Два роки у Китаї. Частина 2

Автор: Віталій Васільєв

Лист білої людини з китайської глибинки. Частина 2

Попередня частина тут

Написав! Як то кажуть: «Не минуло й півроку». Хоча… тьху ти, все ж таки пройшло! )))

У будь-якому випадку, «краще пізно, ніж ніфіга» ;)

Отже… «Навколо мене – паркан! Навколо тебе – паркан! Навколо нас усіх – паркан! Паркан … паркан … паркан». Ця пісня, в стилі «шансон», вигадана під гітару за 3 хвилини з друзями, досить змістовно описує ситуацію, в якій ми опинилися. У цьому конкретному прикладі - я. :)

До початку першого заняття всієї моєї викладацької діяльності в Китаї залишалося 1.5 години. Збудована китайцями минулої ночі цегляна стіна, що загороджує мій шлях у «нове життя», на лайки та удари ногою не реагувала.

Зв'язавшись по мобільному з рештою «в'язнів», з'ясувалося, що є ще один шлях втечі. Однак цей шлях – останній і якщо нам його обірвуть, то обірвуть і кожному китайцю, а це не віщувало добрих стосунків із китайськими студентами, які й так уже «напряглися». Потрібно бути обережним.

Шлях пролягав через поле, вибоїни, глибокі ями і тривав близько двох кілометрів по пересіченій місцевості. Наприкінці шляху паркан закінчувався. Все, що потрібно було зробити, так це акуратно «оминути» паркан над маленькою прірвою і протопати 2 кілометри назад, до іншого кінця паркану та до чорного виходу з території інституту.

Все це довелося робити в піджаку та краватці, у довгому чорному пальті та начищених черевиках у напівприсяді. У перпендикулярному напрямку поле проглядалося з головного входу озброєними охоронцями.

Миттю прошмигнувши повз китайців, я швидко сів у триколісний китайський «таксі-драндулет» і поїхав зі швидкістю 20 км/год на своє перше заняття. Заплативши таксисту пару юанів зверху, щоб мовчав, ми зустрілися з моїм «чорним ангелом-охоронцем» Dee, який невідомо навіщо вирішив допомагати якомусь Саруману (так камерунці між собою називають усіх білих на своєму камерунському діалекті – «біла людина» у перекладі).

Китайці приносять нам склянку гарячої води перед заняттям… так, тупо гарячої води у склянці. Я кажу: "А ви могли б туди пару травинок чаю кинути?" Обличчя повного подиву відповіло на моє запитання. Мабуть, ні.

Китайські діти, такі самі діти, як і діти у світі – діти як діти. :) Веселі та сором'язливі, красиві та не дуже, набридливі та добрі.

Два роки у Китаї. Частина 2

Дорогою до аудиторії мені ненароком кинув Dee: «Ти тільки це, не кажи їм, що ти з України, ок?». «Тобто. це як не казати, що я з України? А звідки я?!», – кричу я пошепки. «Ну, придумай щось, географію знаєш! Якусь країну англомовну вибери, яка тобі завжди подобалася і будь із неї! Китайці все одно таджика від американця не відрізнять, ну з Богом, братику!».

З цими словами, Dee ляснув мене по плечу і я зайшов в аудиторію з 30-ма дітками, що біснуються, і приблизно 45-ма батьками на фоні. Урок пройшов як уві сні. Поганому сні :) Щось питав, на щось відповідав, про щось жартував, у чомусь тупив.

У результаті з аудиторії вийшов Вей Да Лі з Торонто, Канада! o_0 Ним він і залишився до кінця перебування у Китаї.

Після ми пішли відсвяткувати мій перший урок у Китаї у Huo-Guo (Hot Pot). Платиш 20 юанів і їси, доки не луснеш. Вся їжа сира і ти сам її готуєш на маленькій грубці на столі. Якщо не з'їв усе, що взяв, то доплачуєш 5 юанів. Після шостої пляшки пива, по 0.63 кожна, ми остаточно потоваришували і почали будувати план свого спільного бізнесу в Китаї і скільки ми заробимо. Серед емоційної розмови між нашими обличчями нагинається худорлявий китаєць і, кривляючись, з жахливим акцентом повторює останні 5 слів Dee і йде. Ми мовчимо. Dee обертається на нього, на мене, на нього, на мене:

«Did you see the m...f…er? [встає] Get over here and I'll kill you, man!»

Китаєць почав тікати від величезного темношкірого, а я заспокоювати Dee і сідати назад.

Dee: «Hate these people, man.» Пообідали.

На шляху до «чорного виходу» з інституту мене спіймали. На всіх трьох місцях, що відкривають світ свободи, мене впіймали також і доставили до гуртожитку. Я був змушений скасувати урок, після чого школа мене більше не запрошувала.

На черговій нараді між малою групою «заморських» ми вирішили тікати. Тепер перманентно. Кам'яний паркан був приблизно 3.5 метри. Ми прорахували, що вночі Dee під'їде на таксі, перекине мотузку через паркан і ми, як скелелази, по черзі переліземо до нього. Потім я прив'яжу сумки, перетягнемо їх, а потім і мене, і в таксі.

Підійшла «година свободи» і якраз перед тим, як уже все було готове до втечі, ми дізналися, що китайці відпускають нас на час Чхунь Дзьє (Chinese New Year) «у відпустку». Під розписку, що ми відповідаємо за своє здоров'я самі.

Удвох із ще одним викладачем, ми залишили пару футболок на мотузках у своїх кімнатах, для маскування – на кшталт ми не всі речі відвозимо і ще повернемося. А на запитання: «А чому у вас валізи по 30 кг?», – відповідали: «Ну, так, це ж косметика!» Вірили чи ні, але сміялися. Таксі під'їхало до гуртожитку, завантажили «косметички» та рушили до виходу інституту, нас зупинив охоронець. Подивився листа від ректора, довго жмурився, вдивлявся в нас, кров вирувала, і… пропустив!

Таксист не одразу зрозумів, чому після того, як машина виїхала за головний вхід метрів на десять, двоє «блідошкірих» несподівано почали голосно сміятися, кричати, обійматися, бити його по плечу, по шапці, цілувати його в щоки та на всі запитання: «Так куди ж вам все-таки їхати щось?», – відповіли: «Та пофіг, братан, ти їдь головне!».

Після цього моменту я зрозумів, що таке свобода і чому про неї написано стільки книг та пісень.

Попереду – незвідане, страшне, «жовте» та цікаве… І істина десь там… у третій частині ;)

Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.