About English Language, Fun. 11.11.2011

Англомовні стереотипи. Велика Британія.

Автор: Анастасія Брандт
Велика Британія  - одна з перших країн, яка асоціюється з англійською мовою. Вже під час вивчення англійської у школі або в університеті ми отримуємо величезну кількість інформації про цю країну. Але у більшості випадків це стандартна інформація про the capital of GB, population of GB, climate of GB тощо. Якщо в школі такі теми ще когось зацікавлять, то в університеті або на курсах англійської хочеться вже чогось цікавішого, чогось більше ніж London is the capital of the UK, а стереотипи якраз відносяться до таких цікавинок.


Тема стереотипів ніколи не буде вичерпана, адже вони, хоч і не завжди правдиві, сильно впливають на сприйняття тієї чи іншої країни навколишнім світом. І дискусії навколо них ніколи не вщухнуть, адже завжди будуть люди, які підтримують чи спростовують існуючі стереотипи.

Тож почнемо, розглянемо найцікавіші стереотипи пов’язані в Об’єднаним Королівством.

1. British people are reserved. Британці дуже стримані у виявленні своїх почуттів, вони не показують своїх справжніх емоцій. Тому у спілкуванні британці поводять себе досить стримано та нечасто використовують жести та body language. Те, що британці консервативні не означає, що вони нудні або не мають жодних емоцій. Це значить, що ще зі шкільного віку їх вчили бути стриманими та не виказувати своїх емоцій на людях. Спілкування із дуже емоційними та відкритими людьми (такими як американці) буде вкрай некомфортним для жителів Великобританії. Складається враження, що ці люди холодні і недружелюбні, але і в них є друзі! Тільки це друзі, перевірені довгими роками  дружби. Вони ніколи не будуть задавати питання про ваше приватне життя, та і своїм ділитися також не будуть.


Консервативність англійців проявляється не тільки у стосунках із людьми, а і в манері одягатися. Коли уявляєш собі типового англійця, в голові постає зображення чоловіка у капелюсі у формі казанка, у костюмі, із чорною парасолькою та газетою в руках.

2. All British people like to queue

Черги: хтось їх ненавидить, а хтось вважає, що без них неможливо жити. У великих  містах черги зустрічаються на кожному кроці. Але для британців стояти в черзі - це не просто щоденна необхідність, це спосіб життя. Якщо дві людини одночасно приходять на зупинку автобуса, ви відразу ж впізнаєте Британця, тому що він скаже: ‘After you’. Так як постійне перебування в чергах – це норма, то так званих ‘queue jumpers’ (тих, хто намагається влізти без черги) зустрінеш нечасто, але якщо такі і є, вони одразу почують в свою сторону декілька не дуже приємних слів. А якщо ви маєте за мету непомітно влитися в британське суспільство, вам доведеться полюбити черги =)


3. British food

Існує багато стереотипів пов’язаних із британською їжею. Один із них про те, що британці цілими днями їдять лише fish and chips, і це єдина страва, яку подають у британських ресторанах та кафе. Та в Британії, як і в будь-якій іншій країні, існує безліч ресторанів із найрізноманітнішою кухнею: китайські, японські, індійські, італійські тощо. Та і взагалі, вважається, що вся їжа у британців boiled та plane, тобто ніяка.



Ще один стереотип стосується чаю. Важається, що всі англійці постійно п’ють чай, особливо важливим є 5 o’clock tea. Ця традиція була започаткована  ще в середині 19 ст. Саме чаювання о 5 годині дозволяло не померти з  голоду людям, які обідали о 2-ій годині дня, а вечеряли о 8-ій. До чаю звичайно подавали сардини, м’ясні консерви, мафіни та пончики, а якщо були ще і сендвічі, то це були тонкі скибочки  хліба з маслом, джемом або медом. Але хоча на сьогоднішній день такі церемонії чаювання зникли, всеодно ця країна завжди буде асоціюватися у нас із чаєм.  І не зважаючи на те, що в Великобританії  споживаються ще й інші напої (кава), все ж таки чай залишається у фаворитах у британців.


І останній стереотип -  про британський сніданок. Він обов’язково повинен бути дуже поживним: смажені сосиски, гриби, 2 підсмажених скибочки бекону і смажене яйце на тості. А в ідеалі все це приправлено бобами - найбільше підходять Heinz =)
Без такого сніданку британці не здатні прожити і дня, і завжди ігнорують пластівці, йогурти та сир.


4. Every British plays football.
Англія відома не тільки королевою та чаєм, також вона славиться видатними футболістами та футбольними командами. Всі знають Вейна Руні та Девіда Бекхема. Але іноземці не завжди признають в вас британця, якщо ви не знайомі з ними особисто!=) А якщо ви ще і не дивитесь футбол кожного дня, то ви точно не англієць!
Ну і якщо так вже склалося, що ви не вболіваєте за Манчестер Юнайтед, то ви хоча б повинні слідкувати за кожнем мачем Міжнародного чемпіонату з крикету. Адже всі, хто не захоплюється футболом в Великобританії, обожнюють крикет!

 


5. British people have bad teeth
Вважається (did you know that?), що  у жителів Великій Британії проблеми із гігієною ротової порожнини, а отже і з зубами. Цей стереотип досить дивний на мою думку, адже ми знаємо безліч British celebrities із гарними «голлівудськими» посмішками. Але хто сказав, що в Америці всі ходять з білосніжною посмішкою? Можливо деякі британці просто не можуть дозволити собі гарного дантиста, а в деяких регіонах Великобританії його просто важко знайти.
Скоріш за все цей стереотип був сформований під впливом різноманітних фільмів та TV shows, адже у багатьох з них не раз людину із поганими зубами приписували до числа британців. Взяти до уваги хоча б всесвітньо відомого Остіна Пауерса. Хоча він і грав в американському фільмі, та був чисто англійським персонажем і його посмішка була далеко не ідеальною.
Існуює й інша можлива причина виникнення даного стереотипу -  британці вживають занадто багато солодощів. "They chew through plays and they chew through films and they chew in trains. They suck lollies through Macbeth and Hamlet, and they while away Tennessee Williams with the chocolates with the scrumptious centers.” London Daily Mail

6. It always rains in Britain
І останній стереотип стосується погодних умов у Великобританії. Багато людей у всьому світі гадають, що там іде дощ 24 години на добу 7 днів на тиждень! Всі, хто прочитають про клімат цієї країни, знайдуть виправдання цього стереотипу саме у територіальному положенні країни та кліматичних особливостях регіону. Але мені здається, що якби в Лондоні весь час сяяло сонце і було дуже тепло, то він втратив би всю свою загадковість та романтичність. І як би давно не існував цей стереотип, він все одно не може відігнати сотні тисяч туристів від цієї країни.

 

Наостанок  хочеться сказати, що знати про стереотипи потрібно, але погоджуватися з ними або не погоджуватися можна лише після відвідування цієї прекрасної країни. І хай вас не лякають люди із кривими зубами або дощова погода, щось позитивне можна знайти завжди і всюди!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.