About English Language, Grammar, Listening, Reading, Vocabulary, Writing. 31.03.2014

Тайм - менеджмент у вивченні англійської

Автор: Анна Синенченко

Переконана, що головний секрет у вивченні іноземної мови - систематичне поповнення словникового запасу і ... систематичні (!) заняття. Бачимо мету - не бачимо перешкод. Ці поради порадують самих старанних і цілеспрямованих, а також допоможуть з тайм-менеджментом і найледачішим.

                                                

Пропоную вам чіткий план, згідно з яким англійській необхідно приділяти близько 30 хв вранці і 1 г ввечері щодня (!), І не забувати робити це з задоволенням. Більш того, з цим планом ваші заняття стануть різноманітними, кожен раз новими, будуть охоплювати різні способи вивчення. Головне - приділити 1 день в місяць пошуку необхідних матеріалів (щоб не займатися цим щодня), заздалегідь все розпланувати по пунктах, написати план, і протриматися 2 тижні, а далі піде як помащене =)

Monday:

1. SINGING (songs + lyrics) - 15 min
2. LISTENING (podcasts) - 40 min
3. LEARNING (list of new words) - 15 min

Morning:

Починаємо день з позитивної ноти, прослуховуючи 5-7 разів обрану пісню, промовляємо / наспівуємо всі слова тексту пісні (+ завантажуємо на смартфон або планшет переклад), найкорисніші фрази можемо виписати (додатково зазубрювати не доведеться - в процесі прослуховування ми вже запам'ятали їх автоматично ).

Evening:

Слухаємо один обраний подкаст 5 разів, виписуємо необхідні слова.

Раджу цікаві сайти з подкастами:

  • enpodcast.com (постійно оновлюване джерело найцікавіших подкастів);
  • www.ted.com (величезна кількість актуальних питань і їх нестандартні рішення);
  • www.engvid.com (незамінне джерело всіляких правил англійської мови з більш ніж детальними поясненнями і прикладами);
  • spotlightenglish.com (дуже багато цікавих тем, подкасти у вигляді діалогів);
  • learnenglish.britishcouncil.org (зокрема, рекомендую так званий audio soap "Big City Small World");
  • learningenglish.voanews.com (дуже корисне новинне джерело).

Перед сном перечитаємо всі виписані за день слова (їх не обов'язково повинно бути десятки-сотні, їх може бути тільки 5, наприклад. Головне - не кількість, а непідробний інтерес і бажання застосовувати конкретні слова на практиці в майбутньому).

Tuesday:

1. LISTENING (radionews) - 15 min
2. LEARNING (phrasal verbs) - 20 min
3. WATCHING (movies / sitcoms / series / videos) - 45 min
4. SPEAKING (narration) - 15 min

Morning:

Снідаємо і слухаємо newscasts будь-якої радіостанції.
Обов'язкові: www.theguardian.com, www.bbc.co.uk або www.voanews.com (в т. ч. і для того, щоб розуміти, як в світі висвітлюються останні події в нашій країні).

Знаходимо всього лише 20 хв протягом дня для «улюблених» фразових дієслів (якщо вибрати для себе підходящі книги, ви раз і назавжди перестанете їх так боятися та недолюблювати =)).

Дуже рекомендую почати, наприклад, з "Really Learn 100 Phrasal Verbs" (Oxford University Press) і "Phrasal verbs in Context" (Peter Dainty).

Головна умова - роздрукувати / завантажити книгу, по якій займаєтеся. Наша мета - не просто зазубрити 100 нових фразових дієслів, а вміти їх застосовувати тут і зараз, не чекаючи слушного моменту колись там в майбутньому + з мінімальною кількістю витраченого часу. Один лист А4 в день з вправами ще нікому не зашкодив.

Evening:

Прийшов час побалувати себе переглядом фільму або серіалу, наприклад. Головне - отримувати задоволення і так невзначай записувати головні фрази для майбутнього переказу. Після перегляду приділити всього лише 10-15 хв і постаратися своїми словами вголос переказати все те, що побачили.

Wednesday:

1. READING (short stories / articles / magazines / journals / books + extra information) - 1 h
2. REVISION (new words + already learned words) - 20 min

Morning:

Середина тижня. Поки сили ще є, можна із задоволенням почитати щось нове. У метро не забуваємо взяти з собою читалку з міні розповіддю. Важливо, щоб тематика матеріалів була щораз новою.

Порада: не беріться за романи - прочитання однієї цікавої short story в день не тільки поповнить ваш словниковий запас, розширить кругозір і підніме настрій, але і підвищить самооцінку. 

Якщо ж лінуйтеся щоразу шукати новий твір, а тематику хочеться урізноманітнити - просто заведіть собі за правило брати по одній  статті, які щодня оновлюються, наприклад, з en.wikipedia.org або www.thefreedictionary.com.

Evening:

Читаємо статтю з журналу або газети, підкреслюємо / виписуємо і вчимо слова. Повторюємо все вивчені за тиждень фрази. 

Крім того, перед сном дуже рекомендую корисні статті на greenforest.com.ua або, наприклад, книгу «Труднощі англійського слововживання» (С.С. Хідекель, М.Р. Кауль, Е.Л. Гінзбург), яка підійде для будь-якого рівня. Приклад того, як виглядає інформація в даному джерелі:


accurate - adj. точний, пунктуальний
Незважаючи на зовнішню подібність англійського прикметника accurate і російського акуратний між цими словами ніякого зв'язку немає. Російському акуратний в значенні охайний, прибраний відповідають англійські neat, tidy: a tidy room - чисто прибрана кімната; a neat girl - акуратна дівчина. Пор. Give me an accurate report of what has happened. - Мені потрібна точна доповідь про те, що трапилося. Is your clock accurate? - Ваш годинник точний (правильно йде)?


Thursday:

1. LISTENING (podcasts) - 20 min
2. ERRORS (reading of grammar rules) - 40 min
3. GRAMMAR RULES (revision) - 20 min

Morning:

Починаємо день з приємного пізнавального подкасту. По дорозі на роботу згадуємо і промовляємо подумки переказ всього почутого. Можна навіть подумки представляти в метро, ​​що ви розповідаєте подкаст іншим пасажирам.

Evening:

Дуже рекомендую захоплюючу і корисну книгу "Longman Dictionary of Common Errors" (N.D. Turton, J.B. Heaton). Книга підходить для будь-якого рівня, в ній дуже доступно наведено приклади по типу «правильно-неправильно». наприклад:


to complain:
- It is childish to complain against rules.
 It is childish to complain about rules.
- They are always complaining for something.
 They are always complaining about something.
to complain about smth: Residents living near the airport have a lot to complain about.


Також рекомендую колекцію книг "Is That What You Mean (50 Common Mistakes and How to Correct Them)" (P. Hancock).

Не потрібно робити з процесу цілий ритуал з вивчення нудної граматики - просто з задоволенням відкриваєте книгу на будь-якій сторінці і аналізуєте матеріал.

Перед сном можна швиденько також  прочитати будь-яке правило, яке недавно вивчили, або яке давно не повторювали, наприклад, adverbs of place або tag questions.

Friday:

1. SINGING (songs + lyrics) - 15 min
2. WATCHING (videos) - 20 min
3. WRITING (transcription) - 30 min
4. READING (extra information) - 30 min

Morning:

Співаємо зі скачаним текстом кілька дуже відомих нам пісень, але слова яких ми не завжди сприймаємо на слух.

Evening:

Дивимося невелике (!) відео, наприклад, на www.newsinlevels.com або lessonstream.org або слухаємо наші подкасти на різну тематику на enpodcast.com. В процесі прослуховування записуємо все, що чуємо, немов пишемо диктант. Потім звіряємо записане з текстом. Вчимо нові слова.

Раджу також книгу «Русские проблемы в английской речи» (Л. Виссон) про те, які помилки ми допускаємо, спілкуючись з носіями мови.

Saturday:

1. READING (short stories / articles / magazines / journals / books) - 20 min
2. REVISION (new words + already learned words) - 20 min
3. TESTS (vocabulary, grammar) - 1 h

Morning:

Читаємо статтю або мініоповідання, виписуємо і вчимо нові слова. Повторюємо всі слова за тиждень.

Evening:

Роздруковуємо (!) кілька сторінок з тестовими завданнями на різну тематику (або як повторення, або новий матеріал). Приділяємо написанню тестів близько 1 г. Насправді тести бувають досить цікавими і, найголовніше, - це практичне застосування (і в т.ч. поповнення) знань.

Як перевірених джерел раджу для всіх рівнів, наприклад, книгу "Essential English Idioms" і колекцію книг Penguin під назвою "Test Your Vocabulary" (P. Watcyn-Jones, M. Farrell).

Sunday:

1. LISTENING (audiobooks) - 40 min
2. LEARNING (photo dictionary) - 30 min
3. WATCHING (movies / sitcoms / series) - 45 хв

Morning:

Слухаємо аудіокнигу. З 1-го прослуховування намагаємося вловити основну думку, з 2-5-го - всі деталі.

 

Evening:

Зовсім не зайвою буде робота з візуальним словником, наприклад, "The New Oxford Picture Dictionary" (E.C. Parnwell), "Longman Photo Dictionary of American English" або Word by Word (S.J. Molinsky, B. Bliss). Головне - визначитися з тематикою (одяг, будинок, сад-город, техніка, місто та ін.).

Дивимося цікавий фільм або серіал на greenforest.com.ua.

Ви скажете "Oh my God!". Повірте, це цілком реально.

Головне - дотримуватися 5 правил:
1. Заздалегідь знайти матеріали.
2. Скласти чіткий план різноманітних занять.
3. Приділяти англійській 1 г (і більше за бажанням).
4. Навіть якщо пропустили день-два, все одно продовжувати далі займатися за планом.
5. Не забувати себе заохочувати ... англійською (дочитали складну розповідь - подивіться легкий фільм, втомилися вчити слова - послухайте веселу пісню і ін.).

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.