PodcastEng. Що це?

Напевне, усі люди, котрі заходять на цей сайт, в той чи інший спосіб цікавляться та вивчають англійську мову. Ви здебільшого працюєте на заняттях та  ОБОВ'ЯЗКОВО:) виконуєте домашнє завдання, але чи достатньо цього? Як мотивувати себе вивчати англійську поза навчальним курсом так щоб це було просто, цікаво та не вимагало багато часу? Думаєте це неможливо? Я спробую довести протилежне і запропонувати Вам один із способів.

На сьогоднішній день дуже популярним є вивчення англійської мови за допомогою інтернет-ресурсів. Подкастинг (podcasting) – яскравий приклад того, як можна весело, корисно та сучасно розвивати навики слухання іноземної мови.

Слово «подкастинг» утворилось із поєднання англійських слів iPod – назви популярного плеєра компанії Apple та broadcasting — радіомовлення, широкомовлення. Це спосіб публікації медіа-потоків (як правило — звукових або відео-передач) у всесвітній мережі, при якому вони анонсуються особливим чином (протокол RSS ) , що дозволяє автоматизувати завантаження нових випусків на пристрій відтворення. Подкастом називається або окремий файл, або регулярно оновлювана серія таких файлів, що публікуються за однією адресою в інтернеті. Подкаст – це не просто аудіо файл у форматі MP3, його основною відмінністю є те, що користувач самостійно може оформити підписку на цікаві для нього подкасти та регулярно отримувати їх. прослушывать

А тепер in a more simple way:) подкаст – це записаний автором (подкастером) аудіо- або відеофайл, присвячений певній тематиці та завантажений на відповідний сайт для подальшого ознайомлення з ним зацікавленими користувачами. 

Явище «подкастингу» на сьогодні дуже урізноманітнилося і набуло широкої популярності у цілому світі, в Україні ж воно тільки починає бути відомим, що пояснюється, в першу чергу, низькою доступністю «швидкого» інтернету для основної маси населення. Початок масового захоплення подкастингом співпадає з початком популярності вже легендарного плеєра iPod, що вперше був випущений у 2005 році. Наведені нижче дані із сервісу Google Trends, котрий відображає динаміку запитів та згадувань певних термінів на відомому пошуковому сервері Google, яскраво доводять це. Як видно, починаючи з «вибухового» 2005 року і до сьогодні цікавість користувачів інтернету до явищ «podcast\podcasting»  надзвичайно висока - ці слова не втратили своєї актуальності і залишаються популярними:
www.google.com/trends?q=podcast%2C+podcasting

How to use it?

Поксатинг – явище широке. Все більше подкастинг використовують радіостанції, телеканали, музиканти, науковці, творчі та не дуже люди. Існує низка сайтів із подкастами присвяченими вивченню та\або викладанню англійської мови.

Подкаст – це новий метод розвитку в першу чергу навичок слухання. Спробую описати деякі характерні ознаки типового навчального подкасту:

- носій мови розповідає про певні події, граматичне або лексичне явище, розглядаючи його у різних контекстах;
- середня тривалість подкасту 5-10 хв.
- тематика подкастів сучасна та актуальна;
- на сайті доступний текст та аудіо файл подкасту (переважно безкоштовні);
- до деяких подкастів є лексичний коментар або посилання на online dictionary (e.g. Cambridge Online English Dictionary)


Уже рік я використовую подкасти для власного прослуховування та під час занять із вивчення англійської мови. Практика доводить, що подкасти легко сприймаються, мають цікаву та актуальну тематику і стимулюють запам’ятовування матеріалу. Використання подкастів полягає у декількох простих кроках: 1) завантажуємо аудіофайл та текст подкасту; 2) прослуховуємо його на комп'ютері, плеєрі або мобільному телефоні у зручний для нас час; 3) для кращого розуміння додатково працюємо з текстом (лексика та граматика); 4) використовуємо отримані знання та завантажуємо наступний  подкаст:) and so on and so forth...

Я рекомендую прослуховувати подкаст принаймні три рази для повноцінного розуміння та засвоєння матеріалу. Загалом, чим більше Ви слухаєте, тим краще Ви звикаєте до інтонації носія мови та розумієте суть.

Where to get it?

Сайт, котрий я в першу чергу використовую та рекомендую Вам, – www.listen-to-english.com. Автор цих подкастів англієць Peter Carter – дуже цікава та харизматична людина. Двічі на тиждень він публікує новий подкаст. Його подкасти присвячені широкій тематиці і висвітлюють погляд автора на  певні події та явища. Типовий подкаст автора може бути присвячений наприклад поясненню слова “result”, “arrive in\at”, “like a bull in a china shop” і т.д. Ці подкасти практично завжди пов’язані з актуальними подіями у політиці, культурі, соціальному житті і т.д.
Подкастер
www.listen-to-english.com – людина цікава та з почуттям гумору, тому і його подкасти кумедні з дотепними нотками сарказму. Ще одна позитивна риса цього сайту – це введення кількох вигаданих героїв, життя котрих простежується у подкастах. Кевін та Джоан - молоді люди, на прикладі котрих ведеться пояснення про певне мовне явище. Подкастер відсилає їх до друзів у інше місто для того, щоб пояснити особливості вживання arrive in\at; він «змушує» Кевіна піти на холостяцьку вечірку, для того, щоб пояснити слова “stags, hens, hangover, under the weather”. Кожен новий подкаст – наче нова серія довгого, але цікавого серіалу.

Добре практикувати прослуховування різнонаправлених подкастів, зокрема і з різними варіантами англійської мови (British English, American English). Це дозволяє ознайомлюватися та звикати до відмінностей у вимові, лексиці та граматиці. Для роботи з American English рекомендую сайт
Voice of America, а для  British English – British CouncilЗгадані сайти часто практикують діалог двох подкастерів в ефірі, що пожвавлює виклад матеріалу. Ще один яскравий приклад цього – сторінка BBC, що має окремий розділ сайту присвячений вивченню англійської мови, зокрема і для українських користувачів BBC Learning English.

Тут мною згадуються лише подкаст-сайти, котрі я найчастіше використовую і котрі є безкоштовними та загальнодоступними. Вони містять велику базу подкастів різних тематик. Крім того, існує велика кількість інших подкаст ресурсів, котрі тією чи іншою мірою можуть допомогти Вам у вивченні англійської мови.

Говорити про подкастинг можна багато, але, як відомо, краще один раз послухати, або подивитися, або записати власний подкаст, або…

Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.