About English Language. 17.08.2011

Як правильно обрати курси англійської мови

Автор: Альона Горбатко,  Ольга Янкова
Сьогодні курси, напевно, найпопулярніша форма навчання іноземним мовам, зокрема англійської. Курси можуть мати назву мовного або лінгвістичного центру або мовної школи, але суть у всіх одна – навчати мові у більш неформальній атмосфері, з гнучким графіком і за власною методикою.  Проте чим керуватися, обираючи школу англійської мови?


Пропонуємо 10 критеріїв, які допоможуть Вам зробити правильний вибір.

№ 1 МЕТА

Найперше, що Вам потрібно вирішити – це мета Вашого вивчення англійської мови. Чи англійська потрібна Вам для роботи, навчання, здачі міжнародних іспитів чи просто для себе? В залежності від цього обирайте курси, які пропонують послуги, що відповідають Вашій меті, будь-то розмовна англійська, бізнес курс, підготовка до здачі екзамену чи до переїзду закордон. Google допоможе Вам в пошуку =)

 

 

№ 2 МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ

Одним із критеріїв пошуку школи може бути місце розташування її офісів. Навіть якщо Вас влаштовую запропонована програма, то навряд чи буде зручно витрачати 2 години, аби дістатися офісу, де проходитимуть заняття. Тим паче, якщо Ви вирішити відвідувати їх після роботи або навчання: довга дорога після насиченого робочого дня може легко вбити будь-який ентузіазм або мотивацію навчатися, а у вихідний день – стати серйозною перешкодою взагалі йти на курси. Наша порада – обирати курси ближчі до Вашого місця роботи або навчання, якщо Ви бажаєте займатися у робочі дні, і курси ближчі до дому, якщо плануєте навчатися у вихідні.

№ 3 ІСТОРІЯ ТА ДОСВІД

Коли Ви знайшли декілька варіантів, що Вам підходять за програмою та місцем розташування, обов’язково поцікавтеся історією школи і ії досвідом на ринку освітніх послуг: як давно вона існує, якими темпами і за якою тенденцією розвивається. Пам’ятайте, що стабільність розвитку – один із найголовніших критеріїв.

№ 4 ВІДГУКИ

Корисно знати, що говорять про курси колишні студенти та працівники, адже їм немає чого ховати. Відгуки про курси англійської можна пошукати в Інтернеті на форумах або на сайті englisher.com.ua. Коли читаєте відгуки, шукайте конструктивні коментарі – з поясненням, що саме людині не сподобалося або сподобалося. Безпідставне злослів’я, цілком можливо, може бути результатом роботи конкурентів, а невиправдані лестощі – самих працівників. Також враховуйте, що інколи людині може просто не підходити методика викладання або ж вона неправильно обрала курси (тут варто згадати критерій №1), але це не значить, що школа загалом погана.

№ 5 ЦІНА

Якщо у школи гарний досвід на ринку, цікаві перспективи розвитку і загалом позитивні відгуки, то саме час поцікавитися ціною і її відповідністю спектру послуг, які школа пропонує. Ваші бажання не завжди будуть відповідати Вашим можливостям, в даному випадку – матеріальним. Але зверніть увагу й на те, що дорожче - це не завжди краще. Зазвичай досить високу ціну доводиться платити тим, кому необхідно оволодіти мовою у досить короткі строки. Також більше доведеться витратити, якщо Вас зацікавила певна авторська методика чи якщо Вам необхідні гнучкий графік навчання або індивідуальні заняття. Але й у цьому випадку не довіряйте сліпо обіцянкам реклами: дізнайтеся більше про методику, яку Вам пропонують, розпитайте, наскільки вільно ви можете відвідувати заняття. Якщо ж Ви займаєтесь для себе і плануєте навчатися протягом тривалого часу, то, можливо, більш бюджетний варіант буде кращим.

№ 6 ДОДАТКОВІ МОЖЛИВОСТІ

Під додатковими можливостями маються на увазі спецкурси, різноманітні клуби за інтересами, бібліотека, відеотека та інші ресурси і позакласні заходи, які допоможуть Вам у вивченні мови, якщо у Вас є на них бажання і час. Додаткові можливості можуть бути платними або безкоштовними, але їхня наявність – також показник рівня школи і зацікавленості її працівників у тому, щоб зробити Ваше вивчення мови різноманітним  і ефективним.

№ 7 ПЕРСОНАЛ

До персоналу, перш за все, відносяться адміністратори офісів, які формують Ваше перше враження від закладу. До того ж, саме адміністратори є тими людьми, з якими Ви вирішуєте фінансові і поточні питання впродовж навчання, отже вони мають володіти всією інформацією стосовно умов навчання. А також бути привітними і готовим допомогти. Познайомитися з адміністраторами можна по телефону або завітавши до офісу школи. Аби впевнитися в їхній обізнаності і професійності, можна поставити їм питання про умови навчання, розклад, додаткові можливості та ціни (навіть якщо Ви знаєте відповіді на ці питання).

 

 

№ 8 ПРОБНЕ ЗАНЯТТЯ

Можливість відвідати безкоштовне пробне заняття – ще один важливий критерій для вибору курсів англійської мови. Адже якими б доброзичливими не були адміністратори і прийнятною ціна, Ваша мета – навчатися мові, отже, головним критерієм все ж таки мають бути продуктивні та цікаві заняття. До того ж, Вам необхідно зрозуміти, чи влаштовує Вас схема проведення занять, кількість людей в групі, манера викладання Вашого вчителя. Якщо Ви почуваєте себе некомфортно на занятті, не соромтеся сказати про це адміністратору – можливо, Вам підшукають іншу групу. Якщо ж ні, то, мабуть, краще Вам підшукати інші курси, адже ефективності від таких занять не буде.


№ 9 УМОВИ НАВЧАННЯ

Під час пробного заняття зверніть увагу на аудиторію, в якій воно проходить (щоб не була замаленькою або завеликою, щоб була помірна температура – одним словом, щоб Вам було комфортно і ніщо не відволікало Вас від навчання), технічні засоби, що використовує викладач і особливо – Ваше робоче місце, стіл або стілець-парта. Місце проведення занять і атмосфера, що там панує, є визначальними для ефективного навчання.

№ 10 ВИКЛАДАЧІ

Ваш викладач відповідальний за Ваш прогрес у навчанні. Звичайно, важко оцінити викладача на першому пробному занятті, але з метою допомогти Вам зрозуміти, чи ця людина сприятиме Вашому навчанню, пропонуємо декілька моментів, на які слід звернути увагу:

  • володіння мовою (викладач, який погано говорить англійською, не зможе добре навчити інших);
  • підготовка до заняття (чи заняття має чітку структуру і план, за яким Ви послідовно йдете від простого до складного, приділяючи увагу різним аспектам вивчення мови – граматиці, лексиці, комунікативним вправам; чи зрозумілі Вам пояснення викладача і вправи)
  • матеріали (чи відповідають вони рівню володіння мовою і інтересам студентів; чи є вони різноманітними)
  • поведінка викладача (викладач має бути ввічливим та уважним, викликати симпатію та підтримувати дружню робочу атмосферу на занятті, аби Ви не соромилися ставити питання)


А що з цього приводу думають методисти Грін Форесту? Ми вирішили поставити їм запитання: «Як правильно обрати курси англійської мови?»

Надія Дьячук: Піти на пробне заняття. Без пробного заняття практично неможливо щось зрозуміти. Перед заняттям потрібно поставити собі чіткі цілі, зрозуміти, для чого ви йдете на курси. А після заняття проаналізувати все, що Ви побачили і зрозуміти для себе, наскільки заняття відповідало Вашим цілям.

Оксана Різун: Запитати своїх друзів/знайомих, можливо хтось з них поділиться з вами власним досвідом чи враженнями. Рекомендації – це завжди найкраща реклама.

Анна Ковальчук: Зібрати всю можливу інформацію. Сходити у розвідку, розпитати все, що Вас цікавить, подивитися на навчальні аудиторії, а також на технічні засоби, що використовуються під час занять, дізнатися про графік та пробне заняття. По можливості, дізнатися кваліфікацію та досвід викладача.

Ось такі поради. Вдалого Вам вибору.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.