About English Language. 04.05.2021

Англійська з нуля: книги, фільми та подкасти

Автор: Юліана Віхневич

Вивчення англійської з нуля – це захопливий процес, який давно вийшов за межі занять на курсах іноземних мов. Практикувати англійську можна дорогою на роботу або навчання, в обідню перерву, на вихідних і під час подорожей, використовуючи для цього книги, смартфони та інші гаджети. Ми вже ділилися з вами порадами, як почати вивчати англійську мову з нуля, тому в цій статті робимо акцент на ресурсах, які допомагають поліпшити знання іноземної студентам рівнів Beginner і Elementary. 

Зміст

1. Книги, які допоможуть у вивченні англійської з нуля
2. Англійська з нуля: фільми та серіали з простою лексикою
     2.1. Мультфільми та підліткові серіали для людей із нульовою англійською
     2.2. Вчимо англійську з нуля за допомогою тематичних навчальних відео
3. Подкасти для тих, хто вивчає англійську з нуля

Англійська з нуля: книги, фільми та подкасти

Книги, які допоможуть у вивченні англійської з нуля

Читання англійською допомагає поповнити словниковий запас, закріпити знання з граматики й орфографії, та й взагалі розширити світогляд. Читання іноземної літератури сьогодні вийшло на новий рівень: англомовні книги доступні в різних електронних і аудіоформатах, можуть бути адаптованими та мати синхронний переклад. Велика розмаїтість літератури для початківців дозволяє тим, хто з нуля вчить англійську, підібрати найкращий варіант для читання. 

Щоб із першої ж сторінки не відбити у себе бажання коли-небудь читати книги англійською, необхідно правильно підібрати літературу. Оптимальний варіант – адаптовані книги, короткі дитячі оповідання, казки та комікси. Як правило, вони супроводжуються ілюстраціями, які допоможуть зрозуміти сюжет, вони мають невеликий словниковий запас і просту лексику. Адаптовані версії зарубіжних творів можуть мати пояснення складних фраз, міні-словники.

Знайомі всім дитячі книги, які будуть цікаві навіть дорослим, хто вивчає мову з нуля:

  • The Adventures of Tom Sawyer (Mark Twain) – лексика розповіді буде зрозуміла навіть тим, хто почав вивчати англійську мову зовсім недавно;
  • Alice's Adventures in Wonderland (Lewis Carroll) – перелік рекомендованих книг для людей з нульовою англійською, як правило, не обходиться без новели про пригоди Аліси в Країні Чудес; 
  • Robinson Crusoe (Daniel Defoe) – знайома з дитинства історія легко сприймається вже на рівні володіння англійською А1.

Англійська з нуля: книги, фільми і подкасти - 2
Читання простих книг англійською з нуля – простий спосіб швидко поповнити словниковий запас новачкові 

Під час вибору ідеальних книг для вивчення англійської з нуля визначте для себе цікаві жанри та формати для читання. Це можуть бути детективи, фентезі, пригоди та класичні романи. Починайте з адаптованих або текстів із синхронним перекладом, поступово переходячи до нескладних оригінальних текстів. Підберіть для себе оптимальну регулярність для читання, з часом збільшуючи обсяг книг і їх складність. 

На нульовому рівні буде важко даватися технічна, професійна та наукова література. Ви обов'язково повернетеся до цих книг на високих рівнях знання мови, а поки віддайте перевагу розповідям з більш простою лексикою. Перечитайте класичні твори в оригіналі, наприклад, The Old Man and the Sea (Ernest Hemingway), Round the World in 80 Days (Jules Verne), The Adventures of Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle), Murder on the Orient Express (Agatha Christie).

Ще один варіант для читання – сценарії вже переглянутих фільмів. У них, як правило, багато діалогів, проста лексика і граматика, а про значення багатьох слів можна здогадатися, якщо згадати ту чи іншу сцену з фільму. 

Англійська з нуля: фільми та серіали з простою лексикою 

Вивчення іноземної мови за фільмами й серіалами – найприємніший спосіб поповнення словникового запасу та поліпшення сприйняття мови на слух. Крім того, відео мовою оригіналу допомагають дізнатися більше розмовних і стійких виразів, сленг, ознайомитися з культурою та традиціями іншої країни. Є думка, що тим, хто вивчає англійську з нуля, на самому початку буде важко дивитися фільми та серіали в оригіналі. Хочемо розвіяти цей міф – навіть людині з рівнем Beginner буде нескладно, якщо підібрати відео з простою лексикою. 

Починайте дивитися фільми та серіали із субтитрами зрозумілою вам мовою, коли будете почуватися більш впевнено – мовою оригіналу. Простіше починати з тих фільмів і серіалів, які ви вже бачили в дубляжі. Популярні фільми для англійської рівня А1:

  • The Jungle Book (2016);
  • Bridget Jones’s Diary (2001);
  • Forrest Gump (1994);
  • Twilight (2008);
  • The Holiday (2006).

Сьогодні безліч сайтів пропонує добірки з серіалами з субтитрами та транскрипцією, розбором складних або сленгових фраз, міні-словником. Знайти серіали із субтитрами можна в різних онлайн-кінотеатрах, на медіасервісах і платформах. 
 


Безпрограшний варіант для початківців – серіали Friends (1994-2004) і Alf (1986-1990). В інтернеті можна знайти великий вибір серіалів із субтитрами для тих, хто тільки починає вивчати мову з нуля: 

  • гумористичне шоу з простими і зрозумілими діалогами Extr@ (2002-2004) – ідеальний варіант для англійської нульового рівня;
  • How I Met Your Mother (2005-2014) – американський комедійний телесеріал зі зрозумілим сюжетом, побутовими діалогами;
  • London Central (2014) – молодіжний навчальний серіал з базовими фразами для початкового рівня;
  • жива мова і невелика тривалість Modern Family (2009-2020) – прекрасний варіант для початку вивчення іноземної мови за серіалами.

Мультфільми та підліткові серіали для людей із нульовою англійською

Багато мультфільмів іноземною мовою призначено виключно для дитячої аудиторії, тому вони не містять складних граматичних зворотів або сленгових виразів. Це оптимальний варіант для вивчення мови з нуля. 

  • Lady and the Tramp (1955) – мультфільм для тих, хто починає дивитися щось англійською;
  • Finding Nemo (2003) – зрозумілий сюжет і прості діалоги;
  • Song of the Sea (2014) – добра анімація для тих, хто з нуля вивчає англійську;
  • Casper The Friendly Ghost – короткі мультики про доброзичливого привида з легкими та зрозумілими фразами;
  • Up (2009) – мила і захоплива історія, яка підійде новачкам.

Англійська з нуля: книги, фільми та подкасти - 3
Мультфільми та підліткові серіали поєднують приємне дозвілля та практику нульової англійської 

За тим же принципом людям із початковими знаннями іноземної рекомендовано дивитися серіали для підлітків – вони насичені простими побутовими діалогами на зрозумілі та близькі всім теми. Популярні серіали:

  • The O.C. (2003-2007) – нескладна лексика про стосунки, дружбу і школу;
  • Glee (2009-2015) – серіал-мюзикл c лексикою на шкільну та музичну теми;
  • Misfits (2009-2013) – для розуміння достатньо рівня нижче середнього. У діалогах обговорюється повсякденне життя підлітків, багато сленгу, британська англійська;
  • Gossip Girl (2007-2012) – в серіалі говорять в середньому темпі на різні теми: кохання, навчання, взаємини з батьками. 

Вчимо англійську з нуля за допомогою навчальних відео 

За допомогою відео на різні теми ви зможете закріпити знання граматики, поповнити словниковий запас, поліпшити розмовну мову. Короткі ролики можуть супроводжуватися субтитрами, розбором від викладача, додатковими завданнями. Наприклад, наша школа пропонує великий вибір відео, які допоможуть новачкові закріпити свої знання з граматики, вимови та лексики.

Великий вибір навчальних каналів можна знайти на YouTube. Перегляд відеоуроків – приємне проведення часу з користю для вашої англійської. Популярні канали, на яких можна знайти ролики для тих, хто вивчає мову з нуля:

  • Learn English with James;
  • BBC Learning English;
  • Linguamarina;
  • British Council | LearnEnglish;
  • Інгліш Шоу;
  • English Spot.

На YouTube корисні не тільки навчальні відео, але й тематичний контент з простою лексикою. Більшість тематичних каналів дають можливість у налаштуваннях до своїх відео підключити англійські субтитри. Так ви зможете поповнити свій словниковий запас, дізнатися переклад пісень, трейлерів до фільмів і улюблених відео. 

Подкасти для тих, хто вивчає англійську з нуля 

Аудіювання часто стає одним із найскладніших етапів вивчення іноземної мови, особливо для тих, хто вчить її з нуля. Можна добре знати правила граматики, мати багатий словниковий запас, але погано розуміти англійську на слух, повільно перекладати живу мову. Подкасти для початківців допоможуть швидше звикнути до розмовної іноземної мови, навіть якщо ваш рівень англійської Beginner або Elementary. Їх особливість у нескладній лексиці та повільному темпі розповіді.

Слухати епізоди можна на спеціальних сайтах, у додатках Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Soundcloud і багатьох інших. Ми підібрали для вас подкасти, які відмінно підійдуть для вивчення англійської з нуля:

  • Learn English Podcasts від British Council – короткі епізоди з ситуаціями з повсякденного життя для нульового рівня знання мови, є транскрипція і тест;
  • повсякденна лексика в подкасті 6-Minute English від BBC представлена через прості діалоги. На додаток до аудіо доступна транскрипція і словник;
  • оригінальні подкасти TED Podcasts для тих, хто вивчає англійську з нуля, доступні до прослуховування на різних платформах;
  • Voice of America: Learning English пропонує безліч тем для новачків з короткими аудіодоріжками та додатковими матеріалами з теми;
  • 10 Things That Scare Me – короткі монологи людей, які діляться своїми страхами. Кожен епізод має транскрипцію.

Англійська з нуля: книги, фільми та подкасти - 4
Вивчати англійську мову з нуля за допомогою подкастів – зручно, цікаво й ефективно

Щоб подкасти приносили максимальний ефект, їх необхідно слухати регулярно. Так ви швидше зможете поповнити свій словниковий запас, розвинути навички слухання і звикнути до іноземної вимови. Заведіть звичку слухати подкасти щодня. Сучасні технології дозволяють слухати епізоди вдома та надворі в будь-який зручний час: під час сніданку, прогулянки, дорогою на роботу або навчання. Обирайте теми, які вам цікаві, читайте транскрипцію і виписуйте невідомі слова. Використовуйте додаткові матеріали, щоб закріпити тему. Практикуйте почуті слова та фрази в розмові з викладачем або одногрупниками на курсах англійської для новачків. 

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.