Vocabulary. 18.11.2010

10 популярних англійських скорочень

Автор: Альона Горбатко

Як часто в Інтернеті або при листуванні з англомовними друзями в чаті і по смс ви стикалися з незрозумілими скороченнями начебто FAQ, BRB, THX, G8, JK або PLZ? Впевнена, що кожен хоч раз, але був здивований подібними абревіатурами, після чого поспішав проконсультуватися зі словником або всесвітньою павутиною. А для деяких ці букви і до сих пір залишаються загадкою. Дані скорочення не вчать на курсах англійської, про них можна дізнатися прочитавши в гуглі або якщо вам пояснять значення.

Сьогодні хочемо відкрити для Вас завісу: такі скорочення називаються акроніми.

Акронім (від грец. Άκρος - «вищий, крайній» і όνυμος - «ім'я») - абревіатура, утворена з початкових літер слів або словосполучень, вимовляється  як єдине слово. Наприклад, NATO (North Atlantic Treaty Organization) або Interpol (International Criminal Police Organization).

Основним завданням при їх складанні є читабельне чергування голосних і приголосних букв, так як акронім не тільки повинен зберегти свій первісний зміст, але і легко вимовлятися. Іноді з цією метою змінюють порядок слів або беруть кілька перших букв скорочуваного слова.

Деякі акроніми настільки міцно «впроваджуються» в мову, що більшість людей забуває і навіть не замислюється про те, з яких слів він складається. Хто сьогодні пам'ятає, як розшифровується термін «laser» (лазер)? Адже це теж акронім: «Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation» (посилення світла шляхом стимульованого випромінювання).

Зрозуміло, що акроніми дуже зручні: вони вимовляються як цілі слова, їх простіше запам'ятати, вони милозвучніші, та й на письмі вони виглядають краще. Раніше акроніми часто використовували для назв організацій. Сьогодні у зв'язку з активним розвитком Інтернету з'явилася тенденція зводити до акронимів будь-які часто вживані словосполучення. Деякі з таких скорочень називають псевдо-акроніми, тому що вимовляються вони по буквах, а не єдиним словом.

Акроніми легко можуть збити Вас з пантелику, якщо їх не знати. Щоб цього не сталося, пропонуємо Вам уважно читати і дивитися далі.


1. ASAP - as soon as possible

2. BRB - be right back

3. BTW - by the way

4. JK - Just kidding

5. GF / BF - Girlfriend / Boyfriend

6. HAND - have a nice day

7. KISS - keep it simple stupid

8. w / o - without

9. TGIF - thank god it's friday

10. XOXO - hugs and kisses (O = Hug X = Kiss)


Mostly Used Acronyms

Home Movies - Acronyms
ASAP - as soon as possible
ACTASAP - as close to as soon as possible
WSGAFM - whenever she gets a free minute)

 
Comedian Judy Carter: Can you understand acronyms?

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Character Features. A2-B1
А ви знаєте, які риси характеру притаманні вашому знаку зодіаку? Пропонуємо вам це дізнатися та вивчити лексику на тему “Character Features” у новому безкоштовному інтерактивному уроці Notes для рівнів A2-B1 – bit.ly/3UAo9Qp. На вас очікують 4 інтерактивних вправи та “Memory…
Video
Англійська в піснях. Imagine Dragons підтримали Україну в кліпі на пісню Crushed
Впевнені, ви вже чули про пісню Crushed by Imagine Dragons та їх кліп з історією Сашка з Миколаївської області І щоб ви точно розуміли, про що співають «дракони», та почерпнули щось нове для своєї англійської, наша викладачка Юля Кравченко зробила для вас відеорозбір цієї потужної пісні…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.