About English Language. 23.02.2010

20 фактів, які ви не знали про англійську мову

Автор: Альона Горбатко

На сьогоднішній день англійська мова є самою найглобальнішою мовою, мовою бізнесу, науки, освіти, політики, поп-музики і кіноіндустрії. На ряду з численними історичними, соціальними та економічними факторами, причиною глобалізації англійської також є і особливості самої мови. У порівнянні з іншими мовами англійська мова має тенденцію до чіткості і стислості, а також в ній значно менше важких для вимови сполучень приголосних звуків і варіацій голосних.

Таки чином, сьогодні англійською як рідною мовою користуються 375 мільйонів осіб, а як іноземною - понад 700 мільйонів людей (і Ви в їх числі)! Проте, не дивлячись на популярність, англійська мова займає лише третє місце в списку найбільш використовуваних мов в світі після китайського наріччя мандарин і іспанської мови. АЛЕ попит на вивчення англійської мови, наприклад, в тому ж Китаї настільки великий, що число студентів, які вивчають там англійську, перевищує число жителів США!

Здивовані? Читайте далі. З англійською мовою пов'язано чимало цікавих, корисних та кумедних фактів, з деякими з них ми б хотіли Вас сьогодні познайомити, тому що чим більше знаєте про мову, тим краще її розумієте.

1. Англійське слово «alphabet» походить від назви перших двох букв грецького алфавіту «alpha» і «beta».

2. У реченні «The quick brown fox jumps over the lazy dog» можна зустріти кожну букву алфавіту. (Швидкий коричневий лис перестрибує через лінивого пса.)

3. «I am» і «I do» - найкоротші речення в англійській мові з підметом і присудком.

4. У свій час амперсенд (символ "&", в англійській мові означає союз "і") був буквою англійського алфавіту.

5. Найпоширеніші літери в англійській мові - це R, S, T, L, N, E. Найрідше використовується буква Q.

6. Крапка над буквою «i» в англійській мові називається TITTLE (найменша частинка / крапелька).

7. Найдовшим словом в англійській мові, згідно Оксфордського англійського словника, є pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis (хвороба легенів, в слові 45 літер!).

8. Найдовші односкладові слова в англійській мові - це "screeched" (верескливо крикнути) і "strengths" (сильні сторони).

9. «Almost" - найдовше слово англійської мови, в якому всі літери розташовані в алфавітному порядку.

10. В англійській мові є слово з однією  тією ж голосною, яка повторюється 5 раз - «indivisibility» (єдність).

11. "Four" (чотири) - єдиний числівник в англійській мові, кількість літер якого відповідає позначеному числу.

12. Слово "set" (набір (як сущ.) / Покласти (як гл.)) Має більше визначень, ніж будь-яке інше слово в англійській мові.

13. Слова «racecar» (гоночна машина), «kayak» (каяк / байдарка) та «level» (рівень) є поліндромамі, тобто однаково пишуться і читаються справа наліво і зліва направо.

14. Єдине слово в англійській мові складається з 15 букв в якому букви не повторюються "uncopyrightable» (не охороняється авторським правом).

15. Жодне слово в англійській мові не римується зі словами «month», «orange», «silver» і «purple».

16. Літеросполучення "ough" в англійській мові може читатися дев'ятьма різними способами. Наступне реченя містить їх всі: "A rough-coated, dough-faced, thoughtful ploughman strode through the streets of Scarborough; after falling into a slough, he coughed and hiccoughed. "

17. Саме функціональне слово в англійській мові - це «shit». (Про способи його використання докладно можна прочитати тут http://www.funfacts.com.au/the-most-functional-word-in-the-english-language/)

18. В англійській мові найбільше слів (близько 800 000) і найбагатші синонімічні ряди. Американський президент Бенджамин Франклін зібрав більше 200 синонімів слова "п'яний" (англ. drunk), включаючи такі «шедеври» як «cherry-merry», «nimptopsical» і «soaked».

19. Найскладніша скоромовка в англійській мові - це "The sixth sick sheik's sixth sheep's sick".

20. Відповідно до закону штату Іллінойс, в штаті заборонено говорити англійською - офіційною мовою тут прийнято вважати американський.

 
Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.