Listening. 05.11.2009

Podcasteng. Частина 2

Автор: Nadiya Kuzmych
Про основи


Час – штука відносна. Два роки у житті людини – недовгий період, а от для розвитку комп’ютерних та інтернет технологій - це досить таки поважний термін. Два роки – час „морального старіння” в ІТ індустрії. Майже стільки часу минуло від написання мною першої статті про подкастинг. Тим хто все ще не чув про це явище, рекомендую проглянути наступний ролик „Podcasting in Plain English”

За цей час це явище стрімко розвинулось та урізноманітнилось, проте уже позбулось своєї колишньої ексклюзивності. Сьогодні більшість поважаючих себе інтернет ресурсів викладають власний контент за допомогою подкастів. І усе більше ентузіастів створюють власні покаст ресурси, у тому числі і навчальні. Позитивним у цьому є те, що будь-хто може записувати власні подкасти, а негативним те …., що будь-хто може записувати власні подкасти. Це власне є характерною рисою соціально-зорієнтованого Веб 2.0 інтернету. Таким чином, пересічному користувачеві доводиться прискіпливо фільтрувати безмежні інтернет потоки.

Про технології

Подкастинг еволюціонує, і як наслідок виникають нові підвиди цього явища. Поширеними сьогодні стають відео подкасти або відеокасти (videocast). Дехто диференціює терміни „подкаст” та „відеокаст”, проте певні джерела e.g. Wikipedia говорять про відео подкаст як підвид подкасту і вказують на те, що немає необхідності звертатись до іншого терміна („відеокаст”). Проте, це просто формальність. Насправді ж цікавим для нас є те, як за допомогою цих відео роликів можна покращити знання іноземної мови. Основну перевагу відеокастів над звичайними подкастами можна сформулювати у вигляді простої нерівності: подкаст (слух) < відеокаст (слух + зір). Чим більше подразненнь у вигляді відчуттів отримує наша нервова система, тим краще ми запам’ятовуємо матеріал.
Інша ланка еволюції – скрінкаст (screencast). Це проста, але іноді дуже потрібна річ. Мабуть усім хоч раз доводилось робити screenshot, тобто фото, власного екрану. Скрінкаст – це фактично безперервне фотографування вашого екрану, котре виглядає як відео ролик. А далі – більше. Ви можете добавляти звук, зображення, текст і т.д. Мабуть, це не найкращий спосіб для освоєння мови, проте дуже корисний для вивчення комп’ютерних програм. Багато пізнавальних сайтів пропонують вивчення роботи з багатьма програмами за допомогою власне скрінкасту.

Про ресурси

Проглянувши вже відомі вам та нові сайти присвячені цій тематиці, я вирішила скласти таблицю із основними показниками та власними суб’єктивними враженнями. Таких сайтів виявилось не так уже і мало, тому для зручності вирішила ввести умовний поділ на три групи: ”гігантів”, „спеціалізованих”, „ентузіастів”.
 „Гіганти” – одні із найбільших мешканців Інтернет простору, переважно  медіа сайти, у структурі яких є окремий розділ(и) для вивчення іноземної мови.
„Спеціалізовані” – присвячені виключно вивченню іноземної мови, методичні та професійні.
„Ентузіасти” – засновані на творчому потенціалі окремих індивідів, переважно носіїв мови, котрі намагаються уподібнитись „спеціалізованим”, але при цьому зберегти власну унікальність та новизну.
 
Короткий огляд покаст (аудіо & відео) сайтів для вивчення англійської мови:

 

   URL  Опис Відео Аудіо  Транскрипт Вправи
Г
І
Г
А
Н
Т
И
www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish - звичайна та бізнес англійська для різних рівнів
- окрім англійської, можна вивчати інші мови, включаючи українську: watch
- це BBC! Все на вищому рівні
 +  +  +  +
www.dw-world.de/dw/0,,2547,00.html - добре розроблені подкаст курси із німецької мови
- багато матеріалів англійською мовою
- Deutsche Welle про подкастинг
 -  +  +  +
www.voanews.com/specialenglish/ - представлена American English
- особливо цікавий розділ ‘Words & their stories’ (пояснюється виникнення різних ідіом та виразів)
 -  +  +  -
 
С
П

Е
Ц
І
А
Л
І
З
О
В
А
Н
І

 
www.breakingnewsenglish.com/ - короткі подкасти, переважно пов’язані із актуальними новинами
- дуже дуже багато різноманітних вправ після них + відповіді
- автор - Sean Banville, Birmingham university, очевидно тому все так методично
 -  +  +  +
www.britishcouncil.org/ - академічні, достатньо офіційні аудіо подкасти
- на актуальні теми та пов'язані із бізнес англійською
 -   +  +   +
www.podcastsinenglish.com - цікаві теми
- переважно діалогічне мовлення
- виважені та одночасно цікаві ведучі Jackie та Richard
- відеокасти
  +   + Members only Members only
www.splendid-speaking.com - для студентів рівня advanced котрі готуються до  the Main Suite Cambridge ESOL examinations, FCE, CAE and CPE
- орієнтований на розвиток говоріння
- визнаний (the British Council Elton Award for Innovation in English Language Teaching and in 2007,  the QIA Star Award for the 'E-Learning Tutor of the Year)
 -  + Need to register Members only
Е
Н
Т
У
З
І

А
С
Т
И
www.betteratenglish.com - подкастер - Лорі; живе у Швеції, емігрувала із південної Каліфорнії
- звучить приємно, сучасно, весело
- транскрипт + вправи (Doc & Pdf)
 +  +  +  +
www.china232.com - подкастери - два брати із Канади, зараз живуть у Шанхаї
- весело
  -  +- Members only Members only
www.esl-lab.com/ - подкастер - Randall – походить із США, має педагогічну освіту, мандрує світом
- методично
 +  +  +  +
www.eslpod.com - інформативно
- повільний виклад
- добре для студентів рівнів pre-intermediate & intermediate
 -  + Members only Members only
www.speakingenglishpodcast.com/ - подкастер – чувак у кумедній шапці
- відеокасти пов’язані із англійською вимовою та фонетикою
  -  +   -   -
www.thebobandrobshow.com/website/index.php# - подкастери – Боб та Роб – янкі та британець
- розважально та сучасно
- інколи включають пряму мову (політиків тощо)
 -  +  +  +


„+” – наявно безкоштовно

Про Deutsch

Нещодавно мені довелось поновлювати свої знання із німецької мови і для цього вирішила використати „рецепт”, котрий сама приписую своїм студентам=). Почала шукати подкаст ресурси із вивчення німецької. Найкориснішим виявився сайт Deutsche Welle. Його можна порівняти із BBC. Основне призначення сайту - висвітлення новин, проте, як і у BBC, існує розділ присвячений вивченню іноземної мови. Загалом, є три курси, котрі дуже рекомендую: Deutsch – Warum nicht? (для початківців), Wieso nicht? (середній рівень) та Marktplatz (ділова німецька). Окрім того, є можливість слухати випуски новин у повільному, середньому та швидкому темпах. До усіх цих аудіо ресурсів наявні транскрипти та додаткові вправи. Vielen dank!

Про блог

Попередню статтю про подкастинг завершувала словами про те, що про подкастинг можна говорити багато, але краще один раз послухати, або подивитись, або записати власний. Для цього я створила свій блог на blogspot.com (дядько Google люб’язно надає цю послугу). Почала із запису аудіо версій текстів, котрі давала на домашнє завдання своїм студентам. Далі захотілось чогось власного, тому по трохи почала наповнювати блог вмістом, котрий відповідав би його назві Podcasteng (podcasteng.blogspot.com). Podcasting + English = podcasteng, тобто подкастинг для вивчення англійської мови (термін народився під час написання першої статті). Не можу включити цей блог до жодної із вищенаведених груп, оскільки він ще на початковій стадії. Але якщо комусь цей блог допоможе, буду лише рада.

Таким чином, кожен може вільно використовувати та власноруч створювати усі ці речі із суфіксом „каст”. Це дуже цікаво і мотивує до самовдосконалення. Та й зрештою, це не так уже й складно. Просто слід зрозуміти, що подкасти – це не самоціль, а один із сучасних та зручних засобів вивчення/викладання іноземної мови.

Вам також може сподобатися:
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.