About English Language. 02.05.2020

Як вивчити англійську мову незважаючи ні на що?

Автор: Анна Снєжко

Хочеш дізнатися, як вивчити англійську мову легко, швидко і, бажано, раз і назавжди? Тоді ми заощадимо твій час і одразу відповімо: «Ніяк!», – тому що, як і в будь-якій іншій справі, єдиний спосіб розвитку і досягнення результатів – систематична робота: навчання та багато-багато практики. Але якщо ти по-справжньому налаштований вчити англійську мову і не знаєш, із чого почати, в якому напрямку рухатися і як не втратити мотивацію десь у процесі, то читай далі та до кінця статті ти дізнаєшся, що вивчати англійську мову – не так складно і страшно, як тобі зараз здається.

Як вивчити англійську мову незважаючи ні на що?

Зміст

  1. Як почати вивчати англійську?
  2. Як вивчити англійську мову?
    2.1. Курси англійської мови
    2.2. Індивідуальні заняття з репетитором
    2.3. Самостійне вивчення англійської мови
  3. Правила, які допоможуть вивчити англійську мову
    3.1. Як вивчити англійську мову і в процесі не втратити мотивацію?
    3.2. Як легко вчити слова?
    3.3. Як вивчити англійську мову з native speakers?
    3.4. Як заговорити англійською?
    3.5. Чому важливо робити помилки?
  4. Як почати вчити англійську та все-таки дійти до Advanced?

Як почати вивчати англійську?

Як почати вивчати англійську? Курси англійської мови або індивідуальні заняття? А може, взагалі самостійно? Це, без сумніву, важливі запитання, але почати потрібно з іншого. Перш ніж вибирати, як почати вивчати англійську, потрібно відповісти собі на питання: «Чому я хочу вивчити англійську мову?». Подумай, чому вивчення англійської мови важливо саме ДЛЯ ТЕБЕ. «Хочу вивчити англійську» або «хочу вільно говорити англійською» – навряд чи для тебе залишаться достатньою мотивацією протягом усього шляху вивчення. Уявімо, що ти вже знаєш, як вивчити англійську мову. Подумай про наступний крок: що тобі принесе знання мови, як, навіщо і де ти будеш її використовувати. Можливо, ти хочеш поїхати навчатися за обміном в іншу країну або тобі знадобиться англійська на роботі твоєї мрії? Може, ти жити не можеш без подорожей і хочеш без проблем спілкуватися з місцевими? До речі, за статистикою Ethnologue – найбільш відомого довідника з мов світу, для 378 тисяч осіб у 118 країнах світу англійська мова є рідною. Або, можливо, ти – сінефіл і мрієш дивитися улюблені фільми в оригіналі? Anyway! Сформулюй свою мету вивчення мови, опиши її максимально докладно і обов'язково встанови тимчасові рамки – це головний перший крок до того, як почати вивчати англійську. Правильна постановка мети допомагає вивчити англійську мову. Чим краще ти будеш розуміти власну мотивацію, тим успішніше буде проходити твоє навчання.

Як вивчити англійську мову?

Якщо ти успішно впорався з пунктом номер один і точно розумієш, навіщо вплутуватися в цю гру під назвою «Хочу вивчити англійську мову», то пунктом номер два дійсно буде вибір оптимальної для тебе форми навчання.

Як почати вивчати англійську? Варіантів може бути дуже багато, але зупинимося, мабуть, на трьох класичних:

  • курси англійської мови;
  • індивідуальні заняття з репетитором;
  • самостійне вивчення.

Не існує однієї відповіді, як правильно вчити англійську. Ми розповімо про плюси і мінуси кожного з варіантів.

Плюси і мінуси курсів англійської мови, індивідуальних занять та самостійного вивчення
Як вивчити англійську мову? Курси, заняття з репетитором і самостійне вивчення англійської

Курси англійської мови

Є тільки один секрет, як вивчити англійську мову – практикувати англійську з самого початку навчання, не боячись того, що у тебе маленький словниковий запас або неправильна вимова. Подолати страх спілкування англійською можна тільки одним шляхом – шляхом спілкування з різними людьми. Курси англійської мови – найвірніший шлях для досягнення цих цілей і ідеальна відповідь на запитання: «Як почати вчити англійську?».

Легенда свідчить, що займатися з викладачем індивідуально – ефективніше, оскільки «викладач може приділити тобі більше часу, ніж на груповому занятті». Це не зовсім так! Найефективніше проходить процес навчання, коли ти взаємодієш із різними людьми: чуєш їх вимову, помилки, а також сам не замикаєшся і не звикаєш до спілкування англійською тільки з однією людиною – твоїм викладачем. Звучить так, ніби це не тільки хороший спосіб, як почати вивчати англійську мову, а й познайомитися з людьми, з якими у тебе вже, як мінімум, один спільний інтерес.

Також багато мовних шкіл, крім основного курсу, на якому навчається студент, надає безліч інших можливостей для практики: розмовні клуби з носіями мови, скайп-уроки, різні спецкурси, тренінги та вебінари, тематичні івенти. Різноманітність видів діяльності дає тобі можливість розвивати найбільш складні для тебе навички, вибравши відповідний спецкурс. Уявімо, що у тебе хороша розмовна англійська, але проблема з письмовою. У цьому випадку ти можеш вибрати спецкурс, що розвиває саме цей навик: наприклад, blog writing. Також це дозволяє тобі постійно працювати з новими викладачами і групами. Ще один плюс в тому, що, спробувавши різні форми роботи, ти швидше зрозумієш, як вивчити англійську мову буде комфортніше саме тобі. Але потрібно відзначити, що не всі курси англійської мови надають такі можливості для навчання, і на це обов'язково потрібно звернути увагу при їх виборі. У цьому допомагають відгуки про курси англійської від колишніх і теперішніх студентів.

Плюси навчання на курсах англійської мови:

  • оптимальне співвідношення ціни і якості занять;
  • можливість працювати з різними викладачами (включаючи носіїв мови) і в різних групах;
  • диверсифіковані програми навчання;
  • поліпшення не тільки мовних навичок, а й ораторських, комунікаційних та лідерських;
  • додаткові заходи для студентів.

Як вивчити англійську мову незважаючи ні на що? - 2Мінуси навчання на курсах англійської мови:

  • відсутність індивідуального підходу;
  • відсутність гнучкого графіку;
  • ця форма навчання не підійде людям, у яких є страх роботи в групі.

Індивідуальні заняття з репетитором

І знову: як почати вчити англійську? Індивідуальні заняття з репетитором – звучить як безпрограшний варіант, чи не так? У такої форми навчання, безумовно, багато сильних сторін (читай нижче). Але не варто забувати про те, що найважливішим пунктом у вивченні будь-якої мови є комунікаційні навички, для розвитку яких необхідний більше ніж один співрозмовник.

Плюси індивідуальних занять з репетитором:

  • можливість займатися за графіком, який підходить саме тобі;
  • індивідуальний підхід у навчанні;
  • високий рівень контролю з боку викладача;
  • самостійний вибір місця проведення та тривалості занять.

Мінуси індивідуальних занять з репетитором:

  • найдорожчий варіант навчання;
  • обмежена кількість співрозмовників;
  • однотипний виклад матеріалу;
  • складність у пошуку хорошого репетитора.

Самостійне вивчення англійської мови

Якщо ти впевнений, що ти посидючий і відповідальний, а твоя мотивація досить сильна, щоб систематично самостійно займатися, то цей варіант може стати для тебе відповіддю, як вивчити англійську мову. Зараз, крім старих добрих нудних підручників, існує безліч аудіо- та відеокурсів, додатків, ком'юніті в соціальних мережах, онлайн-завдань і тестів, мультимедійних самовчителів, які допоможуть у вивченні. Ну правда ж, стільки можливостей, як вивчити англійську мову самостійно, тільки бери й роби! Але якщо ти тільки збираєшся дізнатися, як почати вивчати англійську з нуля, така форма роботи може виявитися досить складною. Самостійно вивчати англійську мову краще, вже маючи базові знання з граматики і словниковий запас.

Плюси самостійного вивчення англійської мови:

  • це відповідь на запитання: «Як почати вчити англійську безкоштовно?»;
  • гнучка система навчання, можливість вивчати англійську де і коли завгодно;
  • можливість самому складати програму навчання, орієнтуючись на власні інтереси і потреби;
  • різноманітність способів вивчення.

Мінуси самостійного вивчення англійської мови:

  • відсутність контролю з боку викладача;
  • необхідність високого рівня мотивації і самоконтролю для регулярних занять;
  • необхідність мати базові знання з граматики і словниковий запас;
  • складність у грамотному складанні програми навчання.

Про правила, які допоможуть тобі зрозуміти, як почати вивчати англійську і як вивчити англійську мову самостійно (і несамостійно теж), а також про те, як, де і з ким ти можеш практикувати англійську мову, ми розповімо далі.

Правила, які допоможуть вивчити англійську мову

Коли ти визначився, яка форма навчання тобі підходить, і приступив до занять, пропонуємо прочитати кілька правил, які допоможуть тобі освоїти англійську мову.

Як вивчити англійську мову і в процесі не втратити мотивацію?

Як ти пам'ятаєш, вивчення англійської мови – це процес, що вимагає часу і зусиль. Відповідь на твій головне питання: «Як вивчити англійську мову?» – це регулярні заняття і практика, регулярні заняття і практика і ще раз – регулярні заняття і практика. Але важливо не зробити навчання нудною, важкою і нездійсненною справою. Щоб не втратити мотивацію, зроби процес цікавим саме для себе. Подумай про те, від чого ти по-справжньому отримуєш задоволення, що ти любиш дивитися, слухати, читати – і постарайся частково робити це англійською мовою, поступово збільшуючи кількість англомовного контенту. Уявімо, що ти в захваті від кулінарного мистецтва. Чудово! Читай рецепти англійською мовою, підпишись у соціальних мережах на англомовних кулінарних блогерів, дивись кулінарні шоу англійською мовою з субтитрами, слухай тематичні подкасти. В процесі не треба перекладати кожне невідоме слово, достатньо буде перекладати тільки ті слова, які часто зустрічаються.

Як легко вчити слова?

Використовуй для вивчення метод асоціацій. Він є складовою частиною більшості методів запам'ятовування, в тому числі і для вивчення іноземних слів. Для використання методу асоціацій необхідно попрактикуватися у створенні асоціативних зв'язків між англійськими словами і будь-якими іншими елементами. Асоціація може бути за схожим звучанням з українським словом, також слова можна асоціювати з якоюсь ситуацією, людиною, звуком, предметом, почуттям і т.д. Цей метод набагато ефективніший за той, де ти закриваєш долонькою колонку з перекладом.

Зараз покажемо на прикладах, як це працює!

Наприклад, слово «puddle», яке перекладається як калюжа. Ви коли-небудь ПАДаЛи в калюжу? Думаю, точно!

Або слово «accompany», яке перекладається як супроводжувати. Склади асоціативний ланцюжок: accompany – company – компанія – складати компанію – супроводжувати.

Ще один приклад слово «palm» – долоня. «Рalm» співзвучне з українським словом «пальма», тут можна думати про розчепірене, як пальці, пальмове листя.

Як вивчити англійську мову незважаючи ні на що? - 3

Як вивчити англійську мову з native speakers?

Якщо є кращий спосіб, як вивчити англійську мову, ніж зануритися в неї, перебуваючи в англомовній країні, ми будемо раді дізнатися! Але також ми готові посперечатися, що ти живеш в інтернаціональному місті, де без проблем можна зустріти носіїв мови. У багатьох школах англійської мови розмовні клуби проводять саме native speakers.

Але є й інший спосіб, як вивчити англійську мову з носіями (передаємо привіт всім причетним до створення інтернету!). Існує безліч соціальних мереж, створених спеціально для того, щоб практикувати іноземні мови й обмінюватися культурним досвідом. Зараз ти дізнаєшся про кілька зручних додатків, в яких ти без праці познайомишся з native speakers, і вчити англійську мову стане ще цікавіше!

  1. Tandem – об'єднує величезну кількість захоплених іноземними мовами людей з усіх куточків нашої планети. Просто зареєструйся, знайди людину, що говорить англійською мовою, і почни розмову. Все дуже просто!
  2. Speaky – безкоштовний додаток для мовного обміну, який допоможе тобі знайти мовних партнерів по всьому світу.
  3. Bottled – Message in a Bottle – спробуй сучасну версію послань у пляшці, знайомся з новими людьми і вивчай мову.
  4. Hello Talk – програма, яка дозволяє спілкуватися з іноземцями і практикувати англійську через текстові повідомлення, аудіоповідомлення, а також відеочат.
  5. Busuu – знаходить тобі співрозмовників, які не тільки вільно володіють англійською мовою, а ще й розділяють твої інтереси.

Розібрався, як почати вивчати англійську з носіями? Супер! Йдемо далі!

Як заговорити англійською?

Боїшся говорити англійською мовою? Соромишся своєї вимови? Думаєш, що коли підтягнеш словниковий запас, говорити стане простіше? Помилки новачка! Практикуватися потрібно щодня з першого дня навчання.

Гуляючи містом, намагайся про себе описувати все, що ти бачиш навколо. Почни з простих фраз: «машина повернула направо»; «на дівчині красива блакитна сукня»; «вау, нова кав'ярня, обов'язково потрібно сходити!». І поступово додавай все більше і більше подробиць.

Читай англійські тексти вголос. Так ти швидше звикнеш до своєї вимови.

Ще один спосіб – записуй аудіо або відео, на яких ти читаєш або говориш англійською мовою. Так ти зможеш почути свої помилки і швидше взятися за їх виправлення.

Чому важливо робити помилки?

І ось ми прийшли до найважливішого: не бійся робити помилки!

Як вивчити англійську мову, не здійснюючи помилок? Ніяк! Найбільш непродуктивне навчання відбувається тоді, коли усвідомлення того, що ти робиш помилки, викликає незручність, і ти відчуваєш себе нерозумно. Це не дозволяє запобігати помилкам і вчитися на них, щоб не допускати в майбутньому.

Помилки допомагають, а не перешкоджають у вивченні нового: якщо ти робиш помилку в процесі навчання, це покращує запам'ятовування правильної інформації. Допускай помилки, але після обов'язково аналізуй їх, і тоді вчити англійську мову буде швидше та легше.

Чому важливо робити помилки?
Як вивчити англійську мову без помилок? Це просто неможливо, тож не бійся помилятися

Як почати вивчати англійську та все-таки дійти до Advanced?

Отже, припустимо, ти освоїв англійську на базовому рівні і головне запитання «як почати вчити англійську?» плавно переросло в «як вивчити англійську мову?». Ми, звичайно, можемо ще раз написати, що відповідь на це запитання – регулярні заняття і багато-багато практики, але підемо іншим шляхом і на прикладі курсів англійської мови Green Forest розповімо, що тебе чекає на цьому шляху і скільки часу це може зайняти.

Хочу вчити англійську мову, з чого почати? Знайоме запитання? Почнемо з самого початку! Як почати вивчати англійську в Green Forest?

На курсах англійської мови Green Forest ти можеш почати з Beginner (A1) і дійти до Advanced (C2), пройшовши 6 рівнів:

  1. Як вивчити англійську мову незважаючи ні на що? - 4Beginner (A1) – початковий рівень
  2. Elementary (A1) – вище початкового рівня
  3. Pre-Intermediate (A2) – середній початковий рівень
  4. Intermediate (B1) – середній рівень
  5. Upper-Intermediate (B2) – високий середній рівень
  6. Advanced (C1/C2) – просунутий рівень, який ділиться на два навчальні курси: C1 і C2

Кожен рівень можна пройти з різною інтенсивністю занять.

Стандартний курс триває 4 місяці. Заняття проходять 3 рази на тиждень по 1 год. 30 хв. Тут працює система «два викладачі». Двічі на тиждень ти відвідуєш Communication Class і один раз на тиждень Grammar Class. На Communication Class і Grammar Class ти працюєш з різними викладачами.

Інтенсивний курс триває 9 тижнів. Заняття проходять 4 рази на тиждень по 1 год. 50 хв. Заняття проводить один викладач.

Інтенсив вихідного дня триває 9 тижнів. Заняття проходять 2 рази на тиждень (в суботу та неділю) по 3 год. 40 хв. Заняття проводить один викладач.

На кожному курсі у студента є доступ до онлайн-платформи My Green Forest (особистий кабінет, домашні завдання, клуби з носіями мови, спецкурси, Skype уроки). Нудно точно не буде!

Отже, якщо ти хочеш почати вчити англійську мову і пройти всі рівні з нуля до Advanced на курсах англійської мови Green Forest, на стандартному курсі це займе 2 роки і 4 місяці, а на інтенсивному курсі 1 рік і 3 місяці. Курси можна комбінувати: наприклад, на початкових і середніх рівнях вчитися на інтенсивному курсі, а високий і просунутий рівень проходити на стандартному курсі.

Ми підійшли до кінця! Все виявилося не так важко, як здавалося спочатку! Головне мати правильну мотивацію, вибрати, форму навчання, яка підходить тобі, і багато-багато систематично практикуватися. Але також варто пам'ятати про те, що мова – жива: вона змінюється, постійно збагачуючись. Утворюються нові слова, інші зникають, у слів з'являються нові значення, відбувається зміна наголосів та інше. Це говорить про те, що неможливо раз і назавжди вивчити англійську мову, щоб вона звучала жваво і сучасно. Вивчення мови – це безперервний процес, так що головна порада: навчися отримувати від цього задоволення!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.