About English Language. 14.03.2011

Друга іноземна: 10 причин спробувати

Автор: Ніна Сворак
Ви молоді й привабливі, Ви любите свою роботу або тільки починаєте її любити усім серцем, Ви здобуваєте вищу освіту і плекаєте надії на те, що майбутні роботодавці по достоїнству оцінять Ваші знання, Ви обмандрували півсвіту чи тільки плануєте це зробити, Ви маєте сім’ю та дітей чи лише плануєте сім‘ю і, звісно, дітей…?


Ви активні і не можете сидіти склавши руки, Вам завжди кортить дізнатися про щось новеньке, побачити, почути чи відчути екстремально-неймовірне… Ви завжди у пошуку до самореалізації і самовдосконалення…?

Ви вчите англійську, але Вам здається, що могли б знати іще одну іноземну мову, скажімо, аби приймати в гості іноземців, замовляти самому каву чи млинці у кав’ярнях Парижа, Лондона чи Цюриха, впевнено себе почувати у віддалених куточках світу і просто знати, як розказати коханій людині про Ваші почуття різними мовами? Ви хочете вивчити ще одну іноземну мову, але не знаєте, яку, або з якої почати…? Щось із усього цього – про Вас? Тоді Ви читаєте правильну статтю!

Нещодавно було проведене невелике опитування серед 70 студентів Грін Форесту різних рівнів, і мушу сказати, що деякі відповіді були найнеординарнішими і подекуди вражаючими, проте загальна статистика склалася непогано. Ось що відповідають наші студенти на наступні запитання:

1.  Які іноземні мови Ви знаєте?
Іноземні мови розподілилися наступним чином:
англійська – на першому місці (майже 90%);
німецька – на другому (3%);
польська – на третьому (2%);
французька та іспанська – по 1%;
іврит, латина та інші мови – 3%.

2. Яка мова, на Вашу думку, найбільш перспективна як друга іноземна (після англійської)?
І не дивно, що перше місце посіла фрау німецька мова – її вважають найперспективнішою опісля англійської майже 50% опитаних, за нею мадемуазель французька – 25%, 20% – китайська (як не дивно, для українців), а далі вже пішли іспанська, італійська та японська, що теж приємно. 

3. У якому віці найкраще починати вивчати другу іноземну мову?
Тут студенти одноголосно зійшлися поглядами з науковцями, які радять починати вивчати другу іноземну мову у дитинстві ще 3 6-10 років, коли сприйняття та здатність до запам’ятовування найвища у житті. Тому робіть висновки і потурбуйтеся про Вашу малечу (чи поки що майбутню) вчасно!

Ну але якщо вже не склалося у Вас у такому віці почати вивчати другу мову, не засмучуйтеся: не все так погано та не безнадійно, головне –  правильно обрати викладача, систему та методику викладання, а основне –  мати неабиякий стимул та бажання це робити. І навіть тут наші опитувані мають схожі думки із науковими даними. Грінфорестівці вважають, що другу іноземну мову краще вивчати:

  • одразу після першої – 50%;
  • одночасно з першою – 40%;
  • через довий проміжок часу після першої – 10%;
  • ніколи – на щастя, 0%.

Тут просто не можна не прокоментувати! Виходить, що якщо найкраще приступати до другої іноземної одразу після першої, то скажіть, хтось може визначити, коли закінчується навчання першої, адже більшість людей, починаючи вивчати хоча б англійську, удосконалюють її все життя, і чим більше удосконалюють, тим більше розуміють, скільки ще попереду! То чи варто чекати, коли цей фінальний момент удосконалення нарешті настане і Ви зможете з легкістю приступити до другої мови??? Вирішувати Вам, але цей момент може ніколи не настати! Тоді чого чекати???
 


І якщо Ви досі вважаєте і боїтеся, що друга чи третя мова буде заважати вивчати першу або навпаки, просто змініть своє ставлення, розподіліть правильно час, поставте мету – і вперед!
Це все статистика і побажання, але от навіщо насправді іноземна мова, та ще й друга, невже однієї (наприклад, англійської) не вистачить? Адже її розуміють у всьому світі, розмовляючи чи не в половині земної кулі… Ну, для тих, хто ще досі знаходиться у пошуках вагомих причин до поштовху у вивченні другої іноземної (звісно, вони такі ж, як і для вивчення першої, але вже помножені на 2), наші студенти пропонують такі, серед яких, на наш погляд, сміливо можна виділити 10 ТОПОВИХ:

1. Кар’єрний ріст та більше шансів знайти достойну роботу, більша з/п – тут сумнівів, думаю, ні в кого не буде, що є, то є :)
2. Збільшення шансів виїхати закордон – беззаперечно, думаю, хто уже намагався це зробити, то запевнився у правильності цієї причини)
3. Читання літератури та перегляд фільмів в оригіналі – безумовно)
4. Комфортний відпочинок далеко від рідної країни
5. Спілкування в та за межами України із туристами, гостями, знайомими.
6. Самовдосконалення та розширення кругозору.
7. Естетичне та культурне задоволення, хобі, відпочинок .
8. «Підзарядка та живлення мізків».
9. Розвиток пам’яті та інтелектуальних можливостей – що правда, то правда, що розвиває пам'ять краще, аніж лінгвістичні вправи?
10. Зустріти свою другу половинку і вразити його/ її – тут уже все залежить від Ваших вимог та польоту фантазії, адже вражати потрібно буде щоразу, а 2-4 фраз, завчених перед побаченням, навряд чи вистачить.


Ви ще досі не переконалися? Тоді наостанок:


І ще:


Сподіваємося, Ви відчули хоч трохи більше впевненості у тому, щоб розпочати шлях другою мовою, а якщо Ви вже крокуєте по ньому, то будете знати, що Ви йдете у правильному напрямку. Не зупиняйтесь на досягнутому і відпочивайте з користю)))

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.