Exams. 19.01.2022

Підготовка до ЄВІ з англійської: як отримати бажаний бал

Автор: Юліана Віхневич

Не встигли студенти відійти від ЗНО, як уже час складати ЄВІ, щоб вступити на магістратуру. Єдиний вступний іспит з іноземної мови має специфічну структуру та систему оцінювання, тому підготовка до неї має бути завчасною та цілеспрямованою. Формула успішного складання іспиту: високий бал = спеціалізовані курси з підготовки до ЄВІ з англійської + самостійне навчання.

Зміст

1. Що таке ЄВІ з англійської?

2. Підготовка до ЄВІ з англійської: курси онлайн та офлайн

3. Самостійна підготовка до єдиного вступного іспиту

Вам допоможуть центри англійської мови, які пропонують програми з урахуванням рівня та ступеня завантаженості студентів. Курси адаптовані під особливості та формат іспиту, тому виключають зайву воду та марнування часу, націлені на покращення знань, необхідних для успішного тестування. Самостійне навчання залежить тільки від студента. Нижче ми розглянемо поширені помилки, які не треба робити під час підготовки до ЄВІ з англійської мови, ефективні методики та прості лайфхаки для студентів з будь-яким рівнем підготовки. Упевнені, що вам вдасться отримати бажаний бал на іспиті.

Що таке ЄВІ з англійської?

ЄВІ – форма єдиного вступного іспиту з англійської мови для бакалаврів, які планують вступ на магістратуру. З 2020 року іспит став обов'язковим для вступу на всі спеціальності за програмами магістратури. Програма ЄВІ створена з урахуванням Загальноєвропейських рекомендацій щодо мовної освіти та відповідає рівням В1-В2 за шкалою CEFR. Реєстрація для проходження іспиту має чіткий дедлайн. Результати дійсні 2 роки.

Докладніше про структуру та правила проходження тесту можна прочитати на офіційному сайті. Там є нормативні документи та актуальна інформація для учасників тестування: вимоги та процес реєстрації, формат іспиту, матеріали для підготовки до ЄВІ з англійської, особистий кабінет, відповіді на часті запитання, дедлайни тощо.

Структура тесту

За структурою іспит схожий на ЗНО. Головна відмінність – ЄВІ складається лише з двох частин:

  • читання (Reading): 22 питання, що тестують уміння працювати з англомовними текстами, розуміти основну думку, здатність підібрати правильний заголовок до абзацу, відповісти на запитання після прочитання;

  • використання англійської мови (Use of English): 20 питань, які перевіряють рівень знання граматики та словниковий запас студента, вміння доречно використовувати слова та фрази.

Підготовка до ЄВІ з англійської: як отримати бажаний бал - 2

Завчасна підготовка до ЄВІ з англійської допоможе покращити загальні знання мови та успішно скласти іспит

Загалом у тесті ЄВІ 6 завдань, 42 питання. На їхнє виконання відводиться 60 хвилин. Подивимося на структуру завдань.

  • Task 1. У першому завданні вам запропонують текст, поділений на абзаци. Його необхідно прочитати та підібрати до кожного абзацу відповідний заголовок зі списку запропонованих. Деякі речення зайві.

  • Task 2. Далі необхідно буде прочитати текст і відповісти на 5 запитань, обравши один із варіантів відповіді.

  • Task 3. Завдання на зіставлення текстів із запропонованими темами.

  • Task 4. У четвертому завданні буде текст, у якому потрібно заповнити прогалини запропонованими варіантами. Як і в першому завданні, залишаться зайві варіанти.

  • Task 5. Знову текст із пробілами, які необхідно заповнити словами із запропонованих варіантів. Складність у цьому, що треба підібрати слово серед схожих за значенням, визначити стійкі вирази.

  • Task 6. Завдання подібне до попереднього, але тут підбираються дієслова в правильній формі.

Завдання в іспиті ЄВІ спрямовані на перевірку навичок читання, а також знання лексики та граматики англійської мови. Зазвичай пропонуються автентичні тексти різної тематики. Частини Reading та Use of English перевіряють словниковий запас студентів, вміння використовувати лексику та граматику, аналізувати та зіставляти інформацію, встановлювати логічні зв'язки між різними частинами тексту. Необхідний мінімум, що очікується від студента, який складає ЄВІ:

  • розуміння основної ідеї тексту та його деталей;
  • вміння відрізняти основні факти та другорядну інформацію;
  • здатність знаходити у тексті інформацію, необхідну для відповіді на запитання;
  • розуміння незнайомих англійських слів із контексту.

Підготовка до ЄВІ з англійської: курси онлайн та офлайн

Щоб успішно скласти вступний іспит, необхідні дві речі: гарне знання мови та ефективна підготовка до ЄВІ з англійської. Щоб переконатися у першому, пройдіть тестовий тест. З його допомогою студент може оцінити свій поточний рівень, слабкі сторони для опрацювання, визначити цілі та стратегію навчання. Тест обов'язково має включати перевірку граматики і лексики. Якщо поточного рівня достатньо для складання іспиту, то акцент робиться на підготовку за структурою іспиту, якщо недостатньо – спочатку необхідно підвищити рівень, а потім переходити до відпрацювання тестових завдань.

Велика різноманітність онлайн- та офлайн-курсів з підготовки до ЄВІ дає можливість бакалавру з будь-яким графіком завантаженості підібрати для себе оптимальний варіант за бюджетом та розкладом. Заняття можуть проходити індивідуально та у міні-групах.

Підготовка до ЄВІ з англійської: як отримати бажаний бал - 3

Спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ – найнадійніший спосіб підготуватися до іспиту

Щодо ефективних курсів підготовки до ЄВІ з англійської мови, то ідеальна програма має включати:

  • вступний, проміжні та фінальний тести;
  • індивідуальну стратегію підготовки;
  • акцент на практиці;
  • роботу з тренувальних та минулорічних варіантів тестування;
  • поліпшення знань граматики та поповнення словникового запасу необхідною для іспиту лексикою;
  • розвиток навичок роботи з англомовним текстом, уміння розуміти основну ідею та думку тексту;
  • навчання контролю та правильного розподілу часу під час іспиту;
  • мотивацію, підтримку та поради від викладачів.

Якщо рівень студента відповідає Intermediate або Upper-Intermediate, достатньо 3-4 місяців підготовки до іспиту ЄВІ. Якщо рівень англійської мови нижчий, необхідно спочатку підняти його на загальних курсах, а потім уже розпочати спеціальну підготовку до тестування.

Курси підготовки до ЄВІ від Booyya

Підготовка до ЄВІ з англійської від платформи Booyya – це курс з усією необхідною інформацією для складання тесту. У програмі зібрані вправи для практики необхідних навичок для отримання найвищого балу. Курс складається з елементів безкоштовного курсу «Ізі ЗНО» від громадської організації «Освіторія», команди студії онлайн-освіти EdEra у партнерстві зі школою англійської мови Green Country. Уроки проходять в онлайн-форматі, мова викладання – українська.

Програма розбита на 8 модулів, кожен із яких включає відеоуроки, різні вправи, пробний тест ЄВІ. Разом за весь курс студент зможе пройти щонайменше 8 пробних тестів, що допоможе відстежити прогрес, визначити слабкі сторони для опрацювання, провести роботу над помилками, потренувати свою уважність та зрозуміти, скільки часу йде на кожен блок іспиту.

У курсі 44 відео, завдяки яким ви зможете прокачати англійську граматику на прикладах, поповнити словниковий запас і дізнатися про лайфхаки, які допоможуть не розгубитися під час іспиту ЄВІ й отримати необхідний бал. Після кожного уроку на спеціальній інтерактивній платформі ви можете виконати вправи на закріплення пройденого матеріалу. Загалом для вас готово 88 завдань.

Отже, за 37 уроків ви зможете:

  • повторити весь матеріал, пройдений за 4 роки навчання в університеті;
  • покращити свій поточний рівень англійської мови;
  • ознайомитися зі структурою та особливостями тесту;
  • отримати чіткий план підготовки до ЄВІ з англійської мови;
  • структурувати свої знання та навчитися правильно розподіляти свій час під час тесту.

Крім того, на платформі Booyya ви знайдете курси з англійської мови на різні теми: від неправильних дієслів до порад щодо подолання мовного бар'єру. Ви самі можете обирати теми для прокачування, розбивши вивчення англійської на цікаві міні-курси.

Самостійна підготовка до єдиного вступного іспиту

Як ми неодноразово зазначали раніше, запорукою успішного складання іспиту ЄВІ є навчання на спеціалізованих курсах та самостійна підготовка. Не обов'язково витрачати кілька годин на день на практику. Важливо займатися регулярно та ефективно. Якщо у вас є лише 15 вільних хвилин на день, використовуйте їх з користю для англійської мови. Тим паче, раніше ви визначили свої слабкі сторони та намітили стратегію підготовки до ЄВІ з англійської мови.

Оскільки в тесті перевірятиметься читання та вміння використовувати мову, варто всі сили кинути саме на розвиток цих навичок. Поради щодо покращення Reading:

  • поповнюйте лексичний запас як словами, так і цілими фразами, стійкими виразами й ідіомами. Важливо також запам'ятати різні варіанти використання одного англійського слова залежно від контексту;

  • читайте більше текстів, щоб розуміти та запам'ятовувати, як вживаються слова, у якій формі, як комбінуються з іншими конструкціями у реченні;

  • вивчайте англійську лексику на популярні теми, які точно зустрінуться на іспиті.

У блоці Use of English перевірятиметься знання граматики, тому логічно, що потрібно добре її прокачати. Теми, які будуть на іспиті ЄВІ, чітко окреслені. Насамперед, необхідно орієнтуватися на них.

Підготовка до ЄВІ з англійської: як отримати бажаний бал - 4

Самостійна підготовка до ЄВІ допоможе покращити поточний рівень знання мови

Як би банально це не звучало, але проста схема підготовки складається з трьох кроків:

  • вивчення граматичного правила;
  • використання його на практиці;
  • читання різних англомовних текстів, які відповідають рівню студента, щоб навчитися знаходити ці граматичні структури та вміти з ними працювати.

Чим більше ви читаєте, робите вправ, тим швидше і краще ви починаєте розуміти та вміти використовувати вивчені конструкції.

Під час підготовки до ЄВІ з англійської багато студентів посилено повторюють граматичні часи, але важливо також не забувати про фразові дієслова, вживання прийменників, словосполучень та інші особливості, характерні для рівнів В1-В2.

Підготовка до ЄВІ вдома

Як і будь-який стандартизований тест з іноземної мови, ЄВІ з англійської мови має певний набір тем і правил граматики для перевірки. Тому регулярна практика та робота з тренувальними й торішніми тестами допоможе швидше зрозуміти, що від вас вимагається і на що варто звернути увагу насамперед.

Перше, з чого необхідно розпочати, – це оцінити свій час і дедлайни. Немає сенсу «накидатися» на англійську в перші тижні – це призведе лише до вигорання. Важливо правильно оцінити свою завантаженість та подумати, як у вільний час ефективно та комфортно готуватися до ЄВІ.

У покращенні читання та граматики можуть допомогти ваші повсякденні заняття, наприклад, перегляд стрічки новин або постів у соціальних мережах, навіть відео у TikTok. Але, звісно, ​​хоча б із мінімальною аналітикою. Розглянемо прості способи прокачати англійську за 15 хвилин.

  • Регулярно читайте. Не тільки топіки на загальні теми, але також новини та блоги. Підпишіться на англомовні розсилки журналів та ресурсів новин, читайте тексти з різною тематикою.

  • Слухайте подкасти, лекції та аудіорозповіді. По-перше, ви зможете поповнити словниковий запас, по-друге, розширити світогляд.

  • Дивіться відеоконтент англійською. Наприклад, на YouTube та інших стрімінгових платформах. Це можуть бути ті самі новини, лекції, огляди, документальні фільми, виступи фахівців різних сфер. Багато тематичних виступів є на TED talks.

Немає єдиного правила або секрету, який допоможе ефективно скласти ЄВІ з англійської мови, але існують методики, які сприяють комфортній та продуктивній підготовці до тестування. Наприклад, можна використовувати перевірені методики із тайм-менеджменту.

  • Складіть study plan – він же список цілей. Допоможе у цьому метод SMART. Продумана стратегія зробить підготовку до ЄВІ з англійської регулярною, різноманітною і при цьому не втомлюватиме вас.

  • Пишіть списки. Розбийте свою основну мету на підзавдання – так буде зручніше визначити послідовність кроків та просуватися у навчанні, розставити пріоритетність та дедлайни, відслідковувати прогрес.

  • Робіть паузи. Підготовка до ЄВІ не має викликати вигорання або відбити бажання вивчати англійську мову. Щоб не втратити мотивацію, не забувайте про відпочинок, вчасно переключайтеся. У цьому допомагає зміна діяльності та різноманітність у навчанні. Якщо вам важко самим перемикатися між завданнями та ресурсами, використовуйте одну з методик тайм-менеджменту, наприклад «метод помідора», «принцип 1–3–5» або «метод 90 на 30».

Якщо ви займаєтеся на спеціальних курсах підготовки до ЄВІ з англійської мови, то список необхідної літератури вам надасть школа іноземної мови, викладачі порадять додаткові матеріали та ресурси, які допоможуть покращити поточні знання. Якщо ви займаєтеся самостійно, можна почати з офіційного посібника з підготовки та збірки тестів.

Підготовка до ЄВІ з англійської: як отримати бажаний бал

Як не втратити мотивацію під час підготовки до ЄВІ з англійської

Головна мотивація студента, який готується до ЄВІ, – скласти іспит на високий бал. Але протягом підготовки вас може здолати втома від інтенсивності занять. Щоб уникнути цього, необхідно заздалегідь налаштувати комфортне навчання та в процесі коригувати програму підготовки.

Кожен випадок індивідуальний. Одному студенту вистачить одного-двох днів, щоб відпочити, а іншому – новий графік та перегляд підготовчої програми до ЄВІ. Ділимося деякими прийомами, які не дадуть втратити мотивацію, ентузіазм та енергію під час підготовки до іспиту з англійської мови.

  • Перегляньте свій розклад. Як ми писали вище, важливо робити паузи. Можливо, вам допоможуть більш короткі та різноманітні уроки або, навпаки, довгі заняття, але кілька разів на тиждень. Може, вам на користь піде повноцінна перерва: без домашніх завдань, навчальних чатів та обговорення іспиту.

  • Навчайтеся різноманітно. Візьміть наші рекомендації з попереднього пункту та додайте у навчання свої улюблені активності, які допоможуть цікаво провести час із користю для англійської.

  • Не соромтеся просити про допомогу. Для цього ви й займаєтесь на спеціалізованих курсах з підготовки до ЄВІ. Викладачі та ваші одногрупники не лише зможуть допомогти зі складними вправами, правилами граматики, а й поділяться особистими лайфхаками. Якщо відчуваєте, що сильно відстали або нічого не встигаєте, не соромтеся звернутися по допомогу.

Відновлення та бажання знову взятися за підготовку до ЄВІ з англійської не відбудеться за один день. Налаштуйтеся на оптимістичний лад, запасіться терпінням і з новими силами повертайтеся до навчання на курсах та самостійної підготовки до іспиту з англійської.

Підготовка до ЄВІ з англійської: як отримати бажаний бал - 5

Фахівці на курсах допоможуть розробити ефективну стратегію підготовки до ЄВІ з англійської мови з урахуванням вашого рівня та завантаженості

Помилки у підготовці до іспиту

Кожен студент унікальний, тому помилки та промахи теж у всіх відрізняються. Але є загальні моменти у підготовці до ЄВІ з англійської, яких краще уникати.

  • Починати підготовку за кілька днів/тижнів до іспиту. Навіть із хорошими знаннями англійської важко потренувати всі знання, отримані за 4 роки, за такий короткий період. Тому краще розпочати заздалегідь, щоб залишився час на опрацювання слабких сторін.

  • Займатися нерегулярно. Навіть якщо ви почнете підготовку завчасно, але займатиметеся нерегулярно або закинете навчання на самому початку – це не допоможе отримати високий бал на тестуванні. Тільки систематична практика (різноманітна, продумана і з короткими перервами) допоможе досягти бажаного результату.

  • Ігнорувати пробні випробування ЄВІ. Як ми вже неодноразово зазначали, пробний тест допоможе зрозуміти поточний рівень англійської мови та визначити слабкі місця, ознайомитися зі структурою іспиту, відстежувати прогрес, навчитися контролювати час, відведений на тест.

  • Не аналізувати тренувальні та минулорічні тести. Вони дозволяють зрозуміти, які теми найчастіше трапляються, вимоги до завдань, допомагають визначити фронт робіт. Знайти їх можна на офіційному сайті іспиту. Крім того, у продажу є спеціалізовані посібники із завданнями, максимально наближеними до реального іспиту ЄВІ.

Лайфхаки від студентів та викладачів при підготовці до ЄВІ з англійської

Стратегію ефективної підготовки запропонують на спеціальних курсах, а ми пропонуємо кілька лайфхаків, які допоможуть під час підготовки до ЄВІ:

  • використовуйте техніку швидкого читання, сканування тексту – у вас не буде часу кілька разів перечитати кожен абзац, тому необхідно навчитися швидко шукати ключі в англійському тексті, слова-підказки;

  • вчіть не слова, а цілі фрази, особливо звертайте увагу на collocations – фіксовані фрази;

  • звертайте увагу на словотвори: запам'ятавши один іменник, можна за допомогою додавання певного суфікса або закінчення зробити з нього дієслово та прикметник;

  • розширюйте словниковий запас синонімами та антонімами;

  • не забувайте про специфічну граматику деяких слів, наприклад, одні можуть вживатися тільки в множині або однині, деякі завжди мають перед собою артикль тощо;

  • запам'ятовуйте не лише правила, а й винятки з них.

Крім того, не забувайте стежити за часом під час пробних тестів. Прикро буде втратити бали просто тому, що ви витратили багато часу на легкі перші завдання і не встигли навіть спробувати зробити решту. Застосовуйте логіку, аналізуйте та не піддавайтеся паніці.

Не забувайте хвалити себе та ділитися успіхами з викладачами та близькими людьми. Правильна підготовка до ЄВІ, впевненість у своїх силах та спокій на іспиті допоможуть отримати високий бал. Бажаємо вам успіхів!

Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.