Speaking, Listening. 24.09.2015

Як покращити свою розмовну англійську без партнера

Автор: Ольдзя Іванищіва

Закінчилось заняття – і ми розходимось практикуватись поза класом. Вдома поробили граматичні вправи, почитали, послухали подкасти, навіть серіальчик подивились! Але чогось бракує… Поговорити б! Але як поговориш, коли ні родичі, ні друзі мовою не володіють, а іноземні колеги лише у майбутньому, а знайомитись з іноземцями в Інтернеті – взагалі не для вас?

Насправді, наявність співрозмовника – зовсім не єдина запорука успішного набуття навички говоріння англійською. І авторка статті – тому підтвердження. Ще під час навчання я якось інтуїтивно розвинула в собі звички: читати вголос і декілька разів (бувало, що боліли щелепи від незвички, адже наш мовний апарат вже пристосувався до української вимови, а з англійською працюють інші групи м’язів), розмовляти із собою (поспілкуватись з розумною людиною завжди приємно), співати пісні. 

Але тепер про все це в деталях і по порядку.

1) Отже, починаємо. На моє беззаперечне переконання – спочатку була думка. Привчіть себе принаймні деякий час на день думати англійською: обдумуйте плани, аналізуйте, коментуйте власні дії. Ознака вільного спілкування – відсутність бажання перекладати подумки з рідної мови на іноземну. Нехай думки англійською стануть для вас звичними.

2)  Все ще не впевнені у своїй вимові? Долаємо цю проблему граючись! 

a) Tongue twisters. Обирайте ті, що вам подобаються! Завчайте, повторюйте і дивуйте себе та друзів. Або спробуйте повторити за ними: 

b) Його величність podcast. Обрати Podcast за рівнем і зацікавленістю завжди можна на рідному EnPodcast, а також за наступним посиланням: www.npr.org  - більшість радіо-програм має скрипти, ви маєте змогу слухати і читати економічні, політичні і інші новини. Навіть із «Друзів» можна зробити подкаст, включивши серію і відкривши відповідний скрипт на сайті www.livesinabox.com. Ще один варіант подкасту -  придбати аудіо книгу і її паперову версію.

c) Пісні. Слухайте, співайте вголос. 

Використовувати подкасти і пісні для покращення розмовних навичок пропоную за схемою з декількох етапів:

Етап 1. Відкриваємо одночасно аудіо/відео і текст. Слухаємо і слідкуємо по тексту. Робимо нотатки щодо вимови, правильного прочитання. Можна повторити декілька разів.

Етап 2. Слухаємо подкаст/пісню і читаємо текст, пошепки промовляючи/співаючи за диктором / виконавцем. 

Етап 3. Закриваємо аудіо/відео. Читаємо/співаємо вголос. Насолоджуємось і хвалимо себе.

3) Читайте вголос. Читати вголос весело, але слід також прийняти до уваги, що для виконання різноманітних завдань на розуміння тексту, ця вправа – не найкращий варіант. Під час читання вголос рівень розуміння тексту падає, ви просто більше концентруєтесь на вимові, правильному прочитанні слова, а не на інформації. Тобто, якщо хочете зрозуміти текст, спершу прочитайте його про себе і після того сміливо починайте покращувати «розмовний жанр» читаючи вголос.

4) І нарешті! Розмовляйте із собою. Про що говорити? Про те, що думаєте! Просто озвучуйте думки. Буває таке, що нема думок? Уявляйте різноманітні ситуації. (Наприклад, уявіть, що ви в чужій країні. Що ви там робите, які проблеми маєте вирішити?). Якщо й уява не хоче проявити себе, переказуйте. Переказуйте почуте у новинах, від друзів, дитячі казки і улюблені твори. Просто говоріть ні про що – потік думок.

Якщо ваша проблема – страх перед аудиторією, спробуйте говорити перед дзеркалом.

Перевіряти свої успіхи у говорінні можна за допомогою диктофону. Чому б не влаштувати місячний експеримент? Запишіть себе на початку місяця і в кінці, а потім порівняйте результати. Диктофонний запис свого голосу також можна порівнювати із записом подкасту, текст якого начитуєте. Таким чином, можна чітко визначити свої слабкі місця і сконцентруватись на них. 

Звісно, всі ці поради стануть дієвими за умови їх регулярного використання. Будьте завзятими, наполегливими і  крокуйте (ну або підстрибком ідіть) до мрії, бо не така вже вона й далека =)

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.