Grammar, Listening, Reading, Speaking, Vocabulary, Writing. 24.11.2009

Лабіринтами інтернету або топ-11 для тих, хто вивчає англійську

Автор: Ольга Янкова
А чи не виникало у вас, любі користувачі інтернету, час від часу почуття відчаю? Так-так, саме відчаю, по тій причині, що інформації в неті ну аж дуууже багато, а часу, щоб її всю переглянути, ну зовсім мало. От і сидимо і плачемо перед моніторами, тому що інформації аж занадто багато, а переглянути її всю ми просто фізично не встигаємо. В таких випадках на допомогу приходять різноманітні рейтинги, відгуки та оцінки. І подумалося мені, чому б не запропонувати власні топ-11 (не питайте чому 11) найкорисніших, за моєю суб'єктивною думкою, сайтів для вивчення англійської мови? Подумала і пропоную =) звичайно ж наш улюблений Green Forest поза конкуренцією) а тепер інші претенденти:

1. learnenglish.britishcouncil.org


Думаю і так зрозуміло, що British Council ну ніяк не могли створити поганенький сайт для тих, хто вивчає англійську. Тут дійсно є майже все, що необхідно сучасному English learner: і граматика, і нові слова, і тексти для читання, ще й погратися і попрактикуватися можна. Коротше кажучи, все чого душа забажає. Я ж вам розкажу про найцікавіші моменти сайту.

Theme – винесена в окрему сторінку. На сайті є одна current theme і theme archive, де всі теми можна знайти у алфавітному порядку. Отже, тема – це дуже якісна підбірка матеріалів. Зазвичай у темі можна знайти одну або декілька журнальних статей на певну тему, часто з мр3 файлом, доступним для завантаження; декілька ігор для кращого запам’ятовування слів, невеличке оповідання (також з мр3 файлом); невеличкий мультфільм, результати опитування на задану тему, цікаву додаткову інформацію, а також декілька корисних посилань, за якими можна знайти додаткову інформацію з теми. Тому якщо вас цікавить, наприклад, еко-туризм, потяги чи Кенія -  British Council допоможе вам знайти всю необхідну інформацію.

2nd life – для любителів онлайн-ігор British Council створили свій острів під назвою British Council Isle у всесвітньовідомій онлайн грі Second Life. British Council обіцяють, що ви зможете не тільки вивчати англійську і розгадувати загадки, а також зможете познайомитися з людьми, що вивчають англійську по всьому світу, дізнаєтеся більше інформації про Великобританію, а також покращите свої комп’ютерні навички.

 

Одним з найцікавіших для мене виявився, як не дивно, розділ Games на дитячій сторінці. Я провела цілу годину, намагаючись купити все необхідне в супермаркеті, розшифрувати таємні повідомлення, знайти комах у лісі, а також створити власного монстра! І це лише початок, бо всі ігри варті уваги! До речі, ігри є і на сторіночці для дорослих, наприклад онлайн версія всім відомої Snakes and Ladders (прощавайте, ще добрячі, 2 години мого життя!)

Test – цей розділ пропонує вам протестувати ваші навички англійської мови у 4 наступних напрямках: граматика, словниковий запас, вміння слухати та читання. Єдине що максимальний рівень, який ви можете набрати – це upper intermediate.

Ще багато цікавого можна знайти на сайті British Council, але я не хочу псувати вам all the fun.

2. www.howcast.com та www.ehow.com
Ці сайтики розраховані на будь-який випадок у житті. В чому користь? Дивіться самі: по-перше, вони повністю англомовні, що допомагає нам втілити в житті мету №1 – вивчити англійську. По-друге, поради!!!

еHow пропонує нам від 5 до 10 легких кроків для вирішення майже всіх життєвих проблем чи виконання будь-яких завдань. Тут, наприклад, можна знайти поради, як за 7 «кроків» стати викладачем у дитсадку, або ж як встановити стереосистему у власному авто, не відвідуючи автосервісу (до речі, всі поради дійсно дієві). І все це доступною англійською мовою! Всі поради поділені на сайті на 24 різні розділи, що допомагає легко знайти необхідну інформацію. Увага!!! Тепер еHow пропонує нам ще й новинку сезону – відеопоради!

До речі, про відеопоради. Якщо вас цікавить думка професіоналів у цій сфері, тоді відвідайте сторінку Нowcast. Думаю, немає потреби писати про цей сайт більше, а для зацікавлених пораджу прочитати пост Ані Мички про той самий Нowcast - How to learn English with Howcast? До речі, саме Аня відкрила цей чудо-сайт для більшості викладачів ГФ.

3. www.listen-to-english.com
Що нам варто знати про цей сайт? Напевно те, що він визнаний найкращим блогом для вивчення мови 2009 року. А ще те, що на ньому можна знайти цілу купу коротких записів (до 5 хвилин), що допоможуть не лише покращити слухові навички, але й відіграють досить велику роль у граматичному та словниковому планах. =) А ще до кожного подкасту є скрипт, і ще їх можна завантажити. А ще читайте статті Наді Гапачило про подкасти: PodcastEng... What's that? та Podcasteng 2.0. І взагалі, краще один раз почути, ніж  раз прочитати, тому вперед!

4. www.examenglish.com
Сайт дуже корисний для тих, хто коли-небудь ламав собі голову над питанням, де краще б підготуватися до різноманітних екзаменів з англійської мови. Звичайно, Інтернет просто кишить цілою купою книжок по підготовці, які (при наявності елементарних навичок закачування матеріалу, а також відсутності докорів сумління по відношенню до авторських прав) можна завантажити собі на комп’ютер. Але тут знайдете все одразу: можна визначити свій рівень за допомогою тесту, а також знайти безкоштовні practice tests на наступні екзамени:

IELTS
International English Language Testing System
academic reading , general reading test , listening, writing , vocabulary
TOEFL® - Test Of English as Foreign Language reading, listening, grammar , vocabulary
TOEIC - Test of English for International Communication. reading tests:
part 5 :incomplete sentences
part 6 : error recognition
CPE - Certificate of Proficiency in English (C2) grammar, vocabulary, dictionary
CAE - Certificate of Advanced English (C1) use of English , listening
FCE - First Certificate in English (B2) reading, use of English, listening, writing
PET - Preliminary English Test (B1) reading, writing
KET - Key English Test (A2)  grammar, vocabulary
BULATS - Business Language Testing Service reading
ECCE - Examination for the Certificate of Competency in English (B2) grammar
ECPE - Examination for the Certificate of Proficiency in English (C2) grammar
Pearson Test of English General (formerly London Test)
PTE level 5 (C2), PTE level 3 (B2)   
listening

   
Також сайт дає дуже зручну табличку для порівняння усіх вищевказаних екзаменів, а також цілу купу корисних лінків.

5. www.urbandictionary.com
Не знаєте слово? Шукайте у Лінгво чи у Оксфордському словнику. Але що робити, якщо й ці метри словникового світу не можуть підказати, що то за чудернацьке створіння англійської мови? Тоді є Urban Dictionary. Цікавий цей словничок тим, що самі користувачі та відвідувачі пишуть пояснення слів і наводять приклади їх вживання. 4,356,641 слів та виразів, що тут можна знайти – це переважно сленг, до того ж дуже актуальний і сучасний. І ще тут є розділ Слово тижня! А ще можна замовити чашку з будь-яким словом зі словника.

Подивимося, як це працює. Шукаємо сьогоднішнє слово тижня:
Trailer Fraud - When a trailer misrepresents the movie it advertises. When you view the actual movie, you see the trailer has nothing to do with the narrative, characters or plot. You are a victim of trailer fraud.
#1 : "Boy that film sucked !"
#2 " Yeah, wtf did we just watch ?"
#1 : "Dunno, the trailer looked good."
Both : "Trailer Fraud !"


6. www.bbc.co.uk/learningenglish
Поряд із British Council Learnenglish це один з найцікавіших сайтів для вивчення англійської, які можна знайти у всесвітній мережі. Всі матеріали поділені на наступні категорії: General&Business English, Grammar, Vocabulary & Pronunciation, Quizzes, The Flatmates, Community, For teachers, Specials, About us, Download. Думаю, що ви зможете самостійно полазити по всім сторіночкам і дізнатися, які англомовні скарби для вас підготували на ВВС. А я зупинюся лише на деяких розділах.

Отже, The Flatmates
– аудіо-серіал про пригоди 5-ти сусідів по квартирі (Tim, Helen, Khalid, Alice, Michal) та їхньої киці. Кожна серія триває не більше, однієї хвилини. Загалом в архіві ВВС можна знайти 204 серії про пригоди друзів. Кожну серію можна прослухати онлайн, при цьому у вас є можливість паралельно читати, все що ви чуєте, або ж приховати текст і лише слухати. Також до кожної серії можна знайти:
- невеличкий Background, а саме пояснення ситуації, що виникла;
Language point, де можна знайти пояснення по лексиці чи граматиці, що з’являється у діалозі;
Quiz, що пропонує 6 запитань по матеріалу, який можна знайти у Language point
- а також Talk, де автори ставлять користувачам сайту декілька запитань по темі самого діалогу.

Кожна серія є трохи незавершеною. Автори пропонують декілька кінцівок, за які можна голосувати. А ще до кожної серії є матеріали, що доступні для завантаження, а саме аудіо файл, Language point та Quiz.
Нещодавно The Flatmates зявилися ще й на youtube, де вони виглядають таким чином:

Specials

Зараз у розділі Specials можна знайти такі цікаві штучки:
-    Recipes – різноманітні рецепти англійською мовою, які надіслали користувачі ВВС. Тут можна знайти рецепти італійських, корейських, словацьких, фінських, іспанських страв тощо, а також завантажити календар на 2009 рік з тими самими рецептами. Пам’ятайте, кожного місяця на сайті можна знайти 2 нових рецепти. (Я, до речі, уже запланувала собі декілька смачненьких вечерь, за які буду вдячна ВВС.)
-    English for Journalists – тут можна знайти різноманітні завдання, що використовуються при навчанні журналістів у BBC College of Journalism.
-    BBC Learning English Widgets – цей розділ дає вам можливість використовувати матеріали ВВС на власному сайті чи блозі і це реально кльово.

Downloads був чи не найпершим розділом, який я відвідала (може то така залежність – закачати якнайбільше всього? =) Так от ця сторінка дозволяє нам не витрачати купу часу в пошуках корисної інформації, що зявилася на улюбленому ВВС, а дає можливість завантажити всі матеріали з цієї сторіночки. Єдине «але» - тут можна знайти файли лише за останні 7 днів.

7. www.freerice.com
Забавна штучка. Це Інтернет-гра для знавців англійської мови. Вам пропонують знайти синонім до певного слова. Нічого незвичайного на перший погляд. Але ж ні! За кожну правильну відповідь творці сайту обіцяють боротися з голодом, а саме відіслати до Африки 10 зерняток рису. Не варто згадувати про те, які почуття мене переповнювали, коли я назбирала 500 зерен для африканських дітей.
Чи виконують організатори свої обіцянки? Хотілося б вірити, що так, тим більше, що сайт пов'язаний з ООН та їхньою World Food Program.
PS: У розділі Subjects можна знайти завдання і в інших сферах знань, таких як англійська граматика, а також математика, хімія, німецька, французька мови тощо.

8. englishtips.org
Чудовий ресурс для закачування будь-яких книжок, відео та аудіо матеріалів для вивчення і викладання англійської мови.
Єдина вимога - зареєструватися і пообіцяти, що закачані книжки ви тільки переглянете для того, щоб вирішити чи варто їх купувати, а потім видалите зі свого комп’ютера. =)

9. www.visualesl.com
Розрахований в основному на вивчення лексики англійської мови, хоча є й певні завдання з граматики. Радує те, що присутні завдання та ігри для всіх рівнів: починаючи з Elementary і закінчуючи Advanced. Завдання трьох типів: drag&drop (потрібно перетягнути слово на малюнок, що його зображує), quiz (тут вам потрібно буде вибрати одну  відповідь з 4-ох чи відповісти на питання), а також fill in (вам доведеться вписувати слова або ж літери). Тематика досить різноманітна і я думаю, що варто спробувати як один з різновидів запам’ятовування нових слів (з власного досвіду кажу, що це одна з найважчих речей у вивченні мови)

10. brians.wsu.edu
На цій сторінці ви зможете знайти найпопулярніші помилки у англійській мові, тобто електронний варінт книжечки, яку ви бачите справа на екрані. Помилок, на диво, досить багато, тому творці сайту розташували всі помилки у алфавітному порядку. Як це виглядає? Ну вибираємо, наприклад, пару allude/ellude і читаємо:
You can allude (refer) to your daughter’s membership in the honor society when boasting about her, but a criminal tries to elude (escape) captivity. There is no such word as “illude.”
Потім нам стає ще цікавіше і ми обираємо ще одне слово =)


11. ut1english.blogspot.com


Ні, це не ще один черговий пост про невідомо що, а дуже корисний матеріал, що називається Learning English - Guide to Free Online Resources. Назва говорить сама за себе – автор (величезне йому дякую) зібрав найкращі безкоштовні онлайн ресурси для вивчення англійської мови. У самому пості всі посилання розділені на такі категорії: Визначаємо рівень, аудіювання, культура, читання, говоріння/письмо, повторення та відпрацювання граматики. А ще з правого боку на екрані ви помітите колонку під назвою One-click quick links… Знову ж таки всі вони поділені на категорії, працюють і дійсно є the best у вивченні англійської мови. Тому якщо у вас є годинка-друга вільного часу і бажання як найкорисніше проводити його у всесвітній мережі – ласкаво просимо. =)

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Умовні речення в англійській мові на прикладі мемів | Conditionals 0, 1, 2, 3, Mixed
Розібратися зі всіма типами Conditionals в англійській на прикладі мемів за одне відео? Пфф, а чому б і ні! Все це реально, і доведе це Настя Сеніва у новому відео від Green Forest — https://bit.ly/3Jl3BF9. У ньому за допомогою мемів ми дали найпростіші пояснення та приклади усіх типів умовних…
Grammar
Past Continuous – правила застосування та приклади побудови речень у минулому тривалому часі
Past Continuous – минулий тривалий час, що вказує на певну дію в минулому впродовж певного періоду. Цей час є широковживаним в англійській мові, тому ніяк не можна пропустити вивчення цієї теми. У цій статті ми поглянемо на правила Past Continuous, а також порівняємо минулий тривалий час з іншими…
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.