About English Language, Listening. 29.04.2015

Музика та англійська: вмикай та вивчай!

Автор: Богдана Стадник

Скажи, ти любиш слухати музику? А може ти ще хочеш вивчити англійську і часто задаєш собі запитання на-кшталт: «Як мені запам’ятати стільки нових слів?», якщо на усі ці запитання відповідь «так», то ця стаття саме для тебе! Тут я розповім тобі про один з нетрадиційних методів навчання – за допомогою музики. Гадаєш ми будемо розмовляти про те, які пісні слід обирати щоб збагатити свій словниковий запас та покращити вимову? А от і ні, ми з тобою розглянемо музику та її вплив на вивчення іноземної мови із зовсім іншої сторони, про яку ти, мабуть, і не задумувався. Щоправда, про рок/поп/реп/фанк та інші напрямки музики треба буде тимчасово забути. Чому? Дізнаєшся далі. 

 

Чи чув ти, що люди, які слухають музику з частотою 60 ударів маятника метронома на хвилину, входять в такий собі "альфа-стан" – ідеальний для навчання і запам’ятовування. Це дослідили американські вчені Лінн Купер і Мілтон Бріксон. Тим часом, на іншому континенті болгарці Георгій Лозанов і Алеко Новаков зробили аналогічні відкриття, але використали повільну музику бароко з ритмічним розміром 60-64 ударів на хвилину. Вони встановили, що під впливом музики бароко навчальна інформація сприймається і засвоюється набагато ефективніше. Це відкриття стало основою нового методу навчання: інформація (фраза іноземною мовою) передавалася  з інтервалом 4 секунди на фоні музики бароко в ритмі 60 ударів на хвилину. Перші результати довели, що студенти засвоюють від 60 до 500 іноземних слів на день. Приголомшливо, чи не так?! В це важко було повірити і спеціалістам університету штату Айова. Зібравши групу відчайдушних студентів, вони змусили їх вчитися, але під музику бароко. Під час цього експерименту в піддослідних «кроликів» спостерігався ріст здатності до запам’ятовування на 26 %, а швидкість навчання зросла – на 24 %. 

Певно ти задаєш запитання, чому саме класична музика має такий ефект, а не та, яку ти зазвичай любиш слухати. Вченими встановлено, що прослуховування класичної музики має заспокійливий ефект на мозок та тіло людини, а не приводить його у збуджений стан, як це робить музика танцювальних та рок напрямків. Секрет простий, чим більше ти спокійний і знаходишся в стані емоційної рівноваги, тим більше нової інформації ти засвоїш. 

Отже, наука каже, що це діє. Тепер тобі, певно, цікаво дізнатися що собою являє ця барокова музика. Основним музичним інструментом доби Бароко був орган. Також використовували щипкові і смичкові струнні інструменти – віоли, барокова гітара, барокова скрипка, віолончель, контрабас, а з дерев’яних духових були флейти, кларнет, гобой, фагот. Серед відомих композиторів доби Бароко:  Антоніо Вівальді, Георг Фрідріх Гендель, Йоганн Себастьян Бах. Вся барокова музика має однакову структуру, тому для підвищення рівня запам’ятовування нових слів прослуховувати можна будь-які барокові твори кожного із вище зазначених класиків музики. Звичайно гучність музики має бути приємною для вуха,  прослуховування у негучному фоновому режимі -  буде ідеальним для тебе. Тисни “play” і ти почуєш, про що ми тут стільки говорили.

 

А ще численні дослідження показали, що розвиток розумових здібностей, особливо у дітей, стимулює музика Вольфґанґа Амадея Моцарта. Вчені прозвали це « Ефектом Моцарта», його мелодії синхронізують праву півкулю нашого головного мозку, яка відповідає за логічне мислення, з лівою півкулею, за якою емоції. Крім того, ця музика є найближчою до природніх біоритмів людини, так би мовити до "музики нашої душі". Ось, можеш насолодитися цими чарівними звуками.

 

 

Французький вчений Альфред Томатіс дійшов висновку, що музика Моцарта містить найбільшу кількість звуків потрібного частотного діапазону (5000-8000 Гц) для підзарядки мозку. Вся його музика настільки різноманітна, наскільки і схожа за своєю структурою, у ній немає різких підйомів, перепадів звуку, вона спокійна, чиста і світла. Тому якщо ти ще не знайомий із творами  Моцарта, ти можеш почати своє знайомство з будь-якого із них, впевнена, тобі сподобається.  Крім Моцарта та музики бароко, Томатіс, рекомендує додати пального ще й григоріанськими співами. Григоріанські співи або хорали – це музика спокою.  

Як ми уже зазначали у вивченні англійської зберігання спокою дуже важлива річ, тому якщо ти справді хочеш збільшити продуктивність навчання, запам’ятовувати нові слова та припинити використовувати прадавній метод «словник під подушку на ніч», то ці поради ДІЙСНО допоможуть тобі у цьому. 


Тепер, знаючи це, входь в "альфа-стан" і успішно освоюй англійську!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.