About English Language. 31.05.2010

Чи можна вивчити англійську за допомогою самовчителя?

Автор: Альона Горбатко

Потреба в знанні англійської мови є вже незаперечною. Тому можна вивчати англійську мову і знати, що не прогадаєш: вона стане в нагоді в багатьох сферах життя. І для вивчення англійської мови сьогодні є маса можливостей. Традиційний метод навчання - заняття на курсах англійскої мови. Але що робити тим, хто не може знайти час для регулярного відвідування курсів? Як вирішення проблеми багато хто пропонує самовчителі англійської мови, аргументуючи це можливістю вивчати англійську у зручний для вас час і в зручному місці. Також, часто, самовчителі англійської мови виходять дешевше, ніж курси або репетитор. Але чи дійсно самовчителі англійської мови ефективні? І як і коли вчити англійську по самовчителю?

Технології вивчення іноземної мови в наш час мають в своєму розпорядженні більш цікаві можливості, ніж традиційний книжковий самовчитель з правилами, прикладами і вправами для самостійних занять. Це, в першу чергу, різні аудіо- і відео-курси. Сьогодні вони являють собою, як правило, компакт-диск і методичний посібник.

Згідно відгуків, в той час як книжковий самовчитель не приділяє належної уваги фонетиці і лексиці, аудіо- та відеокурси акцентуються саме на правильній вимові і збільшенню словникового запасу, але при цьому не приділяють належної уваги граматиці.

В останні роки все більш популярним стають мультимедійні самовчителі англійської мови  та інноваційні інтерактивні платформи. Такі самовчителі дозволяють засвоювати англійську мову комплексно - граматику, фонетику, лексику - і дають можливість закріплювати отримані знання в ігровій формі. Такий самовчитель англійської мови при наявності навушників і мікрофону може забезпечити деяку подобу зворотного зв'язку, коли програма розпізнає вимовлені вами слова, фрази, речення і оцінює з точки зору правильності вимови та граматики.

Ми вирішили дізнатися думку про самовчитель у методистів та викладачів Грін Фореста, задавши їм такі питання:

  1. Чи можна вивчити англійську по самовчителю? Чому так / ні? Чи варто взагалі братися за самовчитель? Якщо так, то коли (на якому рівні)?
  2. Чи вивчали ви особисто коли-небудь англійську по самовчителю? Якщо так, то що це був за самовчитель (назва, автор) і наскільки це було ефективно?

Однозначної відповіді ми не отримали, але впевнені, що думки і досвід наших викладачів допоможуть Вам підібратися ближче до істини щодо самовчителів англійської мови.

ЗА ПРОТИ
Елена Кошовская: 

Я вважаю, що англійську можна вивчити за самовчителем. Важливо мати мету, мотивацію (серйозну причину - навіщо потрібна англійська) і досить сильну волю - все це необхідно для самоорганізації і вироблення самостійної системи занять.

Працювати з самовчителем потрібно, вже маючи базові знання з граматики і словниковий запас (це може бути рівень Pre-Intermediate).
Я якийсь час вивчала англійську за самовчителем Т.Н.Ігнатової "Англійська мова для спілкування". Граматика там викладена досить оглядово, а ось корисні структури для розмовної мови в різних життєвих ситуаціях дані у великому обсягу.

Юра Онишків: З досвіду окремих людей, я б сказав, що можна вивчити англійську за самовчитилем, але важкувато. Найкраще братись за самовчитель на рівні Advanced, але можна, на мою думку, і з Intermediate. 

Інна Жарук: 

Вивчити можна, у мене є двоє знайомих, які вивчили іноземну мову за самовчителем. Вони дуже цілеспрямовані і мотивовані люди: першому потрібно було для гастролей (вивчив англійську, німецьку та італійську), а другий хотів стати перекладачем (англійська). Крім самовчителя - вони дуже багато читали і слухали. Так само обидва музиканти, тому вимову самі собі ставили. Хлопці починали з нуля. Займатися по самовчителю - більше питання характеру.

Я ж починала вивчати німецьку по самовчителю. Це дало мені основи граматики, а практику вже отримала в самій Німеччині. Займалася легко і швидко, але я посидюща і була дуже мотивована тим, що мені доведеться жити в німецькомовній країні. Крім того, у мене лінгвістична освіту, а це великий плюс.

 

 
Методист Надя Дьячук: Я не вірю в самовчителі, тому що вони не передбачають ніякого контролю, а люди, в більшості своїй, ледачі.

Помічник методиста Оксана Різун: Як основний вид вивчення мови я б самовчитель не брала, але як додатковий - цілком, особливо аудіо, але тільки якщо це не англійська за 10 днів якась :)

Настя Кондрацька: 

Я вважаю, що вивчити мову за самовчителем не можна, але можна значно поліпшити свій вокабуляр і граматику. Будь-який підручник принесе користь, якщо його пройти від початку і до кінця. Зазвичай, ні у кого на це терпіння не вистачає. Природно, для розвитку розмовної практики і вимови потрібен співрозмовник - учитель, друг, перехожий, бажано, носій мови.

Коли я починала вчити мову, то скористалася самовчителем Family Album, U.S.A. Користь від нього тільки тоді, коли займаєшся цим регулярно і в повному обсязі.


Аня Литвиненко: Ні, потрібен контакт з людиною для виправлення помилок - згадайте Джої з Friends і його касету з Французької.

Юлія Новікова: Я вважаю, що вивчити мову «з нуля» за самовчителем не можна, так як знання будуть пасивними: можна напрацювати величезний словниковий запас, можна вивчити хоч всю граматику, навіть навчитися слухати і розуміти, але говорити вільно - ніколи!!! Однак якщо вже є базові знання мови, то самовчителем можна скористатися для повторення.

Аліна Денисюк: Я в далекому дитинстві пробувала такий спосіб: знайшла радянський англо-російський розмовник, але він був АБСОЛЮТНО неправильний – вимови ти не чуєш, слів ти правильно прочитати не можеш, і немає кому виправити. Пізніше купа знайомих і студентів опробовували розрекламовану ЄШКО – теж  результат нульовий. Тому я б радила не займатись дурницями, а займатись справжньою, живою англійською.

Тетяна Файзуліна: В принципі, тут все залежить від бажання і цілі, ну і від самовчителя. Але особисто я не вважаю, що англійську можна вивчити за самовчителем, тому що для цього потрібно володіти або колосальними здібностями, або мати когось під боком (того ж вчителя).

Тетяна Слипець: Я в самовчителі не вірю! Мені здається, вивчити мову можна за допомогою викладача і, природно, в сфері спілкування! Звичайно, при величезному виключенні, якщо іншого виходу немає або немає коштів ходити на курси, то можна підучити! Але явно не вивчити!
 
 

Підсумувати все вищесказане можна наступним чином:

  • за самовчителі найкраще братися, вже маючи базові знання мови;
  • самовчитель найкраще використовувати як додатковий матеріал до індивідуальних або групових «живих» занять мовою;
  • з самовчителем необхідно займатися регулярно (краще - щодня);
  • метод вивчення мови за самовчителем підходить людям посидючим, працьовитим і тим, які володіють великою силою волі (аналітичний склад розуму і хороший музичний слух також додадуть шансів на успіх).

Якщо ж все вищеперелічене не про Вас, то вперед відвідувати курси англійської мови або займатися з репетитором - дуже дисциплінує: хочеш не хочеш доводиться змушувати себе виконувати домашнє завдання і повторювати урок.

Якщо ж ви все ж таки вірите в свої сили або просто хочете підтримувати англійську на тому рівні, якого ви вже досягли, рекомендуємо спробувати інтерактивний підручник-платформу Notes для вивчення англійської мови. Це онлайн підручник, за яким можна самостійно пройти всі рівні англійської мови від Starter до Advanced. Адже в кожному підручнику є віртуальний вчитель, представлений у вигляді відео-інструкцій до кожного завдання. Також на платформі у вас буде можливість виконувати різноманітні завдання і одразу перевіряти себе. 

Інтерактивний підручник-платформу, тобто онлайн версію підручника Notes, можна придбати для себе назавжди в онлайн-супермаркеті курсів англійської booyya.com:

... the guy on the tape said I was doing a good job! ..

А якщо вам все-таки веселіше вчити англійську в компанії, тоді запрошуємо вас на курси в Green Forest. Наші школи находяться в великих містах країни: Київ, Харків, Дніпро, Львів. Не забувайте про те, що домогтися успіху можна тільки, якщо є достатня мотивація і цілеспрямованість. Тому якщо вчити мову тільки тому, що "коли-небудь стане в нагоді" - важко і непродуктивно. Потрібна реальна мета. І тоді буде реальний результат.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.