About English Language. 11.07.2019

За та проти курсів англійської по вихідних

Автор: Аліна Галицька

У таких великих містах, як Київ, є достаток усього, і щодня доводиться вибирати з безлічі варіантів. Люди, які збираються вивчити іноземну мову, найчастіше англійську, рано чи пізно зіштовхуються з вибором курсів або школи. Є люди, які вважають, що немає сенсу ходити на курси англійської, адже можна вивчити мову самостійно за допомогою підручників, інтернету або знайомих, які були за кордоном. Навіщо витрачати гроші та час?

Але для більшості ця теорія не працює. Звичайно, базової підготовки вистачить, щоб якось зрозуміти іноземця і якось йому відповісти. Практично у кожного була ситуація, коли іноземний гість запитує, як знайти дорогу, а у відповідь бачить ваше перелякане обличчя і легкий ступор. Відійшовши на пару метрів, ви починаєте згадувати фрази англійською, думати, що могли б сказати інакше і лякаєтеся за долю людини, яка з вашої вини могла піти не туди. Знайома ситуація? Такої підготовки буде явно недостатньо, якщо ви плануєте отримати роботу або освіту, пов'язану з англійською і, тим більше, в англомовній країні.

Щоб не заплутатися в правилах, мати відповіді на всі запитання від кваліфікованих викладачів і практикуватися спілкуванню, найкраще знайти курси англійської мови, які вам допоможуть. Шкіл і курсів на ринку в наші дні величезна кількість. Щоб не помилитися з вибором, слід чітко розставити пріоритети і визначити для себе: які цілі ви переслідуєте і чого чекаєте від навчання.

Зміст

  1. Кому підійдуть курси англійської у вихідні
  2. На що варто звернути увагу при виборі курсів англійської по вихідних
  3. Переваги відвідування курсів англійської вихідного дня
  4. Недоліки відвідування курсів англійської вихідного дня

Через швидкий розвиток технологій, стрибок прогресу, велику конкуренцію на ринку власники курсів вдаються до різного виду новинок і пропозицій. Дедалі популярнішими стають індивідуальні заняття, уроки з носіями, скайп-заняття, а також курси по вихідних днях. Років п'ять тому було важко знайти курси англійської мови по вихідних. Хто після важкого робочого тижня захоче суботу та неділю вивчати англійську на курсах? Вихідні дні призначені для відпочинку, подорожей, занять домашніми справами, зустрічей із друзями і близькими. Але не варто забувати, що в наш час не всі працюють з понеділка по п'ятницю з 9:00 до 18:00. Зараз є можливість займатися не тільки в будній день, але і знайти курси англійської мови вихідного дня. У цій статті спробуємо розібрати всі плюси та мінуси таких занять, кому вони підходять і який результат можна отримати.

Кому підійдуть курси англійської у вихідні

Англійська мова – це інструмент спілкування, без якого в наш час нелегко знайти гідну роботу з високою оплатою і відпочити з комфортом за кордоном. У століття соціальних мереж та інтернету англійська мова потрібна для отримання важливої інформації з першоджерел. Але як бути, якщо робітник чи навчальний графік не дозволяє зайнятися навчанням? Курси англійської у вихідні – прекрасна альтернатива для людей, у яких є бажання, але немає можливості відвідувати уроки. Отже, курси англійської мови у вихідні дні підійдуть тим, хто:

  • має нестандартний або завантажений робочий (навчальний) графік з понеділка по п'ятницю. Багато хто займає посади в іноземних фірмах зі змінами в нічний час, хтось працює позмінно, хтось працює віддалено за вільним графіком і не хоче поєднувати в один день роботу і навчання;
  • працює і живе в передмісті та має можливість відвідувати заняття англійської тільки по вихідних, щоб спеціально не їхати на далеку відстань;
  • має робочі відрядження по буднях. А це означає, що є можливість пропусків. Звичайно, пропуск занять не бажаний, оскільки ви втрачаєте можливість практики англійської, пропускаєте тему, яку потім потрібно вивчити самостійно;
  • не вивчав раніше, але дуже хоче освоїти англійську мову та мати можливість удосконалюватися надалі в найкоротші терміни. В такому випадку ви можете вибрати інтенсивний курс або поєднувати курс по будніх і вихідних, можливо, навіть у різних школах англійської;
  • хоче підтримати наявний рівень знань і поліпшити раніше отримані знання і навички англійської для кар'єри, подорожей, спілкування з цікавими і корисними людьми, але має багато захоплень, крім англійської мови. Наприклад, у вас розписаний увесь тиждень після роботи: у понеділок і середу ви ходите в спортзал, у вівторок і четвер на курс малювання, а в п'ятницю до вас зазвичай приходять друзі або родичі. Якщо ви не готові чимось пожертвувати, вам підійде курс англійської по вихідних;
  • бажає підготуватися до здачі ЗНО, міжнародних іспитів IELTS, TOEFL, FCE, CAE, PTE й інших для отримання кваліфікаційних сертифікатів. Якщо вам потрібно скласти іспит і ви маєте недостатній рівень підготовки, то, швидше за все, потрібно буде зібрати всі сили в кулак і взяти окремий курс із поліпшення рівня, і курс саме з підготовки до іспиту. Можливо, заняття будуть припадати як на будній день, так і на вихідний.

Якщо один із цих описів вам підходить, курс англійської мови у вихідні дні – це ваш варіант!

Кому підійдуть курси англійської по вихідних
Курси вихідного дня підходять не всім, але можуть бути дуже зручними в кількох ситуаціях

На що варто звернути увагу при виборі курсів англійської по вихідних

При виборі курсів англійської варто звернути увагу на певні пункти. Щоб навчання було максимально ефективним, варто витратити час на аналіз і вивчення різних шкіл, а саме:

  • підходи до навчання, методики, навчальні матеріали;
  • викладацький склад, кваліфікація та досвід викладачів;
  • ціна, бажано за урок або годину, а не за семестр, оскільки тривалість та інтенсивність занять у кожної школи різна;
  • місце розташування, наскільки курси знаходяться близько до вашого будинку або місця роботи;
  • можливість переходу з філії у філію, якщо у вас змінилися життєві обставини;
  • розгорнуті відгуки студентів про курси англійської, які ви хочете обрати;
  • наявність носіїв мови і розмовних клубів з ними;
  • наявність додаткових занять і можливість підтягти матеріал у разі пропуску;
  • умови дострокового переривання навчання, заморозки коштів, перенесення коштів на наступні семестри;
  • прогресивність школи, чи використовує вона нові методики, навчальні матеріали.

Якщо говорити про курси англійської у вихідні, варто до цього переліку додати такі пункти.

  1. Тривалість одного заняття.
    Бажано підібрати курс, де урок тривати не більше 4 годин. Зазвичай курс англійської у вихідні дні – це інтенсивний курс. Він коротший у цілому, але одне заняття довше. Якщо заняття триватиме 2 години, то сам курс буде більш розтягнутий. Навіть якщо в суботу ви виспалися, відпочили і готові з головою зануритися в навчання, після 4 годин навчання і практики ви можете втомитися, і тоді заняття буде не таким ефективним. Незважаючи на те, що в школі й інституті ми могли проводити півдня, у нас були різні уроки, розумова діяльність розбавлялася фізкультурою, уроком праці, малюванням. Існує прислів'я «відпочинок – це зміна занять». З цього прислів'я випливає і наступний пункт.
     
  2. Зверніть увагу, наскільки на занятті будуть підібрані різноманітні завдання.
    Це можна запитати в адміністратора або зрозуміти самостійно після першого заняття. Чому це важливо саме на курсах англійської по вихідних? Як ми вже визначилися, найчастіше заняття у вихідні довше, ніж заняття в будній день. Уявіть, що дві години в суботу ви розбираєте одну граматику, а чотири години в неділю робите тільки вправи. Думаю, кожен погодиться, що це важко і невесело. Ось чому заняття має включати в себе різноманітні види діяльності: презентація граматики, письмові вправи, нова лексика, обговорення в парах і групах, перегляд відео, аудіювання, підготовка проектів, ігри. Тут завдання викладача так підготувати заняття, щоб всі завдання були пов'язані між собою, прив'язувалися до підручника, були ненудними і максимально ефективними. Якщо після першого заняття на курсах по вихідних у вас відчуття, що можна було б ще годинку попрацювати і все пройшло дуже швидко, потрібно залишатися. Якщо ви і ваші одногрупники рахують хвилини до закінчення заняття, варто задуматися, чи зможете ви так проходити весь курс по вихідних.
     
  3. Комфортність аудиторії.
    Якщо ми говоримо про тривалі заняття, важливий фактор – зручності в аудиторії й офісі в цілому. Наприклад, у вас занадто твердий стілець або маленький столик, де неможливо помістити книгу, а тим більше щось написати. В аудиторії немає кондиціонера або вентилятора в спекотну пору року. Через годину ви розумієте, що вам незручно. Частина ваших думок буде спрямована на цей пункт, замість того, щоб подумати про завдання або правила. Зрозуміло, що немає межі досконалості, офіс та умови можуть бути класу люкс, але, звичайно ж, це відіб'ється на ціні. І далеко не факт, що інші критерії успішної школи будуть відповідати цьому рівню. Шикарний офіс може бути тільки обгорткою без хорошого викладацького складу, сучасних матеріалів і методик. Ось чому до вибору курсів англійської потрібно підійти з відповідальністю. Адже ви прийшли за знаннями! Дуже добре, якщо в офісі буде кулер з водою і якийсь мінімальний буфет з шоколадкою, кавою або чаєм. Не зайвим буде взяти і перекус з собою, адже на голодний шлунок думається гірше.

На що слід звернути увагу при виборі курсів англійської по вихідних
Щоб курси проходили з комфортом і ефективністю, зверніть увагу на пункти, наведені вище

Переваги відвідування курсів англійської вихідного дня

Якщо ви вирішили вивчати англійську, це вже величезний крок до саморозвитку, навчання, перспективи, пов'язаної з роботою і подорожами. Якщо років 10 тому знання англійської мови було бонусом при співбесіді на роботу, то зараз будь-який власник підприємства або фірми вважає, що знання англійської має бути в доповненні до основних навичок та професії. При великому завантаженні є можливість вибрати курси англійської, де є програма вихідного дня. Давайте ж розглянемо плюси відвідування курсів англійської по вихідних.

Плюс перший. Звичайно ж, графік, якщо вам інші дні ніяк не підходять. В ідеалі потрібно знайти школу, щоб курс був повноцінний для проходження одного рівня. Буває, що школа пропонує додаткові заняття по вихідних або розмовні уроки з носієм. Такі заняття варто відвідувати в додаток до основного курсу, але повний рівень за одне заняття на тиждень ви не пройдете.

Плюс другий. У вихідний день ви більш сповнені енергії, ніж після восьмигодинного робочого дня, це означає, що ваш мозок більш схильний до сприйняття нової інформації. Також ваші думки більш налаштовані на навчання, якщо у вас вільний день. Уявіть черговий завал на роботі, недороблений звіт, ще й на курси потрібно йти після важкого робочого дня. Від втоми ваші думки можуть бути розсіяні, ви не сприйматимете новий матеріал.

Плюс третій. Відсутність заторів і не така завантаженість дороги. Скільки разів ви спізнювалися через незапланований затор на дорозі, особливо, в таких великих містах, як Київ? У вихідний день, особливо вранці, транспорту дуже мало. Ви можете на шлях до курсів англійської витратити менше часу, ніж це було б у будній день.

Плюс четвертий. Не потрібно думати, що, пішовши на курси англійської у вихідні, ви не зможете відпочити. Заплануйте після заняття зустріч з друзями, похід у кіно, романтичну вечерю або похід по магазинах. Адже ви вже зібралися, вийшли з дому на англійську. Чому б не зробити максимум за суботу або неділю?

Плюс п'ятий. Величезна кількість часу на виконання домашнього завдання. Зазвичай з суботи на неділю викладач не буде завантажувати вас домашнім завданням, але ось з неділі по суботу у вас буде аж цілий тиждень на підготовку. В ідеалі – розподілити завдання і виконувати їх рівномірно протягом усього тижня. Це буде продуктивніше, ніж за один день виконати всі. Тепер ви не зможете сказати викладачеві, що у вас не було часу на домашнє завдання. За цілий тиждень можна виділити дві-три години на англійську.

Переваги відвідування курсів англійської по вихідних
Якщо вчити англійську на вихідних, ви побачите результат швидше, ніж під час звичайних курсів

Недоліки відвідування курсів англійської вихідного дня

У будь-якій справі або починанні є свої плюси і мінуси. Зваживши всі за і проти, тільки сама людина може визначитися і прийняти для себе правильне рішення. Ця стаття звертає вашу увагу на пункти, про які ви могли б і не подумати. І, можливо, вони допоможуть вам зробити правильний вибір. Далі мова піде про мінуси занять англійської по вихідних.

Минус перший. Тут ідеться про мотивацію і самодисципліну. Звичайно ж, будь-яка додаткова активність, крім вашої роботи, буде це похід у спортзал або на курси англійської, вимагає від людини повної віддачі. Всі хочуть отримати результат за свої гроші. Взявшись за кожну нову справу, людина сповнена бажання, енергії і рішучості щось змінити, чогось навчитися. Але проходить тиждень, два, три... У голові миготять думки: «Я так втомився!», «Я вже три тижні ходжу, можна один разок і пропустити», «Завтра всі йдуть на природу, я що, не людина?». Особливо спокуса пропустити заняття або, не дай Боже, закинути розпочате, може з'явитися у вихідний день. У всіх людей вихідні асоціюються з відпочинком, походом кудись, поїздкою, але ніяк не з навчанням. Ось тут і має на допомогу прийти здоровий глузд. Зазвичай курс вихідного дня триває не так довго, як по буднях. Зробіть собі установку на те, що ви не вічно будете відвідувати курс вихідного дня, а в результаті отримаєте знання одного рівня. Також бажано виключити всі можливі поїздки. Пропустивши одні вихідні, а це в середньому 6-12 годин англійської (залежно від курсів і програми), вам доведеться матеріал вивчити самостійно. Щось не зрозуміли, не довчили, не стали розбиратися – це може вплинути на навчання в цілому. Тут є й інший бік медалі. Якщо ви плануєте швидко вивчити англійську і навіть хочете піти на пару семестрів поспіль, але знаєте, що одні вихідні у вас випадають, не варто пропускати цілий семестр. Наздогнати матеріал доведеться, для цього є багато способів. Спочатку вивчіть усе самостійно, якщо виникли питання, можна пошукати матеріал у книгах та інтернеті. Якщо і це не допомагає, попросіть викладача провести урок індивідуально. Можливо, буде потрібна лише година, щоб він відповів на всі ваші запитання.

Відео нижче допоможе стати більш мотивованим на вивчення англійської.


Минус другий. Тривала перерва між заняттями. Буває, що за цілий тиждень стільки всього сталося, що прийшовши на англійську в суботу, можна і не згадати, яка була тема. Ось чому домашнє завдання краще робити потроху, але цілий тиждень щодня. Так ви завжди будете в темі того, що вивчили. Ще чудова порада – вивчати щодня 10-15 нових слів, як за темою уроку, так і за загальними темами англійської.

Минус третій. У нашій країні практично щомісяця є державні чи релігійні свята: Великдень, Трійця, День Незалежності, День Конституції. Найчастіше, вони випадають на вихідні дні і, як правило, заняття переносяться, оскільки більшість студентів може бути відсутньою на заняттях. Якщо в семестрі перерва між заняттями може бути дві-три тижні, то курс вийде дуже розірваним. Ви тільки набралися рішучості вчитися, а тут свято за святом, відпочинок за відпочинком. Є небезпека, що ви зовсім передумаєте ходити на курси.

Курс англійської по вихідних – це не просто одна з можливих форм навчання в школі, а по-справжньому прекрасний шанс навчитися писати, говорити і думати англійською навіть тим, у кого на це зовсім немає часу. Якщо ви дуже зайняті в будні дні, але вам дуже потрібно освоїти іноземну мову, курси англійської вихідного дня допоможуть без відриву від основної діяльності отримати бажаний результат. Але важливо пам'ятати, що будь-які курси англійської або іншої іноземної мови дають вам можливість вивчити мову. Не зовсім правильно думати, що, записавшись на курси, ви вже зробили все, що від вас залежить. Навчання – це старання, праця, віддача, час. Якщо студент не відвідує заняття, не робить домашні завдання, не бере активну участь на уроці або сидячи на занятті, думає не про навчання, результат буде мінімальний. Також важлива мотивація і розуміння, для чого ви пішли на курси і який результат хочете отримати. Тут не важливо, яку ви виберете програму, методику, курс, дні. Якщо є бажання щось почати, не потрібно шукати причини, щоб це не робити. Так само і з навчанням на курсах: є бажання і можливість – потрібно записатися, починати ходити – і результат не змусить вас чекати. Варто витратити день-два, щоб знайти курси англійської, які можуть гарантувати високий результат, від вас лише необхідні бажання, цілеспрямованість і час!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.