Exams. 13.07.2009

Що таке TOEFL і з чим його їдять

Автор: Таня Пекарчук

Коли Ви вже читаєте цю статтю, то, припускаю, що хоча б раз в житті ви зустрічали таке цікаве слово TOEFL (точніше, це абревіатура, що розшифровується, як Test Of English as a Foreign Language), або ж ніколи не чули, але ваша цікавість Вас до неї завела.

Що таке і з чим його їдять?

Як я написала вище, це Тест З Англійської Мови як Іноземної. Тобто для тих, кому не пощастило (або ж навпаки – це ще як глянути) народитися в якійсь з країн, де ця мова є офіційною. Для прикладу наведу США та Велику Британію, можна напружити мізки й пригадати ще пару. А потім ще... Але ж навіщо? Не ваша вона mother tongue! And if I were you, то дуже б цим пишалась =)

Ледь не забула: їдять TOEFL сухим і нічим не приправленим. А ще швидко і протягом чотирьох годин з 10-ти хвилинною перервою. Одним словом, challenge (але про це далі), і готуватися до нього треба. Ну, щоб не поперхнутися =)

Чому (з’явився) й навіщо (складати)?

Оскільки в другій половині девяностих до США почало прибувати багато іноземних студентів, то треба було якось перевіряти, чи «готова» їх англійська до «академічних випробувань»: чи вміють вони читати, писати, слухати (і чути). Бо знаєте, в кожного своє розуміння шкільної оцінки «відмінно» з англійської мови. Посилаючись на офіціфний сайт TOEFL (www.ets.org), можу з впевненістю сказати, що перший такий тест з’явивсся у 1964 році. З того часу тест постійно змінювався, і остання новинка – це тестування говоріння. Але про це – далі.

Навіщо вам його складати? Ну, ви звісно можете з піною в роті доводити усім, що ви були/є найкращим учнем в школі/ студентом на потоці, і що навіть ваш викладач англійської вам завжди говорив, що ви просто геній, але.. Але в цьому світі повно бюрократії (від фр. bureau — бюро, канцелярія та грецьк. κράτος — влада, панування), і люди зовсім не думають про захист лісів від нещадного винищення дерев, тому й збирають в свої папочки якісь «дуже важливі» папірці. Тоннами. Як на мене, то краще б колекціонували глиняні вироби народного виробництва: це ж таки естетична насолода і підтримка народного мистецтва! Але ж так сталося, що час – це гроші, і людині по той бік столу, дроту та і взагалі на іншому кінці планети не до вашої «піни», їм треба щось перевірене часом і міжнародне, де зрозумілими їм циферно-буквенними комбінаціями написано, наскільки ви компетентні в англійській мові. Угу, вас знову стрижуть під один гребінець.

Але якщо ближче до суті, то більше ніж 7 000 навчальних закладів і компаній в більш ніж 130 країнах вимагатимуть від вас папірець з результатами цього тесту. Дуже можливо, що отримати омріяне місце в університеті/ фірмі буде майже неможливо без проходження тесту.

Гарний тайм-менеджмент – запорука успіху в усьому!

Ось ви прокинулися одного дня, і подумали: «А чом би й ні? Чом би сьогодні не довести їм всім, що я таки знаю, про що співали «Бітли»! Так от, не все так просто.

Реєстрація

  1. Реєструватися для складання тесту треба заздалегідь. Мінімум за 7 днів (можна й за 3, але тоді Вам доведеться доплатити ще 35 доларів).
  2. Реєструватися можна по телефону (адміністрація TOEFL поділила всі країни на регіони, так от українцям треба дзвонити в Нідерланди. Контакти – на офіційній сторінці www.ets.org), можна поштою – доооовгоооо... але все ж, коли читаєте ви це на Інтернет-сторінці, то, думаю, для  Вас зручнішою буде інтернет-реєстрація. Ви зможете вибрати місце тестового центру найзручнішого для вас (в Дніпропетровську, Харкові, Львові, Одессі, Сімферополі і Києві (тут здається, два тестових центри)), а також дату складання і час. Чим раніше ви реєструєтесь, тим більше для вас буде варіантів.
  3. Оплата. Це, як кажуть американці, “pain in the ass”. Проблема. Можливо, Вам пощастить і Вас така проблема не спіткає, але.. при реєстрації он-лайн, треба платити карткою, а мою – сайт чомусь не приймав. Жодну. Такі скарги чула від багатьох. Я попросила свого френда зі Штатів заплатити, а гроші я йому повернула =) Тому знову таки, думайте про це заздалегідь: випробуйте картки, взнавайте в банку, чи може він вам допомогти тощо.Ледь не забула, задоволення це коштує 165 доларів (станом на 08.07.2009), тому готуйтесь =), не кидайте гроші на вітер.

Підготовка

Ресурсів в електронному і паперовому вигляді для підготовки існує БЕЗЛІЧ. Все ж ваш головний ресурс – ваші знання і наполегливість, ну і знову ж таки, гарний тайм-менеджмент. Спершу, раджу зайти на сайт www.ets.org і Take the Tour з TOEFL® Internet-based Test (iBT). Дуже доступно і «реально» показано, як виглядає тест, із реальними запитаннями і відповідями. Варто побачити, тут коментарі зайві.

Якщо у вас небагато досвіду складання тестів, то можу лише «попередити»: ви можете чудово знати мову, але вас погубить ваша неорганізованість, може катастрофічно не вистачати часу. Це як викладач раджу тим, хто на тестах в класі «просто не встигає», довго зосереджується і все таке. При перегляді он-лайн туру (на який я посилалася в попередньому абзаці) зверніть увагу на чіткі ліміти часу для кожного типу завдань, на кількість завдань в кожному блоці. Гарно про це згадати й на самому тесті. Саме тому й при підготовці до тесту зверніть найбільшу увагу на ЧАС: потренуйтеся якось пройти всі завдання підряд протягом 4-ох годин з 10-ти хвилинною перервою (як це і вимагатиметься на тесті). Чесно кажучи, тут буває проблема «закипання мізків», а аж ніяк не знань. А ще бурчання в шлунку. Такого сильного, що не чуєш аудіозапису. Ще один ньюанс – це швидкість друкування англійською мовою. Бо написаня твору – це ще півбіди, але друкування – може виявитися проблемою. Ніхто не чекатиме, поки ви додрукуєте. На моніторі просто вискочить щось типу «The End», як в кіно. І плакали всі ваші «ноутс» і геніальні думки.

Із власного досвіду

Була шоста ранку пятниця. 13-те число (ще вчора ввечері ми грали на більярді, попиваючи хмільні напої). На мобільному дуже голосно шось грало: нагадування. «7:00 TOEFL». Упс. Швидко вдягнувшись, стрибнули в машину – і гайда до тестового центру.

Я складала тест в Штатах. В цьому є деякі плюси: ти в мовному середовищі; чудова і комфортна організація усього; дешевше на 10 доларів =)

З’явитися в тестовому центрі треба за 15 хвилин до почаку тестування. «Навіщо так рано??!» – питав мене внутрішній голос, а бурчання в животі нагадувало, що я не встигла поїсти =). Вчителька хімії в школі завжди казала, що на голодний шлунок і при холодному повітрі думається краще. Це точно довели якісь американські вчені, бо для мене це єдине пояснення того, що в усіх публічних місцях кондиціонери працюють на 65-68 градусів по Фаренгейту (це 15-18 градусів по Цельсію...)

З’являтися треба за 15 хвилин, щоб зняти верхній одяг і шарф :( , і покласти це все разом із особистими речами в шафку. У вас із собою має бути луше паспорт (думаю, закордонний, адже при реєстрації ви вказуєте ім’я та прізвище латинськими літерами). Вам дадуть папірець, де забагато тексту і занадто мілким шрифтом як для 7-ої ранку. Суть написаного: ви присягаєтесь, що ніде і ніколи не розголосите змісту тестових запитань і завдань, і все таке. Ну, під тим усім треба поставити підпис.

Далі зроблять вашу фотку на память («ну, в мене не найкращий вигляд о 7-ій ранку після гарної «паті», –  подумала я, отримавши лист із результатами з тією фоткою...). Дадуть пару листочків паперу для нотатків (якогось ядерного кольору – типу, щоб шпаргалок не приносили, чи що?). І пару олівців, а ще – велике їм спасибі – earplugs! Щоб жодні сторонні звуки не завадили вам роявити себе найкращим чином.

З цим усім вас відправлять на місце. За вами вестимуть відеоспостереження (яке до того ж записується) – ще одне нагадування, що  Big brother is watching you! Ви налаштуєте гучність мікрофону – це щоб Вас краще чули, начушників – це щоб Ви краще чули. На моніторі ви ще раз знову побачите інструкції, що й до чого. В цей момент головне – «не завтикати», що ви взагалі-то на тесті. Не думати про теплу постіль, каву з молоком і все таке. Бо знаєте, бува =)

Перед кожним завданням вам казатимуть про його зміст. Почнеться все з читання, потім, здається, слухання, потім 10 хвилин перерви (чи може вона пізніше. Але факт в тому, що вона коротка, ви можете піти на більше, але лише за рахунок вашого тестового часу), потім говоріння і, коли вам вже все набридне, то треба писати твір.

В мене є excuse – 7-ма година ранку. Бо в першому завданні було пару текстів (про це мене попередили), а я чомусь сиділа і думала: «Уууу, так багато часу на таке легке завдання!», аж потім, натиснувши next, я зрозуміла, що ще завдань і завдань, і час піджимає.

Коли починається блок говоріння, то, не дивлячись на те, що в он-лайн турі вас попередили, що на підготовку до відповіді буде даватися 15 секунд, а на говоріння 45, воно якось не дуже рятує, якщо не підготуватися. От спитали б вас, що ви готуєте завтра на вечерю і попросили обгрунтувати ваш вибір? От в моїй голові б відразу виникло багато думок і варіантів, і тут вже чуєш біп, що треба говорити. Від друзів чула, що питання бувають дуже різні, непередбачуванні, і взагалі «тупі». Attention, говоріння починається не тільки у вас, а ще у інших людей поруч. Ви можете їх чути, і це може дуже відволікати!

Моя порада щодо виконання тестових завдань: не думайте зайвого, а відповідайте саме на те запитання і саме стосовно того, що ви прочитали/ почули/ побачили, а не стосовно того, що ви собі додумали. В TOEFL є лише пару завдань, де вам треба висловити власну точку зору. Вас про це попередять. Уважно читайте/ слухайте завдання, щоб не робити зайвого і не переробляти.

Особисто мені було часом важко зосередитись, під кінець просто боліла голова. Думаю, що від комп’ютера. А може від голоду. Але все коли-небудь закінчується.

Такий собі огляд чотирьох годин мого життя: сфоткалась, почитала пару статей англійською (досить цікаво), подивилась в вікно, погойдалась на стільці, намалювала щось на листочку для нотаток, випила води і з’їла карамельку (думала про те, що треба було щось з собою взяти поїсти), розповіла про подарунок другу, чула себе в навушниках – незвично, обурилась на завдання, послухала шматок лекції про специфічний імунітет, написала твір, поставила фінальну крапку. Фу-х, встигла. Продуктивні такі чотири години.

Думаю, що результати були б кращі, якби не 7-ма ранку, не п’ятниця тринадцяте, і не більярд напередодні... Але ж всього не сплануєш і не запам’ятаєш =).

П.С. хтось зі студентів казав, що в Україні можна складати і паперову версію TOEFL. На офіційному сайті такої інформації не знайшла. Якщо знайдете – кажіть =)

Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.