Green Forest Life. 17.11.2009

Global UGRAD - Студентські будні американського коледжу

Автор: Альона Горбатко

Ну хто хоч раз не мріяв раптом опинитися в американському коледжі і зануритися в неформально-святкову атмосферу студентських буднів американської молоді ?! Нескінченний потік вечірок, які організовують численні студентські братства із загадковими грецькими назвами, футбольні матчі, які збирають повний стадіон вболівальників, заведених симпатичними дівчатами з групи підтримки, багатонаціональний мікс студентів, які приїхали з різних куточків планети з метою спробувати на смак студентське життя в Штатах, в якіх можливо ну просто ВСЕ ... Яскраве студентське життя, безумовно, дуже приваблива і займає особливе місце в американській культурі, але крім веселощів, у ній є ще одна важлива риса: американська освіта, насправді, якісна і ефективна. У всьому цьому мені допомогла переконатися міжнародна програма студентського обміну Global UGRAD, учасником якої мені пощастило стати в 2006-2007 рр.

Global UGRAD - одна з програм Відділу освітніх та культурних програм Держдепартаменту США. Програма надає можливість студентам 1, 2 і 3 курсів денних відділень вузів з більш ніж 12 країн Східної Європи (Україна в тому числі) пройти навчання протягом 1 академічного року в університеті або коледжі США. Диплом ви, на жаль, не отримаєте, але досвід придбаєте колосальний, оскільки крім навчання вам прийдется присвятити 20 годин свого часу громадській роботі в першому семестрі і пройти професійне стажування в другому. Також по закінченню програми вам вручать сертифікат, який стане прекрасним доповненням до вашого резюме.

Свого часу про програму я дізналася від своїх друзів, які вже встигли повчитися в Штатах рік і приїхали переповнені емоціями і позитивними враженнями. Я тоді вчилася на 2 курсі університету на факультеті іноземної філології, додатково відвідувала курси англійської протягом останніх 7 років, писала в студентську газету, була членом Студентської Колегії, разом з місцевими волонтерами Корпусу Миру США в Україні організовувала річний англомовний табір і активно займалася громадською і соціальною діяльністю - взагалі, енергія і ініціатива з мене просто «перли», а це запорука потенційно успішної заявки на участь в програмах типу Global UGRAD, які не просто відсилають всіх підряд студентів повчитися за рахунок Держдепартаменту в США, а на основі відкритого конкурсу відбирають тих , кому, на їхню думку, є чим поділитися і що взяти від міжкультурного спілкування, щоб після повернення на батьківщину використовувати отримані знання на благо рідної країни.

Chicago Bull

Всі ваші переваги вам належить викласти англійською мовою в спеціальній анкеті, яку ви без зусиль знайдете на сайті IREX - організації, яка цю програму адмініструє (http://irex.ua/ua/). Прикріпивши копії атестатів і рекомендації, сміливо відправляйте анкету і ... запасайтесь терпінням. Процес розгляду анкет займе кілька місяців: дедлайн для подачі моєї анкети був на початку листопада, а про успішне проходження до другого туру мені повідомили тільки в середині лютого. Зате як приємно знати, що твоя анкета була обрана серед кількох тисяч заявок ...  Знаєте,піднімає самооцінку.

Далі їду до Києва для проходження співбесіди та здачі TOEFL (Test Of English as a Foreign Language). 4 години з комп'ютером і не більше 15 хвилин перед незалежною комісією, що складається з самих різних людей - професорів, психологів і волонтерів Корпусу Миру, які задають вам найрізноманітніші запитання на кшталт «чому ви хочете вивчати ту чи іншу дисципліну в США», «ким бачите себе через 5 років »і т.д. До речі, TOEFL ви здаєте безкоштовно, а його результати дійсні протягом 2 років.

І далі знову очікування ... Імена фіналістів повинні були оголосити тільки в травні ... Зате чули б ви мій щасливий крик, коли нарешті пролунав довгоочікуваний телефонний дзвінок і голос на тому кінці дроту повідомив, що я в числі ще 29 осіб з усієї України були обрані для участі в програмі обміну студентами Global UGRAD 2006-2007!

Рік в Штатах! Повне фінансування з боку Держдепартаменту США: навчання, проживання, харчування, страховка + щомісячна стипендія і засоби на покупку навчальної літератури + проїзд з рідного міста до приймаючого університету! Все це абсолютно виправдовує всі ті болісні місяці очікування!

Важлива і адміністративна підтримка. За кожним учасником закріплений куратор на кампусі приймаючого університету, а також координатор від IREX. Також в разі форс-мажорних обставин - гаряча лінія працює 24/7. Перед від'їздом вам проводять детальну орієнтацію в Києві, а по прильоту - в Вашингтоні, після чого ви летите в свій університет. Університет кожному підбирають в залежності від спеціальності, яку ви вибрали. Будьте впевнені, що в Гарвард або Ель вас не відправлять, але це лише тому, що там велике навчальне навантаження, а вам належить збагачуватися ще й культурно (проте, вчитися від вас вимагають добре, інакше ризикуєте вилетіти з програми).

До від'їзду ще 2 місяца. Мені повідомляють пункт мого призначення і ім'я куратора. Ось тільки радості у мене поки що мало: вчитися мені належить в невеликому коледжі під назвою Austin College, що знаходиться в маленькому містечку Шерман на півночі штату Техас, недалеко від Далласа, з населенням 35 000 чоловік і повною відсутністю громадського транспорту. Зате мій куратор Енді дуже оптимістичний: чистою російською він розповідає мені в імейл, що він вивчає історію країн колишнього СРСР і що це була його ідея підписати коледж для участі в програмі обміну студентів. А ще той факт, що я прилітаю за кілька днів до початку навчального року, і так як гуртожитки будуть ще закриті, то я поживу у нього і його дружини, яка на той час буде на 9-му місяці вагітності. Загалом, рік в Штатах обіцяв бути веселим =)

Taxes style

Таким він і виявився, незважаючи на нестерпну техаський спеку, відсутність громадського транспорту і в деяких випадках навіть тротуарів (так, в Техасі пішки ходити не люблять =) - не минуло й тижня, як у мене з'явилися друзі, які не проти були мене підкинути.

Austin College, Main Building

Я вивчала такі предмети як Mass Media, Television Criticism, Film Culture, Sociology, War & Peacemaking, German, etc .; працювала в місцевій студентській газеті 'Observer', перебувала в студентському Amnesty International і Campus Activities Board, 4 години на тиждень проводила в місцевому Women's Shelter, працюючи з дітьми, а потім була асистентом тренера в групах Anger Management =) На вихідних були славнозвісні вечірки або дорожні подорожі з друзями, на канікулах - подорожі в різні куточки цієї величезної країни під назвою Сполучені Штати Америки ... Я встигла побувати в Сан-Франциско, Лос-Анджелесі, Лас-Вегасі, Нью-Йорку, Вашингтоні, Чикаго, Мініаполісі, Бостоні, Філадельфії , на Ніагарському водоспаді і, звичайно ж, поїздити по вже майже рідного Техасу ...

Але основна мета поїздки була все-таки навчальна. В одній статті важко вмістити всі враження за рік, тому пропоную вам щось на зразок уривків з щоденника, в яких поділюся моментами, котрі найбільш здивували мене за цей час в моєму студентському житті. Насправді, щоденник я не вела, але якби вела, то виглядало це б приблизно так.

                                                                                                                                                                                                                                                                       The door to our room


* Гуртожиток ... Досить мило. В кімнаті по 2 людини. Умови на поверсі, але з розрахунком максимум на 5-6 кімнат, тобто черги в душ практично не буває. Кімнатка мені і моїй сусідці - американці Ейвері - дісталася маленька, зате оригінальна: ліжка наші прироблені до стелі і піднятися на них можна тільки по сходах, під ліжками - письмовий стіл, також у кожного своя шафа і трюмо. Правда, так як ліжка високо, незручно дивитися телевізор (який нам люб'язно позичив мій куратор) - довелося прикупити диванчик =)
 
* Семестр почався. Максимум 6 предметів ?! Так це ж всього 12 годин занять на тиждень! Купа вільного часу! Хоча куди його дівати - містечко Шерман не відрізняється цікавим життям. Тому доводиться приєднуватися до громадського життя коледжу. Тепер зрозуміло, чому багато коледжей розташовані в маленьких містах - обмежені можливості міського життя змушують студентів шукати себе в студентському житті, в моєму випадку, представленої більш ніж 65 студентськими організаціями (і це при кількості студентів всього 1500)! Добре придумано!

* Виняткова компетентність викладачів. Судіть самі: мій викладач по мистецтву кіно, наприклад, раніше працював на продакшн-студії в Нью-Йорку; викладач по соціології був слідчим в поліції; а викладач по антропологіі особисто знайомий з одним із засновників криміналістичної антропології в світі, що свідчив на суді у Саддама Хуссейна і на наступний тижня він приїде до нас на кампус для спілкування зі студентами ... Ці люди свій предмет знають не тільки в теорії і завдяки цьому подають чудовий приклад студентам.

* Називати викладача по імені, консультуватися з приводу роботи по імейл, обідати за одним столом, заїжджати з одногрупниками по вихідним на чай - все те, що у нас вважали б за фамільярность і неповагу, - все це в порядку речей в Коледжі Остіна. Цікаво, але на моїй пам'яті не було жодного конфлікту між викладачами і студентами: ніякого хамства з боку студентів або упередженого ставлення з боку викладача - навчальний процес повністю базується на засадах взаємоповаги і розуміння. Більш того, на пари всі приходять вчасно і без мобільних телефонів, двері в аудиторію закріваються з початком пари: запізнився - пропустив пару; три таких пропуски - вилетів з курсу. Дисципліна насамперед =) Але це, мушу сказати, неслабо мобілізує!

Austin College Library

* На кампусі всі умови для продуктивного навчального процесу: в гуртожитках на кожному поверсі - комп'ютерний клас, також комп'ютерні класи є на кампусі і працюють вони 24/7, в кожному комп'ютерному класі - по принтеру, заправленому папером для вашого необмеженого користування. Wi-fi в будь-якій точці кампусу в вашому розпорядженні, до того ж деякі корпуси відкриті 24/7, щоб ви могли прийти і повчитися в будь-який зручний для вас час. Ну і звичайно ж, каталоги бібліотеки доступні в електронному вигляді, щоб ви могли прям зі своєї кімнати подивитися, чи є в наявності та чи інша книга.

*   У здоровому тілі здоровий дух! І мізки краще розуміють. Для підтримки себе в формі - до ваших послуг спортзал, басейн, тенісні корти і т.д., в будь-який час. І все це безкоштовно. Хоча ... не зовсім. Рік навчання в Коледжі Остіна на той момент коштував ні багато ні мало, а $ 30 000 (звичайно, для звичайного студента все те, що я називаю «безкоштовно», в цю суму пораховано, але участь в програмі Global UGRAD дозволяє вам дійсно користуватися всіма послугами без ваших особистих на те витрат).

* У мене самої інтернаціональний коло друзів: американці, німці, французи, аргентинці, японці, китайці, індуси, африканці ... І ось цією багатонаціональною тусовкою, одягненою в сарі, ми сьогодні йдемо на індійське свято вогнів Diwali, який на кампусі організовує індійське суспільство! .. Все-таки культурне розмаїття - це здорово! Буду сумувати за цим на Україні ...


Diwali

* Обожнюю навчальні групи, або як їх тут називають "study groups". Це типова форма підготовки до семінарів і контрольних: студенти збираються групами по 3-5 чоловік і намагаються розібратися в матеріалі шляхом обговорення в групі. Як показує досвід, такі групи сприяють кращому засвоєнню матеріалу, розвитку комунікативних здібностей, почуттю відповідальності і зближенню колективу. До того більшість завдань на семінарах - групові, так що «забити» не вийде, інакше підведеш не тільки себе, але й групу.

* Отримала «0» за роботу з мистецтва кіно. Причина - плагіат, а саме: використала цитату і не вказала джерело. Спробувала «українську тактику»: «це ж всього кілька речень», «у мене ж такі хороші оцінки по вашому предмету», «можна переробити?» ... Не спрацювало. Роботу переробити дали, але «0» так і залишився нулем, ще й занесли це в мою «особисту справу» (три таких записи від викладачів - і до побачення, коледж). У підсумку, за курс мистецтва кіно отримала «С» (трійка, по-нашому) - ось так, довелося заплатити низькою оцінкою по улюбленому предмету за те, що ми б назвали «дрібницею». Усвідомила: краще написати на «С», ніж плагіатом на «0».

Visiting Harvard University

* А ви знали, що 4 листопада, виявляється, міжнародний день громадських робіт? У США до безоплатної допомоги відносяться серйозно, навіть студенти. Волонтерство - це не дурість, а похвальна справа, так як ти сприяєш розвитку і поліпшенню свого ж суспільства. Тому о 8 ранку в суботу кілька сотень людей зібралися біля входу в спортзал, щоб звідти, розбитися по бригадах та відправитися на різного роду громадські роботи: ремонтувати будинки, фарбувати паркани, будувати дитячі майданчики і т.д. І що саме надихаюче - вони це роблять за власним бажанням. При чому не тільки 4 листопада.

* Жодного усного іспиту - все письмово! Не потрібно годинами чекати своєї черги біля дверей! Хоча тут вже не прикинешся, що «вилетіло з голови» і навіть не спишеш ... Хоч викладача в аудиторією може і не бути під час іспиту, ніхто навіть і думати не посміє, щоб списати - коли моя рука вперше потягнулася до лекційного зошита, мене зустрів такий здивований і осудливий погляд подруги, що у мене пропало всяке бажання підглянути. Ну, вийшла «четвірка», а не «п'ятірка», зате своя.

* День зустрічі випускників коледжу - довгоочікуване і грандіозне свято зустрічі кількох десятків поколінь, об'єднаний стінами рідної alma mater! Для цієї події відводяться спеціальні вихідні і до нього приурочена фінальна футбольна гра сезону. Ну а сам кампус перетворюється в справжній лунапарк з купою атракціонів, розваг з безкоштовною солодкою ватою для випускників! На зустріч випускників Коледжу Остіна 2006 з'їхалося кілька сотень колишніх студентів. Найстарший з них випустився 50 (!) років тому і з тих пір не пропустив жодної зустрічі! Ось це, товариші, студентський дух!

Football game

* Кінець другого семестру ... Вау! Та я майже жодної пари за рік не пропустила, крім як через хворобу. З чого б це? Роблю висновок, що вперше в житті мені було по-справжньому цікаво ходити на заняття - вчитися заради знань! .. З чим це пов'язано? .. Напевно, з актуальністю інформації і формою її подачі.

San Francisco Bay

І багато-багато іншого ... Загалом, рік пройшов яскраво - настільки, немов все було вчора. Так що, якщо ви активні і непогано говорите англійською, а також  жадаєте нових вражень, знайомств і культурного розмаїття - то програма Global UGRAD за вами просто плаче =) Не прогавте свій шанс!

Більш детальна інформація, а також анкету для участі можна знайти тут: http://irex.ua/ua/education/ugrad

Вам також може сподобатися:
News
My Notes стає Smarte+ – ще більше можливостей для вивчення англійської
Smarte /ˈsmɑːr.ti/ – це інтерактивна освітня платформа, яка створена саме школою англійської мови Green Forest безпосередньо для комфортного вивчення та викладання англійської. Smarte – це онлайн-платформа, що дає можливість обрати з більше ніж 30 видів інтерактивних завдань, дозволяє легко…
Green Forest Life
English, please: Lviv Edition
Запрошуємо всіх львівʼян на чергову зустріч розмовного клубу "English, please"! Ця зустріч буде особливою, тому що в гостях у нас буде британський волонтер, з яким можна буде поспілкуватися та прокачати свою британську англійську. Британець Марк – волонтер, який нині провадить гуманітарну…
Green Forest Life
Come and Learn Online – відкриті граматичні уроки англійської, за які платять вам
Ми знаємо, як всі скучили за нормальним життям. Тому ми вирішили повернути його частинку - наші Come and Learn - відкриті онлайн уроки англійської. І якщо ви зараз в безпечному місці, маєте Інтернет і трішки вільного часу - приєднуйтесь! 25.04, 19:00 для рівнів elementary / pre-intermediate Тема: Gerund…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.