Vocabulary. 27.04.2020

Англійська лексика для тих, хто любить вино

Автор: Олена Демиденко

На жаль, у зв'язку з поточною ситуацією у світі, ми можемо подорожувати хіба що зі спальні на кухню і назад. Але нехай це не заважає нам зараз мріяти, згадувати і планувати майбутні подорожі і нові відкриття. Адже під час подорожей, ми завжди намагаємося спробувати щось нове. І вино в тому числі (куди ж без нього). Ось, гуляючи десь вузенькими вуличками Італії або Франції, заходиш в невеликий family-run ресторанчик і замовляєш звичне і знайоме шардоне або к'янті, а може і щось більш автентичне, обов'язково місцеве, особливе. І зовсім не важливо, в якій країні ти знаходишся, адже мова вина, вона ж практично універсальна. Вам не потрібно вміти говорити італійською, французькою або іспанською, щоб розуміти та насолоджуватися смаком цього напою. До того ж, часто етикетки на пляшках англійською мовою. Так-так, англійська не тільки міжнародна мова комунікацій та бізнесу, але і вина.

Мій невеликий гід в термінологію п'янкої теми допоможе знайти саму цю veritas у вині і підібрати напій, який буде до смаку саме вам.

Почнемо з "кольору". Всі знають про white (біле) and red (червоне), але як бути з рожевим? Адже воно точно не pink. Якщо хочете рожевого вина, запитайте blush wine або rosé.

Тепер подивимося, що ж стоїть за кольором. Вино ділять на кілька основних видів, в залежності від varietal (сорту виноматеріалів):

  • dry - сухе
  • semi-sweet - напівсолодке
  • sweet, dessert - солодке, десертне
  • sparkling - ігристе
  • cuvée - кюве (суміш сухих вин, різних сортів, районів і навіть врожаїв різних років)
  • brut - брют (має одну з найнижчих ступенів вмісту цукру, дуже сухе)
  • ice wine - крижане вино (солодке вино з перезрілого винограду, зібраного під час перших заморозків, ретельно відібраного і віджатого вручну, з якого отримують різкі, ексклюзивні вина з медовим смаком)
  • coupage / blending - змішування різних сортів
  • assemblage - змішування молодих вин з певних сортів винограду, вирощених в певних районах

Сам смак вина (wine flavour) має шість основних ознак:

  • Acidity - кислотність
  • Sweetness - солодкість
  • Tannin - таніни
  • Fruitiness - фруктовість
  • Non-fruit flavors - не фруктові смаки
  • Alcohol - алкоголь

Більше про ці ознаках дивіться у відео нижче:

Варто також розглянути деякий особливості тієї чи іншої пляшки вина зокрема. Наступні слова і абревіатури можна знайти на етикетці або ж почути з вуст гостинного господаря того самого маленького ресторанчика:

  • mature wine - витримане вино
  • vintage wine - марочне вино
  • aged wine - вино, яке досягло зрілості в хороших умовах; ароматне, округле, без ознак терпкості
  • house wine - домашнє вино
  • table wine - столове вино
  • rough wine - терпке вино
  • astringent wine - в'яжуче вино
  • rich wine - багате вино, врівноважене по своїх численних складових
  • Riserva - вино з підвищеним терміном витримки і більш високою міцністю
  • DOC (Denominazione di Origine Controllata) - категорія якості італійських вин, яка вказує на те, що вино було вироблено в певному традиційному регіоні Італії за певною технологією і задовольняє специфічним стандартам якості.
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - вища категорія якості італійських вин.
  • AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) - вища категорія якості французьких вин.

У цьому відео вам розкажуть про основні помилки, які ми здійснюємо при виборі вина. З нього ми можемо винести 4 основних правила, яких варто дотримуватися і які допоможуть вам завжди насолоджуватися вашим вибором.

  • Pair your wine with the right food. - Поєднуйте вино з відповідною йому їжею.
  • Serve it at the right temperature. - Подавайте вино правильної температури.
  • Let it breathe. - Дайте вину подихати.
  • Use the right glass. - Використовуйте правильний келих.

Що стосується келихів, то їх неймовірна кількість, в залежності від типу, кольору, солодкості, міцності вина і навіть сорту винограду, з якого воно виготовлено. Але для того, щоб насолодитися смаком вина, досить вибрати один з основних трьох варіантів.

  • tall glass - високий келих
  • wider bowl - ширша чаша
  • narrower rim - більш вузький обідок
  • tall, skinny flute - високий, вузький келих для шампанського (ігристого вина)

І кілька tips on what you need to know about ordering wine at the restaurant.

  • Did you decide on some wine? - Oh, heck, yes. - Ви вибрали вино? - О так.
  • Bring me a malbec. - Принесіть мені мальбек.
  • The wrong bottle comes out. - Вам подають не ту пляшку.
  • Make sure to check the label, the style and the vintage to what you asked for. - Переконайтеся, що етикетка, тип і рік збору врожаю винограду, з якого виготовлено вино відповідає тому, яке ви замовили.
  • He pours you a sample to see if the wine is flawed. - Він наливає вам вино, щоб ви могли побачити, що воно не зіпсовано.
  • That wine is clean. - Це вино чисте.
  • corked wine - вино, яке має аромат пробки, через те що було закупорено поганою пробкою.
  • oxidized wine - окислене вино (через потрапляння повітря в пляшку при закупорці)
  • cooked wine - варене вино (в результаті неправильної температури зберігання).

Як бачите, не обов'язково бути enologist (фахівцем з виноградарства та виноробства) або професійним сомельє, щоб обрати хороший напій. Сподіваюся, моя добірка трохи розширила ваші пізнання в цій тонкій темі і допоможе з вибором хорошого смачного і ароматного вина для будь-якого приводу, будь то весела зустріч з друзями, романтична вечеря з коханими або обід-знайомство з новою країною.

Enjoy!

Вам також може сподобатися:
Listening
10 Minute English – 35. Короткометражний фільм “One Day Home”
Деякі речі стаються зовсім неочікувано. Фріда, жінка з розбитим серцем, просто хотіла купити новий матрац, і хоч це виявилося не таким легким завданням, як можна було подумати, вона отримала набагато більше, аніж вона могла уявити. Короткометражка підходить для перегляду усім, починаючи від рівня Intermediate.…
Vocabulary
Початкова англійська: 100 базових слів із перекладом
Сьогодні англійська мова є найбільш затребуваною мовою у студентів. Англійська необхідна для багатьох сфер нашого життя, в тому числі подорожей і кар'єри. Володіння навіть початковим рівнем англійської мови значно полегшить спілкування під час подорожей. Ви вже не будете залежати від перекладача…
Vocabulary
Англійська для початківців: поради та практичні способи вивчати нові слова
Питання розширення словникового запасу продовжує бути актуальним як для тих, хто тільки почав вивчати англійську, так і для тих, хто розмовляє нею вже не перший рік. Незважаючи на те, що на цю тему написана вже не одна сотня статей, запитань про те, як запам'ятовувати нові слова, не стає менше –…
Інтенсивний курс
 М. ЛІВОБЕРЕЖНА,
вул. Митрополита Андрея Шептицького, 4, оф. 32 (8 поверх), ТОЦ «Комод». (Вхід через бізнес-центр)
Пн.-Чт.: 13:00-20:00
 М. КОНТРАКТОВА ПЛОЩА,
вул. Хорива, 1-а
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Пн-Чт.: 08:40-21:40
Пт.: выходной
Сб-Вс.: 09:30-14:30
Стандартний курс
 М. ПАЛАЦ СПОРТУ,
вул. Рогнідинська, 4а
Пн., Ср.: 13:00-20:00
Вт., Чт.: 13:00-21:30
 М. ПОЗНЯКИ,,
вул. Гришка, 6а.
Пн.-Чт.: 13:00-20:00
 М. ЛІВОБЕРЕЖНА,
вул. Митрополита Андрея Шептицького, 4, оф. 32 (8 поверх), ТОЦ «Комод». (Вхід через бізнес-центр)
Пн.-Чт.: 13:00-20:00
 М. УНІВЕРСИТЕТ,
вул. Пирогова,4/26
Пн.-Чт.: 13:00-20:00
 М. КОНТРАКТОВА ПЛОЩА,
вул. Хорива, 1-а