Vocabulary, Writing. 02.10.2013

Як писати дату правильно англійською

Автор: Іра Омельченко

Майже у всіх людей на цій землі (а може і не тільки:), які вивчають англійську мову, виникає наступна проблема «А як правильно писати дати?» І щоб у вас, наших любих студентів, таких питань не виникало, ми вирішили в цьому вам допомогти.


В британському варіанті англійської мови дати, частіше за все, формулюють наступним чином:

  • 15 May 1990
  • 25 October 2007

При чому не варто забувати, що назви місяців мають писатися з великої літери : September, April,  January etc. Деколи перед роком ставиться кома, особливо якщо дата знаходиться в реченні. От, наприклад, Jane was born on 18 October, 2003. Окрім того, досить часто до цифри, яка позначає саме день, додають дві останні літери відповідного порядкового числівника.

  • 18th November, 2001 (eighteenth)
  • 3rd October, 2012 (third)

Деколи уся дата виражається цифрами. В такому випадку можливі наступні варіанти написання:

  • 27/3/2007
  • 27-3-2007
  • 27.3.2007

Але потрібно звернути увагу, що в американському варіанті англійської мови дати пишуться дещо по-іншому: на першому місці стоїть назва місяця, а перед роком ставиться кома.

  • March 27, 2010
  • April 1, 2008

Дати, виражені одними лише цифрами, в американській та британській англійській можуть означати різні часові точки. Справа в тому, що англійці на перше місце ставлять число, а американці, навпаки, починають з місяця.

British English American English
Date/ Month/ Year  Month/ Date/ Year
5.4.2004 – це 5 квітня 2004 року 5.4.2004 – це 4 травня 2004 року

 

Отже, будьте уважними, коли зустрінетесь зі скороченими датами в цих країнах.
Також, як правило в американській та британській традиції, замість довгих назв місяців на письмі використовуються скорочені форми.

  • Jan = January = січень
  • Feb = February = лютий, а також Mar, Apr, Aug, Sept, Oct, Nov, Dec тощо.

Щоб назавжди запам'ятати, як правильно писати дати та інші числа англійською мовою, пройдіть короткий онлайн урок англійської мови "Numbers in English. Цифри, числа та дати в англійській мові." від супермаркету інтерактивних курсів booyya.com за посиланням - https://bit.ly/3r8Ab3r


А якщо вам потрібно сказати чи написати дату десятиліттям, то це має виглядати так: the nineteen sixties = the 1960s (тисяча дев’ятсот шестидесяті), the twenties = the 20s (двадцяті).

Як писати дату правильно

І останнє, що могло би вас зацікавити  з цієї теми, і що спадає на думку, це загадкові BC та AD. Знайомі літери? Знаєте, що це?
Абревіатура BC означає Before Christ (букв. «до Христа»), тобто до нашої ери. А AD розшифровується як Anno Domini, «в рік Господній» в перекладі з латинської – нашої ери. На письмі BD завжди ставиться після дати, тоді як AD може писатися як до, так і після.

  • 55 BC – 55 р. до н.е.
  • AD 53/53 AD – 53 р. н.е.

А в наступному відео у вас буде можливість почути у правильному звучанні усі дні, місяці та роки. А також попрактикувати читання та писання дат, після чого ви отримаєте відповіді та зможете себе перевірити.

Ось і все, бажаємо вам успіхів в написанні дат різними способами, і головне – правильно!

 

P.S. А також слухайте подкаст How to tell the date англійською мовою!

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Places around the city. A1-A2
“Де знаходиться автобусна зупинка/ресторан/кав’ярня?” – одні з найважливіших типів запитань англійською, які вам точно знадобляться у подорожі. У новому безкоштовному лексичному уроці поговоримо на тему Places around the city для рівнів A1-A2 – https://bit.ly/4av9UkJ. На…
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.