Fun, Listening. 20.07.2010

Цікаві факти про кіно

Автор: Альона Горбатко

                                                                    Трохи  історії

                                               

  • У 1895 французи брати Люм'єр винайшли кіноапарат для зйомки і проекції "рухомих фотографій". Апарат був запатентований і отримав назву кінематограф. Перші кінопрограми Люмьери демонстрували сценки, зняті на натурі: "Вихід робітників з фабрики Люм'єра", "Прибуття потяга", "Сніданок дитини", "Политий поливальник" та інші. Цікаво, те що слово lumiere по-французьки означає "світло". Може  це випадковість, а може доля творців кінематографа була вирішена заздалегідь.
  • До 1910 р 70% фільмів вироблялись у Франції. Однак інші країни, в першу чергу, такі як США, Великобританія, Німеччина також починають помітно впливати на розвиток світового кіно. На початку століття типова тривалість фільму становила 15 хвилин, на 1910 з'являється чимало фільмів з тривалістю близько години, а в 1915 р американець Гріффіт знімає фільм "Народження нації" (на тему громадянської війни в США) тривалістю вже цілих 3 години.
  • У 1920-х в США починає вже формуватися кіноіндустрія, фільми ставляться на потік, а режисерів з головних ролей витісняють продюсери. Формується станадартна голлівудська система - продюсер підбирає і купує сценарій, за яким повинен зніматися фільм, він же запрошує режисера, він же вибирає акторів, як правило, з числа т. зв. "зірок". Одними з найбільш успішних з продукції американського кінематографа в 1920-ті стали комедії, особливо за участю Чарлі Чапліна.
  • Цікаві факти про кіноВ американському кінематографі з 1920-х рр. заборонено законом показувати на екрані справжні гроші або їх достовірну імітацію.Тому у 20-30-х рр. в американському кіно  показували справжні, але ті що вийшли з обігу гроші - головним чином, долари Конфедерації і долари Мексиканської республіки. Поступово закон пом'якшав, і тепер ряд голлівудських фірм друкує "prop money" для кінозйомок, іноді надмірно реалістичні, як у випадку з компанією Indepenedent Studio Services, яка для зйомок "Години пік-2" надрукувала кілька мільйонів "фальшивих доларів" для ефектного розкидання їх над вулицями міста в одній зі сцен фільму. Більшу частину цієї паперової маси рознесло вітром, і їх розтягнули; але папірці були настільки переконливі на вигляд, що наступні кілька місяців Секретна Служба замучилася вилучати їх з кас магазинів і бензозаправок по всій Каліфорнії.
  • 1922 року в Берліні вперше в світі був показаний звуковий фільм. В 1926 році Warner Brothers випустила кілька звукових фільмів, що складаються в основному з музичних номерів, але особливого успіху у глядачів вони не мали. Успіх прийшов лише з фільмом «Співак джазу», в якому крім музичних номерів Ела Джолсона були використані і його короткі репліки. 6 жовтня 1927 року - день прем'єри «Співака Джазу» - прийнято вважати днем ​​народження звукового кіно.
  • Знак Голлівуду був створений в 1923 році, але зовсім не як позначення всесвітньої фабрики мрій. Це була просто реклама нових житлових кварталів Лос-Анджелеса, а напис був довший: HOLLYWOODLAND. Передбачалося, що знак простоїть близько півтора роки, проте завдяки бурхливому розвитку кіноіндустрії в Голлівуді його вирішили залишити.
  • На відомої фотографії, опублікованій в журналі 'Life' в кінці 30-х, показано те, чого не можна було побачити в кіно:

            

             1. переможена законність
             2. внутрішню сторону стегна
             3. мереживну білизну
             4. труп
             5. наркотики
             6. випивку
             7. оголені груди
             8. азартні ігри
             9. націлений пістолет

  • Технічні можливості створення задовільного кольорового кіно з'явилися в 30-і, а в 1939 р в США був знятий один з перших кольорових фільмів, який завоював величезну популярність - "Віднесені вітром", але стійка перевага кольорових фільмів над чорно-білими стала складатися лише в 60 -70-і. Крім цього, поступово поліпшуються характеристики плівки - підвищується її світлочутливість, що дозволяє в багатьох випадках обходитися без додаткових підсвіток, знімати в більш складних умовах.
  • На початку XXI століття, з розвитком цифрових технологій запису зображення, з'явилося поняття «цифровий кінематограф» або «цифрове відео» (англ. Digital video). Під цим терміном розуміють новий вид кінозйомки, коли кадри записуються за допомогою цифрової камери прямо на цифровий носій даних. В цьому випадку кіноплівка для зйомок стає непотрібною, а кінопроектор замінюється цифровим проектором. Сучасні цифрові камери забезпечують дуже високу розподільчу здатність зображення, хорошу передачу кольору і найширший, недоступний до недавнього часу, спектр маніпуляцій з колірною гамою зображення. Цифрові технології також надають великі можливості для використання спецефектів в кіно. Однак до сих пір стандартна кіноплівка (35 мм) перевершує по роздільчій здатності всі комерційно доступні цифрові камери для кіновиробництва.

Цікаві факти про кіно - 2

                                                                                НАЙ-НАЙ

Найпопулярніші твори які найчастіше екранізуються


            - Попелюшка - 95 фільмів (включаючи всі вільні варіанти).
            - Гамлет - 56 фільмів (плюс 6 модернізованих версій і 12 пародій).
            - Кармен - 56 фільмів (плюс 2 пародії).
 

                                                  

  • Письменник, якого найчастіше екранізують - Вільям Шекспір ​​(307 фільмів плюс 41 модернізована версія).
  • Найпопулярніші кіноперсонажі - Шерлок Холмс (в 211 фільмах зіграний 75 виконавцями, в тому числі чорношкірим актором Семом Робінсоном), граф Дракула (160 фільмів). монстр Франкенштейна (115 фільмів), Тарзан (98 фільмів), Зорро (70 фільмів).
  • Найпопулярніші історичні особистості в кіно - Наполеон Бонапарт (194 фільма), Ісус Христос (147 фільмів), Володимир Ленін (86 фільмів), Адольф Гітлер (74 фільма), Клеопатра (40 фільмів), Йосип Сталін (38 фільмів)
  • Перед затвердженням Вівьєн Лі на роль Скарлетт у фільмі «Віднесені вітром» режисерська група з 3 чоловік відсіяла при кінопробах 60 претенденток. Це найбільша кількість кінопроб.
  • Кінодіяч, який виконав найбільшу кількість творчих функцій під час зйомок, - Чарлі Чаплін: продюсер, режисер, сценарист, композитор, монтажер, хореограф, художник по костюмах і головний виконавець у фільмі "Вогні рампи" ( "Limelight", США, 1952).
  • Найбільша масовка в кіно - майже 300 тисяч осіб у фінальній сцені похорону в фільмі "Ганді" (Великобританія-Індія, 1982, реж. Річард Аттенборо), з них 200 тисяч безкоштовних статистів і 94 560 контрактних виконавців, цей кадр триває у фільмі 125 секунд.
  • Найбільше число поцілунків в одному фільмі - 127 ( "Дон Жуан", США, 1926. реж. Алан Кросленд. Виконавці - Джон Беррімор. Мері Астор і Естелл Тейлор).
  • Країна, в якій на даний момент знімається найбільше фільмів, - Індія. Щороку Боллівуд виробляє близько 750 художніх фільмів, тобто по 2 фільми на день.
  • На думку фахівців, «самим захоплюючим фільмом в світі» залишається фільм Альфреда Хічкока «Психоз» ( "Psycho", 1960), за ним ідуть «Щелепи» Стівена Спілберга та «Мовчання ягнят» Джонатана Демми ( "The Silence of the Lambs", 1991).
  • У голлівудських фільмах всі телефони починаються із префікса 555. Оскільки в США в дійсності немає подібного номера, це дозволяє уникнути ситуації, коли глядачі раптом почнуть дзвонити по зазначеним у фільмі реальним номерам.

За матеріалами Інтернет

Вам також може сподобатися:
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.