About English Language, Fun. 31.10.2011

Стереотипи про США та американців

Автор: Анастасія Брандт

 

Бачення цього світу в кожної людини своє. Кожен має право на власну думку про все, що коїться у нашому світі: мода, люди, політика, ЗМІ тощо. Але часто люди формують свою думку на основі загальних уявлень більшості людей. Найчастіше це відбувається з речами, які їм не відомі або малознайомі. Наприклад  дуже складно охарактеризувати країну, яку ви ніколи не відвідували і не бачили на власні очі. Проте у наш час технологій ви просто загуглите цю країну і прочитаєте все, що про неї написано в Інтернеті, тобто все, що кажуть інші люди. Так і формуються стереотипи.

Стереотип – це сукупність певних уявлень, думок про світ, певні соціальні групи, навколишнє середовище, тощо. Наше життя переповнене стереотипами, ми живемо серед них і сприймаємо світ через їх призму. Дехто взагалі не звертає на них ніякої уваги, інші ж сліпо вірять їм.

Чи довіряєте ви стереотипам? Прислухаєтесь до них? Чи вішаєте ви ярлик ботаніка на людину, яка ходить в окулярах?

Під час вивчення англійської мови, більшість людей мріє про подорож до країни, мову якої вивчає. Буде це Америка чи Англія, Австралія чи Канада – яка різниця, головне, що там всі або майже всі говорять цією мовою. Ви вивчаєте культуру цих країн, дивитеся фільми, читаєте книжки, слухаєте розповіді друзів, яким вже пощастило відвідати одну з вищезгаданих країн – і ось у вас в голові вже виникає  якась картинка, формується уявлення  про людей, які живуть там. І весь час ця картинка буде доповнюватися якимись новими деталями, поки ви нарешті не відвідаєте цю країну і  не заміните уявну картинку на справжнє фото дійсності.

Про кожну націю в світі існують  стереотипи, сформовані за межами цієї країни сторонніми людьми. Під час подорожі до певних країн або знайомства із певними людьми ці стереотипи або підтверджуються, або спростовуються, або змінюються.

Тож поговоримо детальніше про стереотипи пов’язані з жителями Сполучених Штатів Америки.

1. Americans are fat. Ну що тут можна ще сказати. Вважають, що американці  харчуються тільки у фаст фудах, а коли не хочеться нікуди йти, дістають свої напівфабрикати і обідають ними. Повідомлення про те, що американці товстішають з кожним роком, з’являються регулярно.
Так, це правда, але далеко не всі штати Америки заселяють люди з надмірною вагою. Найбільша кількість людей, яка страждає від ожиріння, живе на півдні Сполучених Штатів. «Найтовстішим» штатом уже третій рік поспіль залишається Міссісіпі.  І, як правило, ці люди населяють передмістя, а не великі міста. Відвідавши такі великі міста як Нью Йорк, Чикаго, Лос Анжелес, Атлантик Сіті, ви побачите, що люди з ожирінням не пристосовані до темпу великого міста, тому і не живуть там. Пройшовшись по 5-ій Авеню ви навряд чи побачите товстунів, а зайшовши до Централ Парку, ви просто будете в шоці від побаченого: всі бігають, стрибають, їздять на велосипедах або роликах, займаються йогою або фітнесом, самостійно або з тренером. В магазинах є окремі стелажі з healthy food. Якщо ти хочеш бути citizen великого міста ти просто зобов’язаний keep yourself fit.

 

2. Americans are rich and wealthy. Всі американці багаті, просто тому що живуть в Америці. Вони  всі їздять на машинах та живуть у достатку. Гроші на роботі їм платять просто так і одразу тисячі доларів. Якщо вдуматися в ці твердження, то стає зрозумілим, що вони є помилковими або не зовсім правдивими. Адже американцям, як і всім іншим людям оплачують їхню працю. Вони працюють так же наполегливо як і ми, щоб заробити собі на хліб. Просто питання в тому, скільки їм платять за роботу. Не секрет, що Сполучені Штати - країна багата і процвітаюча, саме тому і її громадяни отримують максимум від своєї батьківщини. Такі речі, як машина, не вважаються розкішшю, як у нас, це просто спосіб пересування, тим більше, що коштують вони набагато дешевше, ніж у нашій країні. Дуже мало людей в Америці ходять пішки, та і система громадського транспорту не так сильно розвинута як у нас, особливо у передмісті. Там просто неможливо жити без власного авто.


Та попри всі багатства цієї країни, там теж живуть бідні люди. Близько 46 міліонів людей живуть в Америці  за межею бідності. Вони живуть на допомогу від держави та різноманітних фондів: рахунки їм допомагає оплачувати один фонд, а знайти роботу  - інший. Також в Сполучених Штаттах існує проблема нелегальних іммігрантів, які  приїжджають туди у пошуках better life. Вони не можуть працювати за професією, не можуть дозволити собі health insuarance, а без неї в Америці і порізатися не можна. Тож не така вже ідеальна ця країна.

3. Americans are stupid and ignorant. З одного боку так воно і є. Американці тупі, вони не знають нічого крім власного ім’я, вони навчаються у школах до 20 років, і все одно нічого не знають. Американці не читають книжок і не можуть назвати відомих художників. Вони вважають, що Бетховен – це гарненька собачка із всім відомого фільму. Єдина причина, чому вони йдуть у коледж, це щоб заробляти якомога більше грошей і купувати побільше дорогих речей. Я думаю, всі бачили славнозвісне відео, яке доводить, які американці «розумні». Але з іншого боку, в кожній країні є люди, які не знають найелементарніших речей, не тільки в Америці. Якщо взяти до уваги Україну, то і тут живуть не лише одні розумники. Гарний тому доказ проект, який називається «Дурнєв +1», який доводить те, що і в нашій країні є не зовсім освічені люди.

 

4. Americans are informal. Їх неформальність проявляється у всьому: у їх манері вдягатися, у стосунках із людьми, тощо. On the one hand вони одягаються, як хочуть і в те, що хочуть. Вони можуть одягти класичний костюм і кросівки. Їх не цікавить, що про них подумають інші. Для них нічого не значить проїхатися у діловому костюмі на роботу на велосипеді  та у шоломі. Вони відкриті до нових знайомств, веселі. Завжди посміхаються і кажуть 100 разів  на день своє “Sorry” та  “ Hello, how are you?” усім підряд.

Але з іншого боку у них є і певні формальності. Так, наприклад, вони цінують  особистий простір один одного, тому там ніхто ніколи не нависне на вас у метро і не поставить вам на голову сумку. І незважаючи на те, що вони такі привітні до всіх і через 5 хвилин знайомства ставляться до тебе як до best friend, справжніх друзів в них не багато.

5. Americans have no history or traditions. Корінних американців в Америці менше 1%, всі інші – люди з інших країн, емігранти, які протягом довгого часу населяли ці землі, і тепер теж вважаються американцями. У них всіх різна історія і різні культури, але всі вони внесли щось своє в спільну історію країни. Дуже важко чітко визначити традиції американського народу, традиційну їжу, традиційний одяг… Та незважаючи на це, населення Америки, проживаючи на одній території, відчувають глибокий патріотизм до своєї держави та єдність. Це дуже чітко можна побачити 4 липня (День незалежності Америки), коли всюди рясніє американська символіка, прапори та бантики. У магазинах навіть є знижки на одяг кольорів американського прапора. Інше традиційне свято у Американців, Thanksgiving Day, завжди святкується у колі сім’ї. Ще однією традиційною «фішкою» американців є смаження marshmallow на вогнищі, вони навіть роблять з ними маленькі сандвічі.)

 


6. Americans are workaholics. Вони постійно працюють: і вдень, і вночі, та ще й беруть багато понаднормових годин.  Ну це і не дивно, тому що умови праці американців набагато кращі ніж в багатьох інших країнах, а мінімальна зарплатня – 7 доларів за годину, а понаднормові оплачуються в 1,5 більше. Це все спонукає американців працювати все більше і більше, підійматися по кар’єрній драбині все вище і вище. Але не дивлячись на  велику завантаженість роботою, американці завжди знаходять час на сім’ю. Культ сім’ї в них дуже сильно заохочується і  підтримується. Вони намагаються проводити всі свята разом, незважаючи на те,  що американські сім’ї бувають  дуже великі. Та й лінивих людей теж в Америці вистачає. Вони сидять собі вдома і дивляться телевізор. Живуть вони або на гроші батьків, або на допомогу по безробіттю від держави. Тож цей  стереотип не сходиться із іншим стереотипом, що американці дуже ліниві)) Скоріше за все там вистачає і тих і інших.

Тож стереотипи стереотипами, а власну думку ніхто не відміняв. Не потрібно звертати увагу на тих, хто весь час намагається нам щось нав’язати з екранів телевізорів, зі сторінок газет чи журналів або з веб - сторінок. На мою думку найкращий вихід – прислухатися, проаналізувати і робити власні висновки,тому що автоматичне  перекладання думки однієї людини в голову іншої не призведе ні до чого хорошого.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.