Reading. 06.07.2010

Цікаві факти про читання

Автор: Альона Горбатко

Середня швидкість читання 200-250 слів за хвилину, це приблизно 2 сторінки в хвилину (якби кожен наш студент читав англійський текст з такою швидкістю на заняттях англійської).


5% людей читають дуже повільно – 180-220 слів у хвилину (1 сторінку за 1,5-2 хвилини).

Рівень розуміння при традиційному читанні становить 60%, при швидкому – 80%.

При швидкому читанні стомлюваність очей менша, ніж при повільному.

Очі людини з середніми навичками читання роблять на одному книжковому рядку 12-16 зупинок, в тієї, яка читає швидко, – 4-2 зупинки.

Традиційно у людини обсяг одномоментної фіксації становить 10 друкованих знаків (1,5-2 слова одного рядка). У людини, яка читає швидко, – 200-500 знаків (33-83 слова кількох рядків).

При повільному читанні відбувається 0,5-0,7 невиправданих повернень до прочитаного на один рядок. У школярів відбувається 20 регресивних рухів на один рядок, у студентів – 15.

При традиційному читанні втрачається 1/6 частина витраченого часу на регресивні очні руху.

53% часу очі дійсно дивляться на одну і ту ж букву, але 47% – на різні. 39% часу з цих 47% лінії погляду розходяться (ліве око дивиться лівіше, а праве – правіше), а 8% часу – перехрещуються (ліве око дивиться правіше, а праве – лівіше). Букви необов'язково мають бути сусідніми, але, як правило, знаходяться поруч: стоять одна від одної, в середньому, на два символи.

При читанні очі людини, коли вона дивиться на різні літери, передають різне зображення, а мозок все одно об'єднує їх в одну картинку.


Наполеон читав зі швидкістю дві тисячі слів за хвилину.

Бальзак прочитував роман у двісті сторінок за півгодини.

М. Горький читав зі швидкістю чотири тисячі слів за хвилину.

Т. Едісон читав одразу 2-3 рядки, запам'ятовуючи текст мало не сторінками завдяки максимальному зосередженню.

У XVII столітті Нікола Гролльє де Серв’єра придумав машину для прискорення читання книг: щось на зразок млинового колеса з підставками для книг замість лопатей, на яких одночасно містилося кілька книг, розкритих на необхідних сторінках.

Джон Ф. Кеннеді був прихильником швидкого читання та закликав своїх співробітників брати уроки.

Щороку випускається 360 000 нових книг тільки англійською мовою.

Найбільша бібліотека в світі – Бібліотека Конгресу США. Зміст її фонду налічує близько 115 млн одиниць зберігання. Заснована бібліотека в 1800 році за пропозицією президента США Т. Джефферсона у Вашингтоні. Щодня до бібліотеки Конгресу надходить 7 000 документів. Штат бібліотеки – близько 5 000 співробітників.

Середньостатистичний випускник американського коледжу прочитує лише 5 книг за все своє життя після випуску.

Цікаві факти про читанняОсновні передумови швидкого читання
1. Мати широке поле зору (чим ширше поле охоплення, тим більше ключових слів можна сприйняти за один погляд). Виділяти в тексті тільки найважливіше.

2. Придушувати промовляння тексту.

3. Мати психологічну установку, спрямовану на миттєве схоплювання сенсу (бадьорий мозок – швидкий мозок).

4. Читати із застосуванням ефективних стратегій запам'ятовування отриманої інформації.

Про користь читання
1. Читання робить погляд гострішим. Ви будете краще розуміти і бачити навколишній світ і людей, а найголовніше, самого себе.

2. Читання зберігає ваше фізичне здоров'я. Складати букви в слова, слова в образи, усвідомлювати те, що хотів висловити ними автор, і знаходити їм власне пояснення – це гімнастика для мозку.

3. Читання допомагає сконцентруватися. Читати можна і під музику, і під час занять: читати і не звертати уваги на метушню навколо. Тренований читач без проблем може паралельно дивитися чотири передачі, весь час перемикаючи канали. При бажанні ви можете читати в транспорті.

4. Читання допомагає приємно проводити вільний час. Вам ніколи не набридне читати книги, тому що їх – сила-силенна, не вистачить і кількох життів, щоб прочитати все. Доведеться перепробувати багато різних жанрів, перш ніж ви знайдете книги, від яких дійсно отримуєте задоволення. Не здавайтеся, поки не знайдете «свою» книгу, адже вона може змінити життя.
Стаття про те, як правильно читати книги англійською мовою та цікаві факти про слух.

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Hot Topic Lesson. B2-C2
В англійській мові вкрай важливо постійно поповнювати словниковий запас слів та вміти розмовляти на різні теми. Саме тому у новому уроці на базі інтерактивного підручника Notes пропонуємо вам розглянути Hot Topic "Tramp vs NATO" та вивчити нові слова, щоб вміти дискутувати —…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.