Speaking. 17.10.2016

Як почати говорити англійською за допомогою діалогів

Автор: Таня Пекарчук

Питання "З чого почати вивчати англійську?" викликає так само багато дебатів, як і те, як саме вивчати англійську. Хтось починає вчити алфавіт, хтось - тексти улюблених пісень на пам'ять, записуючи їх кирилицею і зовсім не розуміючи, що вони значать. Хтось починає з матюків чи вуличного сленгу, а хтось - з поезії. А один мій знайомий просто почав з вивчення...словника, усіх слів підряд. Думаю, з належною наполегливістю будь-хто зможе досягти мети і таки вивчити, що задумав. Є лише одне "але": від вашої мети залежить і метод, і результат. Вивчаючи словник, ви вивчите якусь кількість слів, вивчаючи матюки - якусь кількість матюків, ну і та ж логіка з піснями і поезією. Тож, якщо ви вивчили всі слова на ‘n’, пару пісень і матюків, а говорити так і не навчились, нічого дивного. 

Припустимо, вашою метою є навчитися говорити.

«Вчу-вчу ту англійську, а говорити так і не можу,» - є така популярна скарга. 
Якщо ви хочете говорити, тоді гарною стратегією буде почати з говоріння, точніше, із розмовних фраз. Їх бажано десь знайти (наприклад у рубриці Everyday English на сайті), послухати і потім їх говорити, або ж повторювати за кимось. У часи інтернету зробити це зовсім неважко. Ось невеличкий список фраз, які точно знадобляться при першій розмові: 

  • “Hello” – Привіт
  • “How are you?” – Як справи? Ця фраза вживається навіть в розмові з незнайомцями! Це проста ввічливість і традиція. І часто у відповідь можна почути ту ж саму фразу. 
  • “What’s your name?” – Як тебе звати? Так ми починаємо знайомство.
  • “My name is . . .” – Мене звати .... (Бо треба ж вміти представитись). 
  • “I don’t understand.” – Я не розумію. Корисна фраза, якщо вам співрозмовник сказав щось, що ви зовсім не зрозуміли. Псля неї зазвичай вживаємо наступну фразу. 
  • “Could you repeat that?” – Можете повторити? 
  • чи просто “Again, please.” – Ще раз, будь ласка.  Використовуйте, якщо щось недочули. 
  • “Can you speak slower, please?” – Можеш говорити повільніше, будь ласка. Якщо ви наче й розумієте, але якось зашвидко все, скажіть про це співрозмовнику. 
  • “What does [.....] mean?” –  Що значить [.....]? 
  • чи просто “What does that mean?” – Що це значить?
  • I am a [вставит назву професії]? – Я [назва професії].
  • I study [спеціальність]. – Я вивчаю [спеціальність].
  • “It was nice talking to you!” – Було приємно поспілкуватися!
  • “Yes” – Так
  • “No”– Ні
  • “Please” – Будь ласка
  • “Thank you” – Дякую
  • “Good-bye” – Бувай

Такий простий набір фраз допоможе вам побудувати першу розмову, яка матиме, наприклад, такий вигляд: 

- Hello! How are you?
- Hi! How are you? 
- My name is Tanya. What’s your name? 
- My name is Alex. I’m from New York. And where are you from?
- I don’t understand. Could you repeat that? 
- I’m from New York! And where are you from? 
- Can you speak slower, please! 
- Oh, sure. I am from New York. And you? Where are you from? 
- Kyiv.
- Great! So, what do you do? 
- Sorry, I don’t understand. 
- I am a designer. Do you understand that?
- Yes, a designer. 
- And what do you do? What is your profession? 
- Oh, I am a student. 
- What do you study? 
- I study Economics.

….

- It was nice talking to you! Thank you!
- Oh, it was nice talking to you too!
- Good-bye! 
- Bye-bye!

Це всього хвилина розмови. Але це хвилина вашої першої розмови англійською! І підготовка до неї зайняла в вас всього кілька хвилин! 
Варто пам’ятати, шо мова – це явище соціальне і ситуативне. Спочатку навчіться вітатися і сказати щось про себе, навчіться запитувати те ж саме, а далі по-троху накручуйте фрази, слова, граматичні конструкції, мов на снігову кулю. І звісно, ви ж не просто вчитеся їх читати чи писати, ви вчитеся їх промовляти. І не про себе, а вголос. 

Як почати говорити англійською за допомогою діалогів

Де б їх прослухати? 

Якщо під боком в вас нема носія мови чи вчителя англійської аби прослухати, як звучать ці фрази, на допомогу завжди прийде інтернет. Наприклад, сервіс перекладу Google translate дозволяє прослухати текст. Пишемо, тиснемо на значок динаміка, слухаємо і повторюємо. Звісно, інтонації трішки робото-подібні, але ви матимете хоч якусь уяву про те, як вимовити ту чи іншу фразу.

Інтернет налічує багацько таких сервісів, які загалом називаються text-to-speech: вбиваєш текст і якийсь голос його читає. Особисто мені до вподоби Bridget (UK) та Hugh (UK). 
До речі, більшість сучасних смартфонів мають вбудовану функцію text-to-speech, або ж пошукайте додаток для вашої платформи.

До кого з тими фразами звертатися? 

Знову ж таки, якщо носія поруч нема, використовуйте Інтернет. Чудовий сервіс iTalki дозволить знайти людей, які радо попрактикують з вами англійську в обмін на практику з вами української/російської/іншої іноземної мови. 
І так, це ваш наступний етап: використання фраз в "розмові" з живою людиною. Ви, звісно, можете говорити самі з собою або перед дзеркалом, але це вже не так цікаво. А можна поговорити просто з людиною, яка краще вас знає англійську. Ви не дуже її обтяжите, зайнявши всьго хвилину її часу такою розмовою. Але для вас це буде дуже цінна практика! 

Із пари фраз розмову не зробиш... 
Пам'ятаємо, що ми вчимось говорити, то ж змістовної розмови в вас, може, і не вийде, але ж ви спробуєте сказати до живої людини кілька фраз англійською, а вона вас зрозуміє! А це неабияк круто для початку! Ви тільки спробуйте.

Кожного наступного разу ваша розмова може поповнюватись на одну дві фрази. Наприклад, попередній список ви можете доповнити фразами: 

  • I have got a dog/cat (...........). – В мене є собака / кіт / (.........). 
  • Have you got a dog/cat/ (..........)? – В тебе є собака / кіт / (.......)?

Одну й ту саму простеньку розмову ви можете "розіграти" з декількома різними людьми, помічаючи, як щоразу ви все впевненіше і краще вимовляєте фрази. І зрештою вони просто самі відскакують від зубів. І вже зовсім скоро звичайнісінька розмова при першій зустрічі вже не викликатиме в вас страху і оніміння. 

До чого варто бути готовим? 

Під час першої розмови можуть виникати певні непорозуміння: чи то занадто сильний акцент у вас, чи занадто незрозумілий акцент співрозмовника, надто швидкий темп. Але не варто панікувати: ви вчитесь і ваш співрозмовник про це знає. Ви вже знаєте фрази, які врятують ситуацію: 

Again, please & Can you speak slower, please?

І якщо ви таки практикуєте в Інтернеті, то гарною ідеєю буде тримати паралельно відкритим якийсь перекладач, скажімо, translate.google.com, аби в разі чого "підглянути" слово чи два. Тримайте перед очима підказки, в які ви можете підглядати час від часу. 

І так, ваша перша розмова може тривати всього хвилину чи дві, але ж це справжня розмова, де ви (!!!) щось говорите англійською! Вітаю!

Не розумієте відповіді? 

Попросіть повторити ще раз і зосереджуйте увагу на якомусь слові, яке ви розумієте. Не намагайтеся зрозуміти ВСЕ під час перших розмов, орієнтуйтеся на ключові слова. Уявіть собі, що говорите по телефону і зв'язок поганенький: ви чуєте/розумієте слово чи два і додумуєте все інше. Наприклад, чуємо "..... кіно... шостій?" Можна додумати щось на зразок: "Може підемо сьогодні в кіно о шостій?"
Зосереджуйтесь на тому, що ви таки почули і зрозуміли, радійте!  

А що далі? 

А далі ви можете розширювати свої розмови і діалоги простими фразами. Спробуйте розповісти про себе простими реченнями, пам’ятаючи просту формулу англійської мови: 

Subject     +    Verb                 +    Object           +     Place          +     Time

Суб’єкт     +    дієслово          +    об’єкт (дії)    +     місце         +    час

Я               +    щось роблю    +    з чимось       +     де              +     коли

I                       study                    Economics        at University        every day.     
I                          eat                     breakfast            at home              in the morning.

  • I live in Kyiv. - Я живу в Києві
  • I study at University. - Я навчаюсь в Університеті.
  • I study [назва спеціальності]. - Я вивчаю [назва спеціальності/дисципліни, яку ви можете підглянути в словнику].
  • I like music/sports/ movies. - Я люблю музику/спорт/кіно. 

Як почати говорити англійською за допомогою діалогів - 2Гарною ідеєю буде також навчитися розповідати про свій день. Аби підготуватися до такої розмови, варто заздалегідь виписати зі словничка, як звуться англійською речі, з якими ви щодня маєте справу. А цей список для кожного з нас буде трішечки різним, адже всі ми трішки різні  =)


Не зупиняємося на досягнутому і створюємо діалоги, використовуючи підбірки фраз із рубрики Everyday English. Для початку вам буде цього більш ніж достатньо. А якщо фантазії для діалогів замало, то використовуйте вже готові (www.enpodcast.com), розігруючи їх із співрозмовником чи...самі з собою. 

Далі можна поступово підключати і більш "стандартні" методи, адже говоріння не йде десь окремо від читання, слухання і поповнення лексики. 

  • вправи з граматики (рівень Elementary або Beginner). Обирайте книжки з відповідями, аби перевірити правильність виконання. «Класикою жанру» вважаємо Essential Grammar in Use with Answers by Raymond Murphy, яка точно є в будь-якому магазині з посібниками з іноземних мов. А якщо ви за навчання на гаджетах, то існують навіть версії цього посібника для смартфонів.
  • читати книжки, адаптовані до початкового рівня (або одномовні, написані простою мовою, або ж спробуйте книжки за методикою Іллі Франка. Деякі з них офіційно доступні для безкоштовного завантаження на сайті;

  • дивитися кіно/серіали, які ви вже добре знаєте і дивилися не раз в перекладі. Ви не будете розуміти кожне слово, але ви і так знаєте зміст. Фокусуйтесь на тому, що розумієте, а знайти серіали ви можете в групі MovieVille. Спробуйте також розігрувати частинки діалогів. Чи просто повторюйте якісь цікавенькі фрази за вашими улюбленими героями, намагаючись імітувати і вимову, і інтонації.

  • слухайте пісні, перекладайте і підспівуйте :) Це чудова практика, особливо, якщо музика - то "ваше". Допоможе вам з цим рубрика Sing and Learn

Вивчили нову граматичну структуру чи кілька цікавих фраз? Мерщій використовуйте їх в розмові! Відчуйте, що мова жива :) І тільки не кажіть, що нема з ким поговорити. У всякому разі, створіть свій канал на youtube і говоріть з усім світом. 

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.