Vocabulary, Grammar. 28.03.2022

Корисні поради для успішного складання резюме англійською

Автор: Іра Гроха
Світ змінюється, ми дорослішаємо і настає час шукати роботу. Як саме себе зарекомендувати, маючи у розпорядженні 1-2 аркуші А4, чорну фарбу в принтері, e-mail та знання англійської мови? Саме про це стаття, яка допоможе підготувати Curriculum Vitae (CV) для іноземного роботодавця або міжнародної компанії, яка розмістилась на просторах України.
 
Корисні поради для успішного складання резюме англійською

 

Актуально як ніколи! Якщо тобі довелося починати все спочатку – ось добірка коротких курсів англійської для влаштування на роботу від онлайн-маркету курсів Booyyа.

Тримай -30% з промокодом HIRED30 і проходь курси:

  • LinkedIn Tutorial – 259 грн
  • Business English: CV, Cover Letters and Job Interviews – 207 грн
  • Elevator Pitch – 155 грн
  • 100 прикметників англійською для роботи в офісі – 207 грн
  • SMALL TALK в бізнес-середовищі – 207 грн
    та інші

Прокачай силу, дух і англійську з Booyyа. Все буде Україна!


Не варто Вас вчити, як складати резюме для вітчизняних компаній – маємо досвід, та і пан Google допоможе.  А от з вимогами до резюме англійською слід ознайомитись більш детально, тому що на теренах неангломовного інтернету такої інформації бракує. Тож, почнемо.

Структура резюме англійською

FULL NAME

Unit Number, Street, City, Country, Post code
E-mail: [email protected] Tel: ×38(099)333-77-33

PROFILE [or OBJECTIVE] 

  • Tell briefly why you are the best candidate for this job
  • Your experience, skills, and abilities in the various fields that make you an excellent candidate for this position

EDUCATION

Jan. 2002 - Jun. 2007
Bachelor of…

WORK EXPERIENCE

Aug. 2009 - Present
Company name, City, Country
Position Title

  • Designed and developed ...
  • Managed ...
  • Liaised …

Jul. 2007 - Jul. 2009
Company name, City, Country
Position Title

  • Provided ...
  • Responsibilities included ...

OTHER SKILLS, EDUCATION, ABILITIES AND ACCOMPLISHMENTS

  • Other relevant information that enables the reader of vour resume to find out about other things that may be relevant
  • Community Work, Sporting Achievements, Papers you wrote and Extra Education

Чого не радять робити в резюме англійською


1)  Уникайте кліше в Objective Вашого CV
“Seeking a position that will utilize my skills in ….. “
Така фраза є занадто банальною навіть для нашої країни, так як написати, що необхідна робота, яка відповідає моїм потребам і здібностям дуже просто. І скопіювати її можна у будь-яке резюме. Тому використовуючи в резюме англійською такий шаблон, автоматично потрапляємо до 78% стандартних резюме і втрачаємо перевагу.

2)  No photos
Нe для всіх країн прийнятно розміщувати своє фото у резюме, через це воно потенційно прямує до смітника. На жаль, це так, тому що іноземні роботодавці переймаються питанням політкоректності. Компанії, які себе поважають просто не можуть собі дозволити обирати за зовнішністю, кольором шкіри, національністю. Наслідками недотримання такого правила у певних країнах стають судові справи і величезні штрафами для компанії. Виключеннями до цього правила є моделі та актори, або ж вимога самого роботодавця.

3)  Incorrect Contact Information
Це типова помилка при складанні резюме англійською: не дивуйтесь потім, якщо Вам не телефонують, перевірте, чи не забули Ви взагалі вказати контактну інформацію. Не забудьте, що змінились правила набору номерів.

4)  “References provided upon request.”
Популярна приписка при складанні резюме англійською. Але краще написати перелік осіб, які можуть надати рекомендацію, їх контактні дані, звичайно ж, завчасно попередити їх про можливі дзвінки і нагадати охарактеризувати Вас якомога краще :)

5)  “...responsible for...”
Частіше компанії хочуть дізнатись, чого Ви досягли. Для того щоб вони знали, що можна від Вас очікувати пишемо prepared, promoted, improved, provided, developed, reduced та інше.

6)  “I”
У резюме англійською не слід вживати займенник “I”, оскільки це бізнес-форма, де він є недоречним. Замість “I promoted ... “ пишемо “Promoted ...”.

7) Also, there's, also's
“Also” більш прийнятне для розмовної мови, так як і скорочення типу “there's, also's”.

8) Personal info
Date of birth, marital status, health, hobbies та інше не вимагається сьогодні, пов’язано з тією ж причиною політкоректності.

9) Past vs. Perfect tense
Викладення інформації в резюме in the present tense завжди більш агресивне, ніж in the past tense. Звичайно ж, якщо Ви пишете про роботу, на якій досі працевлаштовані, то вживайте the present tense.
 

Що варто написати при складанні резюме англійською


1)  Розділ Objective має містити інформацію не про те, що Ви хочете від компанії, а те, що вона може здобути, приймаючи Вас на роботу.

2)  Використовуйте, наприклад, наступні слова та словосполучення
 

Skills in

Ability to

Knowledge of

Welding steel, aluminum, stainless steel

Hand and power tools Physical dexterity and ability to lift over 100 pounds

Diagnose problems and determine appropriate action

Work in high-stress situations

Perform basic mathematics

Read blueprints and work orders

Write materials requests, records

Mechanical systems, fabrications, and welding

Welding theory and principles

Welding tools and welding codes

Safety procedures


3)  Цифри!  Саме так, при складанні резюме англійською у нас обмежена площа для написання наших досягнень, тому маємо можливість привернути увагу роботодавця цифрами. Замість “earned eleven million dollars” пишемо “earned $ 11 million”.

4)  Щоб написати не лише про свої responsibilities, а й про результат роботи, нижче наведені Action Verbs:
 

accelerate

conceive

distribute

expedite

maintain

perform

protest

represent

streamline

advise

conduct

edit

formulate

manage

pinpoint

prove

research

structure

analyze

control

deliver

generate

motivate

plan

provide

revamp

study

approve

coordinate

demonstrate

implement

obtain

prepare

purchase

review

supervise

arrange

create

design

improve

operate

present

receive

resive

support

assemble

delegate

Eliminate

Increase

order

process

recommend

schedule

teach

assist

detect

establish

influence

organize

produce

record

select

test

build

develop

evaluate

install

originate

program

reduce

sell

train

collect

direct

examine

instruct

oversee

promote

reinforce

setup

write

complete

discover

expand

lead

participate

propose

reorganize

solve

 


5)  Не забувайте, що для кожної професії слід дещо підправити Ваше резюме, оскільки немає універсальної форми написання під всі вакансії. Наприклад, якщо Ви резюме англійською надсилаєте на менеджера і адміністратора, то мають бути відповідні акценти в кожному резюме.

6)  Cover Letter. Супровідний лист – важлива складового Вашого наміру знайти роботу. Він підсилює у кілька разів вагомість резюме англійською, привертає увагу роботодавця та дає можливість охарактеризувати Вас по-новому.
 

Оформлення резюме англійською


•    При складанні резюме англійською пам’ятайте, що Ваше резюме не має бути занадто симпатичним та розмальованим, маємо дотримуватись ділового оформлення.
•    Завжди друкуйте CV.
•    Використовуйте шрифти: жирний (Bold) або похилий текст (Italics), щоб акцентувати на окремих словах.
•    Не може бути резюме оформлене і жирним, і похилим, і підкресленим, і великими літерами, в декількох форматах шрифту. Оберіть два шрифти та визначтесь, які слова і як будуть виділені. Найкраще поєднуються шрифти serif (із засічками, serifs are the short stems on the ends of the letters) та sans-serif (без засічок).
 

Sans Serif Fonts

Serif Fonts

Arial

Times New Roman

Gautami

Garamond

Estrangelo Edessa

Palatino

Tahoma

Courier


Краще, коли в резюме англійською текст не перевантажений ефектами, наприклад: Work Experience.
•    Більшість читачів починають знайомитись з текстом з верхнього лівого квадранту сторінки просуваючись у Z- напрямку з першої до четвертої частини. Тому розміщуйте на аркуші найважливішу інформацію зверху або зверху зліва.
•    Також маємо збалансувати співвідношення the text /the white space. Щоб побачити наочно чи зберігається баланс, розділіть Ваше резюме на 4 рівні частини.
•    При складанні резюме англійською використовуйте додатково таблички, стовпчики та колонки, щоб інформація краще сприймалась.


Правило 20 секунд

 
Із власного досвіду скажу, що не вистачає сили вичитати все в резюме, коли їх приходять сотні. Тому варто його так представити, щоб запам’яталось те, що хочете донести.

The 20-second test призначений для того, щоб надати можливість будь-якій людині ознайомитись з Вашим CV протягом 20 секунд. Після цього запитайте, що залишилось в пам’яті. Дізнайтесь думку декількох людей та прийміть до уваги їх критику.


Відмінності


Кожна країна вирізняється своїми вимогами до складання резюме. Україна має чудову особливість – роботодавець хоче знати все! Це не вигадка, а інформація з перших вуст. При співбесіді виявляються цікаві деталі про Вашу особистість, наприклад, спортивні досягнення, після чого звучить фраза «А чому в резюме не зазначили?».

Також відсутність такого поняття як політкоректність при створенні резюме англійською змушує нас писати про кількість дітей, вік, колір шкіри, надсилати фото. Це часто ставить під загрозу отримання бажаної роботи, тому що ніхто не дивиться на досягнення в роботі, освіту (а то й дві), а помічають лише те, що може завадити роботі: молода жінка заміжня, а дітей ще немає (скоро піде в декретну відпустку – не підходить), маленька дитина (вимагатиме додаткові лікарняні – не підходить) etc. На жаль, це сьогоденні реалії... Звичайно ж, є й плюси, так як директор бачить рідне місто у резюме кандидата і вже має приховане бажання запросити на роботу, бо земляк, як не як.

Вище мова йшла про вимоги, які є неприйнятними для деяких регіонів. В таблиці нижче представлені характерні для певних країн компоненти, які роботодавець прагне побачити в резюме англійською.
 

Country

Photo

Age

Work experience

Graduation
(degree as necessary
)

Austria

+

+

+

+

Belgium

 

+

+

 

Cyprus

 

+

+

 

Czech Republic

+

+

 

+

Denmark

+

+

+

+

Estonia

+

+

+

+

Finland

 

+

+

 

France

 

+

+

+

Germany

+

+

+

+

Greece

+

+

+

+

Hungary

+

+

 

 

Ireland

 

+

+

+

Italv

 

+

+

 

Latvia

+

+

+

+

Lithuania

+

+

+

 

Luxembourg

 

+

+

 

Malta

+

+

 

 

Netherlands

 

+

+

 

Poland

 

+

 

+

Portugal

 

+

+

+

Slovakia

+

+

+

+

Slovenia

+

+

 

 

Spain

 

+

+

 

Sweden

 

 

+

+

United Kingdom

 

 

+

+

USA

 

 

+

+


Ще цікава новина. Інтернет надає багато можливостей, тому роботодавці «перевіряють» Вас у соціальних мережах і роблять відповідні висновки. У розвинених країнах, оформлюючи заявку на працевлаштування є можливість надати посилання на сторінку на Facebook чи інший профайл, тому будьте обачні при розміщенні пікантних фото та гарячих переписок на стінах.
 
А щоб правильно заповнити свій LinkedIn профіль грамотною англійською та зробити так, щоб профіль працював на вас - потрібно знати, які ключові слова використовувати в описі, яких помилок варто уникати, і як вичавити з цієї соціальної мережі максимум для своєї кар'єри. Все це є в короткому онлайн курсі з англійської мови від Booyya - LinkedIn Tutorial - https://bit.ly/39oHvjb

Бажаю Вам терплячості у створенні резюме англійською, яке буде говорити за Вас!

Приклад резюме англійською

Корисні поради для успішного складання резюме англійською - 7
Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Places around the city. A1-A2
“Де знаходиться автобусна зупинка/ресторан/кав’ярня?” – одні з найважливіших типів запитань англійською, які вам точно знадобляться у подорожі. У новому безкоштовному лексичному уроці поговоримо на тему Places around the city для рівнів A1-A2 – https://bit.ly/4av9UkJ. На…
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.