About English Language, Fun. 24.09.2010

People Who Change Lives. Музикант Рей Чарльз

Автор: Ірина

"This may sound like sacrilege, but I think Ray Charles was more important than Elvis Presley. I don't know if Ray was the architect of rock & roll, but he was certainly the first guy to do a lot of things... Who the hell ever put so many styles together and made it work?" (Billy Joel)

«Єдиний геній у нашій професії» (Френк Сінатра)

Рей Чарльз, найкращий музикант XX століття та ключова постать у розвитку сучасного шоу-бізнесу. Він прагнув залишити після себе слід у музиці, хотів зробити хоч щось хороше у своєму житті. Але після його смерті вся планета зрозуміла, що його задум не просто вдався, а перевершив усі очікування: він залишився сам у вигляді музики і того диявольського напрямку, від якого божеволіли мільйони. Музика була, є та буде. Рей є і Рей буде завжди.

People Who Change Lives. Музикант Рей Чарльз

У вересні виповнилося 80 років від дня народження генія (23.09.1930 – 10.06.2004). Ця людина заслуговує на те, щоб, незважаючи на її понад 20-річну наркотичну залежність, бути однією з найвеличніших. Журнал Rolling Stone поставив Рея Чарльза на 10 місце свого «Списку Безсмертних» – 100 найвидатніших артистів усіх часів – та під номером 2 у списку «100 найкращих вокалістів усіх часів».

Я була здивована, що більшість моїх знайомих дізналися про Рея лише після перегляду біографічного фільму «Рей», 2004 (Джеймі Фокс отримав премію «Оскар» як найкращий актор), який вийшов одразу після його смерті. Фільм настільки всіх вразив подробицями дитинства та зрілого життя, що неодноразово змушував перечитувати автобіографію «Брат Рей» та знайомитись із творчістю. У загальних рисах життя таланту можна описати послідовністю: спочатку жебрацтво, смерть улюбленого брата, сліпота, байдужість матері, наркотики, жінки, і знову наркотики, знову жінки, 12 дітей, боротьба з расизмом, а також неабиякий талант, блискуча кар'єра та справжня революція у музиці, світова слава, ненависть та любов світу. Музикант ніколи не ставив на перше місце наркотики чи особисті проблеми, у нього була лише музика – його коханка, його дитина.

Рей був сліпим із дитинства, музика замінила відсутній орган почуттів. Музика жила всередині, розтікалася, як кров. Навіть світові музикознавці та знайомі Рея не можуть пояснити, як інакше з'явилися на світ хіти "What'd I Say", "I Got a Woman", "Hit the Road, Jack" і "Georgia On My Mind".

До речі про "Hit the Road, Jack". Ця мелодія дзвінка на моєму телефоні викликала неодноразовий інтерес з боку знайомих: «Ой, обожнюю цю пісню. А хто виконавець? Потрібно собі завантажити». Це воістину диявольська музика, такою її вважали за життя Рея: хочеш - не хочеш, а ноги самі починають танцювати в такт.

Автор музики соул вплинув на всіх найбільш значних джазових, рок- і поп-музикантів. Елвіс Преслі, Джо Кокер, Біллі Джоел та Стіві Вандер вважають Рея Чарльза своїм учителем. На його честь та його пісні виконували також Ерік Клептон, Карлос Сантана, Майкл Болтон, Майкл Джексон. Він ламав бар'єри все своє життя: чи то суміш усіх жанрів музики, що викликала шок у шоу-бізнесу, чи то боротьба з расовими упередженнями.

People Who Change Lives. Музикант Рей Чарльз - 2

Думаю, не слід говорити про те, як музика та найвідоміший голос Америки вплинули на молодь. Сказати, що у хлопців і дівчат зривало дах, буде мало. Рекордингові компанії вели на Рея полювання: контракт і випуск платівки супроводжувався шаленим успіхом та прибутком у мільйони.

Ім'я Рея Чарльза незмінно супроводжує словосполучення «жива легенда» або «американська мрія». Публікації про нього можуть скласти величезну бібліотеку. Усі сходяться у таких визначеннях, як «неперевершений геній», «батько натхненник», «суперзірка». Рей Чарльз автор понад 70 студійних альбомів, володар 17 премій «Греммі» та власної зірки на Алеї Слави.

У 1976 році він став одним із перших музикантів, які потрапили до Зали Слави штату Джорджія. Потім Рея удостоїли честі у Залі Слави Рок-н-Ролу (1986) та Джазу (2004), його записи були включені до бібліотеки Конгресу США. Після своєї смерті він залишив неоціненний внесок у світовій музиці та серцях мільйонів.

Скільки б вам не було років, яку б ви не слухали музику, Рей завжди знайде шлях до вашого серця. Його музика розтинає межі між часом і змушує забути про все. Його музика вже змінила світ і його ставлення до людей з іншим кольором шкіри. Під його музику танцюють, веселяться, під його музику ллють сльози з келихом вина. Як йому це вдалося? Who the hell ever put so many styles together and made it work? Рей Чарльз - алхімік, який працював із молекулами звуків і створив безсмертні пігулки у вигляді своєї музики.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.