Exams, Speaking. 28.03.2017
Your IELTS

IELTS. Розмовна частина

Автор: Аріна Сидоркина

Розмовна частина тесту IELTS – це міні-інтерв'ю, яке триває 11-14 хвилин і складається з трьох частин. За цей час екзаменатор поставить вам 12 запитань на три різні теми. Із приблизним списком цих тем можна ознайомитися заздалегідь, але точного переліку ви не знайдете. Потрібно бути готовим до будь-якого повороту подій. 

Speaking Part – абсолютно однакова як для тесту Academic, так і для General  

Part 1. 
Перша частина інтерв'ю почнеться з того, що екзаменатор представиться і запитає ваше ім'я. Ви теж повинні грамотно представитися і спокійно продовжити розмову. У першій частині розмовного тесту на вас чекають загальні запитання про те, звідки ви родом, з якої родини, про вашу професію і хобі. Це займе приблизно 5 хвилин. Екзаменатор також зобов'язаний попередити вас, що вся ваша бесіда записується на диктофон. 

Так можуть виглядати запитання з першої частини інтерв'ю: 

  • Let’s talk about your home town or village:

- what kind of place is it?
- what’s the most interesting part of your town/village?
- what kind of jobs do the people in your town/village do?
- would you say it’s a good place to live? (why?)

  • Let’s move on to talk about accommodation:

- tell me about the kind of accommodation you live in?
- how long have you lived there?
- what do you like about living there?
- what sort of accommodation would you most like to live in?

Part 2. 
У цій частині ви отримуєте листочок, на якому написана тема і кілька запитань з уточненнями. 
Виглядає це приблизно так: 
Describe your favorite shop.

You should say:
- where it is
- what things it sells
- what sort of people are its customers

- and explain why you like the shop so much.

Вам дають одну хвилину, щоб подумати, що і як ви будете говорити. Ви можете робити позначки на папері. Можна накидати для себе план своєї відповіді, записати слова, які ви хочете використовувати. Приготуйтеся говорити 1-2 хвилини. 

Part 3. 
Третя частина є логічним продовженням другої. Екзаменатор ставить вам запитання на тему, яка дісталася вам у другій частині, провокуючи вас тим самим на дискусію. Однак, будьте готові й до того, що екзаменатор може змінити тему. 

Якщо в другій частині ви демонстрували, як вмієте говорити, то тут вам також потрібно виявити здатність чути співрозмовника, правильно розуміти його запитання та вести осмислену бесіду, а не монолог. 

Запитання з уточненнями можуть виглядати так (якщо, наприклад, у другій частині ви говорили про shopping): 

  • Things to buy

- What typical things can visitors to your country buy?
- What things do young people like to buy in your country?

  • Money

- Is it a good idea to save money? Why (not)?
- Do you think that people are happier if they have money? Why (not)?

  • Shopping

- What can shops do to make shopping more pleasant for their customers?
- Do you think that in the future people will do most of their shopping using the Internet? Why? Why not?

ЯК ГОТУВАТИСЯ 

  • Щоб навчитися говорити, треба говорити. Тому в першу чергу подумайте, де вам взяти носіїв, щоб практикуватися з ними. Якщо добровільно живі люди не даються вам в руки, розгляньте такі онлайн-ресурси, які дозволять вам у реальному часі попрактикувати усне мовлення. Їх чимало, на цьому сайті є ціла стаття з посиланнями, явками і паролями, обирайте собі до душі, реєструйтеся, і розмовляйте. 
  • Ходіть на всі розмовні клуби, які тільки знайдете в своєму місті. 
  • Переказуйте тексти. Це насправді хороший спосіб поліпшити свій навик говоріння. Читайте тексти, або слухайте виступи на TED, і намагайтеся переказати своїми словами те, що ви зрозуміли. 
  • Пошукайте в інтернеті список всіх можливих тем і запитань до розмовної частини IELTS, зробіть з цих запитань картки, тягніть в довільному порядку і намагайтеся детально та розгорнуто відповідати. Обов'язково вголос! 
  • Записуйте свої перекази і відповіді на диктофон, потім слухайте себе. Відзначайте помилки і недоліки, думайте гарненько над тим, як це можна було сказати правильно. 

Щоб підготуватись до IELTS комплексно: пройти кожен розділ, попрактикувати вправи, розібратись зі структурою тесту та отримати купу порад, які допоможуть вам якісно підготуватися до здачі тесту IELTS, рекомендую самостійно пройти цей онлайн-курс від booyya.com - https://bit.ly/3KXu7p6.

ЯК ЗДАВАТИ 

  • Говоріть за темою. Намагайтеся не перескакувати на іншу тему – це буде розцінюватися так, ніби ви не зрозуміли запитання або не можете висловити свої думки. 
  • Не намагайтеся здаватися розумнішим, ніж ви є. Не вставляйте мудровані слова для красного слівця, не використовуйте граматичні конструкції, яких ви не розумієте.
  • Говоріть просто, чітко і ясно. Не ковтайте слова в надії, що вони зійдуть за правильні. 
  • Намагайтеся давати повні, розгорнуті відповіді. Навіть якщо ви – король лаконічності та стислості. 
  • Якщо ви не зрозуміли чогось або не розчули, обов'язково перепитайте. Не бійтеся, за це не знімають бали. Вивчіть пару красивих і правильних фраз на цей випадок і обов'язково уточнюйте за потреби незрозуміле запитання або репліку. 
  • Не говоріть завчений текст. Це одразу видно. Тому налаштуйтеся заздалегідь на спонтанну бесіду. 
  • Сперечатися і не погоджуватися з екзаменатором МОЖНА. Тестують тільки ваше вміння говорити англійською, а не вашу точку зору. 
Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.