язково його подивіться. 

3. Lexical resource
Третій критерій оцінює, наскільки різноманітний ваш словниковий запас і чи правильно ви його використовуєте. 

Рекомендації: 

  • Якщо у вас є якісь ключові слова в есе, не повторюйте їх сто разів по тексту – використовуйте синоніми. Намагайтеся замінювати одне і те ж слово схожим за змістом. 
  • Якщо не впевнені в тому, чи правильно ви розумієте те чи інше слово, краще не використовуйте його. 
  • Прочитайте завдання і перед тим, як приступити до написання есе, визначте, на яку тему воно буде (про навколишнє середовище, про взаємини батьків та дітей, про проблеми освіти). Тепер постарайтеся швидко згадати низку слів на цю тему. Можна їх навіть написати на чернетці. Тепер, коли ви будете писати своє есе, поглядайте на цей список слів і намагайтеся їх використовувати. Справа в тому, що слова за темою можуть бути в нашому пасивному словнику. Приклавши зусилля, ви можете їх згадати, а потім використовувати. А якщо ж заздалегідь не скласти такий список, то самі собою вони не спливуть в голові. Максимальне використання таких слів за темою в есе значно підвищить ваш бал. 

Якщо ви готуєтеся здавати IELTS, швидше за все вам знадобитися в прискореному режимі розширити свій словниковий запас. У цьому відео дані прекрасні поради, як це зробити. 

4. Grammatical range and accuracy
Тут оцінюється те, наскільки добре ви знаєте граматичні форми і конструкції і наскільки доречно ви їх використовуєте. 

Рекомендації: 

  • Перед тим, як здавати IELTS, складіть для себе свій особистий список граматичних тем і конструкцій, які ви знаєте. Це допоможе вам урізноманітнити вашу граматику на письмі. Коли ми пишемо есе, то використовуємо, як правило, дуже прості конструкції – ті, до яких звикли і в яких точно впевнені. Але наше завдання – розширити свій арсенал. Під час тренування вдома можна взяти такий список граматичних конструкцій і писати есе, поглядаючи в нього та прагнучи використовувати максимум різної граматики з нього. 
  • Спробуйте почитати кілька текстів, підкреслюючи по ходу всі граматичні конструкції. Це робиться для того, щоб переключити вашу увагу на граматику і змусити мозок перенести деякі граматичні форми з пасиву в актив. А також це допоможе запам'ятовувати граматику в контексті. Що вкрай, вкрай важливо. Дуже важливо. 
  • Ну і, звичайно, будьте уважні. Перевіряйте закінчення, форми дієслів, множину. На цих дрібницях ох як можна погоріти! 

Щоб підготуватись до IELTS комплексно: пройти кожен розділ, попрактикувати вправи, розібратись зі структурою тесту та отримати купу порад, які допоможуть вам якісно підготуватися до здачі тесту IELTS, рекомендую самостійно пройти цей онлайн-курс від booyya.com - https://bit.ly/3KXu7p6.

Парочка хороших відео про граматику ось: 

 У наступному випуску ми розглянемо стратегію, яка допоможе вам написати ідеальне есе, і відповідати всім вимогам тесту IELTS. Не перемикайтеся!

 

Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.