Listening. 25.11.2011
I Talk

I Talk. Христина Коваленко. Про релігію

Kristina Kovalenko
Translated by Yana Zinovyeva

 

1. Розкажи трішки про себе, захоплення, хоббі.
"Happy is a man who can make a living by his hobby" - одна з найвідоміших фраз професора фонетики Хіггінса (Б. Шоу "Пігмаліон"), що ще зі шкільних часів стала моїм життєвим кредо. Вважаю себе дуже щасливою людиною, бо мені вдається поєднати моє найбільше захоплення - англійську, з хоббі - викладанням та мати від цього неабиякий прибуток.

2. Як потрапила в Грін Форест і як довго вже викладаєш?
Почала знайомство з Грін Форестом з його дитячого проекту Грін Кантрі, який на той час функціонував вдень в офісі Грін Форесту на Шота Руставелі 29. Поспостерігавши за роботою дорослого проекту півроку, не витримала та вірішила спробувати себе ще й в ньому. Мій перший старший викладач Настя Кондрацька одразу запевнила мене: "От подивишся, згодом ти покиниш діточок і повністю присвятиш час дорослим". І вона була права, вже три роки викладаю в Грін Форесті і... далі буде

3. Чому обрала саме цю тему?
А чому би й ні, це тема-табу, так само як політика. Але як можна знайти відповідь, якщо не задавати питання? Мене, як і багатьох інших, ця тема завжди цікавила, але одночасно і лякала. Поборовши свої жахи, нарешті наважилась заговорити.
 


 

What is religion? A question that seems to be so simple is actually so tough to answer. We’ve been so used to hearing this word so often that can be easily taken aback and not find a good explanation if asked unexpectedly. The notion is moreover so grown into our everyday life that it may seem rather silly that we know so little about it and still keep ignoring.  Not a single theologies will dare give you definition and claim the one he gives is correct. It is so wide that surpasses all the measures of understanding, so deep that no one can pe deep to reach the botom of its essence. It has always been and will always be. The only question is why? Have you ever wondered why we have it and what we need it for? Have you ever thought why it is an inseparable part of every civilization? Why does every country have one? Did you know that even the most remote African tribes have one? They may have no political or economic structure, no technologies or any kind of visible development…but still they have a religion, they have a God (or Gods) they worship, they do believe and  feel there is something greater and much bigger  is in charge of their lives and is a core element of their existence.

From times immemorial has mankind been tackling the question of “life sense”. Since the very first signs of living on the Earth were people trying to find the reason of their existence.  Even the presence of most pagan believes can prove the fact that men are (you won’t believe I’m gonna say it right now) … weak! Yes, men are weak! Despite all their efforts to prove the opposite, despite all the strength and power we’re trying to gain… we are weak! Men need some authority to obey, an authority to lead them ahead, to create a law, to justify their mistakes. We always look for something to control our lives otherwise there is no point in living. If we were sure there is no punishment (or appreciation) for what we do, would we really do it?

If there is no God (and it doesn’t matter what name you give him: Jesus, Muhamed or Budda) do you  think that all the past generations (and I don’t even dare imagine how many people can be included into that group) were mistaken? Have they all lived in vain and died for nothing?

I have once heard one person say that no matter how atheistic you are, when death knocks on your door you will start believing. We try to run away from religion because believe we are strong enough to cope  with everything on our own. But in reality we are…nothing…just another sand in the desert trying to withstand the upcoming wind. We turn away because we think religion will set us in some kind of boundaries but we don’t know it can really set us free. Feeling lonely, unloved, stuck, stressed out? You won’t, once you surrender, enjoy your weakness, stop putting hope on yourselves and letting someone else lead you in this wonderful journey I call life. 
Що таке релігія? Це питання здається таким простим, проте насправді, на нього так важко  знайти відповідь. Ми звикли постійно чути це слово, але якщо нам несподівано задати подібне питання, ми знітимося та не знайдемо гарного пояснення. Більше того, цей термін так укорінився у нашому повсякденному житті, що здається безглуздим те, як мало ми знаємо та чому і досі ігноруємо. Жоден теолог не насмілиться дати його визначення, стверджуючи, що лише воно є вірним. Адже зміст релігії настільки широкий, що перевершує межі розуміння, настільки глибинний, що ніхто не може пірнути так глибоко, аби досягнути дна його сутності. Вона завжди була і завжди буде. Єдине питання: чому? Ви ніколи не замислювалися над тим, чому релігія існує і навіщо вона потрібна? Ви ніколи не замислювалися, чому вона є невід'ємною частиною будь-якої цивілізації? Чому в кожній країні є віра? Чи знаєте ви, що навіть у найвіддаленіших африканських племен є духовність? Вони можуть не мати ніякої політичної чи економічної структури, технологій чи будь-яких видимих ознак  прогресу ... але все-таки у них є релігія, у них є Бог (або боги), котрим вони поклоняються, вони вірять і відчувають, що є щось більше, набагато більше, що є хтось відповідальний за їхнє життя - ключовий елемент їхнього існування.

З незапам'ятних часів людство намагалось осягнути питання  "сенсу буття". З перших ознаках життя на Землі людські істоти намагаються знайти причину свого існування. Навіть присутність язичницьких вірувань може довести той факт, що люди (ви не повірите, що я збираюся сказати це прямо зараз) ... слабкі! Так, люди слабкі! Незважаючи на всі зусилля, аби довести зворотне, незважаючи на бажання отримати силу та владу ... ми слабкі! Людству потрібна чиясь авторитетна постать, хтось,  хто б зміг вести його вперед,творити закони та виправдати помилки. Ми завжди шукаємо щось, аби контролювати своє життя,  інакше немає сенсу жити. Якби ми були впевнені, що немає покарання (вдячності) за те, що ми робимо, чи б ми дійсно брались за справу?

Якщо Бога немає (і не важливо, як ви його називаєте: Ісус, Мухаммед чи Будда) чи ж це означає те, що всі минулі покоління (і я навіть не смію собі уявити, як багато людей можуть бути включені в цю групу) помилялись? Невже всі вони жили марно і померли даремно?


Я колись чула, як один чоловік сказав, що кожен атеїст починає вірити, коли смерть стукає у двері. Ми намагаємося втекти від релігії, бо вважаємо, що достатньо сильні, щоб впоратися з усім самостійно. Але насправді ми ... ніщо ... просто ще одна піщинка у пустелі,  котра намагається протистояти бурі, що наближається. Ми відвертаємось від релігії, бо вважаємо, що вона поставить нас у якісь рамки, але ми не знаємо, що саме вона може істинно звільнити. Відчуття самотності, нестачі любові,  збентеження та знесилення зникне, як тільки ви припините боротьбу, отримаєте задоволення від власної слабкості, не будете покладатись лише на себе і дозволите комусь вести вас цією чудовою мандрівкою, котру я називаю життя.





 

Вам також може сподобатися:
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.