Vocabulary. 29.07.2011

10 латинських абревіатур, які ви маєте знати

Автор: Альона Горбатко
Незважаючи на те, що латинь вважається мертвою мовою, у багатьох європейських мовах, зокрема, англійській, присутня величезна кількість латинізмів, тобто слів, запозичених з латинської мови. Це пов'язано з тим, що до XIX століття латина була міжнародною мовою науки. Наукові трактати в більшості випадків писалися латинською мовою. Англійські переклади цих трактатів рясніли латинізмами, щоб зберегти науковий стиль викладу. Однак після французької революції університетське викладання було перелаштовано з латині на національні мови, і це рішуче підірвало статус латині як основної мови науки. В результаті в XIX столітті латинь майже вийшла з ужитку, справивши величезний вплив на формування лексики багатьох мов.


Оскільки англійська графіка повністю збігається з латинською, розпізнавати латинізми в англійському тексті досить важко, особливо це стосується скорочень. Скорочення є невід'ємною частиною письмової мови: вони допомагають зробити письмову мову легше, спрощуючи написання певних висловів і словосполучень, однак при читанні часто виникає проблема з вимовою таких абревіатур. Тому пропонуємо вам 10 часто вживаних в англійській мові латинських скорочень з транскрипцією і прикладами.



etc. et cetera [et'setrə]
Meaning: and so on, and other things/ і так далі; та інші
Usage: "This is a shop which sells cards, calendars, wrapping paper etc."

 

 

 


e.g. exempli gratia [ɪg,zempɪ‘greɪʃə]
Meaning: for example / наприклад
Usage: "We have numerous problems to deal with before reforming welfare policies, e.g., the trade deficit, Medicare, and social security."


i.e. id est [,ɪd‘est]
Meaning: literally, precisely, it is / буквально, в точності, тобто
Usage: "The film is only open to adults, i.e. people over 18."


vs. versus [‘vəːsəs]
Meaning: against, compared to, as opposued to / проти, в порівнянні з
Usage: "You know, people always point the presidents to sort of look at how they've changed, at the beginning of their term vs. end of their term. "

 

 

 

 


c., ca., ca.,cca. circa [‘səːkə]
Meaning: around, approximately / близько, приблизно
Usage: "Shortly after Henry IV seized the throne from Richard II, Geoffrey Chaucer died (c.1400 A.D.), perhaps due to old age. "


p.a. per annum [pər’ænəm]
Meaning: through a year, yearly / за рік, щорічно
Usage: "The prevailing interest rate of the country - also to be used for discounting - is 14 % p.a., for investments through a bank or other financial institutions. "


i.a. inter alia [,ɪntər‘eɪlɪə]
Meaning: among other things / між іншим
Usage: "The paper discussed, i.a, political, economic, and social issues."

 

 

 

 

cf. confer [kən‘fəː]
Meaning: compare / порівняйте
Usage: "These results were similar to those obtained using different techniques (cf. Wilson, 1999 and Ansmann, 1992)."


C.V. curriculum vitae [kərɪkjuləmvɪ:taɪ]
Meaning: course of life / короткий опис життя і професійних навичок (резюме)
Usage: "Some employers require that your C.V. was no longer than one page. "


A.D. Anno Domini [,ænəu‘dɔmɪnɪ]
Meaning: In the year of the Lord / в рік Господа (нашої ери)
Usage: "The building of the Roman Colosseum began between 73-75 A.D. and was almost completed in 79AD when Vespasian died. "


Повний список

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Crimes. B2-C1
Чи багато слів ви знаєте, пов'язаних з різними типами злочинів? Пропонуємо вам перевірити свої знання та розширити словниковий запас у безкоштовному лексичному уроці Notes для рівнів B2-C1 на тему Crimes. Переходьте за посиланням та знаходьте 5 вправ для запам’ятовування нових слів та…
Video
Англійська на слух: Біллі Айліш, "чувааак" і саундтрек до "Барбі"
Маємо для вас відеорозбір нового неформального інтерв’ю рубрики «Англійська на слух» — https://bit.ly/3xpRB2l. Героїня нашого випуску — Біллі Айліш, яка отримала Греммі за саундтрек до найпопулярнішого фільму 2023 року. Тож у відео ви почуєте про процес створення цієї пісні,…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал Griselda
Гроші, бізнес, наркотики та влада – дуже коротко про новий серіал “Griselda” від Netflix. Це історія заснована на реальних подіях, яка розповідає про Гризельду Бланко, амбітну колумбійську жінку, яка змогла втекти від свого чоловіка та започаткувати власну кримінальну імперію. Протягом…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.