Writing. 14.07.2010

Цікаві факти про писемність

Автор: Альона Горбатко

 

  • Найдавніший і найпростіший спосіб письма з'явився, як вважається, ще в палеоліті - "розповідь в картинках", так зване піктографічне письмо. Письмо це, звичайно ж, дуже недосконале, адже прочитати розповідь в картинках можна по-різному. Тому піктографію як форму письма далеко не всі фахівці визнають початком писемності.
  • Надзвичайним досягненням людської цивілізації стало так зване складове письмо, винахід якого відбувалося протягом III-II тисячоліть до н. е. Впорядкувати запис складами, здавалося б, що може бути природніше! Та й складів набагато меньше, ніж слів які складаються з їх допомогою. Але щоб прийти до такого рішення, знадобилися багато століть. Адже ми говоримо складами, і дітей вчать читати по складах. Складовим письмом користувалися в Східному Середземномор'ї. Наприклад, переважно складовим письмом є знаменитий клинопис. (Складовим способом досі пишуть в Індії, в Ефіопії.)
  • Наступним етапом на шляху спрощення писемності стало так зване звукове письмо, коли кожному звуку мови відповідає свій знак. Але додуматися до такого простого і природного способу виявилося складніше всього. Перш за все треба було здогадатися розчленувати слово і склади на окремі звуки. Але коли таке нарешті сталося, новий спосіб продемонстрував безсумнівні переваги. Потрібно було запам'ятати лише два-три десятка літер, а точність у відтворенні мовлення на письмі непорівнянна ні з яким іншим способом. Згодом саме літерне письмо стало вживатися майже повсюдно.

Один з перших алфавітів на Землі - фінікійський. У алфавіті фінікійців було 22 букви. Від фінікійців - жителів східного узбережжя Середземного моря, морських торговців і мандрівників - літерно-звукове письмо перейшло до греків. Від греків даний принцип письма просочився в Європу. А від арамейської писемності, як вважають дослідники, своє походження ведуть майже всі літеро-звукові письмові системи народів Азії.

Найдовший алфавіт в світі - камбоджійський. В ньому 74 літери.

Найменшим алфавітом в світі вважається алфавіт мови ротокас. Нею розмовляють жителі частини острова Бугенвіль, що входить до групи Соломонових островів в Тихому Океані. В алфавіті ротокас всього 12 букв, в основі якого - латиниця: A E G I K O P R S T U V. Ці літери використовуються для запису одинадцяти звуків. Мовою ротокас говорять всього 4,3 тис. осіб.

У китайському письмі більше 40,000 символів. Ієрогліф, що позначає "труднощі, неприємність" зображається як дві жінки під одним дахом

.В арабській мові 28 літер, які на кінці слова пишуться інакше, ніж в середині, в єврейському - 5 таких літер, в грецькій - одна, а в інших європейських мовах таких літер немає.

  • Найдавніша зі збережених до цих пір літера алфавіту - О.
  • Найдавніший лист було вирубано на стіні свого помешкання первісною людиною. На землі багато місць, де на скелях, стінах печер ми можемо побачити збережені видовбані малюнки і знаки, це - петрогліфи. Вони були не просто картинками, вони служили показниками меж володінь племен, місця полювання. Значить, ці малюнки і знаки передавали інформацію, іншими словами - були першими листами.
  • На африканському континенті більше 1 000 різних мов. А у мови берберів в Північній Африці навіть немає письмової форми.
  • У перекладі з французької мови слово есе означає «досвід»

 

                                 

  • У переважній більшості мов світу слово "мама" починається з букви M.
  • AD і BC в позначеннях дат означають Anno Domini (н.е.) і Before Christ (до н.е.).
  • Найдовшим в світі словом-паліндромом є фінське слово "saippuakivikauppias", що означає "торговець шовком".
  • Більшість американських педагогів розрізняють шість видів писемного мовлення, якими слід володіти в залежності від ситуації:
  1. Personal Writing - використовується, коли є необхідність обміркувати що-небудь або поділитися з ким-небудь особистим досвідом.
  2. Subject Writing - пов'язаний з потребою поділитися інформацією про відомих людей, місця, події. До цього виду відносяться інтерв'ю, звіти, показання свідків.
  3. Creative Writing - представлений творчими аспектами, такими як розповіді, вірші, жарти.
  4. Reflective Writing - рефлексивна письмова мова, в якій представлений або прокоментований будь-який життєвий досвід людини яка пише.
  5. Academic Writing - виконання різних завдань з навчальних предметів, які розглядаються як найбільш ефективний спосіб довести собі і викладачам, що предмет зрозумілий і став частиною роздумів автора
  6. Business Writing - припускає володіння навичками письма, необхідними для ділового спілкування, і включає в себе ділові листи, заяви, резюме, меморандуми
Вам також може сподобатися:
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Vocabulary
10 пар англійських слів, які ми часто плутаємо - Частина 2
Англійська мова інколи буває дуже підступна. Лише одна буква або пробіл у слові може повністю змінити значення та вимову. Тож сьогодні хочу продовжити тему про англійські слова, які легко сплутати. А з першою частиною ви можете ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/3wjCOWp. Розглянемо…
Grammar
Пунктуація в англійській мові: де і як ставити розділові знаки
Чи важлива пунктуація в англійській? Однозначно так, адже без неї буде хаос. Це інструмент, за допомогою якого ми структуруємо свої думки у тексті і його розуміють інші.  Кома, крапка з комою, двокрапка, тире тощо – всі ці розділові знаки використовуються як в українській, так і англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.