Exams. 06.03.2012

IELTS чи TOEFL? Ось в чому питання!

Автор: Жора Вальденмайєр
Багато з нас рано чи пізно задумується над тим, що було б не погано заробити трішки грошиків та попрацювати в міжнародному оточенні, або отримати освіту в іноземному ВУЗі (Bachelor, Master чи навіть PhD). Можливо, дехто навіть серйозно планує покинути неньку-Україну і змінити місце проживання назавжди. Часто основною проблемою в цій ситуації є здача міжнародного тесту на підтвердження рівня знань англійської мови. Тому перед нами стоїть важливе питання:

Який тест – IELTS, TOEFL, TOEIC чи Cambridge ESOL examinations? Що простіше?

Найпопулярнішими міжнародними тестами на знання англійської мови без сумніву вважаються IELTS і TOEFL, кожен з яких має свої особливості.

В першу чергу, тест IELTS (International English Language Testing System ) має два різновиди – Academic and General, тоді як TOEFL має лише одну форму – Internet Based (iBT). Якщо порівнювати складність тестів, то IELTS General значно простіший, а ніж TOEFL, однак він підходить лише для трудової еміграції до Канади, Австралії, Великобританії тощо. Тому повноцінним аналогом TOEFL iBT є саме IELTS Academic. Обидва ці тести є загально прийнятими, і їх результати приймаються більшістю вузів світу, за умови, що навчання проводиться англійською мовою. На сьогоднішній день навіть багато північно-американських вузів визнають результати IELTS.


Тому надалі, розглядатимемо саме різницю між цими двома тестами. Першою суттєвою відмінністю між ними є те, що TOEFL складається через Інтернет, тому всі завдання знаходяться в комп’ютері і слід звикнути до цього. Тоді як IELTS є письмовим тестом і складається у звичній і зрозумілій кожній людині формі – на папері. Більш того, розмовна частина TOEFL теж проводиться в Інтернеті, тобто ти змушений розмовляти з комп’ютером і відповідати на питання, що виникають на екрані. Ця обставина інколи може призвести до неможливості сконцентруватися при здачі іспиту і негативного результату, незважаючи на доволі хороші розмовні навики. На противагу, IELTS здається особисто  екзаменатору, який може допомогти розпочати розмову, розуміючи стресову атмосферу під час тесту, і розпочне розмовну частину з простих зрозумілих питань.

Слід також звернути увагу, що тестова система IELTS має загальнодоступну базу результатів для всіх бажаючих і тому ти не повинен думати про те, в які конкретні вузи ти хочеш надіслати свої результати до здачі тесту. Тоді як TOEFL не передбачає такої можливості, і перед здачею тесту слід вказати 4 організації, в які ти би хотів надіслати результати свого тесту. У випадку необхідності більшої кількості копії твоїх результатів, ти повинен сплатити суму в розмірі 17 доларів за кожен екземпляр надісланої копії.

Регулярність проведення цих тестів та місця можливої здачі в Києві:
IELTS – 2 рази на місяць в Students International (ielts-kiev.com.ua) та British Council (ieltsregistration.britishcouncil.org)
TOEFL – 5 - 6 разів на місяць, перелік всіх центрів здачі тесту та дат проведення можна знайти на офіційному сайті - www.ets.org

Ще одною відмінністю між цими тестами є те, що TOEFL базується на використанні лише North-American English тоді, як IELTS це комбінація British, Australian, Canadian and American English.


                      Порівняльна таблиця тривалості та змісту цих тестів

  IELTS TOEFL
Duration 2 hours 45 min 4 hours
Writing 60 min
2 tasks:
•    4-5 paragraph essay – 200–250 words
•    Description of a table, chart or graph – 150-200 words
50 min
2 tasks:
•    5 paragraph essay – 300-350 words
•    Personal opinion about given information – 150-225 words
Listening 30 min – 40 questions
4 passages, 10 questions each
40 to 60 min
6–9 passages, 5–6 questions each
Reading 60 min – 40 question
3 passages – 20 min each,
containing 13-14 questions each 
60 to 100 min
3 to 5 passages – 20 min each, containing 12-14 questions each
Speaking 11-14 min
3 sections 
6 min
6 questions – 1 min each


Тепер давайте розглянемо більш детально кожну з секцій тесту. Як видно з таблиці, TOEFL триває майже 4 години, тоді як IELTS - лише 2 години 45 хвилин. Обидва тести містять 4 основні частиниWriting, Listening, Reading, Speaking, однак кожна частина має свої нюанси та особливості. Наприклад, секція Listening в TOEFL складається з 6-9 уривків, кожен з яких містить 5-6 завдань різноманітного плану. Після прослуховування цих уривків, вам надають час на відповіді, тобто слід занотувати зміст прослуханого, а потім відповідати на запитання. Всі завдання в секції Listening в TOEFL складені за приниципом multiple choice. В свою чергу, IELTS містить лише 4 уривки для прослуховування, кожен уривок містить 10 запитань про зміст уривку. На відміну від TOEFL в IELTS всі запитання подаються перед прослуховуванням уривків і тому є можливість звернути увагу лише на ту інформацію, яка містить відповіді на поставленні питання. Види завдань є більш різноманітними і містять не лише multiple choice, а також matching, filling charts, filling the blanks.

Секції Reading в обох тестах схожі – приблизно однакова кількість завдань, тривалість проведення та розміри уривків. Різниця в тому, що в TOEFL кількість уривків тексту може коливатись від 3 до 5, тоді як в IELTS - завжди 3 уривки; в TOEFL всі уривки рівноцінні за складністю і розміром, тоді як в IELTS ці уривки градуйовані від простішого (перший уривок) до складнішого (останній).

Те ж саме можна сказати стосовно секції Writing. В обох тестах вона містить перше простіше завдання, яке вимагає написання тексту об’ємом 150-200 слів, і друге - більш складне завдання, яке вимагає написання есе на задану тему об’ємом 200-250 слів для IELTS і 300-350 слів для TOEFL. Відмінність полягає у тому, що в IELTS перше завдання вимагає описати графік, таблицю чи схему, використовуючи спеціалізовану лексику, а в TOEFL це теж саме есе, що продовжує прочитаний або прослуханий матеріал з висловленням власної думки.

Секції Speaking в цих тестах є абсолютно різні: як за тривалістю, так і за формою. Як було зазначено вже раніше, в IELTS спілкування відбувається з живою людиною, а в TOEFL відповідати слід в мікрофон комп’ютера. IELTS Speaking section містить три основних частини: General question (триває від 4 до 5 хвилин) – відповідь на загальні питання про твою сім’ю, роботу, захоплення, вподобання тощо; Monologue (1-2 хвилини) – коротка розповідь на задану тему; Discussion (6-7 хвилин) – висловлення власної думки, відповідаючи на питання екзаменатора, пов’язані з темою, яка була висвітлена в другій частині секції. TOEFL Speaking section складається з 6 запитань різноманітної тематики. Для відповіді на кожне з заданих запитань надається до 1 хвилини, після чого звучить звуковий сигнал, який повідомляє про закінчення відведеного часу на відповідь.

Щоб підготуватись до IELTS більш суттєво: пройти кожен розділ, попрактикувати вправи, розібратись зі структурою тесту та отримати купу порад, які допоможуть вам якісно підготуватися до здачі тесту IELTS, рекомендую самостійно пройти цей онлайн-курс від booyya.com - https://bit.ly/3KXu7p6.

Для практики саме British English раджу слухати BBC Radio (www.bbc.co.uk) та Radio Australia (www.abc.net.au). Тут ви зможете не лише здобути корисні знання англійської мови, але і дізнатись цікаву інформацію для особистого розвитку. Іншим хорошим ресурсом при підготовці до IELTS є сайт організації Australia Network, який містить величезну кількість відеоматеріалу з різноманітними практичними порадами.

Якщо ж вам більше підходить TOEFL, шукате блог TOEFL.cafe на нашому сайті.

Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.