Speaking. 02.11.2016

7 порад, як звикнути до англійської мови за кордоном

Автор: Світлана Малютіна

У наш час, коли подорожі стали доступнішими і люди все більше прагнуть побачити світ, знання англійської мови стало просто необхідним. Уявіть, ось він – заповітний квиток до країни, мову якої ви вчите вже протягом кількох (а може, і багатьох) років. Ви вже уявляєте, як ви прилетите і зможете продемонструвати свої знання. І ось вже ваш літак сідає, ви залишаєте аеропорт і тут ви розумієте – все не так вже й легко і казково. Ви чуєте людей, але вони говорять зовсім не так чітко, як говорять на відео- або аудіозаписах. Швидкість їхньої мови вас часом шокує і вам здається, що ви вчили зовсім іншу мову. Американці говорять швидко, а люди з Великобританії постійно використовують своєрідні жарти. Про які детальніше ви можете прочитати у цій статті.  

Але! Не варто панікувати, адже я маю для вас поради, які були перевірені на собі не один раз. Тож почнімо.

Насамперед необхідно заспокоїтися

Ваші знання нікуди не зникли. Зараз ви переживаєте стрес, це природна реакція вашого організму. Зупиніться та просто озирніться навколо: прочитайте вивіски, послухайте перехожих – спробуйте просто поринути у цю атмосферу. Навколо вас все ті ж люди, які просто розмовляють англійською. В Америці ви відчуєте себе частиною величезної родини, де з вами постійно хтось вітається, запитує як у вас справи і на прощання дарує вам усмішку, а у Великобританії ви захопитесь неквапливістю та аристократичністю її жителів.

Почніть спілкуватися

Ніхто не говорить про те, що необхідно приставати до перехожих з проханням поговорити) Вирушайте в будь-який магазинчик або кафе, візьміть філіжанку кави, адже в таких місцях вам не потрібно боятися складних або незрозумілих слів і речень. Після першого спілкування з носієм мови вам стане трохи легше, адже ви відчуєте, що вас розуміють. Повірте, у цих країнах вас завжди обслужать із усмішкою і, швидше за все, розкажуть щось цікаве про місце, де ви перебуваєте.

Також раджу прочитати статтю, завдяки якій ви зможете поповнити свій словниковий запас необхідними фразами та ознайомитись із порадами щодо спілкування з іноземцями.

Використовуйте жести

Не забувайте використати жести. Адже за допомогою жестів ви можете зрозуміти та пояснити необхідну інформацію. Згадайте, як ви в дитинстві грали в «крокодила» – ви могли пояснювати все абсолютно без слів! До того ж жести допомагають зрозуміти реакцію людини. 

Також корисно прочитати та освіжити у пам'яті, як ми висловлюємо свої емоції англійською мовою.

Не бійтеся перепитувати і просити говорити повільніше

Це абсолютно нормально, якщо ви не знаєте якесь слово або не розібрали, що сказав співрозмовник. Адже часом те саме трапляється з нами, коли ми говоримо рідною мовою. У світі люди дуже поважають тих, хто вчить їхню мову. Коли англієць чи американець почує ваш акцент, вони неодмінно запитають, із якої ви країни. Вони будуть приємно здивовані та переповнені поваги до вас із першої хвилини розмови. Адже багато хто з них зізнається, що знає лише свою рідну мову, вони розуміють, як ви зараз хвилюєтеся, і всіляко вам допомагатимуть. Дуже часто шоком є ​​саме темпи мови. Якщо англійці говорять більш-менш звичним для нас темпом, то американці будуть говорити дуже швидко, і ви можете не зловити всі необхідні слова. У такій ситуації просто попросіть співрозмовника говорити повільніше (Could you speak more slowly, please?). Ця порада стосується і вас, якщо ви говорите не дуже швидко, то з'явиться більше шансів, що співрозмовник вас зрозуміє. 

Слухайте та виділяйте ключові слова

Думаю кожен, хто вчить мову, знає, що є головними членами речення. Саме вони й мають ключову інформацію, яку вам необхідно зрозуміти. Не намагайтеся зрозуміти кожне слово у потоці довгої мови – вловіть головну ідею співрозмовника. Розуміючи, про що йдеться, ви зрозумієте решту слів. І не бійтеся говорити, якщо ви не зрозуміли якесь слово. Не потрібно вдавати, що розумієте, хоча насправді це не так – співрозмовник відчує це і ви можете опинитися в незручній ситуації.

Говоріть по справі і не засмучуйтесь через свої граматичні помилки

Для початку використовуйте прості конструкції, щоб набути впевненості у своїх силах. Говоріть чітко, впевнено та без зайвих слів. Не варто одразу хвалитися своїми знаннями та намагатися ускладнити речення так, що співрозмовник забуде, про що ви говорили спочатку. І не варто засмучуватися, якщо наприкінці розмови ви раптом згадали, що забули поставити артикль або якусь частинку, адже не в цьому полягає головне значення речення. Та й самі носії мови часом говорять, як їм зручніше, ніж дотримуються правил граматики. Особливо це стосується жителів США, які часто ігнорують правила граматики.

Будьте ввічливі

Пам'ятаєте, нас у дитинстві вчили чарівних слів, які ми часом забуваємо? Їх необхідно згадати та не забувати вживати! Оскільки в англомовних країнах вкрай рідко зустрічається людина, яка забула подякувати людині або вибачитися за щось. Ці слова не просто так називаються чарівними, вони допомагають налагодити контакти з людьми.

 

Усміхайтесь

Усмішка – дзеркало душі. Якщо ви будете ходити похмурими, то з вами не надто захочуть спілкуватися. Будьте відкритими, покажіть людям, що ви ставитеся до мирусвіту з позитивом. Адже багато іноземців постійно усміхаються, особливо володарі найкращих усмішок у світі – американці. Це ключ до серця людини. Ви й самі не помітите, як покращав ваш настрій, як з'явилася впевненість, як раптом до вас тягнуться люди і ваш страх зникає.

Дотримуйтесь цих порад, насолоджуйтесь вашою поїздкою – і тоді у вас все вийде!

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.