About English Language. 19.05.2021

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі

Автор: Тетяна Огородник

Поспішиш – людей насмішиш. Цю приказку ми чуємо мало не щоразу, коли беремося за серйозну роботу. Але сьогодні ми звикли отримувати миттєві результати. Те ж стосується і швидкого вивчення англійської мови: швидко й ефективно – саме таку амбітну задачу ставить перед собою кожен студент. Але в цьому й головна помилка. Деякі студенти витрачають невиправдано багато сил, роздумуючи про те, як швидко вивчити англійську мову, а також на пошуки методів, що прискорюють процес навчання. Саме ж навчання відходить на другий план. А коли виявляється, що навіть прискорене навчання займає набагато більше часу, ніж очікувалося, то й інтерес до вивчення іноземної мови швидко втрачається.

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі

Зміст

1. Як швидко вивчити англійську мову за допомогою Netflix?
2. Суфікси та префікси допоможуть швидко вивчити англійську мову – як це відбувається?
3. Самостійне вивчення й англійські курси – як швидко вивчити мову та отримати задоволення від навчання? 
4. Як швидко вивчити англійський алфавіт?
5. Як швидко вивчити англійські неправильні дієслова?
6. Як швидко вивчити часи в англійській мові?

Різні інтернет-ресурси на перебій публікую всілякі поради про те, як швидко вивчити англійську мову. Ознайомившись із ними, багато студентів, на жаль, не поспішає втілювати ці рекомендації в життя. Щоб не витрачати даремно дорогоцінний навчальний час і не втрачати інтерес до вивчення англійської мови, зробіть кілька простих кроків, які дозволять прискорити результати й уже сьогодні принесуть бажаний ефект.


Як швидко вивчити англійську мову за допомогою Netflix?

Ви напевно помітили, що найефективніші методи прискореного вивчення англійської мови працюють за принципом поєднання приємного з корисним. Залучити до навчання студентів різного віку набагато легше, якщо воно не має нічого спільного з традиційним навчанням. Незважаючи на те, що перегляд англійських фільмів і серіалів мовою оригіналу давно зарекомендував себе як один із найшвидших і найдієвіших способів вивчення іноземної лексики, по-справжньому використовувати його почали відносно недавно.

Дивно, але не всі студенти ставляться до цього способу вивчати мови серйозно. Під час перегляду улюбленого шоу багато хто прагне розслабитися й відпочити, а не вивчити щось. Людям просто хочеться насолодитися акторською грою, сюжетом і гарною картинкою, а не фокусуватися на вивченні слів. Але якщо бажання якомога швидше вивчити англійську мову не дає вам спокою, то намагайтеся дивитися саме те, що швидко поповнить ваш словниковий запас і поліпшить вимову. А щоб вам не довелося довго шукати, ми радимо вам ресурс із величезним вибором різноманітних англомовних шоу, які вражають не тільки цікавими історіями та блискучим акторським складом, але і дозволяють вам з головою зануритися у вивчення іноземної мови та швидко її опанувати. Це американська стрімінгова платформа Netflix.

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі
Дивіться улюблені серіали та фільми від Netflix англійською, і ви зовсім скоро вивчите багато нових слів і поліпшите свою вимову

Чудовою порадою для охочих швидко вивчити англійську мову буде перегляд тих серіалів, що ви вже дивилися раніше в озвучці. Оскільки вам уже знайомий сюжет і ви приблизно пам'ятаєте діалоги персонажів, вам буде легше «включитися» і сфокусуватися на англійських словах і фразах. Так ви несвідомо створюєте асоціативний ряд і краще запам'ятовуєте нову лексику. У цьому випадку ви можете фокусуватися тільки на тих словах, яких зовсім не знаєте, і швидко вивчити їх. Записуйте їх у блокнот, звіряйтеся зі словником і намагайтеся складати речення з вивченими словами.

Щоб іще трохи прискорити завдання, вмикайте субтитри – і тоді всі слова та фрази будуть у вас перед очима. Так, перегляд фільму буде більше нагадувати читання, але читання англійською – це метод прискореного вивчення мови, який не раз доводив свою ефективність. Це дозволяє швидко підтягнути розмовні навички, вимову, а також вивчити граматику, а це важливо. Можливо, вам доведеться переглянути один і той же серіал кілька разів. Коли ви помітите, що прекрасно розумієте всі діалоги акторів (навіть коли вони говорять швидко), що не підглядаючи до своїх записів і словника, можете переходити до новинок.

Суфікси та префікси допоможуть швидко вивчити англійську мову – як це відбувається?

Префікси – це група букв, прикріплених до початку кореня або слова, що служить для зміни або розширення його значення. Вони, як правило, самі по собі мають певне значення, яке може посилювати або змінювати кореневе слово. Наприклад, «un» – це негативний префікс, який замінить позитивне слово «happy» («щасливий») на «unhappy» («нещасний»).

Найбільш розповсюджені префікси:

Префікс

Значення

Приклад

anti-

against

antifreeze

de-

opposite

defrost

dis-

not, opposite of

disagree

en-, em-

cause to

encode, embrace

fore-

before

forecast

in-, im-

in

infield

in-, im-, il-, ir-

not

injustice, impossible

inter-

between

interact

mid-

middle

midway

mis-

wrongly

misfire

non-

not

nonsense

over-

over

overlook

pre-

before

prefix

re-

again

return

semi-

half

semicircle

sub-

under

submarine

super-

above

superstar

trans-

across

transport

un-

not

unfriendly

under-

under

undersea

 

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі - 2Суфікси – це група букв, прикріплених до кінця кореня або слова. Вони виконують граматичну функцію. Їх додавання також створює нові слова.

Найбільш поширені суфікси:

Суфікс

Значення

Приклад

-able, -ible

can be done

comfortable

-al, -ial

having characteristics of

personal

-ed

past-tense verbs

hopped

-en

made of

wooden

-er

comparative

higher

-er,

one who

worker, actor

-est

comparative

biggest

-ful

full of

careful

-ic

having characteristics of

linguistic

-ing

verb form/ present participle

running

-ion, -tion,

-ation, ition

act, process

occasion, attraction

-ity, -ty

state of

infinity

-ive, -ative, -itive

adjective form of a noun

plaintive

-less

without

fearless

-ly

characteristic of

quickly

-ment

action or process

enjoyment

-ness

state of, condition of

kindness

-ous, -eous, -ious

possessing the qualities of

joyous

-s, -es

more than one

books, boxes

-y

characterized by

happy

 

Запам'ятовування префіксів і суфіксів дозволить вам зрозуміти, як будуються слова, і, відповідно, як швидко вивчити англійську мову. Знання визначень префіксів і суфіксів також допомагає студентам розрізняти контекстні й етимологічні підказки, дозволяючи їм робити обґрунтовані припущення про значення незнайомих слів.

Вивчення студентами префіксів і суфіксів на початковому етапі вивчення англійської мови допомагає побудувати міцну основу, від якої можна відштовхуватися в майбутньому під час ознайомлення з більш складною граматикою і лексикою. Чому? Тому що такий підхід дозволяє швидко вивчити набагато більше слів із мінімальними зусиллями. Простіше кажучи, ви отримуєте два або й більше слів за ціною одного – те, що потрібно для прискореного навчання!

Існує велика різноманітність хороших інтернет-ресурсів для створення робочих списків. Ігри, в яких до слів необхідно додати префікс або суфікс, також сприяють швидкому вивченню англійської мови. Цей спосіб підходить студентам будь-якого віку.

Самостійне вивчення й англійські курси – як швидко вивчити мову та отримати задоволення від навчання?

Нарешті, найбільш дієвий та ефективний метод прискореного вивчення англійської мови – це записатися на курси. Погодьтеся, коли ви вирішуєте вивчати мову самостійно, вам доводиться бути не тільки продуктивними, але й винахідливими. Пошуки цікавого та швидкого методу можуть втомити настільки, що ви остаточно втратите бажання вчитися та просто зненавидите цей проклятий English. А професійний викладач, одногрупники, найкращі навчальні матеріали та веселі уроки – все це тільки сприяє досягненню вашої мети. Тим паче якщо ви дійсно цінуєте ваш час, а результатів необхідно досягти якомога швидше.

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі - 2
Навчання в колі однодумців і з професійним викладачем дозволить вам набагато швидше підвищити рівень володіння англійською мовою

У будь-якому випадку вам усе одно не вдасться уникнути самостійної роботи:

  • виконання домашніх завдань;
  • підготовка до занять;
  • практика розмовних навичок у ненавчальний час;
  • повторення пройденого матеріалу;
  • ведення словника;
  • тренування вимови та позбавлення від акценту.

Загалом, навіть затятому інтроверту й студентові-одиночці, які навчаються в компанії самих лише підручників, без практики нікуди. Якщо ви відчуваєте труднощі з пошуком співрозмовника, який допоміг би вам з вимовою і акцентом, ми радимо вам тренуватися перед дзеркалом! Так, саме так, адже найкращий співрозмовник і вчитель для вас – це ви самі. Бачити, як ви говорите англійською, – не тільки чудова практика вимови, а й робота над вашою впевненістю в собі. Коли прийде час розмовляти з нейтів спікером, ви вже не будете соромитися. До того ж, вправи перед дзеркалом дозволяють поліпшити дикцію – ви будете говорити чітко, але при цьому природно та невимушено. Виділіть хоча б 10-15 хвилин на день, щоб поговорити з собою, і ви здивуєтеся тому, як швидко вам вдалося досягти результатів.

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі - 3
Тренувати вимову перед дзеркалом – чудова ідея для тих, хто хоче якомога швидше вивчити англійську мову

Запам'ятайте – щоб досягти результатів, вам просто необхідно вийти із зони вашого комфорту. Особливо якщо ви ставите перед собою таку амбітну мету як швидко вивчити англійську мову. Щоб її досягти, потрібно не тільки використовувати всі відомі вам методи прискореного вивчення, а й із розумом їх комбінувати. Якщо ви хочете навчитися говорити, значить вам потрібно правильно розподілити час на теорію і практику. Ваша мета письмова англійська? Тоді вам доведеться ретельно ознайомитися з правилами ведення словника, вивчити граматику та навчитися структурувати інформацію. Якщо ви запишетесь на курси, єдине, про що вам потрібно буде турбуватися, – це своєчасне відвідування занять і виконання домашніх завдань. Все інше на себе візьмуть викладачі школи. Вже вони точно знають, що потрібно робити, щоб не тільки швидко вивчити англійську мову, а й отримати задоволення від навчального процесу. Записавшись на курси, ви отримуєте в своє розпорядження:

  • найефективніші навчальні матеріали та посібники;
  • безліч різноманітних ресурсів для практики розмовних навичок;
  • доступ до актуального та цікавого відео- та аудіоконтенту;
  • інтерактивні словники та підручники з граматики;
  • можливість практикуватися з носіями мови.

Як швидко вивчити англійський алфавіт?

Мабуть, ви чули ABC Song. Її вчать діти на перших заняттях з англійської. Але ця пісня так добре запам'ятовується і засідає в голові, що її варто вчити й дорослим. Обирайте відповідний варіант у YouTube та вчіть алфавіт швидко.

Розглянемо кілька інших дієвих способів, як швидко вивчити англійський алфавіт.

  1. Вигадуйте історії

Знайдіть слово на кожну букву алфавіту та складіть ці слова в одну історію. Нічого страшного, якщо в ній не буде логіки або якісь моменти будуть зовсім вже сюрреалістичними. Так ви навіть краще запам'ятаєте історію та зможете відновити правильний порядок букв.

  1. Співайте пісні

Якщо вам не до душі ABC Song, про яку написано вище, – наспівайте свій мотив. Ще один спосіб – проспівувати алфавіт під мелодію улюбленої пісні.

  1. Виконуйте письмові вправи

Не всі можуть вчити щось на слух. Можна просто записувати алфавіт у блокнот по кілька разів – і через певний час ви припините підглядати в джерело та будете відтворювати букви на папері автоматично.

  1. Тренуйте вимову

Не забувайте заучувати букви та звуки правильно. Дивіться відео, де носії англійської (з британським або американським акцентом – як вам більше подобається) вимовляють алфавіт, і повторюйте за ними.

Швидко вивчити англійську мову – навчання як хобі - 3

Як швидко вивчити англійські неправильні дієслова?

Хоч неправильних дієслів дуже багато, на початковому рівні вам знадобиться близько 50, а на просунутому – близько 200. Це вже не така велика кількість, яку можна вивчити за допомогою віршів, методу групування або спеціальних додатків.

  • Запам'ятовуйте дієслова групами

Для початку можна вивчити дієслова, які однакові в усіх трьох формах (cut – cut – cut, put – put – put, let – let – let). Потім виділіть слова, у яких збігаються форми в Present і Past Participle (come – came – come, become – became – become, run – ran – run). У ще одну групу об'єднайте дієслова, які в Past Participle закінчуються на «n» (speak – spoke – spoken, write – wrote – written, know – knew – known).

  • Вивчайте віршики

В інтернеті ви можете знайти віршики, які допоможуть вам швидко вивчити англійські неправильні дієслова в трьох формах. Замість віршиків, можна запам'ятовувати слова навіть за допомогою репу.

  • Використовуйте додатки

Щоб не робити всю підготовчу роботу самостійно, завантажуйте один із додатків (IVERBSEnglish Irregular Verbs BestIrregular Verbs: Learn EnglishEnglish Irregular Verbs List) і вчіть неправильні дієслова максимально швидко.

Як швидко вивчити часи в англійській мові?

Часи англійської мови краще групувати і вчити поступово. Швидко зрозуміти й запам'ятати правила їх застосування допоможуть приклади. Коли ви самі вигадаєте ситуацію, в якій вам потрібно вжити певний час, і побудуєте свій приклад – ви все добре запам'ятайте.

Щоб швидко вивчити часи в англійській мові, розділіть минулий, теперішній і майбутній часи на аспекти: Simple, Continuous, Perfect і Perfect Continuous.

  • Simple

Постійні дії в будь-якому часі. Слова-покажчики: usually, often, sometimes etc.

  • Continuous

Дія відбувається в певний момент часу. Маркери: at the moment, now, at ... o'clock etc.

  • Perfect

Дія завершена. Орієнтовні слова: ever, never, just, already, yet.

  • Perfect Continuous

Тривала дія, яка в теперішньому часі продовжується, в минулому – тривала та закінчилася до іншої дії, в майбутньому – вже триває і буде тривати. Маркери: for, since, when.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.