About English Language. 20.01.2021

Як вивчити англійську мову: нестандартні способи

Автор: Влада Іванова

Чи можна вивчити англійську без монотонного заучування матеріалу? Як урізноманітнити навчальний процес? Як із легкістю заглибитися в англійську, знаючи, що попереду величезний обсяг роботи? Ми розповімо, як вивчити англійську мову завдяки незвичайним, але ефективним способам.

Зміст

1. Із чого починається вивчення англійської мови
2. Нестандартні способи вчити англійську мову
     2.1. Вправа А. Аргуельєса
     2.2. Навчання в русі
     2.3. Метод Dual N-Back
     2.4. Ведення щоденника
     2.5. Звукові асоціації
     2.6. Зміна особистості
3. Психологічні ефекти, які допоможуть вивчити англійську мову
     3.1. Ефект жовтого маркера
     3.2. Ефект аудиторії
     3.3. Ефект авторства
     3.4. Ефект незавершеної дії
     3.5. Закон початку та кінця
     3.6. Принцип першочерговості
     3.7. Мнемоніка

Із чого починається вивчення англійської мови

По-хорошому, правильно починати вивчення англійської мови з постановки задачі або цілі. Навряд чи комусь спадає на думку: «А чи не вивчити мені англійську? Просто так, аби нудно не було». Кожен робить це для чогось: для роботи, спілкування, навчання, подорожей тощо.

Як вивчити англійську мову: нестандартні способи
Вивчаючи англійську мову, спробуйте відійти від звичної моделі навчання

Наступний крок – визначення способу навчання. Тут кожен відштовхується від того, як йому зручно запам’ятовувати нову інформацію. Багато в чому це залежить від типу особистості. Екстравертам до душі колективні заняття в мовних школах, а інтровертам комфортніше буде на індивідуальних бесідах із викладачем. Якщо навчання на курсах людині в принципі не до душі, вона обирає шлях самостійного вивчення англійської мови. Тут в хід ідуть усі матеріали, які можна знайти: книги, додатки, онлайн-лекції та все в такому дусі. До речі, ці матеріали варто використовувати й у поєднанні з мовними курсами.

Але про це все вже не раз сказано, усі знають, як вчити англійську мову в традиційному розумінні. А що якщо підійти до цього процесу не зовсім стандартно й додати до нього щось незвичайне?

Нестандартні способи вчити англійську мову

Ми розглянемо методи, які нечасто зустрінеш у класичному освітньому процесі та які довели свою ефективність. Їх застосування точно не погіршить знання англійської мови, а з правильним підходом допоможе вивчити англійську швидко й надовго.

Вправа А. Аргуельєса

Поліглот Александр Аргуельєс володіє понад 50 мовами, частина з яких вже не використовується у світі. Як він стверджує, писати будь-якою мовою набагато простіше, ніж читати й розмовляти. Легше запам’ятати граматичні правила, ніж зрозуміти вимову, тому що під час письма в мозку більше часу, щоб подумати.

Головна порада Аргуельєса – читати вголос. Це здається очевидним, але мало хто це робить. Під час читання вголос активізуються три дії: ви бачите, чуєте й проговорюєте текст. Так мозок краще засвоює нову інформацію.

Навчання в русі

Цю пораду дає той же Аргуельєс. На його думку, саме під час руху краще слухати аудіоматеріали або вести бесіди англійською мовою. Але при цьому мають враховуватися три пункти:

  • обов'язково рухатися швидко та на свіжому повітрі – підійде біг у комфортному темпі або швидка прогулянка;
  • не забувайте тримати спину рівно;
  • чітко промовляйте всі фрази.

Як вивчити англійську мову: нестандартні способи - 2
Прослуховування аудіоматеріалів під час бігу дасть більший ефект, ніж у звичайній обстановці

Александр проводив експерименти, у ході яких він подавав однаковий матеріал студентам, одна частина яких перебувала в звичному класі, а друга займалася надворі. Друга група показала більш високий рівень засвоєння матеріалу.

Метод Dual N-Back

Вправа допоможе тим, у кого погано розвинена робоча пам'ять, яка відповідає за швидке навчання. Відповідно, люди з хорошою робочою пам'яттю можуть вивчити англійську мову швидше за інших і нерідко стають поліглотами. У ході вправи-гри потрібно запам'ятовувати букви та розташування фігур на кілька ходів, а потім реагувати на повторення.

Ведення щоденника

Цей метод не назвеш таким уже нестандартним, проте про нього рідко згадують, а даремно. Заведіть собі щоденник, в якому будете описувати все навколо вас і те, що сталося за день. У такий спосіб ви поліпшите знання англійської не з якоїсь певної теми, а в цілому. Для більшої ефективності можна поєднувати з першою вправою Аргуельєса.

Звукові асоціації

Цей метод почали використовувати ще в 70-х роках. Його суть полягає в тому, щоб підібрати для англійського слова або словосполучення схоже за звучанням слово рідною мовою, а для кращого запам'ятовування скласти речення, в якому їх можна поєднати.

Зміна особистості

Цей спосіб запропонував лінгвіст М. Берліц. Згідно з ним, людина вигадує собі особу іноземця та почати виконувати цю роль. Потрібно продумати біографію, інтереси, звички. Граючи роль вигаданого персонажа, спілкуйтеся з іншими людьми виключно англійською мовою. Цей метод можна застосовувати як на групових заняттях у школі, так і вдома.

Психологічні ефекти, які допоможуть вивчити англійську мову

Звісно, зараз ми говоритимемо не про гіпнотичні впливи. Ми звернемо увагу на особливості психіки людини, які можна використовувати для підвищення ефективності вивчення англійської мови.

Ефект жовтого маркера

Його суть у тому, що людина схильна запам'ятовувати тільки ті об'єкти, які кардинально відрізняються від інших. Наприклад, серед людей у чорних пальтах ви не запам'ятаєте жодного, але помітите єдину людину в червоному.

Як використовувати цей ефект з користю для навчання? Припустимо, ви не можете запам'ятати слово «stomach» (живіт). Складіть із ним добірку з різних слів, які не стосуються теми частин тіла. Наприклад, напишіть перелік косметичних засобів і впишіть у нього наше слово. А тепер почніть вчити ці слова так, як звикли. Контрастуючи з іншими елементами переліку, слово «stomach» буде привертати вашу увагу – і краще запам'ятається. Але це не єдиний варіант застосування.

  1. Виділяйте важкі слова яскравими кольорами. Це очевидна, але ефективна порада. Потрапляючи на очі якомога частіше за рахунок яскравого оформлення, слова краще запам'ятаються.
     
  2. Вимовляєте слова голосно. Можете навіть їх наспівувати.
     
  3. Займайтеся в незвичних місцях. Як ми вже з'ясували, свіже повітря добре впливає на вивчення англійської мови, тому сміливо вирушайте до місцевого парку.
     
  4. Малюйте те, що вивчаєте. Метод підійде тим, хто щойно розпочав навчання. Тут не відіграють ролі ваші художні здібності. Просто намалюйте те, що не можете запам'ятати, і підпишіть англійською.

Ефект аудиторії

Для кожної людини цей ефект працює по-різному. Необхідно з'ясувати, як на вас впливає аудиторія. Деякі люди докладають більше зусиль, коли на них дивляться люди, не хочеться ж перед ними схибити. Якщо вас мотивує дух конкуренції, йдіть на групові заняття.

Ефект авторства

У людини є така психологічна особливість: вона краще запам'ятовує матеріал, який вигадала сама. Власний твір набагато простіше вивчити, ніж чужий, тому що його копія вже є у вашій голові. Складайте речення з тими словами, які потрібно вивчити. При цьому намагайтеся не вигадувати абстрактні ситуації, а описувати те, що стосується безпосередньо вас.

Як вивчити англійську мову: нестандартні способи - 3
Складання текстів позитивно вплине на процес навчання

Ефект незавершеної дії

Людина краще запам'ятовує інформацію в діях, які не вдалося закінчити. Якщо ви не додивилися епізод улюбленого серіалу, тому що вас відволікли, він прекрасно запам'ятається. Саме завдяки цьому ефекту студенти забувають весь матеріал після іспитів – процес завершений, мозок вважає інформацію неактуальною. Щоб не втрачати знання в області англійської мови, потрібно постійно підтримувати інформацію в актуальному стані.

Закон початку та кінця

Ми добре запам'ятовуємо матеріал на початку та в кінці заняття або тексту. На цьому законі базується так званий метод Штірліца. Згідно з ним, всю важливу інформацію подають на початку розмови та під час її завершення. Це добре простежується під час розмови з офіціантом. З усіх запропонованих ним страв ви швидше за все зупинитеся або на першій, або на останній. До слова, ресторатори знають про цей закон і активно ним користуються.

Розділіть всю інформацію, яку вам необхідно вивчити, на два блоки. Перший вчіть вранці, в перші години після пробудження, а другий – практично перед сном. Так ви зробите вивчення англійської мови набагато більш ефективним.

Принцип першочерговості

Наш мозок влаштований так, що інформація, яка перша надійшла до нього, автоматично вважається правильною. Навіть якщо через деякий час ми знайдемо більш правдиві дані, мозок все одно відмовиться їх сприймати. Тому важливо уважно ставитися до достовірності джерел, за якими ви вчите англійську.

Мнемоніка

Мнемоніка або мнемотехніка – дуже ефективний інструмент у вивченні англійської мови. Метод звукових асоціацій, який ми описали вище, чимось схожий на цю техніку. Суть її в тому, щоб підбирати асоціації до англійських слів. Асоціації можуть бути як візуальні, так і звукові. Прекрасний приклад мнемоніки – знайома з дитинства фраза про мисливців на фазанів, що пояснює послідовність кольорів веселки.

Усі ці психологічні особливості та методи можна поєднувати між собою для досягнення найкращого результату. Головне – зробіть процес вивчення англійської мови комфортним для себе, не прагніть запам'ятати все одразу й уважно слухайте сигнали підсвідомості, адже вона краще за всіх знає, який спосіб навчання вам підходить.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.