About English Language, Fun, Reviews. 27.11.2014

«За» і «проти» самостійного вивчення англійської

Автор: Таня Пекарчук

Отак от прокидаєшся зранку і розумієш: єдине, чого тобі бракує для повноцінного щасливого життя, - це англійська. 


Полазивши Інтернетами і попитавши друзів, розумієш, що курси-репетитори обійдуться тобі в копієчку. А ти ж людина економна, та і на носі свята – гроші тобі знадобляться на гарний відпочинок і подарунки друзям. 


Самостійне вивчення іноземної мови стає все більш звичним в світових університетах. Створюються своєрідні «лабораторії» для вивчення мови: медіа-бібліотеки з комп’ютерами і навушниками, куди ти приходиш у звичний для себе час і вчиш собі те, що запланував. 


Отже, як впевнена в своїх силах і економна людина ти собі думаєш: «навіщо мені ті курси-репетитори? Я і сам можу вивчити ту вашу англійську!»
Плюсів в такому рішенні реально багато. 


«За» самостійне вивчення англійської:

-    ЕКОНОМІЯ КОШТІВ
В середньому, ми говоримо про економію від 500-2000 гривень на місяць (все залежить від побажань щодо способу і місця навчання).

 

-    Дійсно ВІЛЬНИЙ і ГНУЧКИЙ ГРАФІК
Тобі не треба попереджати репетитора за добу / годину, що в тебе щось не виходить. Не треба думати, що ти, знову ж таки, втрачаєш вже сплачені за навчання кошти.
Сьогодні можеш займатися дві години, а завтра 30 хвилин, - все залежить лише від тебе!

-    НАЙКРАЩИЙ РЕЗУЛЬТАТ
Ніде правди діти, навіть якщо ти вчишся на курсах чи з репетитором, справжній прогрес помітно лише за умови додаткової самостійної роботи. І я не кажу обов’язково про виконання якихось граматичних вправ в Worksheet, я кажу про інше, а саме, про англійську в житті щодня. Ти будеш володіти мовою лише тоді, коли почнеш нею користуватися: читати УЛЮБЛЕНІ і корисні саме тобі журнали/ блоги/ книжки, дивитися кіно / сіткоми/ новини/ телепередачі англійською. 

 

Деякі студенти мають відмовки: я не дивлюсь, не читаю, не слухаю НІЧОГО. Я можу їм лише позаздрити, адже мені важко уявити сучасне життя без якого-небудь медійного впливу: новин, потреби читати хоча б для особистого розвитку / задоволення, чи про прослуховування МУЗИКИ (ну, тієї, що зі словами). 

 

Ще одна популярна відмовка -  немає часу. Таким студентам раджу розписати кожну хвилину від пробудження і до того, як вони go to bed. Можна вже ввечері, а можна на перед.  Я майже певна, що ви знайдете багато вільного часу. В крайньому випадку, 15-20 хвилин щодня там точно буде. Або взагалі не беріться тоді за англійську – вона вам треба?
Трішки про тайм менеджмент в вивченні англійської можна почитати тут.

 

-   РОЗМАЇТТЯ ЗАСОБІВ І СПОСОБІВ НАВЧАННя 
Обирай, який забажаєш! 
Вчи англійську за сіткомами та піснями (так, які подобаються саме тобі), через соціальні мережі, спеціалізовані сайти, різні мобільні додатки, подкасти і багато всього іншого.
Можу порадити лише одне: якщо той чи інший ресурс  тобі не подобається – не силуй себе, обирай інший. Навчання має подобатись саме тобі!

 

Є море ресурсів для вивчення англійської онлайн, просто безліч. 
Ось лише кілька пропозицій:

  1. Всі ресурси сайту Green Forest – вони безкоштовні, і вимагають лише часу та інтернету, ну, і про всяк випадок, краще мати під рукою навушники. 
  2. Великим плюсом ресурсів Грін Фореста є те, що більшість має переклад саме тих слів, що необхідні вам для розуміння, також ресурси підготовлені вчителями англійської, ну і всі вони безкоштовні!!!
  3. Вивчення англійської через мультики
  4. Різні ігри для телефону
  5. Полюбляєте комікси – ось вам добірка коміксів
  6. Вам здається, що вам не вистачає практики розмови з носієм? Не проблема! Є безліч ресурсів для «поговорити» англійською. Наприклад, italki.com. Обираєте носія, домовляєтесь з ним про мовний обмін по Скайпу: говорите з ним 30 хвилин англійською, а 30 хвилин російською / українською. Безкоштовно і весело! 

 

-    ОСОБИСТИЙ РОЗВИТОК
Із часу створенням таких платформ, як coursera.org та futurelearn.com (безкоштовні онлайн курси з різних предметів від провідних вишів всього світу), ви можете вчити те, що вам подобається англійською: економіку в Yale University, психологію в Stanford University, фізику в MIT. Спочатку, можливо, вам не все буде зрозуміло, але з часом отримуєш бажані знання і починаєш розуміти всю необхідну англійську лексику в правильному контексті! Англійська і особистий розвиток – дуже гарна комбінація! 

 

«Проти» самостійного вивчення англійської: 
-    ДЛЯ ВИЩИХ РІВНІВ
Звісно, і на початковому рівні можна вивчати англійську самостійно, але дуже важливо закласти основи ПРАВИЛЬНО. Тому на початковому етапі спеціалісти радять вдаватися до допомоги кваліфікованого викладача. При цьому, байдуже, чи це буде індивідуальне, чи групове навчання. Вчитель відповість на питання і підкаже, що саме вам треба знати для початку. 

-    ЗАБАГАТО ПИТАНЬ ТА ЗАБАГАТО ВАРІАНТІВ ВІДПОВІДЕЙ

Це як зі словами в словнику: мільйон перекладів, і ти не знаєш, який саме тобі треба. І, здається, жоден не підходить по контексту. 


Кваліфікований викладач зазвичай підкаже, що на даному етапі потрібно, що ні. І що саме вчити далі.

 

-    ЧАС ТА САМООРГАНІЗАЦІЯ
Якщо ти не організована людина і легко проміняєш заплановану «годину англійської» на імпровізовану зустріч з друзями / похід в кіно на прем’єру / побачення чи просто «погуляти», то самостійне вивчення англійської не для тебе. 


Самостійне вивчення вимагає регулярного і ледь не щоденних занять англійською. Якщо ти пропускаєш 3 запланованих заняття на тиждень і вирішуєш «наздогнати» ці три години в один день – самостійне навчання не для тебе. Ти може і вивчиш якийсь список слів та набір правил, але не користуючись англійською принаймні 3-4 рази на тиждень, ти не володітимеш мовою. 

 

-    ВІДСУТНІСТЬ КОНТРОЛЮ
Так, саме відсутність контролю відлякує від самостійного вивчення мови. 
Ти вчиш і не знаєш, чи правильно розумієш ті чи інші слова. Ти не знаєш, чи правильно використовуєш той чи інший час, і хочеш, аби хтось тебе проконтролював. І ти звісно не хочеш неправильно щось завчати. 


Це досить відносна відмовка. Адже більшість ресурсів для самостійного вивчення мають відповіді, соцсітки мають адмінів, які, думаю, радо дають відповіді на усі питання.  
Тому, цей недолік досить відносний. 
 

Не слід забувати, що всі ми вчимось по-різному. І можливо навіть при високому рівні організованості найважливішим для тебе є саме спілкування з іншими людьми, це саме те, за чим ти йдеш на заняття в групі. Але якщо ти обираєш навчання з викладачем чи в групі саме через брак організованості, не варто все ж забувати, що від твоїх особистих зусиль поза заняттями залежить ВЕЛИКА частина успіху. 


Хочеш ти того, чи ні, самостійне навчання – це запорука гарної англійської, а в поєднанні з настановами кваліфікованого викладача воно значно зменшує час для досягнення такого бажаного fluent English. 


Який би тип навчання ти не обрав, головне – навчатись із задоволенням, адже це можливо =)

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.